.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7

Как се казваше тази дума ???

Значиии, от няколко дни се мъча и не мога да се сетя, как беше думата за, определение, което е насочено за човек или група от хора, но всъщност всеки може да приеме, че е определение за него самия.. Не знам как да се изразя по-правилно.... Ще дам пример : Да кажем имаме статия, където описват жените с червена коса, например "Жените с червена коса са смели, дръзки , обичат силно, но си тръгват лесно, ако ги нараниш" . Когато го прочете жената ще си каже, че са я описали точно нея , но същото изречение може да се ползва и за жени с руса коса . Ако някой схвана какво се опитвам да кажа , моля да ми каже как се казваше думата ...

Супер фен Аватара на BeautyCupcake
    wtf

Мега фен Аватара на SHPAIdURmeN
    Интересно

Колко си сигурен, че 'дума' търсиш, а не нещо друго ?
    *GET TO KNOW*
    THE UNKNOWN

Супер фен Аватара на paradosou
    Wtf наистина...
    "Обобщение" е думата.

Супер фен Аватара на corbV2
    Всъщност тя няма предвид самото обобщение (че жените с червени коси отговарят на определени черти), а процеса, при който се стига до извода, че това твърдение спокойно може да се отнесе към всеки човек, а не само към определена група. Не е толкова просто, колкото изглежда ;д и в момента не се сещам за подходяща дума. Но се сетих за Ефекта на Форър:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Barnum_effect
    Последно редактирано от corbV2 : 09-06-2015 на 17:06

Цитирай Първоначално написано от corbV2 Виж мнението
    Всъщност тя няма предвид самото обобщение (че жените с червени коси отговарят на определени черти), а процеса, при който се стига до извода, че това твърдение спокойно може да се отнесе към всеки човек, а не само към определена група. Не е толкова просто, колкото изглежда ;д и в момента не се сещам за подходяща дума. Но се сетих за Ефекта на Форър:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Barnum_effect
    Да, разбра ме. Ефекта на Форър е точно това, обаче мисля, че имаше и българска дума

Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от trippy-purple Виж мнението
    Да, разбра ме. Ефекта на Форър е точно това, обаче мисля, че имаше и българска дума
    Ако можеш да кажеш, че се припознаваш или разпознаваш в даден текст... това са най-простите думички.
    Или може да го наречеш още субективна валидизация.
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си