- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Тежко положение
Здравейте. Аз съм момиче на 17 и вкъщи е ужасно. Откакто се помня живея в апартамент с още пет човека - мама, тате, леля, баба и дядо. Положението е зле, никога не съм имала собствена стая или лично пространство... принудена съм да спя на едно легло с майка си, което, ако някой разбере, ще бъде повод за подигравка. Общо взето съм в една стая с майка си и баща си - баща ми спи на едно старо канапе, а аз както казах, на едно легло с майка си. Никога не мога да си поканя гости у нас, нямам личното пространство, от което се нуждая. Нашите много добре знаят, че това не е редно, но пак няма какво да направят по въпроса или поне нямат такова желание. Шанс за друг апартамент няма, не сме богато семейство, а и в този апартамент няма как нещата да се престроят и да се получи нещо. Баба ми и дядо ми постоянно се карат, докато нашите са на работа, само крещят, със стари разбирания са за всичко... хванат ли ме да изляза с някого и започват скандали тип: "ти да не би да си уличница без дом, та да скиташ навън... с най-големите купелдаци излизаш". Ако си хвана приятел, ме обхваща страх. Досега съм имала само едно от моя квартал и картинката беше покъртителна... оглеждах се навсякъде, за да не ме видят някъде с него баба ми или дядо ми. Имах чувството, че ще ме изкарат едва ли не к*рва с извинение. Стоя вкъщи по цял ден, защото явно са ми взели страха, за тях най-важното е училището, като изкарам по-ниска оценка от 6 започвам да се скътавам, дядо ми ми рови из нещата, за да ми гледа бележника... майка ми и баща ми множество пъти са ми казали да не им обръщам внимание, обаче то просто не знам как трябва да се случи. Баба ми и дядо ми са ме отгледали буквално и от малка са ми взели страха... баба ми не е толкова нетолерантна, но дядо ми... просто ми е много тежко и наистина се тормозя за това, много ми влияе, както на мен самата, така и на взаимоотношенията ми с околните. Не съм като нормалните тийнове, които имат собствена стая и лично пространство. Имам чувството, че след година-две ще се озлобя към нашите затова, че дори не се опитват да измислят нещо. Разбирам, че е трудно, но трябва нещо да се измисли, крайно време е. Не мога да продължавам така, чувствам се ужасно депресирана и потисната. Знам, че нашите са добри родители, дават ми, каквото могат, за което съм им адски благодарна, но това трябва да се промени. Някой би ли ми дал съвет?![]()
Общо взето старите хора са си досадни с техните остарели разбирания. Затова правилноса ти казали да не им обръщаш внимание. Кажи на вашите да седнат и да поговорят с тях. Да им обяснят, че сега времената са по-различни от преди и че не можеш да стоиш постоянно вкъщи като затворничка.
Накарай ги, да ти вземат поне едно легло... А относно личното ти пространство не мисля чеимам адекватен съвет
Няма място за още едно легло, а за разговорите - на тях никой нищо не може да им каже, изобщо не се интересуват от чуждите думи и мнения. Имам чувството, че ще се усетят чак когато вече напълно изкрейзя. Напоследък наистина се чувствам прекалено потисната относно всичко това...
Баба ти и дядо ти със сигурност са прекарвали повечето от времето си навън, а това да ти се карат всеки път като излезеш е една голяма глупост. Като не можеш да общуваш с тях така както ти се иска, говори с родителите си по-често за тези проблеми.
На 17 си. С тези оценки след година ще си някъде надалеч. Дано да се случи преди напълно да "изкрейзиш".
Няма място за още едно легло - леглото не е ли голямо? Не може ли да се вземат две малки и това да се разкара? Няма проблем да са едно до друго и разликата в пространството, което ще бъде заето е минимална.
Ами преместете канапето и на негово място сложете легло...
Много пъти съм занимавала нашите с преместване на мебели и т.н. Баща ми казва, че нищо не може да се случи, прекалено тясно било, каквото и да се измисли едва ли ще е подходящо... откакто съм на 13 все говорят как ще измислят нещо и ще превърнат кухнята в стая с бокс, обаче ето - само с приказките си остават, сякаш нямат никакво желание, пък и затова трябват и пари. И аз си мисля, че проблема ще бъде решен след като се изнеса... не виждам други алтернативи понякога.
Няма къде, няма място къде да го преместим... мислих да им кажа да го захвърлим нанякъде, и без това е старо и неудобно, но тук идва и следващия проблем - канапето и всички мебели в апартамента са купени от баба ми и дядо ми. Чуят ли, че искаме да купим нещо ново и да изхвърлим нещо старо, вкъщи започва Трета Световна Война. "Вие не сте добре, какво му е на еди какво си... знаете ли колко пари сме дали за това? Апартамента е на наше име, нищо няма да пипате."
Издържала си досега, било ти е трудно, но не би ли могла да издържиш още една година и после да се изнесеш?
И аз се моля да издържа още една година, две, обаче като се замисля понякога се подценявам и не знам дали ще успея да се справям сама с наем, финанси. Няма как да си позволя да се моля на нашите за помощ и пари. Не знам изобщо как всичко трябва да се нареди... да не говорим, че нямам никакво самочувствие заради липсата на приятели. Като гледам другите как си излизат, как си имат вече и що-годе сериозни връзки, понякога си мисля, че имам проблем и нещо не ми е наред, та никой да не иска да ме заговори. Имам две-три приятелки, но едната живее в Бургас и много рядко се виждаме, пишем си, чуваме се от време на време, но това е всичко. Другите две май ми говорят зад гърба, поне така предполагам, щом на мен ми говорят за други хора зад гърба им. Първият ми и единствен досега приятел, когато осъзна, че не съм достатъчна и животът ми е боза с краставички, отиде и ми изневери и после ме заряза, подигравайки ми се. Понякога имам чувството, че нищо не върви и имам само проблеми. Само в училище се справям, но това не ме прави щастлива. Правя го по задължение от много дълго време... за да не чувам упреците на баба ми и дядо ми. Сякаш се превръщам в безчувствен предмет, от една година насам към никого не съм поглеждала с влюбени очи, защото знам, че ще ме изостави, защото аз едно легло за себе си нямам вкъщи, камо ли нещо, което аз да му дам. I invest a lot of emotions in a romantic relationship but I know that it's never enough.
Последно редактирано от sadxsoul : 04-10-2016 на 09:43
Звучиш като разумен човек, готов да се изправи сам пред живота. Все някак ще успееш да намериш правилната формула за самочувствие, но отнема време.
За приятел не мисли в момента. Първият ти явно е бил голям глупак, не мисли, че те е зарязал заради финансовото ти положение, а дори и да е така, не мисля, че би искала да си с някой такъв.
Не знам как да не мисля за приятел, тежко ми е да гледам как всеки си има, а аз съм сама. Кара ме да се чувствам невзрачна, грозна. Може да звучи егоистично, но така се чувствам. А и изневярата на бившия ми ми повлия много на самочувствието, преди това все нещо имах... поне капка чувство, че съм нещо, а след като стана съвсем се разбих.![]()
Съвсем честно казано това е една мноого тежка ситуация.. Това за леглото (знам, тъпа идея)- ако би се чувствала по-добре можеш ти да спиш на канапето, а баща ти при майка ти.. Баба ти и дядо ти-не мисля, че ще успееш да ги промениш, от части знам какво ти е. Бабите винаги си знаят своето (очевидно и дядовците), но може би родителите ти са прави, спри да им обръщаш внимание. Излизай си навън и се прави, че не ги чуваш. Усамотявай се по някакъв начин, примерно като излизаш навън.
А това за приятелите.... Доста тъпа идея ми е в главата, така че е безполезно да я споделям.![]()