Цитирай Първоначално написано от filmimilmi Виж мнението
Ще добавя, защото първи аз споменах за това понятие в темата, че класическата красота не значи, че при видът й трябва да нацапаш гащите. Това са правилните форми, извивките, симетрията, с други думи непосредствеността на външния вид (т.е. обратното на грубоват, недодялан, нелеп, занемарен и т.н. външен вид), която го отличава сред стадото като добър материал за разплод. Това, което ти искаш да кажеш е по-скоро, че ти търсиш чар (личната харизма у някого), а чарът е това, което се определя по субективни лични разбирания, а не общоприети. Защото не можеш да кажеш, че трапчинките например обезателно са красиви, но може да кажеш, че според теб в тях има чар и поради това момичето X ти харесва, защото имаш фетиш към перверзни усмивки, към които трапчинките прибавят + 10 към твоята впечатленост от него. Но сами по себе си не се категоризират към "класическата красота"... Така де, дано горе долу съм разбираем, че не ми се разтягат повече локуми.
Разбрах, какво имаш предвид. Имаш предвид, че симетричното лице, се намира за много по атрактивно, и че такъв индивид би счетен за биологично по фит, здрав, и както ти каза, въобще по-добър материал за разплод. Докато обратното важи за асиметричното лице. Ето пример, с маската на Маркуард : https://ww.beautyanalysis.com/resear...beauty-ranges/
За тяло няма да пиша, че ще започнем да обсъждаме, кое е по-по-най :Д.
В край на сметка, който има такъв интерес, има достатъчно проучвания за красота на тяло и лице.

Добре, че не сме погледнали въпроса от психологична гледна точка, че тогава ще стане дълга и широка. Стереотип, културни и социални различия, заложен подсъзнателен архетип...

П.П. Не отхвърлям, че примера с модела, който даде не ми е харесал външно.