- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Шофиране
Здравейте, искам да се обърна към всички мацки и да ги попитам вие имате ли коли, шофирате ли ежедневно?Незнам дали темата е за тук, но си позволявам да попитам тъй като на нас жените шофьори гледат по различен начин. Срещате ли агресия или незаслужено отношение на пътя, дори когато си карате просто нормално и всичко е наред. На мен постоянно ми се случва недоброжелателни мъже шофьори просто един вид да се изгаврят заради това че съм жена. Смятам че това е глупаво и не означава че като една жена е показала с нещо негативно шофьорските си умения трябва да се поставя под общ знаменател с всички. Много съм се отвратила напоследък, затова посмях да пиша тук и да попитам има ли други които мислят като мен.
Не съм "мацка", но ще си позволя да коментирам по темата. Всеки ден карам в най-големия град в България, а именно столицата. Наблюденията ми са такива, че в 90% от случаите, когато на пътя стане някакъв гаф, установявам, че това е жена. Повечето жени, които познавам, също не могат да карат добре. Като цяло един доста голям процент от жените не могат да карат добре, предполагам, че това е така, защото имат слабо чувство за ориентация. За паркирането пък изобщо няма да коментирам, въпреки че съм виждал и мъже на по 40-50 години да се излагат. Разбира се има и жени, които карат доста добре, но са голяма рядкост. И в никакъв случай не казвам, че няма мъже идиоти, напротив, те са повече от жените идиотки, но само защото има повече мъже шофьори.![]()
Последно редактирано от YoungBloodZ : 03-21-2017 на 15:51
Има твърде логично обяснение за да е глупаво - повечето жени просто не проявявате такъв интерес към колите, дет се вика не ви е "в кръвта". И техническата част на нещата не ви е в кръвта. Това за ориентацията... в едно от предаванията на Ловци на митове го тестваха, май нещата бяха 50:50.
Аз знам една мацка дето е по-мъжки характер и с огромно желание кара каквото й попадне. Дори да споменем познатата фраза "от всяко правило си има изключение", то общоприетото впечатление е, че жените не са добри шофьори. Дали е истина и ли не е без значение, стереотипа няма да изчезне просто така. Просто няма защо да се нервиш излишно, това е изгубена кауза. Вместо това насочи енергията си за нещо по-креативно.
И ако срещаш чак пък толкова "агресия и незаслужено отношения на пътя", бих ти препоръчал да си запиташ дали наистина отношението към теб е незаслужено. Доста вероятно е просто наистина да не те бива като шофьор. Само защото стереотипа те дразни не те прави добър шофьор.
Аз лично нямам книжка, но са ме возили много пъти всякакви - мъже и жени, луди и спокойни - и не си спомням дори за 1 случай на преднамерено негативно отношение към жена шофьор, само защото е жена. Ако сме попадали на някой дето кара шантаво, то в първия момент дори не се вижда какъв е човека. Чак когато се разминем с него и ако се окаже жена (и май в повечето случаи е), репликата ни е била от сорта "Оооо, това е жена, естествено...".
повечето жени нямат чувство за ориентация, като почнат да паркират не знаят около тях ко има... една с като мойта кола само че хечбек демек по къса така я паркира (43223432 маневри) че строши предната броня ... те едно че не знаят съедитителя как работи, тва двигател, скоростна кутия заеби... скоро ходих по пешеходна (аз пеш трудно) и една забляна в лявото огледало почти мина пред мен
хуу че се дрпъпнах... колите не са ли ти в кръвта по-добре не се качвай
![]()
Жените, като цяло са по-нетолерантните на пътя, а ако две жени се заядат става страшно. Жена да те пропусне да се включиш или престроиш е нещо невероятно рядко.
За да не прозвучи съвсем антифеминистко, ще кажа, че жена ми е чудесен шофьор, а познавам и още доста такива жени.
Последно редактирано от dimitar_ak : 03-23-2017 на 13:38
Не съм мацка, ама ще ти кажа как аз виждам нещата. Вицовете с жени-шофьори са си класика, не ги приемай лично, ако шофираш адекватно. Аз лично се нервирам, псувам и махам по шофери, които правят следните неща:
- да ми отнемат предимството;
- да ме засичат, без значение с или без мигач;
- да ме натискат отзад, когато карам и аз с малко над позволената скорост или да се влачат като охлюви в бързата лента;
- да ми присвяткват да ги пусна да ме минат;
- да ми свиркат по разни поводи;
- да паркират корса на 3 паркоместа;
- да са супер неориентирани и само да сменяват лентите пред мен;
- да се навират да изпреварват цялата колона и да се натискат да ги пусна.
Останалите неща ги приемам. Ако не си нещо от горните, спокойно, карай си.![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Под свиркане по разни поводи имам предвид неадекватни, а под сменяне на ленти - без мигач и неадекватно, примерно излита се пича от някакво локално и се престроява в крайна лява с мръсна газ без да се интересува от колоната. Редовен номера на Тодор Александров между Константин Величков и Опълченска и други места. За камиона не те разбрах, ама правилника е за всички, ако защитаваш камионджиите, ама те следва да са професионални шофери, издържали психотест и имащи професионална компетенция, което изключва да би следвало да правят такива неща. А за изпреварването отдясно да, ама е нервиращо. За СА, СВ, СО, С и прочее, тая простотия я гледам не само от коли с тия регистрации. Обикновено не ги пускам.
От скоро карам всеки ден в София (имам книжка от около 6месеца) и смея да твърдя, че карам наистина добре за това кратко време.Но при мен е така,че всеки път се качвам в колата с невероятно удоволствие и никога не би ми омръзнало да шофирам.Странното при мен е,че едно 90% от сериозните ситуации(засичане,отнемане на предимство) ги причиняват мъже и то над средна възраст (пенсьонери).Забелязвам,че винаги са адски разсеяни,което ме изнервя до краен предел,защото когато се качиш в кола и си разсеян това може да коства живота на друг човек.
какво значение има кой е добър, кой не
който има кола, да си я кара, както намери за добре
ако го прави по недопустим начин, ще му вземат книжката в един момент.
никой не е застрахован малоумно каране
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Понеже съм карал и карам доста в голяма част от българските градове и няма как да ги познавам всичките, ми се е случвало и ми се случва да объркам лентата и да се наложи да изпреваря цялата колона, за да не блокирам лентата, в която съм. Не е от тарикатлък, а от това че не познавам града и/или карам по неадекватен GPS. Доста хора се бъркат по този начин и ако няма поне малко колегиалност, се получава така че много повече хора чакат много повече време, щото един на инат не иска да се забави 5 секунди и да пропусне човека. Същото важи и за хората, които чакат да се включат в път с предимство... Нищо не ти пречи в задръстването да спреш две коли по-назад, за да могат да се включат. Така или иначе дремеш в задръстването. Дори и да е някой тарикат, пак нищо не ми коства да го пусна, за да не забавям 100-те човека зад него. Радвам се, че сякаш все повече хора го осъзнават това и улесняват движението, вместо да се дървят и да пречат на всички.
Склонен съм да пусна, ако се направи по интелигентен начин - с мигач и културно. А не да се набие и да почне да се хака в колоната като някой каруцар. За престрояването съм съгласен, пак да кажа, има интелигентен начин да се направи. Като цяло се дразня на нагли и тъпи копеленца, които карат опасно. Ако карат кофти и некадърно, ама си трошат само своята кола и нерви, не ми пречи, дали булката или пича ще изгасне 5 пъти пред мен и ще го виждам точно кога вкарва по - ниска предавка по отскока на колата му, разбираемо е, евентуално ще се научи. Ама да ми излезе мистър дик, да мине в дъждовен ден с кръсна газ в най - дясна лента на Царица Йоана, опръсквайки всички по тротоара, за да се набие на пешеходната пътека пред пощата да изпревари опашката, докато другите са спрели, че някой пресича или на магистралата да кара на 30 сантиметра зад мен, присветквайки, докато изпреварвам тир и да го гледам как ми маха и нещо псува, ми не съм ок с такива хайвани. Естествено, че не се дървя и да бавя цялата опашка заради някой олигофрен, ама доколкото мога, не им изпълнявам "желанията".
Последно редактирано от prosto_chovek : 03-26-2017 на 12:43
не се изразих правилно - ако нарушаваш правилника на движение нон-стоп грубо, един ден куките те хващат
за останалите случаи - както и в живота, трябва да свикнете, че не всичко е идеално и няма смисъл да се мрънка, че някой спазва правилника, но видиш ли, агресивен е, не дава предимство, трудно паркира и тн
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
^ рано или късно ги хващат според мен
последния случай, приятел на приятел, мислел, че може да се прибира пиян всеки път, защото не го спирали освен, ако не кара зле, а той не карал зле.
Изненада, взели му книжката. ( пича е 42-45г.)
в София като караха нашите, имаха честитки редовно, понякога без да знаят за какво
ок, съгласна съм, че доста неща остават незабелязани, но който се отпуска когато не го гледат,се отпуска и рискува да го изненадат
Последно редактирано от NomNomNom : 03-27-2017 на 07:15
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Жените като цяло сме по-незаинтересовани от колите и от тяхното устройство - по себе си съдя, че се зазяпвам в някакви лъскави колички по-често, отколкото да преценявам правилно (и трезво) коя кола е по-добра/удобна като устройство, по-стабилна на пътя, по-здрава, ако щеш. Харесала съм си Мерцедес за любима марка, щото са класически, лъскави и красиви...
Често се бъркаме в пространството - аз, примерно, редовно вместо да пусна ляв мигач, джасвам десен и зачаквам насрещните, за да завия, и 0,000003 секунди по-късно се сещам, че така бъркам хората зад мен и ще ме псуват, та пускам правилния мигач. Или пускам мигач за престрояване, правя го по учебник ама не го спирам после, макар да ме дразни на куче. Или някви такива (гъбени) неща.
Редовно, примерно, като видя отдалече няква гадинка, дете или шафеор на кууло, забавям твърде много и ми свиркат отзад, че съм бавна. Редовно не виждам дупки и легнали полицаи, които знам, че са там от сума години и подскачам като гумено топче. Карането назад още ми е малко (разбирайте доста) сложно, доста ми е сложно да свикна от учебната на Гошо, пък било то и на полигон.
Искам да кажа, че вицовете не трябва да те тормозят, ако караш сравнително адекватно. Ся, на всеки се случва да обърка лента/пресечка или нещо такова.
Аз докато си карах курса страшно се дразних на тарикатите, където правеха ебахти свиркането след учебните коли, макар да не сме били в каквото и да е нарушение или да сме пречили нещо. Учат ни да не скачаме на шибаната газ, когато виждаме, че имаме 1 секунда зелено, а да спрем и ония зад нас свиркат и се правят на интересни... Или пък си угасиш учебната и тия още малко ще те набият. Ще кажеш, че се родили научени и никога не се е налагало да се качват в учебни коли.
Дразня се на идиотите, където си паркират шибаните катафалки на хикс спрямо тротоара, за да има място за още няколко такива идиота - че тия, където заобикалям някак си са ми наистина СУПЕР малко и тряа еднопосочната улица от две платна и паркинг да стане едно платно и два паркинга, ест единия БЕЗ да е обозначен като такъв. :дд Мерси, че ме учите да карам на зиг-зак!
Страшно много се дразня на някви куулоиздъчи, където се мятат отгоре ми с шибаните си колела, без да се огледат и без да се намират в кууло-лента. Или на некви пешеходци, където винаги имат предимство, щот така решили - нищо, че прескачат мантинела на булевард, а 10 метра по-надолу има пешеходна и светофар. Пък и на пешеходна без светофар като се метнеш, требе да погледнеш върху кого се мяташ, щот най-малкото не носиш два тона ламарина да те пазят.
квак
мен тия педераски учебни коли много ме тварят... тръгнеш да го изпреварваш оня натиска... или като е на светофар не може да тръгне 2 часа 10 пъти гаси колата то светне пак червено и аре още 85 секунди
и една забляна шматка пред мен не знам кво стана как случайно натиснах клаксона май си гледах телефона, оная помисли че и свиря на нея, тръгна и мина на червено...![]()
Последно редактирано от LittleDude : 03-27-2017 на 10:34
Колко трябва да си прост, че да се ядосваш на хора, които се учат?
аз като карах учебната преди 5 години такива неща не съм правил
Напротив, само си мислиш, че караш добре. Тоя период е преломен при младите шофьори, това е момента в който започват да си вярват, а реално нямат нито изградена адекватна преценка, нито рефлекси.
Не можеш да караш, както намериш за добре, защото не си сама на пътя.