- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Парси и Перси
Каква е разликата между парсите и персите, с изключение на местообитанието? Ако има други разлики де.
I'm too weird to live, but much too rare to die.
Май това е единствената разлика, не съм много сигурна. Макар че сега се замислих за следното. Най-голямата религиозна общност от зороастрийци е от парсите. А за персите се казваше, че когато се приобщават към зороастризма не е изцяло. От което може би можем да си направим извода, че не толкова голяма част от перси го изповядва, отколкото парси? Щом не са приобщени изцяло е логично да не са били и толкова много на брой. Но това може ли да се каже, че е разлика изобщо? Замисли ме, ти какво мислиш?
Аз доколкото съм информирана, парсите са ирански преселници в Индия, а персите си стоят там. Тоест следва да са с общ произход. Парсите изповядват зороастризъм, персите също, но по-разпространен сред тях е исляма. Затова съм на мнение, че са си били едно общество, но при преселението на парсите, са възникнали различията.
I'm too weird to live, but much too rare to die.
Съгласна. И това не изцяло преселване просто е засвидетелство днешното разпространение на исляма повече, отколкото на зороастризма.
А теб те интересуват разликите преди преселението им или в днешно време?
Няма друга разлика. Персия произлиза от Персис - древногръцката форма на Парс или Фарс, което е наименованието на историческа област в Иран.
В Индия и Пакистан, перси и парси (фарси) са взаимозаменяеми думи и означават религиозно малцинство, изповядващо зороастризма.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last