.
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 53

Тема: РАМ памет

Повече от фен Аватара на TheMan9191

РАМ памет

Здравейте, компютъра ми поостаря доста, но понеже нямам пари за нов се чудя дали ако му сложа допълнително 4 гб раб, в момента има 4, ще има ли значителна или поне забележима разлика? Процесора му е Intel G530 2,4 ghz, който за жалост е двуядрен. Та дали двойно повече рам ще има разлика. Компа в момента като цяло се ползва за браузуване повечето случаи и за някоя по слаба игра, не го товаря като цяло.

Мега фен Аватара на Грозния
    Град
    София
    Разликата ще е осезаема, но зависи какви са ти целите и какво искаш да подкарваш на тоя компютър. За браузване и "някоя по слаба" (и не чак толкова слаба) игра си е перфектен и така .

Ще има разлика, ще му пораснат крила и ще започне да лети, но не го пускай навън, че ще отлети и няма да се върне обратно.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от TheMan9191 Виж мнението
    Здравейте, компютъра ми поостаря доста, но понеже нямам пари за нов се чудя дали ако му сложа допълнително 4 гб раб, в момента има 4, ще има ли значителна или поне забележима разлика? Процесора му е Intel G530 2,4 ghz, който за жалост е двуядрен. Та дали двойно повече рам ще има разлика. Компа в момента като цяло се ползва за браузуване повечето случаи и за някоя по слаба игра, не го товаря като цяло.
    ще има ако се ползва с 64 битова операционна система, иначе не, и все пак по-добре би било ако има и четириядрен процесор

Супер фен Аватара на JDeel
    Ще има ефект ако вече използваш цялата налична памет. На Windows за да работи му трябват да кажем 1 GB, той това си го "захапва" и това е. Останалото остава за софтуера, като междувременно харда се използва за една глупост наречена "виртуална памет". Браузърите ядат памет на поразия, така че ако компа ти почва да бави когато наотвориш няколко сайта, най-вероятно RAM-а се е понапълнил и съвсем естествено ако имаше повече, щеше да е по-добре.

Иначе провери какво се случва в Task Manager. Може някоя програма нещо да се е смотала и да бичи процесора на макс. Ако постоянно сваляш и качваш торенти да кажем, това пак е натоварващо. Просто погледни как се използват ресурсите и би трябвало да разбереш кое е ударило тавана.

Но най-много ефект би дал нов SSD хард. Те са по-скъпи, ама можеш да сложиш някой малък само за Windows, пък обикновения хард да е за големите работи - игри, филми и т.н.

Мега фен Аватара на LittleDude
    Град
    bs™
    ще има

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от JDeel Виж мнението
    Но най-много ефект би дал нов SSD хард.

Грозния, хили се колкото искаш, ама на стария ми лаптоп бях взел SSD... ей така, да пробвам как е. Понеже беше с макс. 4 GB RAM реших да си взема нов с 8 GB. Първоначално новия лаптоп ми се стори по-бавен от стария! Преместих SSD-то от стария на новия и от тогава стария ми се струва като Правец 82, откачам докато го чакам да се събуди.

Всеки път когато някой се изкаже в полза на SSD хардовете, се намира друг в опозиция... който съвсем случайно никога не е имал SSD А ти имал ли си?

Ще го пуска и ще се получава оргазъм, когато го види колко бързо зарежда с "невероятното" SSD, а след това ще му зацепи, когато си пусне браузъра, защото единственото нещо, което му цепи, явно е кратуната му.

Пускането на браузъра, както и на всяка друга програма е процес на четене на доста файлове от харда и зареждането на някаква информация в RAM. В допълнение браузърите работят с SQLite база данни и постоянно четат и записват по харда. Най-трудно се четат множество малки файлчета, а всяка програма е изградена от такива. SSD чете такива файлчета доста по-бързо от някое HDD.

Освен това Windows чете и пише по pagefile.sys, известно още като "Виртуална памет". Когато не му стига RAM, пък и да му стига, ползва харда вместо RAM. Един приятел до скоро работеше на комп със 128MB RAM и беше възможно да работи с Chrome въпреки че реално няма налична RAM, просто харда играе ролята на RAM. Проблема е, че харда е значиииително по-бавен от истинска RAM. Но ако е SSD, то е ясно че достъпа до pagefile.sys ще става по-бързо => процесите свързани с RAM ще стават по-бързо.

Отгоре на всичко HDD за лаптоп са по-бавни от HDD за настолни машини. Още когато нямах SSD на лаптопа съм сравнявал различни HDD по скорост и всички бяха жалка работа. Докарват някаква скорост около 60-80MB/s ако копирам филм, а за множество малки файлчета няма смисъл да говорим.

Сега на компа имам 32GB RAM, достатъчно бърз за целите ми процесор, SSD и отделно HDD. Мога да си правя всякакви експерименти и за удоволствие си ги правя. Windows ми е на SSD, използвам обема на HDD, имам предостатъчно RAM за да си правя Ramdisk-ове и нямам оплаквания.

На всeки бих препоръчал повече от 8GB RAM, SSD + HDD, добър процесор и добро охлаждане, но при лаптопите всички тия неща са ограничени и по-скъпи. А когато само един от параметрите на системата е лош, то цялата система е спъната.

Град
    София
    Грозния, хили се колкото искаш, ама...
    Всеки път когато някой се изкаже в полза на SSD хардовете, се намира друг в опозиция... който съвсем случайно никога не е имал SSD А ти имал ли си?
    ...просто харда играе ролята на RAM. Проблема е, че харда е значиииително по-бавен от истинска RAM. Но ако е SSD, то е ясно че достъпа до pagefile.sys ще става по-бързо => процесите свързани с RAM ще стават по-бързо.
    Ми като не достига РАМ, сложи си повече - за какво да се купува ССД, което е по-скъпият вариант при всички положения ?!

Сложил съм си. Както съм написал по-горе, в момента съм с 32 GB RAM. Когато става въпрос за памет, аз съм най-напред на опашката.

Сега пуснах стария лаптоп дето ми е останал само с 2 GB, даже изключих виртуалната памет за да остане само на физическа. Windows 7 си захапва около 900 MB. После отворих доста сайтове с Chrome и пак не стигнах тавана. Естествено, ако държа Chrome отворен с часове и постоянно отварям и затварям сайтове, то ще се натрупа. Всички браузъри са хищници.

По това дето автора е написал обаче си представям, че отваря един фейсбук, един youtube, още нещо, и това е. Ако е така, 4 GB би трябвало да са му предостатъчни и заради това не вярвам да има разлика ако вкара още 4 GB. Да, би имало разлика ако работи като мен. Аз отварям десетки сайтове наведнъж (в момента около 40), държа Chrome отворен с дни, чак забравям какво съм отворил. Мен и 8 GB ме притискат след няколко часа работа.

4 GB RAM са 40 лв
    128 GB SSD са < 90 лв - https://ardes.bg/hard-drives/128GB-S...end-360S-77555

Да си взима каквото ще, но е относително дали ще види разлика ако добави повече памет, а е сигурно че ще види разлика ако мине на SSD. Аз бих се ъпгрейдвал и с двете. Но за в бъдеще ще може да премести SSD-то на друг лаптоп, докато паметта... може би да, може би не.

Град
    София
    По това дето автора е написал обаче си представям, че отваря един фейсбук, един youtube, още нещо, и това е. Ако е така, 4 GB би трябвало да са му предостатъчни...
    Достатъчно е и според моят опит.
    Да, би имало разлика ако работи като мен. Аз отварям десетки сайтове наведнъж (в момента около 40), държа Chrome отворен с дни, чак забравям какво съм отворил.
    "Работи" ?! Все едно как го наричаш, но какъв е смисълът от това, че нещо не схващам ?
    Но за в бъдеще ще може да премести SSD-то на друг лаптоп, докато паметта... може би да, може би не.
    Може би да, може би не, ако ССД-то изкара толкова дълго време !

Под "работи" имам предвид, че аз работя - отварям сайтове, търся информация, такива неща

Що па да не изкара, първия ми SSD вече не помня коя година го взимах и още е в отлично състояние. Ама за да не го товаря правих рамдискове и те са една от причината да ми трябва повече памет. Сега съм на настолна машина с друг SSD, ама този не го жаля, ако се развали си взимам нов и това е

Град
    София
    Под "работи" имам предвид, че аз работя - отварям сайтове, търся информация, такива неща
    Ми добре, наричай го както искаш, щом ти е кеф ! Само да ти кажа, че за повечето други хора, думата има друг, по-сериозен смисъл .
    Що па да не изкара, първия ми SSD вече не помня коя година го взимах и още е в отлично състояние.
    Дали ще изкара 15 години да кажем - как мислиш ?

Повече от фен
    Разбира се, че ще има разлика, но ти препоръчвам да смениш и процесорът с по-бърз. Може и видеокартата, защото без добра видеокарта, няма как да вървят добре игрите. Казвам ти го от личен опит, защото играех CS и моята карта е IntelHD Graphics и не е подходяща, поради което самата игра не вървеше много добре. Ако бях с по-добра, можеше да ми върви хиляди пъти по-добре.

Цитирай Първоначално написано от Грозния Виж мнението
    Дали ще изкара 15 години да кажем - как мислиш ?
    Трябва ли да изкара 15 години?

Град
    София
    Трябва ли да изкара 15 години?
    Мчи що не!? Нормалните хардове по толкова изкарват без проблеми.

Няма лошо, ама моя първи комп щеше да е на 15 години сега ако все още работеше. Тогава харда ми беше цели 10 GB, само че сигурно на втората година го изгорих барабар с дъното. После имах 40 GB, после 250 GB. После трети комп с 250 GB и 400 GB. После минах на лаптоп, имам няколко външни харда.

Въобще, мога ей сега да сложа на масата десетина харда, повечето от които или не работят, или няма смисъл от тях вече.

След 15 години днешните SSD ще са смешка. Дори и да работят, ще са сравними с ненужен боклук. Същото се отнася и до парчетата памет от 4 GB, които за мен лично и сега са ми под минимума

Град
    София
    моя първи комп щеше да е на 15 години сега ако все още работеше.
    Моя първи компютър е на толкова и точно сега пиша от него ! Още си върши работа за някои неща. А твоят не работи, защото такъв си го купил и така си го пазил !
    После минах на лаптоп, имам няколко външни харда.
    И смисълът е ?
    След 15 години днешните SSD ще са смешка. Дори и да работят, ще са сравними с ненужен боклук.
    Ама те и сега са си такива !
    Същото се отнася и до парчетата памет от 4 GB, които за мен лично и сега са ми под минимума
    Ако наистина работиш нещо, сигурно си даваш половината пари за хардуер всеки месец ? А ?

Да бе, ти знаеш ли въобще какви са били параметрите на щайгите през 2001 година?

На кое какъв е смисъла, на лаптопа или на външните хардове?

Всяко нещо с времето си. След 15 години няма и да се правят HDD. А 128 GB SSD ще струва... само на втора употреба ще струва колкото баничка с боза, защото и такъв няма да се прави вече

Инвестициите ми в хардуер не се отразяват на бюджета, не ме мисли за това

Град
    София
    Да бе, ти знаеш ли въобще какви са били параметрите на щайгите през 2001 година?
    Това опит за реторичен въпрос ли е? Не виждам смисълът му !
    На кое какъв е смисъла, на лаптопа или на външните хардове?
    И на двете ! Аз тия неща ги ползвам много рядко.
    След 15 години няма и да се правят HDD.
    Айдйе бйе ?!
    SSD ... на втора употреба
    Това звучи като презерватив - втора употреба !
    Инвестициите ми в хардуер не се отразяват на бюджета, не ме мисли за това
    Сигурен ли си че е "инвестиция"? Има разлика между "харчене" и "инвестиция" - ти знаеш ли я ?

По темата ли пишем или надушвам някакво съревнование на мнения? Защото аз нямам против да не харесваш нови компютри или лаптопи, трябва ли да те убеждавам в предимствата на някоя техника Нещата дето съм написал по-горе трябва да са в полза на самата тема, на автора и на всеки който някога попадне тук.

Но се изненадвам сега от цените на SSD-тата, станали са наполовина от времето когато купувах първия ми такъв диск, пък то не беше много отдавна. При това положение до 15 години цените на SSD вероятно ще са по-ниски от тези на HDD. Чисто икономически дали някой ще се занимава да прави HDD... едва ли. И за какво? Защото са по-сигурни? Та след 15 години може дори SSD да е остаряла технология. Може всичко да е квантово, cloud или кой знае какво, но със сигурност HDD ще е просто романтична част от историята

Според тебе сигурно използвам машините си само за игри и фейсбук по цял ден. Продължавай да си мислиш така, аз нямам против в случая

Град
    София
    По темата ли пишем или надушвам някакво съревнование на мнения? Защото аз нямам против да не харесваш нови компютри или лаптопи, трябва ли да те убеждавам в предимствата на някоя техника
    Разбира се че е по темата - аз харесвам и приемам нова техника, стига предимствата и да са повече от недостатъците и това съотношение да е по-добро отколкото при старата техника .
    При това положение до 15 години цените на SSD вероятно ще са по-ниски от тези на HDD.
    Това е напълно възможно, дори е много вероятно.
    Чисто икономически дали някой ще се занимава да прави HDD... едва ли. И за какво? Защото са по-сигурни?
    ... но въпросът с надежността си остава и той е по-трудно решим, отколкото въпросът с цената.
    Та след 15 години може дори SSD да е остаряла технология. Може всичко да е квантово, cloud или кой знае какво, но със сигурност HDD ще е просто романтична част от историята
    Може - само че бъдещето рядко се оказва такова, каквото си го представяме . Понякога ми е интересно да се запознавам с футуристични книги и филми от миналото и да се посмея и позабавлявам !
    Според тебе сигурно използвам машините си само за игри и фейсбук по цял ден.
    Дори да е така, в това няма нищо лошо, лошото е, че тия машини (лаптопите) дори за това не ги бива . По чисто хардуерни причини.

Темата е много интересна и е добре хората да се запознават с тези неща, както и с различни гледни точки и предимствата и недостатъците на една или друга технология.

Надеждността и сега е задоволителна, шансовете са само да става още по-добра. Трябва да си някой дето по цял ден обработва видеа или прави игри за да изсмучеш живота на SSD за кратко време. А ако си такъв, то се предполага че с тази дейност правиш достатъчно пари за да си сменяш диска по-често и въпреки това технологията да ти е от полза. Вече има и доста SSD хостинги.

На първия ми SSD съм направил 5.04 TB записи според Samsung Magician. С някои трикове за да не го изхабявам излишно. Не си спомням точно коя година го взимах, но май вече е на > 3 години. Този първо беше на стария ми лаптоп, после го преместих на новия, който сега сравнително рядко го ползвам.

На този SSD дето ми е на настолния съм направил 0.8 TB записи за няколко месеца. Този не го пазя много, но все пак той е само за Windows и имам HDD за останалото. Не очаквам скоро да се съсипе от прекалено много записи.

Засега естествено предпочитам да си пазя важните неща на външен класически HDD, но когато цените се изравнят няма да имам съществена причина да предпочета HDD. Даже сега си имам снимките на 2 отделни HDD, а не ми е проблем да си взема още външни дискове за бекъп. И без това всеки път като взема нов HDD, неговия размер се оказва достатъчен да събере поне два по-стари HDD, така че най-старите и най-малките по обем дискове дори и да са здрави, отпадат от класацията по естествен начин.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си