- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Докторе, тука си лафим сигурно 7-8 години и то се вижда кой от нас си променя възгледите. Докато аз ако се променям в нещо, това е в напредване към Бога, а не, че съм си променил възгледите и съм тръгнал в различна посока от християнството, както става при тебе - нацизъм, сатанизъм, позитивен нихилизъм, атеизъм, после пък се оказа, че не са баш атеист, индивидиум-дух и какво ли още не.
Ми да, в твоите разсъждения има истина, въпреки, че за да я изразиш не използваш християнска терминология, а използваш по-светска и научна терминология, и в същото време говориш по един достъпен начин. Така че аз съм видял, че в тебе има истина, която ме доближава до Бога, а не че ме отдалечава от християнството, защото видиш ли почвала да напира в мене. За мен изобщо въпроса с Бог или без Бог не седи в комуникацията с тебе, а кое ме доближава до Него и кое не.
Последно редактирано от defender : 02-03-2021 на 22:20
Точно това е, ако сега си намериш писаниците под ник европеиски, или еврогеиски както ти виках, ще видиш какво заблудено лапе си бил и че идеите които пропагандираш сега нямат нищо, ама нищо общо. И въпреки това си оставаш християнин, понеже тая идентификация е вече спуснала дълбоко корени, а всичката новопостъпила информация тук, просто я нагаждаш и извърташ през християнството доколкото е възможно, така че все пак да си останеш християнин. Но всичкото това е просто Его, просто една детска роля, и в един момент не е изключено да го осъзнаеш. Едва тогава ще можеш да погледнеш на духовното и на идеята за Бог в една далеч по-мащабна перспектива, а мъдростта и подобията във всички религии и учения, в съчетание с научното познание, ще ти се избистрят и ще видиш общото между тях. Но това няма да стане, докато не осъзнаеш че играта на християнин е просто това - една игра, не по различна от тази когато тук беше просто хлапе. Не ти е нужно християнството за да познаваш божественото - напротив, то може само да те ограничи, понеже е просто една от много перспективи, и то перспектива опорочавана и служеща на всевъзможни лични, социални и политически интереси в продължение на столетия.
Както съм казвал, Словото е написано в такъв стил, че да е достъпно, както за простоватия човек, така е за умния, който също може да намери в Словото Бога, като в простоватите и приказни неща в Словото, той вижда не първичното, а под тази покривка и започва да открива мъдрост съответстваща на капацитета му (само един преднамерен атеист и то от по-умните, нарочно гледа на Словото на нивото на простоватия човек за да си успокоява съвестта, като прави изводи, че това е някаква приказка или фентъзи).
Има много психолози-богослови, които когато се изразяват или пишат статии на религиозна тематика, те също използват терминология от психологията и науката, но с това не противоречат на християнството, а го изразяват и утвърждават.
Така че нищо не нагаждам.
Освен това, докато един човек е жив в него винаги има и нещо Божествено, а не само зло. Затова дори и чрез най-големия грешник, атеист или езичник Бог чрез него (неосъзнато за него) пак може да разкрие някаква истина и да го превърне в полза за вярващите.
Ти в началото дойде да ми избодеш очите и да ме унищожиш, като християнин, ама май ми изписа веждите, дето се казва.
Просто твоята философия хем не ме отказа от християнството, защото е по-слаба от моите убеждения (много от които изобщо не съм разкривал и нямам намерения да правя), но в същото време се превърна за моя полза в пътя ми към Бога.
Християнството е единствения път към Бога. Дори две учения да говорят едно е също, но ако в едното не се вярва в Бог, това учение не е спасително за човека. Без Бог, целия живот на човека, всичките му дела, поведение, дори цялата ни цивилизация е израз на болестно състояние, дори и доброто на този свят пак е израз на болестно състояние. Човек сам не е способен да се измъкне от този порочен кръг, дори колкото повече се мъчи да се измъкне (и се мисли за възвишен) толкова повече се задълбава в него.
Няма да се впускам в обяснения.
А и затова имено е нужен Бог, Изкупител, в което изкупление Бог съчетават Божията справедливост с Божията милост.
Болния човек не може да се измъкне от болестта си и егото си, каквото и да прави всичките му инструменти за болни и го задълбават още повече в болестта му и колкото повече се мисли за преуспял и възвишен на крачка от рая, всъщност толкова повече е станал неосъзнато още по-болен и на крачка от ада.
Църквата може да е използвана от властта и в нея да има много пороци и грехове, но вярващите са предупредени за това. Това не трябва да ни отделя от православието. Който търси ще успее да отсее житото.
Както там където са най-хубави плодове, слагат плашила за да се плашат птиците и да бягат. Така и дявола е сложил външни плашила върху Църквата и православието за да бягат хората от него. На ако имаш малко повече мозък, ще погледнеш зад плашилото и ще видиш плодовете.![]()
Последно редактирано от defender : 02-04-2021 на 13:34