- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- 12-ти клас (абитуриенти) -2015/2016
Тук Кораба е много прав. Слушайте го! Не записвайте нещо заради родители, роднини, приятели, гаджета и прочие. Защото в по-голямата си част техните мечти не са вашите мечти. Никой не знае по-добре от вас самите какво ще е добро за вас защото доброто е свързано със щастието, а щастието не винаги е свързано с пари. Защото не на тях ще им се налага да ходят с отвращение на работа докато се пенсионират. И накрая, защото всеки има свой път, всеки трябва да избере и извърви пътя си.
И аз преди години имах голям мерак за Варна, но след контакти с хора от там, които ми казаха, че много трудно се намира работа, се отказах... Каквото и да си говорим - в София има най-много възможности.. за каквото и да било. Всичко е там.
П.С А заедно ли сте с въпросното момче?
Как си избра тази специалност?И аз имам леки колебания за нея, но по-скоро заради двата езика, от колкото заради самата и същност... Нямам представа какво се работи накрая с нея, а като съм гледала програмата и разните ѝ предмети, свързани с ЕС изобщо не ме влекат.
В София или в Пловдив?
Последно редактирано от Starless : 05-23-2016 на 12:35
Мхм, нашите бяха учили в ТУ-София и искаха и аз там да уча там. Отделно ми бяха избрали една специалност Телекомуникации, която не ми харесваше много-много, стабилна е, но не беше за мен. В крайна сметка месец преди кандидатстването избрах инженерна специалност с компютри и софтуер, двете неща, които винаги са ме влекли. И не съжалявам, харесвам си и специалността и университета. То е ясно, че едно висше няма да ме реализира, затова отделно развивам сам софтуерните си умения.
Познавам 2 типа хора - едните, които могат да влязат навсякъде, но често избират това, което им се налага от родителите им, а всъщност искат съвсем друго. И вторият тип, които са влезли някъде, защото не са успяли да влязат, където искат. Много тъжно, знам доста, ама доста такива, които след време прекъсват университета, а някои дори и обучението съвсем. :/
Хора, някой знае ли колко време горе-долу е официалната част на бала, т. е ресторанта? След като отидем в хотела имаме ли някакво време или направо сядаме? Искам вече да минава тоя бал.![]()
Много е относително. Поколенията са различни. Това, което знаят по-възрастните от техния живот в миналото, често днес не е същото. Разбира се, че на 45 ще имаш много повече опит, мъдрост, но новото идва от по-младите. И при положение, че желаеш да учиш нещо, трябва да го пробваш. Глупави специалности няма. Марктетинг специалисти са много търсени, счетоводството е цяла наука.
Абе мненията на родителите са добре дошли, предложения изслушваме всякакви. Може да ти кажат нещо, при което да ти светне лампичката. Едно е да използват опита си и да ти предложат нещо, съвсем друго да те принудят да запишеш специалност, която грам не те влече.![]()
Колко да сме заедно като е в София?Води се, че имаме връзка, но се виждаме за 3-4 дни от седмицата. Ще е супер да заживеем заедно в София, но не знам дали си струва да зарязвам желаната специалност заради него. От друга страна не съм напълно сигурна, че това искам да уча, защото по принцип нищо не ме влече силно като се замисля, тоест няма да зарежа голяма мечта, а просто някаква възможност. Но пък той през есента заминава за няколко месеца в чужбина и пак няма да сме заедно веднага ако отида в София. Аз вече свикнах да го виждам само от Сряда нататък, тъкмо не си омръзваме. Ако ни е писано да сме заедно, може и да си продължим така. Ако не, живи и здрави. :д
За МИО-то въобще не знам как го реших, просто съм сигурна, че балът ще ми стигне, за да вляза и на фона на всички останали възможности ми звучи най-интересно. И аз не знам какво се работи после, не ме и интересува, в 90% от случаите не работиш по специалността си, така че просто си избери нещо, което да ти е интересно.
А защо си мислиш, че 45 годишен родител ще знае какво е най-доброто за някой ДРУГ ? Повечето са още с комунистическо мислене и смятат, че щом си взел една хартийка от ВУЗ-а, животът ти е уреден.
Абе забелязвам, че повечето кандидат-студенти, първо си избират в кой университет да учат, а чак тогава търсят някоя специалност, която им допада що годе. Ако пък не ги приемат, записват разни псевдо специалности, които не изискват висок бал. Важното е да е в "престижен" университет. Не трябва ли да е обратното или аз съм в грешка ?
Съветите ги превръщат в принуждаване, когато постоянно ги налагат и не се приема алтернатива. Да, не знам дядо ми какво разбира от компютри, че да съвтва за работа.
Деца, нещо хич не ми пукаше за еБала, но изведнъж ми стана някакво притеснено. Отидох да видя едни приятелки днес и като се замислих, че утре и мен ме чака това, ми стана лошо. Страх ме е, че нещо ще се обърка и пак ще съм супер изнервена, както се случва при 90% от събитията от такъв тип. Утре е денят, бъдете мислено с мен, за награда ще гледате снимки!![]()
^^ Не е нищо особено. Плебейска му работа. Няма нищо общо с виенските балове.
Ама все пак ще се моля за теб.
Маловажни неща за притеснения, но явно си срамежлива, здраве да е.