Цитирай Първоначално написано от montana6 Виж мнението
Не, затова не давам категорични оценки.
Не е задължително да съм чел цялата Библия, за да знам, че е глупост. Примерно ако съм напълно сигурен, че даден човек има силно критическо мислене, знаейки идеята на критическото мислене, мога да му приема преценката като много точна.

Тъй като повечето хора имат лошо критическо мислене, за тях би било по-правилно дори да приемат мнението му за по-точно, отколкото извод, който са направили сами.

Естествено, преценката на един човек не е достатъчно точна за окончателен извод. Но смятам преценката на хиляда (минималния брой хора с много силно критическо мислене, които са анализирали проблема и са на това мнение) за предостатъчна. Плюс това, че се е наложило като общоприет факт във много общества, които се основават на критическо мислене. Това означава, че:
1. Хората са отворени към противопоказателно доказателство (т.е. такова на страна на религията) - дори го търсят. Важи и за мен, бих се радвал на всичко което би ме опровергало, стига да ме доведе до истината.
2. Ако един човек намери убедително доказателство ЗА религията, той най-вероятно ще го разпространи и ще стане известно сред останалите.
3. Трудно се налага факт, който не е доказан с убедителни доказателства - хората проверяват източника на информатция, не приемат нищо на доверие/авторитет и не смятат хипотезите, които "звучат логично" за стабилно доказателство.

И това е само 1/3 от причините, поради които не съм вярващ. Друг много важен момент е това колко лесно се заблуждава човек. Но ме мързи да описвам това, идеята ми беше, че не е нужно да си чел нещо, за да имаш категорично мнение за него.