Пускането на браузъра, както и на всяка друга програма е процес на четене на доста файлове от харда и зареждането на някаква информация в RAM. В допълнение браузърите работят с SQLite база данни и постоянно четат и записват по харда. Най-трудно се четат множество малки файлчета, а всяка програма е изградена от такива. SSD чете такива файлчета доста по-бързо от някое HDD.
Освен това Windows чете и пише по pagefile.sys, известно още като "Виртуална памет". Когато не му стига RAM, пък и да му стига, ползва харда вместо RAM. Един приятел до скоро работеше на комп със 128MB RAM и беше възможно да работи с Chrome въпреки че реално няма налична RAM, просто харда играе ролята на RAM. Проблема е, че харда е значиииително по-бавен от истинска RAM. Но ако е SSD, то е ясно че достъпа до pagefile.sys ще става по-бързо => процесите свързани с RAM ще стават по-бързо.
Отгоре на всичко HDD за лаптоп са по-бавни от HDD за настолни машини. Още когато нямах SSD на лаптопа съм сравнявал различни HDD по скорост и всички бяха жалка работа. Докарват някаква скорост около 60-80MB/s ако копирам филм, а за множество малки файлчета няма смисъл да говорим.
Сега на компа имам 32GB RAM, достатъчно бърз за целите ми процесор, SSD и отделно HDD. Мога да си правя всякакви експерименти и за удоволствие си ги правя. Windows ми е на SSD, използвам обема на HDD, имам предостатъчно RAM за да си правя Ramdisk-ове и нямам оплаквания.
На всeки бих препоръчал повече от 8GB RAM, SSD + HDD, добър процесор и добро охлаждане, но при лаптопите всички тия неща са ограничени и по-скъпи. А когато само един от параметрите на системата е лош, то цялата система е спъната.