Здравейте, имам проблем, на който решение все още не може да се намери. Ситуацията вкъщи е доста трудна - шестима човека в тристаен апартамент. Откакто се помня е така, дори и от време на време леля ми да заминава за Гърция и да се освобождава едната стая. Никога не съм имала собствено местенце, не съм канила приятели у нас. Дори отбягвам да разговарям за дома си, защото е срамно - спя в една стая с родителите си. В момента делим хола, аз спя на един стар, неудобен диван, а те на спалня. Както казах, в другата стая е леля ми, а в третата - баба ми и дядо ми.
Напоследък ситуацията е отвратителна и усещам в какво напрегнато момиче съм се превърнала. Нямам никакво лично пространство, понякога мисля, че дори не знам какво е това, тъй като никога не съм била в самостоятелна стая. Карам вече към 18-тата си година. Показвам отлични резултати в училище, въпреки че вкъщи е такъв шум и олелия, че понякога не знам чета ли или просто гледам в една точка.
Трудно ми е да приема, че родителите ми не успяха да направят нищо относно положението през последните 17 години. Откакто съм малка все обещаваха ремонт, изнасяния, преустройства, така и не стана. И преди да си помислите, че нямат възможност - не е съвсем така. И двамата са на доста добри позиции, взимат що-годе добри пари. Явно просто нямат желание и бягат от отговорност. Понякога си мисля, че наистина не им прави впечатление, че 17-годишната им дъщеря откакто е родена дели стая с тях и апартамент с още доста хора с различни мнения, които я притискат.
Не знам какво да направя. Чувствам се ужасно, реших тези дни да предприема крайни действия. Тъй като се уморих да им се моля да направят поне нещо мъничко, за да улеснят положението ми, реших да замълча. От няколко дни не разговарям с тях. Така или иначе, не ме послушаха за последните 17 години.
Искам да попитам има ли начин, по който да изляза от ситуацията? С разговори с тях не се получава... идея е да се изнеса и да си намеря работа, но къде има работа за ученичка? Още нямам завършено средно образование поне, а след опити да си намеря нещо чрез познати и приятели, установих, че шансът е малък, защото малко фирми си позволяват да наемат работници-ученици (документи, проверяващи и т.н.). Какво да направя?