Благодаря ви много за отговорите !! Много ми помогнахте с тях .. ще може ли и на тези въпроси да ми помогнете с по 2-3 изречения ?
1. Не е ли абстракция да се говори за отделния човек като за напълно самостоятелен ?
2. Как бихте коментирали мисълта на Сенека : "Питаш ме какво според мен трябва да избягваш най-старателно . Тълпата "
3. Може ли да се каже , че човешкият индивидуализъм нараства в хода на човешката история ?
4. Може ли мисълта на Сократ "Познай себе си" да се разбира като спънка към индивидуално самосъзнание ?
5. Считате ли , че християнската идея за ценността на личния избор и свободната воля са идейна основа на индивидуалистичната нагласа ?
6. Не е ли индивидуализмът причина Томас Хобс да твърди , че човешкият свят е "война на всеки против всеки"
7.Вярно ли е да твърдим, че идеята на Декарт за човека като субект, властващ чрез мисълта и знанието над природата, развива индивидуалистичната нагласа ?
8. Как разбирате твърдението , че съвреминният човек е космополитен ?
9.Коментирайте мисълта на Монтен : Най-великото нещо на света е да можеш да принадлежиш на самия себе си. "
10. Следствие ли е индивидуализмът от социално разкрепостяване и освобождаване на човека ?