- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Глупава ли съм ??
Здравейте!
За първи път пиша в този форум ,нуждая се от съвет !
Аз съм на 17 години ,реших да осъществя една моя ГОЛЯМА мечта- да стана доктор.
Както всеки знае ,трябва голямо учене ! Добре де ,не съм мързелива ,но явно съм глупава! Вече от 3 месеца ходя на уроци по биология ,вземам по 2 урока на седмица. Предполагам ви се вижда малко ,всеки е от по 2 листа .Един урок го уча за 2 -3 дена .Дори не го научавам като хората ,след това го пиша и пак нещо не се получава! Налага се да отварям и да поглеждам ,да видя дали съм го написала вярно и след 3 път! От сутринта до вечерта, уча по-малко от половин урок. Не включвам компютъра,телевизора ,нищооооо .Разбирате ли ?? ПОМОГНЕТЕ МИ ,НЕ ЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ !!! РЕШЕНА СЪМ ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАМ ,ПОСТАВИЛА СЪМ СИ ЦЕЛ И СЪМ ГОТОВА НА ВСИЧКО ! ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ ,ХАПЧЕТА МИ ПРЕПОРЪЧАЙТЕ ,КАКВОТО И ДА Е ...МЕТОД ЗА НАУЧАВАНЕ ....ВСИЧКО ЩЕ ПРОБВАМ И НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА, БЕЗ БОРБА!!!))
почини си малко
Моркови.
Яж докато учиш. Чувала съм, че помагат за по-бързо запомняне.
И спря да се върти за миг земята..
^Вярно. Друго откъм храна- мед (!) и орехи (!). Редовен спорт сред природста, достатъчен сън.
Има едни ампули (серженор?) с глюлоза и не знам какво си, но ако се грижиш за себе си :р, ще са ти излишни.
Иначе уроците интересни ли са ти? Можеш да си търсиш интересни примери. И се допитай до учителя на уроците!
always late but worth the wait!
е*ати яките никове имат тия досадници с линковетеDURVO!
"Иначе уроците интересни ли са ти?"
Интересни ,не интересни ...без биология и химия не се става доктор ! Има уроци ,които още от заглавието ме грабват ,но сега както съм на ДНК, последователността от полинуклеотидни остатъци и т.н.. просто няма как да ми допадне ...Иначе относно спорта ,от скоро съм доста запалена ...без да го правя с каквато и да било цел ...
За въпроса с хапчетата се допитах с личният си лекар ,той ми препоръча ''Пирамем" ..каза ,че се вземал много от студенти ,но действал след 3 месец ...
Ще пробвам всичко :моркови ,мед ,орехи ......само ефект да има ...Мерси много за съветите
Според мен много си се шашнала, че медицина се влиза трудно (което си е така), мислиш си, че ще се провалиш и си блокирала. Като начало си промени нагласата- казвай си "И да не ме приемат, много важно, ще уча нещо друго." или "Ще си почина една година.", колкото си по-спокойна, толкова ще ти е по-лесно да учиш.
Ако ти самата виждаш, че нямаш потенциала да се справиш, най-добре се откажи докато е време. Иначе ще изгубиш, първо, пари за уроци, и второ - много, прекалено много време в несъгласие със себе си. А от второто ще те е яд най-много.
Наистина, както са писали горе варианта за почивка за известно време не е лош, но все пак си помисли хубаво - това не е кандидастване с лека специалност, отделно на това после е още по-тежко ученето - ако не можеш сега въобще не се захващай.
^Да, ако не ти е по силите, няма смисъл.
А защо това ти е мечта? Заради парите и престижа, заради това, че ще помагаш на човечеството или заради д-р Хаус... :р
Нали знаеш как се избира професия: съблюдават се фактори като- върви ли ти, на сърцето ли ти е, каква е реализацията и КЪДЕ (защото медиците в България не изкарват нищо), готова ли си да дупчиш хората (анастезиолог), да им се ровиш в органите (хирург).. Имаш ли психиката и нервите за самата работа?
1/3-та от профил Биология във випуска ми са "бездарни" хора по отношение на Химията и Биологията, и въобще не блестят с умствени качества. Но са сериозни, упорити, постоянни и им се получава, макар и с повече труд. Не мисля, че си по- глупава от тях, просто проблемът ти е психически- или от паника, или от факта, че медицината просто не е твоето призвание. Имаш малко време и трябва да си изясниш как стоят нещата при теб възможно най- скоро![]()
За да станеш квото искаш в живота става или с талант или с къртовски труд!
Пример:
Има 2ма футболисти единия се казвал "Кристианчо Роналдо", а другия малкия "Лео Меси"
Роналдото бил голям некадърник, но бил твърдоглав като тъпир и срашно упорит! Така като пораснал станал "голяма" звезда!
Малкия Меси, бил страшен талант, но сътбата му била изпълнена с големи трудности... така и той въз основа на големи лишения и усилия станал по-големия футболист!
Къв е извода?! Има ли желание, няма оправдание!
Има много хора, които са бездарни, това не важи само за тези от профилите Биология/Химия. Проблемът е в образователната система, която въобще не струва, но генерира ежегодно зубрачи, бележкари и преписвачи - не дай боже някой от тях лекар да стане.
Не е съвсем вярно, че медиците в България не изкарват нищо - има доста кадърни и скъпоплатени, но има и много некадърни, вероятно продукт на техните или нечии болни амбиции или просто хора, които не са си на мястото. Но това все пак е медицина, а не животновъдство, затова кадърността трябва да е висока за да няма грешки и пострадали.
Искам да кажа ,че през ума ми изобщо не минава мисълта за отказване.Предполагам всеки от малък си има мечта ,ето я и моята ,тя не се е променила.Само самите ми мотиви са се променили.Искам да стана наистина добър доктор в специалността ,която ще си избера по-нататък.Знам в България колко много некадърни доктори и професори има ...майка ми беше и още е болна от стафилококова инафекция ,нямате си на представа 2 години как се луташе жената!! Всеки ден си имаше нова диагноза!
Най-вероятно ми трябва почивка,но лошото е ,че когато (да кажем отида на плаж) си почивам ,мисля за някоя задача ,за урока ,който трябва да науча и т.н.
Наистина съм под голямо напрежение,преди винаги съм била много мързелива,не съм си давала зор за нищо ...Не си спомням да е имало и един момент, в който да залегна над учебниците ,за мен беше най -важна телевизията и да се махна от вкъщи.Сега не е така ,но явно с почивка и повече труд, се надявам да станат нещата при мен !!
Не е съвсем вярно, че медиците, които изкарават малко, са некадърни. Баща ми е работил в почти всички болници в София, 2 в Пловдив и 1 в Асеновград и многократно са му предлагали да стане шеф на отделение. Той е страхотен специалист, с много опит и сръчни ръце (доста важно!). Умоляваха го да не напуска, но заплатата му беше 700- 800 лв., при положение, че често работеше буквално по 24 часа без почивка... И какво направи той? Знае френски брилянтно, така че реши да кандидатства по длъжността си във Франция. Веднага го одобриха, тъй като качествени лекари се търсят навсякъде. И след 2 месеца заместване започнаха да го засипват с предложения от други болници. Там той взима с една нула повече месечно, отколкото тук, като същевременно не плаща големи данъци, т.к. си се води българин, работи по- малко и има повече ваканции. Но други негови колеги от Бг не знаеха език или не искаха да "рискуват", и си живеят на мизерната заплатка, и на 45 години са побелели, с шкембета, с огромни сенки под очите, и половината няма да доживеят пенсия.
Отплеснах се. Но, изводът за тебе, авторке е, че ако си настояваш на медицината, но искаш и да живееш добре, ти трябва 1 чужд език на отлично ниво- за да имаш повече възможности. Как си с езиците?
Колкото напредваш с темите, толкова по-лесно ще ти е да запомняш всяка следваща. Паметта трябва да се тренира. Както вече си учила в училище, информацията в мозъка се предава от една нервна клетка на друга посредством връзки между аксоните им. Колкото повече използваш паметта си, толкова повече и по-силни стават тези връзки. Не се отчайвай, с времето ще придобиеш една рутина на запомняне, която много ще ти е нужна и по-нататък в университета. Не се стресирай, когато учиш бъди концентрирана на макс и нищо друго да не те интересува, прави си малки почивчици, през които да се поразходиш из вкъщи, да подишаш чист въздух на терасата, яж богати на витамини храни, пий вода и трябва да ти се получат нещата. Каза, че преди не си си давала много зор да учиш, нормално е да ти е трудно да помниш, паметта ти не е свикнала. Натоварвай я и ще проработи.
Аз никъде в мнението си не съм твърдял, че медиците, които изкарват малко, са некадърни. Аз просто казах, че има некадърни, но има и скъпоплатени, т.е. кадърни. Естествено, че има много кадърни лекари, които просто не получават добри пари, но в България кой може да се похвали, че получава добри пари (от обикновените и честни хора)?
По отношение на баща ти.... да, действително може да е голям професионалист (шапка му свалям), но предвид факта, че си му дъщеря (поне така заявяваш) аз лично не мога да приема твоето мнение, тъй като е пристрастно.
За "колегите в БГ" не си съвсем права. От живот(само от живеене) не се умира, умира се от труден живот, трудна работа, нерви, болести, като последните две са пряко следствие от първите две (е, и от други фактори, разбира се, но те са извън контекста на настоящата тема).
Ти ще наследяваш ли професията?
^Аз твърдя, че е професионалист, защото от болниците сами го търсят, и защото му плащат отлично, и го уважават.
А за колегите в БГ () визирам конкретни познати, като под умиране имам предвид точно скъсяване на живота от супер много работа и нерви- както споменах, има дежурства по 24 часа, които накрая се оказва, че са неплатени... Така че, от преработване си се умира.
Няма да наследявам професията, защото "не ми е в кръвта". Твърде артистично настроена съм. Но ако ми се удаваха природните науки, не бих се поколебала![]()
Първо което е - Как мислиш, че ще се справиш ако постоянно си с нагласата, че си тъпа и че не можеш нищо да научиш? Просто си кажи "АЗ МОГА!', пусни си релаксираща музичка, запали една ароматизирана свещ и си чети за кеф, без да се притесняваш!![]()
![]()
Смени си метода на учене. Просто явно не учиш правилно.
Споко - още малко мъка ти остава и готово. Мисли позитивно. Ще се справиш! Нормално е последните дни да имаш чувството ,че нищо не знаеш,но на изпита ще се мобилизираш и ще си напишеш всичко. Не се затормозявай да пишеш темата дословно как е от учебника и да мислиш какви думи точно си използвала. Гледай да предадеш информацията,която си научила по ясен начин и ако трябва си използвай свои думи.
Хрупай орехи и ядки. Хапвай риба и яж пловове и пий мнооооого вода - знаеш,че мозъкът се нуждае от мн хидратация при двата затормозяващи фактора жега и много запомняне.
Стискаме палци ! Щом имаш мечта,значи ще я сбъднеш !![]()
![]()
![]()
"Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най – добрият начин да изгориш няколко калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам, че трябва да останеш силен дори тогава, когато изглежда, че всичко върви на зле. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
Audrey Hepburn
Не, не си глупава.. Просто ако учиш 24 часа, естествено, че нищо няма да научиш. Все пак ти се отразява на паметта.. Както казаха по-горе, почини си, излез на разходка, отиди на плаж и т.н
Ако обичаш някой, заради красотата му, не е любов, а желание!! Ако обичаш някой, заради интелигентността му, не е любов, а възхищение!! Ако обичаш някой, защото е богат, не е любов, а интерес!! Ако обичаш някой и не знаеш защо... това е любов... трябва да знаеш да обичаш без да губиш нищо в замяна...
моли се на алах по 20 минути преди всеки урок
то густо, то пусто
Благодаря много за съвета ,много е по-хубаво ,когато чуя такива думи от непознати ,а не от ''приятелки'',които не знаят какво ми е, и ме викат постоянно на кафенца ;Х !!!
Само нещо май не съм уточнила ,че до изпитите ми има една година,това не са последните дни ....другото,което тази една година ми се струва много малко ,ще мине бързо и неусетно ,а не знам на какво ниво ще са истинските ми знания...
Иначе ,сега съм малко по-спокойна .... Ще си хрупам орехчета ,относно водата няма да имам проблем и без това на ден 1.5 л. не ми мърда...))))))
И да съм по-точна "Благодаря много за съветите ..."
Както казаха по-горе: почини си малко, защото най-вероятно мозъкът ти е изключил от толкова много информация. ;]] Доколкото разбрах от коментарите ти, ти си силен и целенасочен човек, така че продължавай напред! Желая ти успех в бъдеще.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.