- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Вярвате ли в Библията,Бог и въобще в религиите ?
"Той ни даде разум и познание, та с тяхна помощ да си събираме добро, а ние, използвайки ги, вършим злини – Той ни даде сила, та с нейна помощ да помагаме на нямащите, а ние чрез нея отнемаме и онова, което имат; даде ни началство, та да ръководим и удържаме ония, които постъпват по сила, а ние я използваме, за да притесняваме беззащитните. Няма прав път, няма прав съд. Охладня любовта, умножи се ненавистта, добродетелта е унижена, на почит е лицемерието."
Св. Ефрем Сирин
велик
Роден: 306 сл.Хр
ПП: сега някои тия ценности ги изучават като специалност в софийския, а човека е преподавал "демокрация" още 306 година, когато на други места културата още е била на ниво да дялкат камъни и скални нисши и да се кланят на слънцето и да правят жертвоприношения от най-красивите моми в племето.
Последно редактирано от defender : 03-25-2015 на 20:51
жалко, че е стръв.
Feeding the trolls....
Последно редактирано от defender : 03-25-2015 на 20:35
А въпроса за Битието ?
Аз не мога да разбера, като някой ви оспори измисленото божество (което по своя характер е същото като на онези дялкали камъни и жертвали моми) и вие веднага се залавяте за ценностите. Все едно че тия ценности са дело на християнството.... християнските ценности в голямата си част са заимствани от мислители като Аристотел и Платон. Що си мислите че сте открили топлата вода, не ми става ясно.... Защо изобщо способноста за емпатия, и всички произхождащи от нея мисли и настроения, трябва да се приписват на някакъв божествен източник, при положение че почти всички хора имат дадената способност, без значение дали са християни или каквито и да е. Емпатията и произхождащите от нея общовалидни ценности, не са нищо повече от продукт на дълъг еволюционен път и социално взаимодействие, и по конкретно на т.нар. огледални неврони, който позволяват едно такова емоциално разбиране на чуждите усещания. Еволюционно, развитието на тази способност има съвсем друго предназначение у хората - чак впоследствие е била впрегната като сила на една или друга ценностна/религиозна система.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-02-2015 на 17:20
Всеки човек си носи своя си Бог , за едни това е власта,парите ,науката за други.Но все пак моя отговор не е твоят .Всеки сам трябва да се запита и да го открие .А това ,че го открие не значи ,че и другите ще го открият. Все пак всеки сам си живее своята истина.Нещата не са толква сложни колкото изгледждат . Истинското достигане до Бог може да отнеме милиарди години .Но все пак ангелите са доста по близко и всеки има интуиция и т.н
Уважавам мненията на всекиАз вярвам в Бог, че съществува като висша сила, но не вярвам в религиите. За мен са пълна манипулация и всички тия ритуали и глупости. Всичко е или за пари или за манипулация на хората.
тези "християнски ценности" НЕ са християнски, тъй като представляват чисто и просто златното правило в морала (или категорически императив, наричайте го, както искате), заложено във ВСЯКА религия
Чел ли си изобщо нещо от тях, за да вадиш такива заключения? Диалозите на Платон съм ги разглеждал, но е трудоемко да се разберат. Тогава ми направи впечатление, че за него е съвсем естествено робът да му мие краката, докато си бърка в носа примерно. Това, което съм запомнил е, че Платон е бил човек на идеите, че първо трябва да съществува предварително някакъв модел, за да се изгради каквото и да е. Примерно една маса, дърводелецът има идейната представа за тази маса, преди да е изгради. Сега, когато видиш по улицата кола, за да е сравниш, веднага си представяш идеалът за кола... За това и аз се самоопределям като платонист...
Аристотел е бащата на логиката - понятия, съждения, умозаключения, определения ги е въвел той, тоест как функционира мисълта. Въвежда материалистични възгледи за разбирането на живота, според него всяко явление си има своето логично обяснение.
Били са най-големите мислители за времето, но чак да им се приписват християнските ценности е малко глупаво...
Първо, казах мислители като Аристотел и Платон, не само и конкретно тях самите. И второ, ако самите те не проповядват християнски ценности, то полагат теоретичната основа, на която тези ценности имат някакъв смисъл. Като например разбирането за дуалността на човека и света. Един път че човека има тяло и вечна душа, и втори път, че обективния свят е подобие на един друг, нематериален свят на идеите и разума (или Бог). Е, та без тези фундаментални допускания, как изобщо християнската ценностна система може да функционира? Защо ти би правил едни или други неща, и обратното - не би ги правил, ако не вярваше в бесмъртието на душата си, и в съществуването на отвъден свят? Ако моралът се сведе до разбирането че не е нищо повече от необходимо условие за човешкото битие, в личен и социален смисъл, то християнското надграждане на морала(т.е. че морала е необходимо условие и за едно друго, божествено битие) става излишно и бесмислено. Какъвто е и случая. Естествено тези идеи в оригинала си нямат нищо общо с християнството, но доразвиването им от други автори и философски течения оказва по-късно влияние и в идеите на християнството.
Наистина, да им се приписват християнски ценности е глупаво, най-малкото защото са живяли преди да е имало християнство. Ако не друго, то на християнството трябва да се припишат нечии ценности.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-28-2015 на 17:16
Не знам кога е написан стария завет, ще ме просветлиш ли? Предполагам че си прав, че в Стария завет я има идеята за безсмъртната душа, но все пак ще ми предоставиш ли цитат?
1. Стария завет разглеждан сам по себе си, не е християнски, а староеврейски. Даже не е староеврейски, тъй като голяма част от митовете и историите имат асирийски/вавилонски/финикийски/египетски произход.
2. Староеврейските свещенни книги през този период са били достъпни изключително и само за жреческото съсловие.
3. Първият гръцки превод на Стария завет се появява около 2-3 в. пр.Х.
4. Едва ли някой може да каже кой е оригиналния автор на тези идеи (за дуалността), аз казвам кой е прокарал пътя за тяхното възприемане и оставане в историята. В това отношение античните философи имат по-голям принос. И определено оказват по-голямо влияние върху европейското развитие и разпространение на християнските идеи на по-късен етап.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-29-2015 на 09:39
Аз лично съм християнка .. вярвам във бог ,духове ,извънземни,ангели и т.н.т ... Винаги когато съм се помолила на бог всичко се е сбъднало е в крайна сметка не може каквото искаме да се сбъдне за това съм имала моменти в които и нищо не е ставало .. но когато се моля на бог се чувствам по - добреХмм .. не искам да ме мислите за луда но това е моето мнение
![]()
![]()
Вода на Марс, сега остава да намерят зелените човечета.
Tangra се завръща
Ако не вярваме в Бог, американците ще ни превземат психологически, ще сме принудени да станем диви капиталисти.
Бог е единствения източник на солидарност и свобода.
Какво мислиш за невероятните ми изводи?
Последно редактирано от defender : 09-29-2015 на 14:04
Че вече отдавна сме станали диви капиташисти :Д
Сбърках Л с Ш ама се получи. Жалко е как се затриваме. Опитваш се да промениш света отдолу? А дано.