- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Вярвате ли в Библията,Бог и въобще в религиите ?
Животът на Христос е бил предсказан столетия преди неговото идване, има над 100 пророчества в Стария завет. Интересното е, че той изпълнява всичко написано преди него, затова имаше един стих: "Който не вярва на Моисей и пророците, и мъртъв човек да възкръсне пак няма да повярва". А самото учение му е било уникално за времето си. Идеята е, че Христос е изява на Бога, той е самият Бог, дошъл на света като човек и самите му думи, ако се зачетете, свидетелстват за някаква истина. Като се има предвид условията тогава, не виждам как е възможно да се представи такъв цялостен възглед за живота, който е валиден и до днес.
Това е като предсказанията на Нострадамус, които ги тълкуват постфактум. А и не забравяй, че Христос е изучавал светите писания.
ако искаш, пробвай да ги изучиш и ти и после да ги изпълниш, после да възкръснеш да се покажеш на над 70 човека и после те да изоставят заради тебе всичко що имат и да тръгнат да проповядват на езичници, варвари и диви племена. А от тях много са били гонени и мъчени в самата римска империя заради това, и са нямали никакви материални облаги или власт от цялата работа.
Последно редактирано от defender : 03-18-2015 на 18:18
Хрумна ми една мисъл, сега ще се опитам да е доразвия...
Господ е избрал за свои ученици и последователи необразовани хора, с нископлатени професии, потънали в грехове. Той е пиел и се веселял, заедно с бирниците, затова фарисеите (ако си го представим в днешно време, това е интелигенцията) са го ненавиждали. Също така е изцелявал болни, глухи, слепи, луди.
Вижте какъв е основният мотив на днешната икономическа мисъл - това е конкуренцията, нали? Във всяка една сфера на обществения живот успяват само най-кадърните, най-умните, най-перспективните... Всъщност това не е така, изобщо капитализмът има друга историческа роля. Та мисълта ми е, че всеки се опитва да придобие повече квалификации и умения, ако може да предприеме бизнес начинание, тоест да повиши своя социален статус. След като достигнеш този статус, гледаш на масата от хора като на простолюдие, като нисши духом същества. Естествено, не всеки успява, но една част да. Тези, които успяват, определят икономическия, културният и морален облик в държавата, това е така нареченият Елит. Да, но Християнството влиза в противоречие, защото как може Господ да е сред простолюдието, а на успелите, можещите, кадърните да не е обръщал внимание или да ги е порицавал? Та Господ не е ли бил разпънат от тогавашния Елит?
Не казвам, че Християнството възпитава да сме от долните слоеве на обществото, но то преди всичко учи, че трябва да търсим спасение за душата, това не пречи, разбира се, за нашето кариерно развитие.
Последно редактирано от Lychezar : 03-18-2015 на 18:57
Последно редактирано от defender : 03-18-2015 на 18:58
каква власт и пари са имали душа, хвърляни в тъмници, мъчени от езичници, а останалата част от живота си прекарали на път и проповед и накрая били убивани мъченически.
ама виж някои други пророци от други религии добре са се възползвали и са си живуркали, пари, власт, секс, завоевания, армия, убийства.
Последно редактирано от defender : 03-18-2015 на 19:05
какво за Павел - убийства, войни, завоевания, секс с по няколко жени ли?
Какво от изброените.
Преди да стане християнин:
"Павел получава добро образование в школата на Гамалиил в Йерусалим"
и после:
"Аз съм бил много повече в трудове, безмерно в рани, повече в тъмници и много пъти на умиране. Юдеите ми удариха пет пъти по четиридесет удара без един; три пъти са ме с тояги били, веднъж - с камъни, три пъти съм корабокрушение претърпял, нощ и ден съм прекарал в дълбинето морско; много пъти съм пътувал, бил съм в опасност от реки, в опасност от разбойници, в опасност от сънародници, в опасност от езичници, в опасност по градове, в опасност по пустини, в опасност по море, в опасност между лъжебратя, в труд и мъка, често в бдение, в глад и нужда, често в пост, на студ и в голота. Освен външните злополуки, прибавяха се всекидневните против мене нападения и грижата за всички църкви. Кой изнемогва, та не изнемогвам и аз? Кой се съблазнява, та аз се не разпалям?" (2Кор. 1:23-29).
ПП: такъв образован човек, а да тръгне да проповядва между варвари и псета, сигурно имало защо, вместо да си живее готино в някое царство като богоизбран и да му сипват винце и женички и да си командва тълпите.
Последно редактирано от defender : 03-18-2015 на 19:27
"Бащата на Павел е фарисей и производител на шатри и тенти, като самият Павел по-късно се издържа с този занаят."
луд човек, къде тръгнал и да остави всичко това имане, да оди по чалии и чукари.
Не ми се занимава да ти търся източници. Можеш сам да ги намериш. Положението на Саул не било незавидно, а и в началото не бил особен почитател на християнството... по видими причини.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
нали знаеш кой дава на разни нови "богоизбрани" пророци основатели на разни религии власт и царства и пари:
"дяволът Му рече: На Тебе ще дам всичката власт и слава на тия царства, (защото на мене е предадена, и аз я давам комуто ща) и тъй, ако ми се поклониш, всичко ще бъде Твое."
някои пророци бая ги е облажил, а.
Последно редактирано от defender : 03-18-2015 на 19:53
един дето се появил около 600-ната година в Мала Азия,
ами къде?
Последно редактирано от dreamwalker : 03-18-2015 на 20:03
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Defender, добро измъкване. Медал ще ти дам, ела в гробищата след полунощ.
И ще ти подаря...... нещо.
Последно редактирано от dreamwalker : 03-18-2015 на 20:21
^^ ми аз не съм левичар или поне не се приемам за такъв
ми за сега не ми се налага да прося, но пък знае ли човек.
Ти може да си свикнал да лъжеш майка си и баща си, ама мен няма да ме лъжеш. Излиза, че си признаваш, че пишеш 90% лъжи във форума. Не се измъквай като пръдня из гащи.