.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 30

Глупава ли съм ??

Здравейте!
    За първи път пиша в този форум ,нуждая се от съвет !
    Аз съм на 17 години ,реших да осъществя една моя ГОЛЯМА мечта- да стана доктор.
    Както всеки знае ,трябва голямо учене ! Добре де ,не съм мързелива ,но явно съм глупава! Вече от 3 месеца ходя на уроци по биология ,вземам по 2 урока на седмица. Предполагам ви се вижда малко ,всеки е от по 2 листа .Един урок го уча за 2 -3 дена .Дори не го научавам като хората ,след това го пиша и пак нещо не се получава! Налага се да отварям и да поглеждам ,да видя дали съм го написала вярно и след 3 път! От сутринта до вечерта, уча по-малко от половин урок. Не включвам компютъра,телевизора ,нищооооо .Разбирате ли ?? ПОМОГНЕТЕ МИ ,НЕ ЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ !!! РЕШЕНА СЪМ ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАМ ,ПОСТАВИЛА СЪМ СИ ЦЕЛ И СЪМ ГОТОВА НА ВСИЧКО ! ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ ,ХАПЧЕТА МИ ПРЕПОРЪЧАЙТЕ ,КАКВОТО И ДА Е ...МЕТОД ЗА НАУЧАВАНЕ ....ВСИЧКО ЩЕ ПРОБВАМ И НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА, БЕЗ БОРБА!!! ))

почини си малко

Мега фен Аватара на xoxi
    Моркови.
    Яж докато учиш. Чувала съм, че помагат за по-бързо запомняне.
    И спря да се върти за миг земята..

Супер фен Аватара на scrooper
    ^Вярно. Друго откъм храна- мед (!) и орехи (!). Редовен спорт сред природста, достатъчен сън.
    Има едни ампули (серженор?) с глюлоза и не знам какво си, но ако се грижиш за себе си :р, ще са ти излишни.
    Иначе уроците интересни ли са ти? Можеш да си търсиш интересни примери. И се допитай до учителя на уроците!
    always late but worth the wait!

е*ати яките никове имат тия досадници с линковете DURVO!

"Иначе уроците интересни ли са ти?"
    Интересни ,не интересни ...без биология и химия не се става доктор ! Има уроци ,които още от заглавието ме грабват ,но сега както съм на ДНК, последователността от полинуклеотидни остатъци и т.н.. просто няма как да ми допадне ...Иначе относно спорта ,от скоро съм доста запалена ...без да го правя с каквато и да било цел ...
    За въпроса с хапчетата се допитах с личният си лекар ,той ми препоръча ''Пирамем" ..каза ,че се вземал много от студенти ,но действал след 3 месец ...
    Ще пробвам всичко :моркови ,мед ,орехи ......само ефект да има ...Мерси много за съветите

Мега фен Аватара на bloodyF
    Град
    Heaven
    взимай квото ти е казало джи пи-то
    и си почини
    отиди на плаж, релаксирай малко
    не може да очакваш да учиш 24/7 и да не ти се отрази на паметта
    Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./

Повече от фен Аватара на choparkopar
    Град
    София
    Според мен много си се шашнала, че медицина се влиза трудно (което си е така), мислиш си, че ще се провалиш и си блокирала. Като начало си промени нагласата- казвай си "И да не ме приемат, много важно, ще уча нещо друго." или "Ще си почина една година.", колкото си по-спокойна, толкова ще ти е по-лесно да учиш.

Мега фен
    Ако ти самата виждаш, че нямаш потенциала да се справиш, най-добре се откажи докато е време. Иначе ще изгубиш, първо, пари за уроци, и второ - много, прекалено много време в несъгласие със себе си. А от второто ще те е яд най-много.

Наистина, както са писали горе варианта за почивка за известно време не е лош, но все пак си помисли хубаво - това не е кандидастване с лека специалност, отделно на това после е още по-тежко ученето - ако не можеш сега въобще не се захващай.

^Да, ако не ти е по силите, няма смисъл.
    А защо това ти е мечта? Заради парите и престижа, заради това, че ще помагаш на човечеството или заради д-р Хаус... :р
    Нали знаеш как се избира професия: съблюдават се фактори като- върви ли ти, на сърцето ли ти е, каква е реализацията и КЪДЕ (защото медиците в България не изкарват нищо), готова ли си да дупчиш хората (анастезиолог), да им се ровиш в органите (хирург).. Имаш ли психиката и нервите за самата работа?
    1/3-та от профил Биология във випуска ми са "бездарни" хора по отношение на Химията и Биологията, и въобще не блестят с умствени качества. Но са сериозни, упорити, постоянни и им се получава, макар и с повече труд. Не мисля, че си по- глупава от тях, просто проблемът ти е психически- или от паника, или от факта, че медицината просто не е твоето призвание. Имаш малко време и трябва да си изясниш как стоят нещата при теб възможно най- скоро

Фен Аватара на DS
    Град
    Bulgaria
    За да станеш квото искаш в живота става или с талант или с къртовски труд!

Пример:
    Има 2ма футболисти единия се казвал "Кристианчо Роналдо", а другия малкия "Лео Меси"
    Роналдото бил голям некадърник, но бил твърдоглав като тъпир и срашно упорит! Така като пораснал станал "голяма" звезда!
    Малкия Меси, бил страшен талант, но сътбата му била изпълнена с големи трудности... така и той въз основа на големи лишения и усилия станал по-големия футболист!

Къв е извода?! Има ли желание, няма оправдание!

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от scrooper Виж мнението
    1/3-та от профил Биология във випуска ми са "бездарни" хора по отношение на Химията и Биологията, и въобще не блестят с умствени качества. Но са сериозни, упорити, постоянни и им се получава, макар и с повече труд. Не мисля, че си по- глупава от тях, просто проблемът ти е психически- или от паника, или от факта, че медицината просто не е твоето призвание. Имаш малко време и трябва да си изясниш как стоят нещата при теб възможно най- скоро
    Има много хора, които са бездарни, това не важи само за тези от профилите Биология/Химия. Проблемът е в образователната система, която въобще не струва, но генерира ежегодно зубрачи, бележкари и преписвачи - не дай боже някой от тях лекар да стане.

Не е съвсем вярно, че медиците в България не изкарват нищо - има доста кадърни и скъпоплатени, но има и много некадърни, вероятно продукт на техните или нечии болни амбиции или просто хора, които не са си на мястото. Но това все пак е медицина, а не животновъдство, затова кадърността трябва да е висока за да няма грешки и пострадали.

Искам да кажа ,че през ума ми изобщо не минава мисълта за отказване.Предполагам всеки от малък си има мечта ,ето я и моята ,тя не се е променила.Само самите ми мотиви са се променили.Искам да стана наистина добър доктор в специалността ,която ще си избера по-нататък.Знам в България колко много некадърни доктори и професори има ...майка ми беше и още е болна от стафилококова инафекция ,нямате си на представа 2 години как се луташе жената!! Всеки ден си имаше нова диагноза!
    Най-вероятно ми трябва почивка,но лошото е ,че когато (да кажем отида на плаж) си почивам ,мисля за някоя задача ,за урока ,който трябва да науча и т.н.
    Наистина съм под голямо напрежение,преди винаги съм била много мързелива,не съм си давала зор за нищо ...Не си спомням да е имало и един момент, в който да залегна над учебниците ,за мен беше най -важна телевизията и да се махна от вкъщи.Сега не е така ,но явно с почивка и повече труд, се надявам да станат нещата при мен !!

Цитирай Първоначално написано от Lucho Виж мнението
    Не е съвсем вярно, че медиците в България не изкарват нищо - има доста кадърни и скъпоплатени, но има и много некадърни, вероятно продукт на техните или нечии болни амбиции или просто хора, които не са си на мястото. Но това все пак е медицина, а не животновъдство, затова кадърността трябва да е висока за да няма грешки и пострадали.
    Не е съвсем вярно, че медиците, които изкарават малко, са некадърни. Баща ми е работил в почти всички болници в София, 2 в Пловдив и 1 в Асеновград и многократно са му предлагали да стане шеф на отделение. Той е страхотен специалист, с много опит и сръчни ръце (доста важно!). Умоляваха го да не напуска, но заплатата му беше 700- 800 лв., при положение, че често работеше буквално по 24 часа без почивка... И какво направи той? Знае френски брилянтно, така че реши да кандидатства по длъжността си във Франция. Веднага го одобриха, тъй като качествени лекари се търсят навсякъде. И след 2 месеца заместване започнаха да го засипват с предложения от други болници. Там той взима с една нула повече месечно, отколкото тук, като същевременно не плаща големи данъци, т.к. си се води българин, работи по- малко и има повече ваканции. Но други негови колеги от Бг не знаеха език или не искаха да "рискуват", и си живеят на мизерната заплатка, и на 45 години са побелели, с шкембета, с огромни сенки под очите, и половината няма да доживеят пенсия.
    Отплеснах се. Но, изводът за тебе, авторке е, че ако си настояваш на медицината, но искаш и да живееш добре, ти трябва 1 чужд език на отлично ниво- за да имаш повече възможности. Как си с езиците?

Колкото напредваш с темите, толкова по-лесно ще ти е да запомняш всяка следваща. Паметта трябва да се тренира. Както вече си учила в училище, информацията в мозъка се предава от една нервна клетка на друга посредством връзки между аксоните им. Колкото повече използваш паметта си, толкова повече и по-силни стават тези връзки. Не се отчайвай, с времето ще придобиеш една рутина на запомняне, която много ще ти е нужна и по-нататък в университета. Не се стресирай, когато учиш бъди концентрирана на макс и нищо друго да не те интересува, прави си малки почивчици, през които да се поразходиш из вкъщи, да подишаш чист въздух на терасата, яж богати на витамини храни, пий вода и трябва да ти се получат нещата. Каза, че преди не си си давала много зор да учиш, нормално е да ти е трудно да помниш, паметта ти не е свикнала. Натоварвай я и ще проработи.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от scrooper Виж мнението
    Не е съвсем вярно, че медиците, които изкарават малко, са некадърни. Баща ми е работил в почти всички болници в София, 2 в Пловдив и 1 в Асеновград и многократно са му предлагали да стане шеф на отделение. Той е страхотен специалист, с много опит и сръчни ръце (доста важно!). Умоляваха го да не напуска, но заплатата му беше 700- 800 лв., при положение, че често работеше буквално по 24 часа без почивка... И какво направи той? Знае френски брилянтно, така че реши да кандидатства по длъжността си във Франция. Веднага го одобриха, тъй като качествени лекари се търсят навсякъде. И след 2 месеца заместване започнаха да го засипват с предложения от други болници. Там той взима с една нула повече месечно, отколкото тук, като същевременно не плаща големи данъци, т.к. си се води българин, работи по- малко и има повече ваканции. Но други негови колеги от Бг не знаеха език или не искаха да "рискуват", и си живеят на мизерната заплатка, и на 45 години са побелели, с шкембета, с огромни сенки под очите, и половината няма да доживеят пенсия.
    Аз никъде в мнението си не съм твърдял, че медиците, които изкарват малко, са некадърни. Аз просто казах, че има некадърни, но има и скъпоплатени, т.е. кадърни. Естествено, че има много кадърни лекари, които просто не получават добри пари, но в България кой може да се похвали, че получава добри пари (от обикновените и честни хора)?

По отношение на баща ти.... да, действително може да е голям професионалист (шапка му свалям), но предвид факта, че си му дъщеря (поне така заявяваш) аз лично не мога да приема твоето мнение, тъй като е пристрастно.

За "колегите в БГ" не си съвсем права. От живот(само от живеене) не се умира, умира се от труден живот, трудна работа, нерви, болести, като последните две са пряко следствие от първите две (е, и от други фактори, разбира се, но те са извън контекста на настоящата тема).

Ти ще наследяваш ли професията?

^Аз твърдя, че е професионалист, защото от болниците сами го търсят, и защото му плащат отлично, и го уважават.

А за колегите в БГ () визирам конкретни познати, като под умиране имам предвид точно скъсяване на живота от супер много работа и нерви- както споменах, има дежурства по 24 часа, които накрая се оказва, че са неплатени... Така че, от преработване си се умира.

Няма да наследявам професията, защото "не ми е в кръвта". Твърде артистично настроена съм. Но ако ми се удаваха природните науки, не бих се поколебала

Първо което е - Как мислиш, че ще се справиш ако постоянно си с нагласата, че си тъпа и че не можеш нищо да научиш? Просто си кажи "АЗ МОГА!', пусни си релаксираща музичка, запали една ароматизирана свещ и си чети за кеф, без да се притесняваш!

Мега фен Аватара на draid
    Смени си метода на учене. Просто явно не учиш правилно.

Супер фен Аватара на ImmortalSportFreak
    Град
    София
    Споко - още малко мъка ти остава и готово. Мисли позитивно. Ще се справиш! Нормално е последните дни да имаш чувството ,че нищо не знаеш,но на изпита ще се мобилизираш и ще си напишеш всичко. Не се затормозявай да пишеш темата дословно как е от учебника и да мислиш какви думи точно си използвала. Гледай да предадеш информацията,която си научила по ясен начин и ако трябва си използвай свои думи.
    Хрупай орехи и ядки. Хапвай риба и яж пловове и пий мнооооого вода - знаеш,че мозъкът се нуждае от мн хидратация при двата затормозяващи фактора жега и много запомняне.
    Стискаме палци ! Щом имаш мечта,значи ще я сбъднеш !

"Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най – добрият начин да изгориш няколко калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам, че трябва да останеш силен дори тогава, когато изглежда, че всичко върви на зле. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
    Audrey Hepburn

Мега фен Аватара на Anichkaxxwee
    Град
    Бургас
    Не, не си глупава.. Просто ако учиш 24 часа, естествено, че нищо няма да научиш. Все пак ти се отразява на паметта.. Както казаха по-горе, почини си, излез на разходка, отиди на плаж и т.н
    Ако обичаш някой, заради красотата му, не е любов, а желание!! Ако обичаш някой, заради интелигентността му, не е любов, а възхищение!! Ако обичаш някой, защото е богат, не е любов, а интерес!! Ако обичаш някой и не знаеш защо... това е любов... трябва да знаеш да обичаш без да губиш нищо в замяна...

Мега фен Аватара на Joc
    Град
    на коня У краката
    моли се на алах по 20 минути преди всеки урок
    то густо, то пусто

Благодаря много за съвета ,много е по-хубаво ,когато чуя такива думи от непознати ,а не от ''приятелки'',които не знаят какво ми е, и ме викат постоянно на кафенца ;Х !!!
    Само нещо май не съм уточнила ,че до изпитите ми има една година,това не са последните дни ....другото,което тази една година ми се струва много малко ,ще мине бързо и неусетно ,а не знам на какво ниво ще са истинските ми знания...
    Иначе ,сега съм малко по-спокойна .... Ще си хрупам орехчета ,относно водата няма да имам проблем и без това на ден 1.5 л. не ми мърда...))))))

И да съм по-точна "Благодаря много за съветите ..."

Мега фен Аватара на dreamwalker
    Град
    Dreamland
    Както казаха по-горе: почини си малко, защото най-вероятно мозъкът ти е изключил от толкова много информация. ;]] Доколкото разбрах от коментарите ти, ти си силен и целенасочен човек, така че продължавай напред! Желая ти успех в бъдеще.
    I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си