.
Отговор в тема
Страница 1 от 4 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 86
    Супер фен Аватара на scrooper

Пожарът на Витоша

Имате ли информация как е възникнал?
    Лично мое мнение е, че някой го е причинил умишлено...
    Сега се разяри и се вижда едно голямо червено "сияние", ужасно е.
    always late but worth the wait!

Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Ами май всички са на това мнение...

Зверски раздразнено ми е. Много обичам да ходя из Витоша.

Ако всичко е за пари, нямам думи. Хората се самозабравят.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Пожарът отваря площи за строежи. Ще е супер наглото, ако някой реши да "оползотвори" обезлесеното място с хотелска верига.

Повече от фен Аватара на choparkopar
    Град
    София
    Като не мина номерът със закона се наложи да прибегнат до стария и изпитан метод...

Този, който по невнимание е подпалил това красиво място дано много съжалява. А министрите вместо да си купуват БМВ-та и Мерцедеси можеха да отпуснат повече финанси, за да се осигурява хеликоптери, там където има нужна. Българска му работа. С 2 хеликоптера ходи гаси такъв пожар. Нищо не се пази в Б-я, дори единственото ни чисто и неопетнено място – като горите например. Нека сега и циганьорите помагат, а не само да получават облаги. Ако това място след време искат да то застроят се вдигаме на протест!!!
    Последно редактирано от extreme16 : 07-02-2012 на 20:12

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Не е по невнимание. Живея в Бистрица, видяхме че планината гори, звъннахме на пожарната, те помислиха че се бъзикаме. А сега, вече 2 дена не може да се справят с него. Той се разпространява и в момента е 5 пъти по-голям от колкото вчера. Пламъците ясно се виждат. Ужасно е. В началото пратиха 2 военни хеликоптера, които с вода от Панчаресвкото езеро се опитаха да потушат пожара, но не успяха. В момента тези хеликоптри ги няма, а днес кръжеше някакъв дребен на някаква частна фирма. Какво е това безобразия? И ще ми обясняват, че нямало да искат помощ от други държави. Е, какво? Да паднем всички на колене да се помолим на дедо Господ за дъждец?

Има доброволци, но те няма как да стигнат до мястото пеша. Използват мотори и коне, но се стига само до някъде. Безполезни са. В момента ги забраниха, тъй като се опасяват за живота им. Пожара е умишлено подпален не заради хотелски вериги (макар че няма да се учудя), а заради дървения материал, който после се продава.

Ужасно ми е гадно. Тук съм израснала, наполовина бистричанка съм, Витоша отлично и най-хубаво се вижда от вкъщи, а то какво стана. Всяка сутрин ходихме на походи в планината, беше прекрасно. А сега... Изгориха я.

Повече от фен
    Няма как да е запален по невнимание пожарът по простата причина, че в тая местност човешки крак просто не стъпва. Наблизо няма нито пътища, нито пътеки, нито нищо, само дива природа. пожарът е изцяло умишлен и това е неуспоримо, а всеки мислещ си обратното мисли нетрезво. доброволците в случая повече пречат отколкото помагат, защото терена е много труден и там неопитен и нетрениран човек трудно би се справил, особено с такава огнена стихия. а теорията че нарочно не се гаси е върха на безумието...

дриймърке, ти не си ли някъде в чужбина? не вярвах, че у форона има някой от нашия край :о)

Супер фен Аватара на JagAlskarDig
    iziskanmladej88, не си напълно прав. Стъпват хора, но такива, които обичат природата. Примерно вие сте си от този край, ходите на поход, аз пък обикалям планините, защото обичам гората и карам МТБ ( планинско колело ). С две думи - хора като нас не биха направили подобно кощунство. Както казаха, всичко е само, заради пари, независимо дали е дървесина, терен или находища ( това го казвам, понеже при къщата на прабаба ми унищожиха всичко, за да проучват за злато чужди фирми с "позволение на мафията", простете управляващите ). Не въведат ли закон, всички горски масиви да са защитена територия, собственост само на държавата и "неподвластни" на всякакви поправки от парламента, няма да има оправия. А за тези, които палят - глоби от 10 000 лева нагоре и поне 3 години затвор, без право на обжалване. Но кой ще ти се занимава, те дори да го изгасят не искат, видиш ли, учудващо как нормалните страни се обръщат за помощ към целия Европейски съю при такива бедствия, а ние "развитите" сами се "справяме", понеже утре ще има недоволни, ако не изгорят още няколко хиляди декара. После да ми говорят, колко са оправни и честни.
    „Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

Повече от фен
    На дълго и широко можем да спорим дали в тая местност ходят хора или не, но няма смисъл . факта е, че палежа е умишлен и породен от икономическите интереси на тоя и ония - или по-скоро стремежа им да си напълнят банковите сметки. законите отдавна не важат в наш'та държава, а това с трите години затвор можем само да го сънуваме - те за брутално убийство и разчленение дават 2 години условна, камо ли за един палеж.

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от iziskanmladej88 Виж мнението

дриймърке, ти не си ли някъде в чужбина? не вярвах, че у форона има някой от нашия край :о)
    живея в Швеция, но майка ми е от Бистрица, и съм си тук за лятото ти откъде си?

Повече от фен
    от Панчарево, цял живот съм живял тук и от малък обикалям близките балкани на шир и на длъж едни от най-прекрасните хора, които познавам, са от Бистрица м/удругото
    а в момента, гледайки пожара от балкона, ме побиват тръпки като си помисля какво може да стане ако наистина единствената надежда е след седмица да (!) завали дъжд. Боже опази...

Град
    София, България
    Охх наш шоп си аз съм точно в началото на селцето, срещу стадиона. От нас се вижда пожара перфектно, в момента го гледам и тръпки ме побиват :/

Повече от фен
    перфектно казваш, значи? я щракни една снимка ако имаш с какво, че ми е интересно как се вижда отблизо

Град
    София, България
    http://i.imgur.com/b1PD0.jpg
    http://i.imgur.com/pQ4bS.jpg

Ето. Първата е правена през деня, втората сега през ноща.

Повече от фен
    оле, по-зловещо е отколкото си представях. явно далечината откровено заблуждава за реалните размери. поне няма опасност да стигне до теб, щом си на края на селото това в кръга на шегата.

Град
    София, България
    По-голямо е от на снимката. Наистина е страшно защото е в пъти по близко. Споки, няма опасност за нас, все още.

Повече от фен
    http://i46.tinypic.com/11w8278.jpg една снимка от мен, от около 15 километра с 12х зуум (толкова си може Н8-цата ми )
    стана време за лягане, че утре ще ходя да доброволствам с мотора. ако управата няма да ни спаси природата, поне ние да положим усилия и да си я спасим сами...

А завършиха ли баража на реката, която се намира наблизо ? Твърдеше се, че ще стане бързо и ще овладеят ситуацията.

Град
    София, България
    ОБичамте, лъжат. Нищо не направиха.

Панчарево, успех утре и внимавай

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от JagAlskarDig Виж мнението
    А завършиха ли баража на реката, която се намира наблизо ? Твърдеше се, че ще стане бързо и ще овладеят ситуацията.
    Не, в последния момент се е сменила посоката на вятъра и огъня е обхванал трасето, по което е щяло да се стигне.

Дано утре успеят. Ти със съседите ли ще мъчиш нещо ? Смисъл, напълно правилно се опитвате да спасите гората, но четох, че не допускали доброволци...

Повече от фен
    Не се търсят неопитни и неекипировани такива аз съм с кросов мотор (че и опит в гасенето имам даже, от един пожар в съседната планина преди няколко години момент за самореклама) и ще съм полезен с много неща, предимно носене на провизии към пожарникарите дълбоко в гората.

Ясно, успех и браво за усилията !

...
    Втора нощ се виждат пламъци отдалече.
    И виновните ще горят в ада, но това няма да спаси планината.
    Мене ме издразни, когато съобщиха по новините, че 2 хеликоптера гасят, а трети е на оглед. Какъв ти оглед?! В такива ситуации трябва да се впрегнат всички средства в овладяване на положението. Да са си правили огледа преди пожара.
    Ох хора, това червено "сияние" не е на добре. Не вярвах в края на света, но ако това не го овладеят скоро... :Х
    Стискам палци на всички, които гасят!

Гледам снимките ви и съм потресена. Преживях нещо подобно преди няколко години. Живея в близост до планина и лятото имаше пожар. Прибирайки се една вечер видях едно червено кълбо точно на върха, нашата къща е далеч и нямаше да пострадаме. Баща ми обаче беше отишъл като доброволец да гаси. Огънят е ужасна стихия. Успех на тези, които помагат, дано да се върнат вкъщи живи и здрави. Дано стихията се овладее.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си