- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Няколко въпроса относно студентския живот (НБУ,СУ)
Здравейте! Имам няколко въпроса свързани с НБУ, или по-скоро с живота около НБУ. От над година съм се ориентирал към въпросното учебно заведение, обаче сега срещнах някои финансови проблеми и понеже не съм от София това до голяма степен може да ме ограничи. Та въпросите ми са:
1. Има ли потенциална възможност да се издържам с пари от порядъка на 450-500 лева за НБУ? (Става въпрос за издръжка на месец с включена квартира или общежитие, но разбрах, че местата които се отпускат, ако изобщо се отпуснат, за НБУ са нещо от сорта на 30 стаи)
2. Има ли много допълнителни разходи в университета освен семестриалните такси и учебниците?
3. Всички в университета ли са "богаташчета" и дали някой с не много висок финансов капитал би могъл да се впише в средата? Все пак аз отивам най-вече да уча, но и обкръжението оказва голямо влияние.
4. Някой може ли да ми каже приблизителна сума за издръжка в София при два варианта:
- Уча в НБУ и съм на сравнително евтина квартира (не съм достатъчно запознат с цените на квартирите и каква е най-малката сума за която мога да си намеря приемлива квартира).
- Уча в СУ и съм на общежитие.
(става въпрос за ориентировъчни суми за изкарване на месеца)
5. Лесно ли е да си намериш почасова работа в София като студент, например втория семестър, и какви са средните заплащания?
Ще помоля само за компетентни мнения и по възможност от хора, които са или са били в НБУ или СУ, или са имали близки, приятели и пр. във въпросните учебни заведения.
Благодаря!
Много ми е важно наистина, ще помоля за отговор.
По- добре в СУ. Обучението в НБУ е и по- скъпо, и по- некачествено. А за СУ и общежитие, някъде около 400- 500 лв. на месец ще са ти достатъчни.
Въпросите ми са от чисто финансова гледна точка. Благодаря ти все пак за отговора.![]()
Финансово - СУ - заради общежитието ( и семестриалните такси). Но за повечето специалности бих избрала нбу, ценят ти времето там, имат база, имат и кадри, та обучението е също на добро ниво, и не ти се иска да пребиеш администрацията.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Ще мога ли с 500-550 да изкарвам месеца в НБУ, понеже не знам дали им искат отделно пари за всичко в университета. Иначе точно заради това, което каза, самият аз искам в НБУ, но съм притеснен от тази гледна точка. А след няколко месеца ще се опитам да си намеря работа, за да ми е по-спокойно.
Здравей предполагам ще можеш да се издържаш с 550лв на месец ако имаш съквартирант аз съм сам и ми излиза около 850 лв на месец ,но ако си намериш съквартирант предполагам ,че биха ти стигнали. И видях някой беше писал за баловете това не трябва да ви притеснява тъй като познавам хора приети ИТ с 40 точки което е наистина малко и да не си се подготвял ще изкараш толкова и не хората там не са некви богаташчета ами хора който си работят и се трудят за парите си разбира се ,че има и богати доста ,но това не трябва да те притеснява има достатъчно хора да се впишеш.
Последно редактирано от ThEKiNgG : 11-01-2015 на 17:37
Благодаря ти за изчерпателната информация! Такъв точен отговор търсех![]()
Всичко хубаво ти желая!
ами изключително просто можеш и сам да си пресметнеш дали ще ти стигат- разглеждаш квартирите, да кажем че си с някой и с разходите ти е 200лв (нещо мизерничко, или нещо нормално но в гаден краен квартал), телефон ако ползваш ти си знаеш.. евентуално на луп.. не знам ква ти е най-ниската тарифа провери си, учебници не ти трябват ако си един от първите в библиотеката и си ги взимаш от там, транспорт мисля че преди беше за 2 линии ~20лв сега не знам колко е, интернет 15лв, таксите са си такси (семестриалните) като извадиш от 550лв тия разходи ще видиш колко ти остават за храна и просто ще се храниш с това което ти остава, да кажем 1 ядене ще имаш в стола ~2лв. Всичко това ти е ако си в държавно училище и без общежитие, и без да излизаш ИЗОБЩО. Ако си на общежитие ще ти стигат, може и да излизаш даже 1,2 пъти ама често ще сте по стаите което е доста прилично реципрочно на излизане, всички ще сте бедняци спокойно ( или поне много повече от 50%), а за жени едва ли ще можеш и да помислиш при това положение
Последно редактирано от LoadRunner : 11-01-2015 на 19:32