Не успях да изчета всички мнения, тъй като не съм малко и се извинявам, ако повтарям казаното от някой друг до сега.
Първото с което свързвам ИТП е друг феномен наречен сомати. Соматито е висша фирма на медитация, при която духът напуска тялото. Тялото се втвърдява ("вкаменява") и може да престои така много време десетки, хиляди години, най-общо казано тялото един вид се самосъхранява. Духът, напуснал тялото, след известно време се връща обратно и животът на човек си продължава съвсем нормално. Но през времето, когато човек е във сомати духът му събира информация (която в нормално състояние не е достъпна), преживява различни неща. Но понякога духът може и да не се върне в тялото и то остава така "вкаменено". И това ИТП ми звучи по същия начин, но явно се случва най-често по случайност. Аз лично не мога да си го обясня точно, но това нещо се случва в моменти с по-голямо емоционалност от обикновено.
Аз лично не съм преживявала ИТП, но и ми се струва малко страшничко, тъй като както вече казах, го свързвам със сомати, при което духът не винаги се завръща в тялото. Но съм сънувала, че преживявам такова нещо. (сън във сън

Сънувам, че спя и се събуждам и гледам отгоре собственото си тяло. Беше наистина много страшничко и като се наплаших наистина много вече се събудих наистина!