Здравейте! Не успях да намеря подобна тема или поне това, което намерих, не отговаряше на моите въпроси, затова реших да попитам.
Тази година съм студентка първи курс с УНСС Икономика с чуждоезиково обучение. Още като ученичка не бях ориентирана с какво бих искала да се занимавам, но отхвърлих всичко останало без филологиите и икономика (просто защото не бях наясно какво се изучава в икономическа специалност и смятах, че ще ми остава достатъчно време да се занимавам с това, което ми е приятно- ученето на езици). Любимият ми предмет беше английският език, като имам доста постижения от различни национални състезания, но единственото, което можех да кандидатствам с него, бяха филологии. Имах желание за Кореистика/Китаистика, но сметнах, че моето семейство ще ги намери за несериозни, и че няма да си намеря работа след завършване (поне не и такава с хубава заплата). Затова в 12ти клас се пренасочих към математика и кандидатствах в УНСС, като смятах, че икономическото образование няма да ме затрудни по какъвто и да е начин, и че ще бъде по-полезно.
Сега обаче осъзнавам, че съм била доста заблудена и съм още по-объркана. Оказа се, че икономиката е нещо напълно непознато и чуждо за мен, и то не в добрия смисъл- нищо, което сме учили досега не успя да запали и искра на интерес, преподавателите (с малки изключения, разбира се) се държат пренебрежително, опитват се да ти втълпят, че нищо не знаеш и не ставаш за нищо. В същото време аз не съм от тези студенти, които си купуват изпити, или искат просто да минават с 3, а искам наистина да покажа, че съм научила нещо, и това, че всичко ми е ужасно безинтересно прави цялата работа много мъчна. Наистина икономиката не е сфера, която може да ме заинтригува. И съм наясно, че всичко около нас е икономика, но просто не знам дали си струва 4 години да се мъча с предмети, които не намирам за интересни (и да уточня, че под безинтересни предмети не определям математиката, защото аз кандидатствах с математика и в сравнение с останалите предмети това е даже интересно).
Та сега идва дилемата какво да правя: дали да продължа с надеждата, че след 1-2 години може и да не ми е толкова неприятно, или да се явя на кандидатстудентски изпит по английски език и да кандидатствам Кореистика/Китаистика. Знам, че е логично, щом ми е толкова неприятно в УНСС, да се запиша това, което усещам, че искам, но главно искам да попитам:
- от практическа гледна точка кой от двата варианта е по-уместен;
- ако някой е учил Кореистика/Китаистика или има някакви преки наблюдения, може ли да сподели как е там на практика, защото искам да съм сигурна преди да взема каквото и да е решение, че това е наистина, което искам, защото смятам, че е несериозно да прахосвам парите на моите родители за различна специалност всяка година.