.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 24 от общо 24

Hybrid View

Голям фен Аватара на kamen971
    Град
    Varna

Exclamation Две специалности паралелно !?!

Здравейте ! Имам желание да следвам Икономика и финанси в СУ, но преди време сериозно обмислях да уча Право. Понеже и двете специалности са ми присърце, въпросът ми е следния : Съществува ли възможност да уча и двете, като изляза с 2 дипломи ? Интересувам се, защото гледах интервю на ректор от университета, който твърдеше, че голяма част от икономистите пишат Право - паралелно след 1вата година.

Много интересна тема.

Преди бях чувал, че не се приема едновременно две висши и особено в университета като кандидатсвах си спомням, че задължително ти взимаха за дипломата. Но според мен с достатъчно пари всичко е възможно.

Проблемът обаче е, че действително ще ти дойдат в повече. Може да се справиш, но от всичко накрая излиза нищо.
    Иначе икономиката в нашите университети е пълна простотия. Ако ти се учи по-добре се консултирай с някой разбиращ, купи си учебниците и си учи отделно. Правото вече е по-сериозна дисциплина, но там наистина трябва да те влече. Претъпка се с прависти също.
    Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 08-01-2015 на 08:42

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Много интересна тема.

Преди бях чувал, че не се приема едновременно две висши и особено в университета като кандидатсвах си спомням, че задължително ти взимаха за дипломата. Но според мен с достатъчно пари всичко е възможно.

Проблемът обаче е, че действително ще ти дойдат в повече. Може да се справиш, но от всичко накрая излиза нищо.
    Иначе икономиката в нашите университети е пълна простотия. Ако ти се учи по-добре се консултирай с някой разбиращ, купи си учебниците и си учи отделно. Правото вече е по-сериозна дисциплина, но там наистина трябва да те влече. Претъпка се с прависти също.
    Ти затова ли избягваш да се образоваш по темата?

Ако успяваш да учиш тези две специалности едновременно, това не говори мн добре за университета.
    За да си сигурен, обаждаш се и питаш.

Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Ти затова ли избягваш да се образоваш по темата?

.
    по коя тема
    пак засегнати

ама и двете май не учите в България?

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    Цитирай Първоначално написано от therichbitch Виж мнението
    човек, който има какво да сравнява.
    Би трябвало това да отговаря на въпроса ти. Бях лаконична, за да не измествам фокуса, но не се сдържах да вметна, че на запад не е толкова цветно и далеч не те предразполагат към собствено мислене, нито се обясняват нещата като хората и по смисъл.

Би трябвало това да отговаря на въпроса ти. Бях лаконична, за да не измествам фокуса, но не се сдържах да вметна, че на запад не е толкова цветно и далеч не те предразполагат към собствено мислене, нито се обясняват нещата като хората и по смисъл.
    Разликата е в това, че нашите преподаватели масово все още са от времето на желязната завеса.

Горе долу от тогава България и науката ни е заседнала на едно място.

Град
    Sofia
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Иначе икономиката в нашите университети е пълна простотия.
    Това не е вярно. Казвам го като човек, който има какво да сравнява.

По темата: да, разрешено е след първата година да запишеш втора специалност, но трябва да е към СУ. Пак си ходиш на кандидатстудентски изпити нормално. Не е вярно, че повечето записват право като втора специалност.

В СУ се учи много право, ама много и без да искам да се изхвърлям, ще си сравнително юридически грамотен. Няма да можеш да практикуваш, естествено, нито ще учите наказателно или криминалистика, но другите ще ги познаваш. Т.е. ако не си решил твърдо, че ще се занимаваш с това в бъдеще, няма смисъл. По- скоро си вземи законите и учебниците по право като допълнително четиво, а не по икономика.

Не е непосилно откъм натоварване, ще взимаш едната сесия + 1,2 изпита на редовната. Другите, от другата специалност на поправката и така. Или явяваш се на всичк- 10-11 изпита ще са на семестър, даваш всичко от себе си и каквото не се получи- на поправката. Чисто времево не знам дали е възможно, защото в началните курсове и на двете места има дисциплини, които изискват малко или много присъствие. А в юридическия лекциите са дълги.
    Последно редактирано от therichbitch : 08-02-2015 на 11:20

anonymous708973
    Guest
    Това не е вярно. Казвам го като човек, който има какво да сравнява.

По темата: да, разрешено е след първата година да запишеш втора специалност, но трябва да е към СУ. Пак си ходиш на кандидатстудентски изпити нормално. Не е вярно, че повечето записват право като втора специалност.

В СУ се учи много право, ама много и без да искам да се изхвърлям, ще си сравнително юридически грамотен. Няма да можеш да практикуваш, естествено
    Нещо не разбрах. Как така ще учи право, ама няма да може да практикува? о.О

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor

.
    Дам, то имаше и изискване над определен успех (не знам тогава дали се държат КСИ) и второто си е платено обучение. Държавата плаща само един бакалавър и един магистър.

Град
    Varna
    Благодаря за отговора, но ми е интересно какво мислят и другите по този въпрос ?

Град
    Sofia
    Неее, ако запише икономика в СУ, ще учи достатъчно право.

Град
    Sofia
    да, държиш си, няма как
    Аз може да съм записала балет и да имам успех 6, после да искам да запиша финанси с тая 6-ца. Няма как да стане

Мега фен Аватара на LoadRunner
    Цитирай Първоначално написано от kamen971 Виж мнението
    Имам желание да следвам Икономика и финанси в СУ, но преди време сериозно обмислях да уча Право. Съществува ли възможност да уча и двете, като изляза с 2 дипломи ?
    хахах ама само после да не те гледаме по новините да се жалваш че с 2 висши в България ровиш по кофите

Град
    Varna
    Цитирай Първоначално написано от LoadRunner Виж мнението
    хахах ама само после да не те гледаме по новините да се жалваш че с 2 висши в България ровиш по кофите
    Благодаря ти за продуктивния и уместен коментар ... няма да го коментирам. Като цяло не разбрах как мога да завърша правото и после да не мога да го практикувам - какъв е смисъла тогава ?

Мега фен Аватара на LoadRunner
    що пък да не, ако отворя дюнерджийница ще взема
    кой друг европейски дюнерджия ще има шанса да си избира работници и сервитьорки и да умува над въпроса- с 1 висше ли да е или с 2

Град
    Sofia
    Казах, че няма смисъл да пишеш допълнително право, защото в СУ в икономиката е заложено достатъчно много в учебния план. Т.е. ще знаеш за какво става дума, ако си вземеш допълнителни учебници, още повече ще се запознаеш, просто със завършена икономика не можеш да практикуваш.. очевидно

Град
    Varna
    Казах, че няма смисъл да пишеш допълнително право, защото в СУ в икономиката е заложено достатъчно много в учебния план. Т.е. ще знаеш за какво става дума, ако си вземеш допълнителни учебници, още повече ще се запознаеш, просто със завършена икономика не можеш да практикуваш.. очевидно
    Ясно, но аз искам да мога да практикувам и право ако това е възможно.

До колкото знам, можеш да запишеш две специалности паралелно - една редовно и една задочно, но в същия университет. Странното е, че моя колежка учи редовно с нас и паралелно учи право в ЮЗУ. Не знам дали има такова право и как се е случило, но е факт.

Защо ти е толкова зор да караш два бакалавъра? Ако искаш да учиш право, можеш след това да запишеш магистратура икономика, например?
    Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.

http://www.vbox7.com/play:21a70aa5

Град
    Sofia
    Защото в някои унита не искат да се депозира дипломата.
    Аз не знам това за задочното, но ако е така, няма да можеш, защото тези 2 специалности в СУ не се предлагат задочно.

Мислех, че темата в крайна сметка съдържа индиректен въпрос дали има смисъл, а ако питаш чисто формално,не знам защо тук пишеш, а не питаш в университета.
    Последно редактирано от therichbitch : 08-03-2015 на 12:52

Мисля, че "Право" има и задочно в СУ.

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    Има. Една приятелка сега ще завърши Право задочно и Международни отношения редовно в СУ.
    В НБУ дали искат да се депозира дипломата? Там Правото било добро...

В НБУ не искат оригиналната диплома, само копие.

Град
    Sofia
    Моя грешка значи.
    Тъпичко въпреки това.
    Ако си платя в НБУ, ще ми направят цяла специалност по краварство, примерно.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си