.
Отговор в тема
Страница 3 от 5 ПървиПърви 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 121
    Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Съществуването и вярата в Бог поражда в нас желанието и стремежа към добро (например да не лъжем), но не чрез самото дело да не лъжем се спасяваме, защото делата са несъвършени (включително да не лъжем). В случая важно е намерението към добро и избора, който правим на момента.
    ОК, Бог вижда добрите ти намерения, дори и да сбъркаш в избора си, си опростен, но защо изобщо би те оставил да сбъркаш на първо място? И тук под бъркане нямам предвид да имаш правилен и неправилен избор, а че изобщо нямаш никакъв способ за да прецениш кое е правилно и неправилно. Добре, значи живееш в свят който е несправедлив приживе - убийства, смърт, катаклизми и пр. Представя ти се избор, въпреки всичко това, да постъпиш правилно или неправилно - ок, не сме роботи и имаме свободна воля. Дотук добре, но като добавиш и факта че не само постъпките ти може да са грешни, но и преценката ти за това кое е грешно(в случая с лъжата), това е едно огромно противоречие, защото напълно обезсмисля доброто ти намерение. След като нямаш сигурност в собствената си преценката за добро и след като Бог не ти я е дал ясно и недвусмислено написана някъде, тогава какъв е смисъла изобщо да се стремиш към правилен избор или да вярваш в такъв Бог?
    Ако има Бог, но той не прави нищо за злините по света, това може да се игнорира. Ако е заложил в човека да бъде само отражение на него самия, но все пак несъвършен в изборите си, това също може да се игнорира с определени уговорки. Но да лиши човека от знанието кое е грешно и правилно по отношение на лъжата, а да го направи пределно ясно за всичко останало в Светото писание - това може да е дело само на крайно некомпетентен Бог. Все едно да аз да съм бог и да ти кажа - не кради, обаче да пропусна да ти кажа че може да крадеш при определени ситуации, защото не причиняваш зло никому(примерно). Или да ти кажа не убивай, но да забравя да ти кажа че убиването на неверници не се счита за грях. Всички тия неща са пределно ясни в Библията, защо? Ами защото са предлено ясни за повечето хора, без значение дали са вярващи или не. Само за лъжата няма нищичко, освен че е грешна като цяло, което също е ясно за повечето хора. Странно че едно същество от висш порядък, което знае всичко, ще даде предписания за всичко, така че всеки с глава на раменете си и добро намерение, да ги спазва без никакъв проблем и съмнение в правилността им, но щом стигнем до лъжата - нищо конкретно, освен това което всеки нормален човек може да прецени. Ако Бог знаеше всичко и е дал тези закони за да се спазват, нямаше ли да бъде малко по подробен, що се отнася неясен въпрос като този за лъжата? Ами ако е грешна като цяло и няма никакъв случай, в който една лъжа да е за предпочитане пред друга, или пред друг грях, тогава не би следвало да имаш проблем да избереш убийството на 1000-та души пред това да излъжеш дори и за най-безобидното нещо. На кой етап от всичко това ще видите че тия свещени предписания и закони са продукт на някой мъдър човек, прозрял за първи път общото в нормалното поведение на хората и го е извел като морален закон, а не обратното - че тоя закон първо е бил даден от някакъв си некомпетентен и недообмислящ правилата си Бог, и едва след това хората били станали морални или неморални.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 08-29-2017 на 19:46

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    ОК, Бог вижда добрите ти намерения, дори и да сбъркаш в избора си, си опростен, но защо изобщо би те оставил да сбъркаш на първо място? И тук под бъркане нямам предвид да имаш правилен и неправилен избор, а че изобщо нямаш никакъв способ за да прецениш кое е правилно и неправилно. Добре, значи живееш в свят който е несправедлив приживе - убийства, смърт, катаклизми и пр. Представя ти се избор, въпреки всичко това, да постъпиш правилно или неправилно - ок, не сме роботи и имаме свободна воля. Дотук добре, но като добавиш и факта че не само постъпките ти може да са грешни, но и преценката ти за това кое е грешно(в случая с лъжата), това е едно огромно противоречие. Ако има Бог, но той не прави нищо за злините по света, това може да се игнорира. Ако е заложил в човека да бъде само отражение на него самия, но все пак несъвършен в изборите си, това също може да се игнорира с определени уговорки. Но да лиши човека от знанието кое е грешно и правилно по отношение на лъжата, а да го направи пределно ясно за всичко останало в Светото писание - това може да е дело само на крайно некомпетентен Бог. Все едно да аз да съм бог и да ти кажа - не кради, обаче да пропусна да ти кажа че може да крадеш при определени ситуации, защото не причиняваш зло никому(примерно). Или да ти кажа не убивай, но да забравя да ти кажа че убиването на неверници не се счита за грях. Всички тия неща са пределно ясни в Библията, защо? Ами защото са предлено ясни за повечето хора, без значение дали са вярващи или не. Само за лъжата няма нищичко, освен че е грешна като цяло, което също е ясно за повечето хора. Странно че едно същество от висш порядък, което знае всичко, ще даде предписания за всичко, така че всеки с глава на раменете си и добро намерение, да ги спазва без никакъв проблем и съмнение в правилността им, но щом стигнем до лъжата - нищо конкретно, освен това което всеки нормален човек може да прецени. Ако Бог знаеше всичко и е дал тези закони за да се спазват, нямаше ли да бъде малко по подробен, що се отнася неясен въпрос като този за лъжата? Ами ако е грешна като цяло и няма никакъв случай, в който една лъжа да е за предпочитане пред друга, или пред друг грях, тогава не би следвало да имаш проблем да избереш убийството на 1000-та души пред това да излъжеш дори и за най-безобидното нещо. На кой етап от всичко това ще видите че тия свещени предписания и закони са продукт на някой мъдър човек, прозрял за първи път общото в нормалното поведение на хората и го е извел като морален закон, а не обратното - че тоя закон първо е бил даден от някакъв си некомпетентен и недообмислящ правилата си Бог, и едва след това хората били станали морални или неморални.
    имам въпрос към теб

как ще разклатиш мнението на един акунин (няма да намериш значението на тази дума в нета) с тези твои аргументи?

90% от религията или 100% от нея са лъжа ,как искаш да определяме действията си според една лъжа?

и защо мислиш че няма атеисти на този свят ?
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Мега фен
    Но да лиши човека от знанието кое е грешно и правилно по отношение на лъжата,
    Лъжата винаги е грях, няма грешно и правилно по отношение на лъжата, няма правилна лъжа.

Дори и да излъжа, за да не бъдат убити 1000 човека, аз пак ще го правя със съзнанието, че правя грях. В смисъл няма да сметна това, което правя за някакво мое добро дело. Спасението на 1000-та човека не превръща лъжата в праведност, тя си остава грях.

Лъжата винаги е грях, няма грешно и правилно по отношение на лъжата, няма правилна лъжа.

Дори и да излъжа, за да не бъдат убити 1000 човека, аз пак ще го правя със съзнанието, че правя грях. В смисъл няма да сметна това, което правя за някакво мое добро дело. Спасението на 1000-та човека не превръща лъжата в праведност, тя си остава грях.
    За 10ти път - въпроса не е дали е грях, а ДОКОЛКО е грях, в сравнение с нещо друго грешно, така че ако се налага да избираш, както често живота те поставя в ситуация да избираш между по-малкото зло, да вземеш правилното решение.

Мега фен
    За 10ти път - въпроса не е дали е грях, а ДОКОЛКО е грях, в сравнение с нещо друго грешно, така че ако се налага да избираш, както често живота те поставя в ситуация да избираш между по-малкото зло, да вземеш правилното решение.
    Ами преценяш доколко е грях според последиците, докъдето ти стига разума да предвидиш. Ако лъжата е за нещо безобидно, може би е по-добре да излъжеш имайки предвид, че така спасяваш 1000 човека. Но в примера няма 100% правилно решение и в двата случая вършиш грях.
    Последно редактирано от defender : 08-29-2017 на 20:59

Ами преценяш доколко е грях според последиците, докъдето ти стига разума да предвидиш. Ако лъжата е за нещо безобидно, може би е по-добре да излъжеш имайки предвид, че така спасяваш 1000 човека. Но в примера няма 100% правилно решение и в двата случая вършиш грях.
    Знам че няма правилно решение, това беше целия смисъл на въпроса. Въпроса тогава е, що за идиот е измислил такава вселена? И защо му се кланяш?

Мега фен
    Знам че няма правилно решение, това беше целия смисъл на въпроса. Въпроса тогава е, що за идиот е измислил такава вселена? И защо му се кланяш?
    След грехопадението света по дефолт се е сбъркал. Бог ни изкарва от този идиотизъм и инерция. Затова и логиката на Словото изглежда безумие за света и непоправимите идиоти в него.

Мега фен
    По принцип в подобни изкълчени ситуации изпадат хора, които са по-далеч от Бога, защото те са в по-голяма степен в плен на сбъркания свят, чиито княз е дявола. Но тези хора изпадат в подобни ситуации, именно защото сами са дали власт на дявола над себе си и живота си.
    Когато човек е по-близо до Бог в живот му настъпва ред и последователност, както и в ситуации, които му се случват.
    Последно редактирано от defender : 08-29-2017 на 22:02

Мега фен
    Ауе докторче, тая година забравих да ти честитя рождения ден уе

След грехопадението света по дефолт се е сбъркал. Бог ни изкарва от този идиотизъм и инерция. Затова и логиката на Словото изглежда безумие за света и непоправимите идиоти в него.
    За мен логиката на словото си е съвсем правилна, стига да не се взима за буквална и безусловна истина, така както го правят повечето организирани религии.

Ауе докторче, тоя година забравих да ти честитя рождения ден уе
    Той още не е дошъл, но аз не го празнувам, така че не страдай.

Мега фен
    Той още не е дошъл, но аз не го празнувам, така че не страдай.
    Ми ти май нищо не празнуваш? Първата целувка със снимката на ученическата ти любов не я ли празнува?

Ми ти май нищо не празнуваш? Първата целувка със снимката на ученическата ти любов не я ли празнува?
    На мен всеки ден ми е празник. Завиждаш ли?

Мега фен
    На мен всеки ден ми е празник. Завиждаш ли?
    А кога ти остава време да страдаш и да мислиш?

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Това на снимката ти ли си.
    Не, що? Аз съм по-втален и готян.

А кога ти остава време да страдаш и да мислиш?
    Когато влеза във форума да ти чета глупостите.

Мега фен
    inewton май пак си е дал профила на дримока. Този стил е неповторим, просто

Мега фен
    защото съм пич

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от dreamwalker Виж мнението
    Да, а дриймърката ми даде своя профил. В тоя форум вече не знаеш кой кой е.
    И каква е "смислената" ви цел?

Мега фен
    Не мога да разбера как с такова поведение и менкане на профили dreamwalker продължава да бъде със статут модератор.

Освен ако не е 4-тата съпруга на шейха собственик на форума

И каква е "смислената" ви цел?
    Не я разкриваме на духовното простолюдие.

Мега фен
    Не я разкриваме на духовното простолюдие.
    Я, май са хакнали профила на докторчето.

На духовното простолюдие му е през хоя... който дримока май отдавна не го е виждала

Я, май са хакнали профила на докторчето.

На духовното простолюдие му е през хоя... който дримока май отдавна не го е виждала

Духовната аристокрация не се занимава с подобни плебейщини.

Дефенди ти голям сваляч ще излезеш с това отношение към жените. И после що Скарлет напусна форума...

Мега фен
    Дефенди ти голям сваляч ще излезеш с това отношение към жените. И после що Скарлет напусна форума...
    Скарлет е малка за мене, затова я оставих на докторчето, ама мега-духовната му, импотентна аристокрация се издъни и сега Скарлет сигурно е станала разочарована от мъжете фригидна феминистка.
    Последно редактирано от defender : 08-29-2017 на 23:25

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си