- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Няма как нематериално и невидимо същество, което никой никога не е виждал да налага каквото и да било, камо ли пък да знаеш поради предходно изложената причина какви са образът и неговото подобие. Най-близкото, което може да се каже, за да се замаже положението е, както казваш, казано в библията то е буквално, че трябва да вярваш, че това същество е дух (като Каспър).
Къде си прочел нещо такова като "човекът е квантово същество"? Какво изобщо значи "квантово", знаеш ли? Освен това нали бог именно създава физическия свят? Тогава трябва да може и да се появи в него по някакъв начин. И не само веднъж преди 2000 години, а да го прави по-често, за да се знае, че го има. И да се грижи всеки да има покрив над главата си, храна и да е с добро здраве, за да покаже, че му пука за творението си... Да оставиш нещо, в което уж си посветил толкова много замисъл на самотек докато се превърне в нужник от всички тези болести, войни, глад и прочее страдания не ми се струва като нещо, което е CV-то на същество, за което се твърди, че е безгрешно и образец за съвършенство.
Как да няма да е вяра? Не само много повече, а даже веднага ще повярвам безусловно в същество, което се покаже във физическа форма и ми изпълни желанията като духа от бутилката от колкото, ако за него пише някъде на жълта хартия. Какво повече му трябва на човек, за да повярва, че нещо такова като бог съществува. Ти няма ли да повярваш, ако се покаже и ти даде това, от което имаш нужда? Или ще вярваш в друг бог, който не се е появил да ти даде? Това според мен е тестът, който едно същество като бог трябва да вземе, за да го призная за бог. А за теб не знам, в това, което казваш (че предпочиташ да вярваш в бог, който с нищо не ти е доказал, че съществува, защото би било "диктатура", ако го направи) просто няма никаква логика!