.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6
    Мега фен Аватара на divergent

Парси и Перси

Каква е разликата между парсите и персите, с изключение на местообитанието? Ако има други разлики де.
    I'm too weird to live, but much too rare to die.

Мега фен Аватара на Smrazqvashta
    Май това е единствената разлика, не съм много сигурна. Макар че сега се замислих за следното. Най-голямата религиозна общност от зороастрийци е от парсите. А за персите се казваше, че когато се приобщават към зороастризма не е изцяло. От което може би можем да си направим извода, че не толкова голяма част от перси го изповядва, отколкото парси? Щом не са приобщени изцяло е логично да не са били и толкова много на брой. Но това може ли да се каже, че е разлика изобщо? Замисли ме, ти какво мислиш?

Аз доколкото съм информирана, парсите са ирански преселници в Индия, а персите си стоят там. Тоест следва да са с общ произход. Парсите изповядват зороастризъм, персите също, но по-разпространен сред тях е исляма. Затова съм на мнение, че са си били едно общество, но при преселението на парсите, са възникнали различията.

Мега фен Аватара на Smrazqvashta
    Съгласна. И това не изцяло преселване просто е засвидетелство днешното разпространение на исляма повече, отколкото на зороастризма.
    А теб те интересуват разликите преди преселението им или в днешно време?

Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    Няма друга разлика. Персия произлиза от Персис - древногръцката форма на Парс или Фарс, което е наименованието на историческа област в Иран.
    В Индия и Пакистан, перси и парси (фарси) са взаимозаменяеми думи и означават религиозно малцинство, изповядващо зороастризма.
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Цитирай Първоначално написано от Smrazqvashta Виж мнението
    А теб те интересуват разликите преди преселението им или в днешно време?
    В днешно време. Преди преселението не би трябвало да има разлики. Сега ги откриваме в религията (отчасти) и местонахождението. Много благодаря за мненията и на двете и участието по темата.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си