- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Хехе, че какво му е на православието в 21век. Православието е най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек в тоя живот. Според мен, твоите твърдения и днешни модни течения е по-вероятно да станат отживелица.
Църквата не заклеймява идването на папата, а казва че не може да извърша молитвено общение с папата, защото заедно с еретици можем да правим всичко друго, но не и да служим заедно с тях на Бога - така е по канон от 2000 години. А тъй като самият папизъм е нововъведение и не спазва каноните, затова папата ходи по света и се моли заедно с всякакви учения и религии и ги легитимира и глупаците-визионисти му се любуват външно колко е хрисим и се разтапят от умиление, бля - но това им нивото, ко да праиш, всеки си заслужава съдбата.
Така че с папата спокойно можем да го приемем за да хапнем и пийнем, да го нагостим, да си чукнем наздравица, да го питаме как е майка му, какво масло сипва на папомобила, кой номер боксерки носи, но не можем да си молим заедно с него, когато става въпрос за Бог, за Истината и спасението. И профаните веднага скочиха, и в същото време точно същите профани обвиняват църквата в нововъдения, а когато тя спазва каноните почват да я обвиняват в изостаналост - идиотска работа, сър, на тая болест й викам "крастав ум".
Последно редактирано от defender : 04-12-2019 на 13:12
Отклони се тактично от въпросите ми като същински ученик на ДС.
Че какво лошо има в дипломацията на папата? Опитва се да се занимва с peacemaking. На снимката по-долу виждаш как папата, за да даде пример, целува краката на враждуващите лидери на Южен Судан, за да им покаже, че противоборството по между им е чиста суета и той, който е папа дава пример, че суетата е безмислена. Поне така си го интерпретирам де. Не ми се спори, но само искам да подчертая, че твоят шеф Гундяев едва ли някога ще направи такова нещо.
И защо да не може? Чакам да кажеш в прав текст дали си съгласен, че мястото на всички неправославни е в ада, а твоето е в рая.
От светска гледна точка и светска доброта и хуманност си прав, но от гледна точка на християнски добродетели не си прав. И това няма как да се обясни или пропагандира, то се разбира на индивидуално ниво, след доста прочетени книги по темата. И оттам възможност за сравнение на светска и християнска доброта и сам да прецениш коя е истинската добродетел, коя престорената, коя лъжливата, коя манипулращата, коя комплексарската. Няма какво повече да си чеша езика.
"Гундяев" - дори не знам какво е това, но много добре знам, че ценностите на днешните радетели на доброто, демек либералите, много приличат на ценностите на Троцки и Ленин - - атеизъм, интернационализъм, прогресивизъм, квоти, цензура...
Въпреки, че ще разочаровам много хуманисти и либерални душици, мечтаещи за някакво розово християнство, ами да така е, включително, че това че някой е православен не го прави автоматично, наготово спасен.
Последно редактирано от defender : 04-15-2019 на 15:38
Последно редактирано от defender : 04-15-2019 на 15:44
Е, за какво са му тия милиарди, като на снимките се вижда, че е започнал още като млад, като монах (на едната снимка, като монах, мисля, че е на не повече от около 25 години), отказал се, още като млад да има семейство и деца, и се е посветил на Господ.
Но пък де да знам, може и да си прав.
Последно редактирано от defender : 04-15-2019 на 15:56
Няма такова понятие "православен папа". Няма и как да има защото повечето поместни православни църкви са патриаршии, всяка със свой патриарх. За разлика от католическата църква, където поместните църкви са със статут на архиепископий. Отделно от това БПЦ е по грегорианския календар, руската църква е по юлианския. Има и малки разлики в чинопоследованията. Ако Кирил беше папа тези разлики нямаше да ги има.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.