Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
Ако го нямаше християнството, щях да се чувствам сигурно точно, както би се чувствал ти, ако го нямаше капитализма, и изобщо не беше чувал, че той съществува, и трябваше да живееш в комунизъм. Щяха да ти казват и ти щеше сам да си мислиш, че комунизма е най-добрата и единствено съществуваща и приложима система, щеше да се опитваш да си щастлив, ама отвътре щеше да ти напира, че нещо не у ред с тебе или със системата, но ти най-вероятно нямаше да искаш да повярваш, че това е така и щеше да продължиш да играеш театъра на "щастливата" си идилия. (Както сега го играеш този театър и с капитализма, между другото).

Не разигравам никакъв театър. На мен не ми трябва да живея в комунизъм, за да мога да го съдя, така както не ми трябва и да съм християнин, за да съдя християнството. От друга страна, ти като вярващ си намираш винаги оправдания за всички грешки на християнството, а това означава, че вече си лишен от преценка. Действаш автоимпулсно, когато някой критикува религията ти и извърташ посоката на разговор без да се обосноваваш, а с това даваш пълното ми право да се чувствам прав в аргументите си дори и да има възможност някъде да греша. Досега не ми отговори дали вярваш буквално на мита за сътворението, защото явно въпросът ти се стори неудобен, но как пък, ако за това не си убеден можеш да бъдеш убеден в каквото и да било нататък от твоята религия? Как можеш да знаеш, че точно християнството ти лиспва след като има толкова много дупки и несъвместимости с реалността. И когато човек нехристиянин ти ги изброява, ти не проверяваш за начини да ги обориш, а почваш да му вменяваш вина както на мен на предната страница, където ми каза, че си идвал тук само като на разходка в парка, а не да се обясняваш и как нямаш време и едва ли не само те тормозя за отговори, въпреки че човек ще остане с впечатлението, че като най-активен християнин с 12 к мнения, който навсякъде говори за вярата си в бог би трябвало най-малкото да има малко по-добра представа за какво става въпрос в християнството, но явно уви.

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
Така че ако го нямаше християнството и ако съм бил будист или друга религия или учение, сигурно щях да се чувствам по същия начин. Щях да си мисля, че това е единствената и най-добра религия или учение, но вътрешно щях да се чувствам, че нещо не у ред с мене и щастието ми, но най-вероятно сам нямаше да искам да повярвам, че това е така и вътрешно щях да продължавам да демонстрирам някаква щастлива идилия, която обаче не идва от сърцето, а от пръдните на калпавата система или религия.

Смятай, щом си давам сметка за тези неща, но продължавам да съм християнин, дали се самозалъгвам за християнството и това към, което ме води.
Никой не ти пречи да се самозалъгваш. От думите ти излиза, че едва ли не ако го нямаше християнството, ти щеше да си този, който да го открие. Но аз силно се съмнявам в способността ти да си толкова независим и истински свободен в избора си. По-скоро при други обстоятелства щеше да си какъвто ти се падне да бъдеш според тях и ако беше по случайност мюсюлманин, сега щеше да ни обясняваш колко правилно е обрязването.