- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
А защо мислиш че трябва да се напрягам за да спорим по дадена тема до безкрай? Никой не може да отнеме свободната воля на човека, следователно ако човек няма желание да приеме нещо, то винаги може да си намери повод за интрига, и спора да продължава.
Дори да приемем, че не мога да ти отговоря (макар, че случая не е такъв), защо мислиш, че това е някаква твоя победа. Ми и да не знам отговора, то след време мога да го знам. Като съм ставал християнин да не мислиш, че съм знаел отговора на всички въпроси във вселената от християнска гледна точка, че да стана православен, ми тогава съм знаел дори по-малко и от сега. Ако чакам да стана православен, когато знам отговора на всичките си безброй въпроси и на мозъка, дето сигурно за всичко може да си намери повод да спекулира, то тогава има да чакам най-малко 5 живота.![]()
Последно редактирано от defender : 05-16-2020 на 13:15
Добре, какъв е последно случаят:
А) "не знам отговора"
Б) "мога да ти отгоря, но не искам"
?
На мен ми е интересно какво ще ми каже християнин, убеден при това, на въпросите, които повдигнах. А ти избяга от отговор (дори пропусна да отбележиш каквото и да било) на много съществени и интересни неща (като например "Може ли Бог да направи толкова тежък камък, че самият той да не може да го повдигне. И ако може (а и да не може), да го повдигне значи ли, че не е всемогъщ?").
Колкото и да измествам спора в интересни посоки и да се опитвам да разнообразявам дискусията, ти продължаваш да се инатиш "независимо какво".
Последно редактирано от defender : 05-16-2020 на 20:45
След като не се занимава с глупости или "излишни неща", защо не се захване на работа и не премахне злото? Излиза, че или е некомпентентен, или че не му пука. Ако беше и му пукаше, до сега щеше да има мир на земята и всеки щеше да е физически здрав, да си има дом и сигурна храна. Но вместо това си "играе като дете с лупа и мравуняк" и пуска в изобилие болести, глад, войни и природни катаклизми...
Така че въпросът ми беше съвсем уместен...
Защото човек има свободна воля и оттам носи отговорност за постъпките си, а злото в този свят е предопбраз на ада след смъртта и на живота без Бога. Как иначе на този човек ще му дойде акъла. Ако злото в този свят не го вразуми до края на живота му и какво го чака, ако продължава да е инатливо магаре, значи нищо не може да се направи.
Само Рая няма да има зло. А тук е време за избор и проектиране на себе си.
Последно редактирано от defender : 05-18-2020 на 12:49
И какво излиза сега? Вярваш, че адът е тук на земята?
И все пак (да допълня спора от миналата страница), който само утешава робите, вместо да ги вдига на бунт, значи самият той подкрепя робството.
Християнството само обещава и няма никакви доказателства, че то е правилната религия (включително и която и да било религия няма доказателства за нищо от "магическото", което твърди). Единствената цел на религиите през вековете е била да поддържа илюзията на угнетените, че ще бъдат овъзмездени за страданията си в задгробния живот, а на угнетяващите са помагали (и още помагат), за да продължават да бъдат угнетители успешно.
И каква е целта? Да чакаш цял живот в лишения, за да минеш накрая "през фунията" на бог, за да влезеш в рая, където да се "къпеш в божия обич и забавляваш"?
От начинът ти на разсъждение ясно прозира, че прекалено много те е страх от злото и от лишения, сакън да не ти се случат. Това е точно психиката на роба, предаваш прекалено голяма важност на злото за живота си и го поставяш в зависимост от него. Може би в това е основната ти разлика с християните.
А тази твоя слабост ти дори я мислиш за сила, то в това една от врътките. Злото почти винаги ти въздейства чрез гордостта на егото ти.