- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Отново бездомни кучета и отново смърт
Предполагам, че бих го правил, ако бях убеден, че би довело до нещо.
Обаче междувременно, докато се осиновяват кучета, трябва да се идентифицира веднъж завинаги истинския проблем, който води до появата им, защото иначе ще се появяват повече кучета, отколкото биват осиновявани. Сигурен съм, че е нещо сбъркано в народопсихологията на българина.
Както винаги, сравнявам с Германия. За 23 години живот в България толкова бях свикнал с повсеместния кучешки лай, че дори не ми пречеше да спя и не ми правеше впечатление. Идвам тук - нещо е много тихо. Нещо липсва. Трябваше ми време да осъзная, че не лаят кучета никъде. Нито домашни, нито бездомни (каквито няма). В България кучетата по терасите и по дворовете лаят. Много лаят. Тук не го правят.
Освен това в България когато се размина с някого с куче, го заобикалям колкото мога, защото кучето винаги, абсолютно винаги решава да се занимава с мен. Обикновено просто ме гледа и души, понякога се опитва да си играе, понякога лае. Квото и да е, предпочитам да не прави нищо с мен, защото не знам дали просто няма да ме захапе, както казах не познавам кучетата. Домашните кучета в България досаждат. Първоначално и докато бях в Германия заобикалях хора с кучета, но когато нямаше как, забелязах, че кучетата изобщо не се интересуват от мен. Вървят си толкова дисциплнирано и недосадно, както и хората, винаги вдясно.
Това ме кара да си извадя заключение, че каквито са хората, такива са и кучетата. Колкото е голям шанса да те нападне глутница кучета, толкова е и да те нападне глутница от хора.
Само че аз не мога да кажа коя характеристика на българина кара кучетата в България да са такива, защото както казах не познавам кучетата. Затова може би тук трябва да се намесят хората, които имат кучета, и да посветят малко повече енергия да идентифицират проблема, отколкото да се борят за това кучетата да не бъдат евтаназирани.
Може би домашните кучета в Германия са на повод и затова не идват да те душат? Тук много се държи на свободата на кучето, да се гледа в града, като на село, т.е. отвързано. За което и аз съм против. С куче навън трябва само с повод да се ходи, а за страшните породи трябва и наморник. А иначе, видях някъде в София заградена площадка за кучета, където може да си пуснеш кучето да се разхожда и играе с други кучета бе проблем. Съгласен съм с теб за повечето неща. Единствено не съм съгласен с призивите, да бъдат избити. Също така трябва да признаеш, че отношението към кучетата в Германия е доста по-добро. Все пак там съм виждал хора в супермаркетите с кучета. А тук всички си мислят, че кучетата носят теня все още, което е адски смешно.
Ми не, не е само защото са с каишки. В България досаждат и да са с каишки.
Иначе е вярно, че кучетата ги допускат навсякъде и тъкмо щях да го пиша. Тук с куче се ходи в Кауфланд, в автобусите, дори и на работа. Където работя аз, един всеки ден идва на работа с кучето, не го държи на каишка вътре, а то го следва навсякъде където върви. Кучетата са приети, защото се държат прилично. А се държат прилично, защото стопаните им са си свършили работата като стопани.
Не те душат, защото най-вероятно, когато тръгнат да те душат стопаните ги издърпват леко. Държат се прилично, защото са спокойни стопаните. Така и кучетата са спокойни. Но трябва да признаеш, че като цяло отношението на германците към животните е много по-хуманно. И едва ли с призиви от рода на "да изтребем помиярите" са стигнали до това,бих го нарекъл, блаженство. А и може би си забелязал, че не само и животните, а и децата в Германия са доста по-кротки и възпитани. НА детската площадка може да се смеят да дивеят, но винаги в рамките на допустимото. Българските родители учат децата си да са нагли и нахални, а в Германия да са скромни и да уважават, както себе си, така и околните.
Не е вярно изобщо. Точно германците и англичаните са възможно най-любезните нации, както и скандинавците. А и не всеки германец се е казва Хитлер, нали? Много тъпи трябва да сте, ако си правите стевреотипи за манталитета на народите, според лидерите им или от историята.
Последно редактирано от D1esel : 04-08-2012 на 11:52