Здравейте. Аз съм момче на 16 години.
Преди в 3/4 клас започнах да нося шини на горната челюст в продължение на 2 години като накрая зъболекарят ми каза 1-2 месеца да ги нося само вечер преди да ги махна. Имаше добри резултати, но след като ги свалих след 2 години някъде отново предните ми зъби се върнаха напред. На някой друг случвало ли му се е? И какво направихте?
Също си мисля дали пак с шини ще стане прибирането на предните зъби? Зъбите ми са добре подредени единственото което не ми харесва е, че са напред.
Според вас какво може да се направи?
Носила съм както шини,така и брекети.
С шините започнах като много малка още,носех ги почти постоянно,обаче като всяко дете се дразнех ужасно и все гледах да изклинча. Освен това връщането на зъбите е неизбежно в този случай,защото няма какво да ги държи в същата позиция.
Когато ми омръзна от шините,сама си казах,че искам брекети. След като ми ги свалиха зъбите ми бяха перфектни,още са-почти 8 години по-късно.Моят ортодонт ми залепи т.нар. ретайнери в задната част на зъбите,които ги поддържат в същата позиция,в която бяха при свалянето на брекетите.Не съм имала никакъв проблем оттогава.
Моят съвет е,ако наистина искаш да си оправиш зъбите,слагай брекети.Има различни възможности вече,не както едно време. Има модели и цени,поинтересувай се.Разбира се,най-важното е ортодонтът ти да е добър.
Да, това често се случва. Преди години носих скоби около 4-5 години, след това ги махнах и сега 10-12 години по-късно нося брекети, защото всичко си е както преди скобите. Носенето на фиксатор след лечението е задължително, даже моята ортодонтка ми каза, че зъбите се нареждат за 3-4 месеца, но после поне още толкова трябва да се носят брекетите без да се затягат, за да фиксират резултата. За това е почти невъзможно да има лечение по-малко от година. И носенето на ретайнери е задължително след това.