- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Олимпиадата в Лондон -2012! Подготовка за какво?
Очевидно не разбираш, че това което аз съм написал, и това което ти си прочел са две различни неща. В крайна сметка всичко е игра на думи в мозъците ни. Ти пишеш неща които са правилни и подредени в твоята глава, но за мен изглеждат като драсканици по стените в някоя лудница. Както и да е, прав си че имам мотиви, но тях няма да разкривам тук, и ще оставя на другите да правят предположения. Твоето предположение е в голямата си част грешно. Опитай отново. Пък и какво ако имам саркастично его? Аз осъзнавам че го имам и мога да го контролирам, то ми е полезно.
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 07-17-2012 на 11:31
истината е че лично аз нищо не зная, но има Един, който знае всичко за всеки, и името му не е кришна, нито дявол, но (Той) е съществото, от което никой никога не е могъл да скрие каквото и да е, обаче лошото его не ти е дадено от Него, защото Той никога не изкушава никого за разлика от лукавият, който е наричан "изкусител", та едва ли ще можеш да скриеш от Бога което и да е от нещата, които си узнал досега, а Той знае отлично какво си узнал и какво не, не че нас ни интересува, понеже (и) ние никога не се стремим към придобиване на знания, и никак не сме шпиони, клюкари, интриганти, инсинуатори, и пр., но като казваме това, никак не се хвалим с себе си, понеже всяко добро нещо дължим на Него т.е. (на) истинският Бог Отец и истинският Господ Исус Христос сиреч Те Двамата са единственият Господ Бог на вселената
Последно редактирано от npp : 07-17-2012 на 11:59
Щом не искаш да знаеш и отдаваш цялото знание на някакъв невидим отгоре, то аз искам да знам. Това е всъщност мотива ми тук, заяждам се с вас, тролвам, но в същото време и търся знания и целя да осъзная несъзнатото в себе си. Не претендирам че знам всичко.Държа се надменно и играждам представа у вас за мен, която е само отчасти истинска, но е достатъчно шокираща за вас и ми служи за да наблюдавам вашите реакции. А вашите реакции са сходни на моите, защото функциите на психиката са подобни при всички нас. С това мога да открия, психичните процеси у вас и да ги осъзная у себе си. Ти като не искаш да осъзнаваш себе си, и заместваш всички тези неудобни себе-търсения с един измислен персонаж, то аз искам да разбера повече за себе си - как мисля, защо мисля така, как мога да се променя и има ли смисъл. Затова не смятам че ограничеността ти е в плюс, въпреки че я отдаваш на свръхестествени причини. И затова обвиненията ти нямат почва.
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 07-17-2012 на 12:20
всички сме ооовци, ама важното е кой ни пасе, и на каква ливада ще ни води.
буххаха, баси ооовците.
http://www.vbox7.com/play:75d71a27
ПС: http://www.vbox7.com/play:b68be973 Друга класика. Колко екзистенциален смисъл има тази песен.... Лирическият герой е претърпял катарзис, неговата дълбока душевност и селска поетичност, са повод за неговите мъдри излияния![]()
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 07-17-2012 на 12:31
^
хаххаа
добре че половина овци са женки, иначе щеше да е много тъпо.
кво става Скарлетче, овчице вакличка,.............. да не се ожени.
ние да не би да си правим експерименти с теб, че (ти) си тръгнал да ни използваш за такива цели за да осъзнаваш нещо си там, от което на всичкото отгоре ползата няма да бъде за никой, дори и за самият теб?!, а на Бог не му трябват знайковци, но хора с любов към останалите човеци, ето защо е писано:
"людете се караха с Моисея и рекоха: Дай ни вода да пием. А Моисей им рече: Защо се карате с мене? защо изпитвате Господа?..... И нарече мястото Маса, и Мерива, поради карането на израилтяните, и понеже изпитаха Господа" Изход 17: 2-7,
"Да не изпитвате Господа вашия Бог, както го изпитвахте в Маса." Второзаконие 6: 16
както се вижда и от горните стихове, подлагайки човеците на изпитание, по този начин ти изпитваш Бог, както израелтяните решили да се разправят с Моисей, но това се счита за нарушение на дадената по-горе заповед от Второзаоние 6:16, а също и:
"знанието възгордява, а любовта назидава. Ако някой мисли, че знае нещо, той още не е познал както трябва да познава. Но, ако някой люби Бога, той е познат от Него." 1 Коринтяни 8: 1-3,
"Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните; още и долните и презрените неща на света избра Бог, да(сиреч, за да посрами възвишените и благородните)! и ония, които ги няма(сиреч, съвършено добрите), за да унищожи тия, които ги има(сиреч, лошите), за да не се похвали ни една твар пред Бога." 1 Коринтяни 1: 27-29
както виждаш и от последните два стиха, твоето осъзнаване е пълен въздух под налягане, на Бог не му трябват и не са му полезни човеци, които търсят знания или осъзнаване, а каквито и лукави машинации да правиш, те едва ли ще останат неразкрити от страна на истинските Светии, според както и е писано:
"А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни. Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища(т.е. и мамят обременявайки човеците с неправедни вероучения), водени от различни страсти, които всякога се учат, а никога не могат да дойдат в познание на истината. И както Яний и Ямврий се възпротивиха на Моисея, така и те се противят на истината, човеци с покварен ум, извратени във вярата. Но те няма да успеят повече; защото безумието им ще стане известно на всичките, както се откри безумието и на тия двама." 2 Тимотей 3: 1-9
та както казахме и по-горе, целта на Бог и вярата е да се осигури мирен и пълен/вечен живот на всички човеци/одушевени, понеже докато ти и подобните на теб се опитвате да осъзнавате някакви си неща, в същото време милиарди човеци са жертви на какви ли не злини, които произлизат от духовните дейности и умове(-те) на милиони неправедни духовни служители/работници, така че като се представяш за мъдър, никак не улучваш полезното, което не е лошо за нито един от човеците в вселената, понеже няма разлика, всеки човек е просто човек, и никой човек не е по-горен от другите хора, всички човеци са братя в истинскит Бог, който е техен всеобщ Отец, а ако "насосваш" разни неща, с което разни хора са обременявани, никак няма да бъдеш Богоугоден по такъв начин, или както в притчата, в която езичникът казал на юдеинът, когато бил притискан от него да си признае греховете: "ти ме мъчиш като ме караш да си призная всеки един грях, докато аз въобще не ти причинявам нищо лошо по какъвто и да е начин, а ти ме мъчиш вече десетки години да се изповядвам редовно, а пък аз по никакъв начин не те обременявах"
"ти защо съдиш брата си? а пък ти защо презираш брата си? Понеже ние всички ще застанем пред Божието съдилище. Защото е писано: - "Заклевам се в живота Си, казва Господ че всяко коляно ще се преклони пред Мене, И всеки език ще славослови Бога". И тъй, всеки от нас за себе си ще отговаря пред Бога. Като е тъй, да не съдим вече един друг; но по-добре да бъде разсъждението ви това - никой да не полага на брата си спънка или съблазън." Римляни 14: 10-13,
"Петър се приближи и Му рече: Господи, до колко пъти, като ми съгреши брат ми, да му прощавам? до седем пъти ли(т.е. всеки ден ли)? Исус му рече: Не ти казвам: До седем пъти(т.е. не ти казвам просто всеки ден) - до седемдесет пъти по седем(т.е. но вески ден всеки път). Затова небесното царство прилича на един цар, който поиска да прегледа сметките на слугите си. И когато почна да преглежда докараха при него един, който му дължеше десет хиляди таланта. И понеже нямаше с какво да заплати, господарят му заповяда да продадат него, жена му и децата му, и всичко що имаше, и да се плати дълга. Затова слугата падна, кланяше му се, и каза: Господарю, имай търпение към мене, и ще ти платя всичко. И господарят на тоя слуга, понеже го жалеше, пусна го и му прости заема. Но тоя слуга, като излезе, намери един от съслужителите си, който му дължеше сто пеняза; хвана го и го душеше, и каза: Плати това, което ми дължиш. Затова служителят му падна, молеше му се, и каза: Имай търпение към мене и ще ти платя. Но той не искаше, а отиде и го хвърли в тъмница, да лежи докле изплати дълга. А съслужителите му, като видяха станалото, твърде много се наскърбиха; дойдоха и казаха на господаря си всичко, що бе станало. Тогава господарят му го повика и му каза: Нечестиви слуго, аз ти простих целия оня дълг понеже ми се примоли. Не трябваше ли и ти да се смилиш за съслужителя си, както и аз се смилих за тебе? И господарят му се разгневи и го предаде на мъчителите да го изтезават докле изплати целия дълг. Така и Моят небесен Отец ще постъпи с вас, ако не простите от сърце всеки на брата си." Матей 18: 21-35
Последно редактирано от npp : 07-17-2012 на 13:20
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 07-17-2012 на 13:38
Тук явно е пълно не само с промити, но и с много болни мозъци. Като нищо ще си сложите чипчето вие след време.Благодаря на filmimilmi за това което каза по темата.
Последно редактирано от shewolf1 : 07-17-2012 на 16:04
Хайде, покажи ми маймуна, която да се е научила да работи с телевизор? Ти като не можеш да си сглобиш сам един Iphone, това примитивен ли те прави?
Инстинките и разума, си взаимодействат. Второто възпира първото(животинското). Би ли ползвал сестра си сексуално(просто в името на примера), ако е последната жена на земята, а ти последният мъж? Маймуните няма да имат проблем с това. Вярно, че има и кръвосмешения между хората, но това е рядка аномалия. Животните я допускат постоянно и това е разликата - в хората със сигурност има и по нещо животинско, но в животните няма нищо човешко.
И кога ще имаш време да помислиш дали е "правилно" или "неправилно", ако говорим за ситуации, в които всяка секунда е важна, ако ще правиш каквото и да било? Или допускаш всякакви причини за човешкото поведение да се коренят най-вече в инстинктите заложени в човешката природа, но не и възможността безкористният героизъм да е просто проява на друг вид инстинкт - "спаси вида си". Има го и при други видове. http://www.youtube.com/watch?v=qjOJmc2aCkI Едва ли кучето от клипа "подсъзнателно" мисли само за себе си. Ако имаме толкова общи неща с животните (включително и инстинкти), защо да нямаме нещо общо и в такива ситуации?
Ами, ако някой педофил изнасили детето ти, ти ли ще се чувстваш болен (от човешки предразсъдъци), ако смяташ, че е извършил зло, за което той трябва да си плати? (Или ще си кажеш "Егото ми смята това за зло, защото обществото ги налага тия норми кое е зло и кое не, а аз не искам да изглеждам зле пред другите, ако чрез бездействието си ги провокирам да ме смятат за калпав родител, да ме обсъждат и сочат с пръст като човекът, който го мързеше да направи нещо, следователно егото ми ще страда, ако маската на "страхотния родител падне" и с това събори като ефекта на доминото и целият ми имидж в обществото и после ще се чувствам нещастен...". Никой нормален човек не би мислил най-напред така. Първото, което ще искаш да направиш е да хванеш пушката и да застреляш изрода, няма да мислиш нито за нормите, нито за законите, нито за общество в такъв момент...)
Значи този филм е просто задължителен за теб!
http://zamunda.net/details.php?id=263526&hit=1
На всеки някога му се е искало да тръгне на "rampage", но да убиеш не е чак толкова лесно дори на теория да е лесно или да се считаш за абсолютно непукист по отношение на другите човешки същества...
В кръга на шегата, когато заговори за обичта ти към оръжия, случайно се сетих за ето това клипче. http://www.youtube.com/watch?v=l0O3k04pxOQ)
Това, че се казва, че на дявола му е необходима църквата, за да може да плаши, не означава, че трябва да има зло, за да съществува доброто. Необходимо е просто да се знае какво е зло. Не е необходимо детето да се изгори, за да знае, не трябва да проверява с докосване дали ютията или котлонът са включени. Някои неща просто могат да бъдат представяни със стари примери, които не е необходимо да се повтарят. Точно както в концлагерите по света днес са значително по-малко от колкото преди около 60 години... А щастлив определено не може да бъде всеки, но поне може основните му потребности да са задоволени като разбирасе крайностите - превръщането на човек в презадоволена дебела свиня - не са никак препоръчителни. Иначе дебелите американци не считам баш за презадоволени. Те са ограбени от здравето и интелекта си, но това е една съвсем отделна тема...
Ти под борба разбираш само организирани кръвопролития и партизански движения ли? Бунтът може и да се изразява само в различно мислене, но това поне е някаква основа за промяна. И не прави такива генерални изводи за всички, че едва ли не информацията им по разни теми срещу системата им е само, за да се правят на интересни и изключителни в подходящите за това да го докажат моменти. Да, за младите е по-типично. Ама има и хора, които отдавна са минали възрастта, в която разчитат на бунта просто, за да ги "впише в средата". Със сигурност има и такива с истински идеали, които съвсем не са глупави.
Хем си песимист, хем разчиташ, че нещата ще се сринат скоро... И защо нещата да са толкова сложни? Заминаваш с китарата в провинцията, където да отглеждаш трева и да се спускаш в населените места чат пат, където да продаваш реколта, за да си осигуряваш провизии, а после да си се връщаш сред бурените, където да си пушиш и свириш на воля... Цивилизацията в твоя случай за какво ти е така или иначе?
Последно редактирано от filmimilmi : 07-17-2012 на 18:05
Такъв екперимент не знам дали е провеждан, но има маймуни които могат да говорят и дори да измислят нови думи и езици. Пъривят такъв експеримент е проведен с една маймуна през 96 година когато тя знаела над 350 думи които можела да изговаря чрез ръце, като това дето глухите го позват,. След тоав са проведени множество екперименти с които е имало маймуни знаещи над 1000 думи, и дори можещи да изпълняват по сложни задачи като палене на огън, правене на оръжия и дори да играят PacMan.
То нали знаеш, че хуй род не признаваМоже би ако не беше толкова грозна и ако не знаех подледствията след това - деформирани деца и т.н.. Иначе не виждам никаква друга причина. Кръвосмешенията между хората - рядка аномалия. Ти чуваш ли се? Я отиди в Тексас, там всички са братя и сестри
А ако погледнеш античната и средновековната история, в кралските дворове е пълно с кръвосмешения. Дори и днес е често срещано в Скандинавия, защото е на голяма площ и селата са отдалечени много едно от друго, и затова там има толкова много изроди там.
Но освен кръвосмешението и неговите пагубни последствия, не виждам никаква друга пречка. Още повече ако сестра ти е яка.
Да, възможно е да има и такъв инстинкт, но това не значи че всеки помага на другия само заради този инстинкт. Все едно като пускаш есемеси за някое болно дете и това е инстикт. Както каза ти, инстиктите и разума си взаимодействат, с което искаше да изкараш разума като победител над животинското, а после казваш че да помагаш е инстинкт. Е кое от двете е? Или зависи от ситуацията? Тук можем да правим само предположения, защото истинските доказателства идват чрез научни експерименти, не с догатки кое е правилно и кое не е.
Но такива дето смело се хвърлят в огъня да измъкнят някого без да помислят, са много малко и за тях чуване само по новините. А бруталната реалност е че когато нещо лошо се случи, хората стоят отстрани и гледат. Дали е инстикт или разум, не мога да кажа.
Първо на първо, не вярвам че педофилията е нещо толкова лошо. И според мен хората я заклеймяват именно от предразсъдъци. В крайна сметка, ако някой убие, изнасили, или причини зло на любим мой човек, естестевно че ще го пречукам, но защото съм отмъстителен, не защото вярвам че е нарушил нещо свещенно като е изнасил дете. Според мен изнасилването на дете не е много по-различно от това да изнасилиш жена. И в двата случая си говорим за сексуално желание, само че в единия случай то е причинено от изкривена психика или генетично нарушение в сексуалната ориентация.
Но иначе инстинкта да защитиш семейството си, няма нищо общо със съвременните "гонения на вещици".
Да, Rampage съм го гледал, един от малкото филми на тоя мизерник Уве Бол, дето стават за гледане. Убиването на човек е попречено от инстинкта за съхранение на вида, но тъй като хора вече има много, тоя инстикт е простотия останала ни от далечни времена. Както и да е, цивилизацията и природата, моралът и отдавна ненужните инстинкти, толкова много объркват човешкото поведение че е невъзможно да се определи кое от кое е причинено и кое е полезно.
Иначе доста се посмях на клипчетоЕ моята обич не е такава.
Аз пък ти казвам че злото е също толкова необходимо, колкото и доброто. Трябва да има баланс както всичко останало. Глупаво е да възприемаш само едното а другото да отричаш, след като и двете присъстват в човешката природа. Даже самите понятия добро и зло, са просто измислени и условни. Все едно да кажеш че протона е добър, а електрона е лош. Лошото не само че е необходимо, но дори и да не е, то винаги ще присъства там, искаме или не искаме. Така че този спор е безсмислен.
И в ти отново не ме разбра, аз не съм против доброто, не съм против хората да имат задоволени основните си нужди, а просто казвам че тези идеи произхождат от самите нас и са се превърнали в морални, а не практически. Затова не вярвам в тях и отричам моралната им стойност, не практическата. Ясно е че е по-добре всички да имат храна и подслон, но причините за това разбиране са само в нашето желание да оцелеем, не в нещо друго - по-възвишено или божествено.
Да, сигурно има и такива които не са просто глупави хлапета, но аз бих казал че те са били глупави позьори и в отказ да приемат реалността, са развили тези идеи до политическо и философско ниво. За пример давам npp, не е глупав човек, просто е случил на кофти идея и я е развил сам за себе си докрай, като на избирателен принцип е събирал все повече и повече аргументи и псевдо-факти, с които да убедят допълнително себе си в своята правота.
Между другото със същите псевдо факти си служим и ние в тази дискусия, неща които ние не сме проверили и се базират изключително само на информацията на която сме били подложени или която сме търсили. Надявам се осъзнаваш това.
Иначе, да, на този етап на световните политически порцеси, под борба разбирам само насилствените деиствия. И в това съм се убедил достатъчно, тъй като съм бил активен протестиращ и с различно мнение, но това нищо не е променило.
Да, тук идва закопаващият за мен въпрос. Какъв е смисълът да имаме цивилизация ако не се държим цивилизовано? Да, осъзнавам че с думите си отричам напълно това, което ни отличава от животните, това което ни прави хора - цивилизацията, но пък от друга страна аз не искам да бъда просто тухла в стената и да се боря за великото съществуване на великата ни цивилизация, само защото съм човек. Не съм такъв и това не ми е потребно. А не мога да живея в гората, защото все пак имам близки хора и очаквания от тях, и не знам все още дали ще мога да се откажа от тях. Мрежата на хората е тъй всеобхватна за индивида, че е почти невъзможно да се откъснеш. Тази мрежа, обществото, семейството, нацията, цивилизацията, всички те са нож с две остриета. Но няма пълно щастие дето се вика.
Браво Шерлок, а ти вярваш че демонично лице се е появило в пушека на горящите кули близнаци![]()
![]()
, просто си пример за непромит мозък. Това дори и npp не го вярва. Продължавай да се плашиш с детски истории за торбалан Обама, рептили, извънземни,илюминати, RDIF чипове, добавки в храната, флуор във водата и т.н. Все едно не съм вярвал и аз някога в тези простотии..... Но накрая ти остава сладкото чувство, че си значим, че се бориш срещу нещо, въпреки че само блъскаш пред компа и нищо не правиш. В това не се различаваш по нищо от примитивният селски поп, който всяка несгода обяснява с Господ, и само говори кое е грях ...... Заблуди, заблуди колкото щеш.
Маймуните са умни животни, но с преувеличенията си за думите думите съвсем се оля. http://en.wikipedia.org/wiki/Great_ape_language Белите лабораторните мишки също могат да се справят с логически задачи, делфините правят секс за удоволствие, слоновете могат да рисуват (http://www.youtube.com/watch?v=Cy9kKxJJpug)... Абсолютно за всеки вид може да се наблюдават някакви впечатляващи неща. Но еволюцията ще покаже дали тези видове един ден ще успеят да изобретят нещо, да творят философия, поезия...
Не виждам смисъл да се занимаваме повече със зоология. Няма място за всичко в една тема... Вече на всеки му е ясна позицията на другия надявам се.
За аристокрацията от край време се знае, че е извратена и практикува кръвосмешения, за да запази кръвните си линии и богатствата й да не се загубят сред нечистокръвни (такива без "синя кръв") . (В тази връзка http://www.youtube.com/watch?v=CyKGHVA6rb0) Иначе едно време селата
са си били изолирани не само в местата, които посочи, а навсякъде. Ето защо е имало и обичай да се "краде булка" от друго село (И то не само по нашите ширини, такава традиция се описва в народния фолклор на почти всяка държава.), за да не се раждат изроди в един момент, когато селото се пренасели основно с роднини... И да речем, че сестра ти беше яка и решите по взаимно съгласие да й теглиш една патка, после бихте ли споделили с други хора за преживяването? За теб не съществува ли нищо, което да признаваш за нередно?
Инстинктът и разумът в случая, който описах по-рано не си противоречат взаимно и по този начин работят заедно в една посока. Разумът няма нищо против инстинктът да спасиш себеподобен. Един вид инстинктът получава одобрение.
Аха, казваш, че първото е в резултат на изкривена психика, а второто - когато избереш пряк път към сърцето на една жена - този с нож - то това не е в резултат на изкривена психика?
Иначе на тези хора би им харесало мисленето ти http://en.wikipedia.org/wiki/North_A...ve_Association стига да не споделиш с тях онази част, че ги смяташ за генетично увредени или с изкривена психика.
Добре, ако ги нямаше понятията "добро" и "зло", тогава как щеше да изглежда човешкият свят? А примерът с протона и електрона, който даде е толкова смислен колкото и, ако аз дам същия, но вместо протон кажа окръжност, и вместо електрон квадрат... На тези неща няма как да им измислим качества, които да ги правят добри или зли. Доброто и злото са неща отнасящи се към действията на одушевени предмети...
Ами и аз за това ти говоря през цялото време - за едно просто оцеляване на вида, което е по-улеснено, когато се поставят/измислят условия за това кое е добро и кое е зло точно в смисъла на кое е "полезно и вредно". Иначе при първото си сблъскване с по-силен, негово право щеше да е да те унижтожи, ако така му е на кеф. Да речем се върнем назад във времето - ти си още бебе, плачеш и с това изнервяш някой по-възрастен, защото му пречиш и той просто решава да те смачка... Така както при лъвовете на алфа мъжкия не му пука особено за малките, които в повечето случаи дори са негови деца, и понякога, ако го дразнят ги убива и то не, защото му се яде, а просто защото може. Ами, ако и при хората беше така?
Напълно осъзнавам колко безмислена стана дискусията.Вече не си споделяме нищо, което другия да не знае или, с което да не е съгласен, но пък за сметка на това всеки е убеден в своята си гледна точка. Няма една истина във философските дискусии. Всеки е прав, но единствено за себе си.
Това е като да питаш какъв е смисълът на живота. Защо ти е цивилизация? Може би, защото си човек, а хората по природа са социални животни. Ама все пак както Ницше казва: "За да живееш в самота, трябва да си животно или бог — казва Аристотел. Липсва третият случай — трябва да бъдеш и двете — философ."...
Не съм се олял, това са факти, Google it!. В крайна сметка ние произхождаме от тези същества. Може да си мислим че сме нещо много повече, но ние просто при нас някой неща са по-развити. Според мен човечеството е биологична грешка, в следствие на прекалено развит мозък, които е трябвало да послужи като средство за оцеляване, за сметка на космите, ноктите и зъбите, но човешкият мозък е започнал да изпълнява вече други функции.
Но нека прекратим зоологичният спор тук.
Ако нямаше толкова негативни ефекти, всеки щеше да чука сестра си и никой нямаше да намира в това нищо нередно, следователно нямаше да има проблем и в това да го споделя с някого. Иначе като се замисля май няма нещо което да считам за нередно. В крайна сметка не разума и интелигентността ни парви толкова уникални, а това че сред нас се срещат коренно различни индивиди - зоофили, геронтофили, педофили, некрофили, убийци, психопати и всевъзможни изверги и всички тези неща се срещат само при нас хората - Животното ще направи много гнусни неща, но никога няма да клеца току-що умряло животно, а човека го прави. Виждат ми се странни тези отклонения, и са твърде често срещани за да ги пренебрегнем просто до хора с генетично нарушена психика и инстинкти. Това ме вълнува и искам да разбера, може би тези неща са във всички нас, но сме ги заровили толкова дълбоко че те са останали в неосъзнатото и се проявяват само при индивиди в определени условия. Не казвам че точно такъв е случая, но ми е интересно да разбера. При всички случай обаче не осъждам тези деиствия като неморални или зли.
Не, не знам дали е изкривена психика.Убийството е твърде срещано за да е просто изкривена психика. Не осъждам никого и не знам защо човек би извършил подобно деяние, това зависи до човека извършил го. Мотиви колкото искаш. А конкретно до педофилите, не мога да съдя човек за сексуалните му предпочитания, още повече че те са му природно заложени, както по същата логика не мога да съдя хомосексуалистите, тези които препочитат блондинки пред брюнетки и т.н.
Човешкият свят би се разпаднал без понятията"добро" и "зло" и тук ти отново не ме разбираш. Аз не казвам че тези понятия не са нужни на обществото, казвам само че те са просто понятия. И като такива не бива да се възприемат като аргумент в ума на мислещият човек.Примерът ми с протона и електрона не беше в буквален смисъл, а в смисъл че едното е отрицателно, другото положително, но заедно образуват едно цяло(заедно с малко неутрони). Искам да кажа че да възприемаш само една част от живота(в случая на метафората живота е атома) и да заклеймиш другата само защото не ти изнася или не ти харесва името й, е просто глупост, и така цялата идея за "добро" и "зло" пропада. Това са две части от едно цяло, вълчето се радва на тревичките и в следващият момент дъвчи кокал от убито животно, съществото живее и умира, безпоспорно тези неща могат да се определят според нашето виждане като добри и лоши, но те са там, те са навсякъде, те са съставната част на едно цяло, също както протона и електрона, и от тази логика дихотомията добро-зло е глупава. Нищо че е полезна за човешкото общество.
Ако при хората беше така, щеше да има равновесие на човека с природата, което значи отричане на цялата цивилизация и всичко постигнато досега. Естествено това не е опция и затова решаването на този проблем е невъзможно. Нямам отговор на този въпрос, кое трябва да бъде и как трябва да бъде. И едва ли някой може да даде. Трябва ли да бъдем хора, с разум и цивилизация, и да разрушаваме планетата, или трябва да бъдем като животните? Тук не мога да отговоря. Природата ни е дала инстиктите да живеем като животните и в хармония и равновесие , но пък ние сме развили разум и сме определили кое да подтискаме. От тук идва противоречието в цялата човешка природа и то според мен съпровожда цялата ни история.
Щом искаш просто да оцелее рода и ако тези правила са измислени за това, така не се ли връщаш на анималистичната перспектива, срещу която уж се бориш. Живееш само заради едното оцеляване и продължаване на рода ли?
Правото на силата, или силата на правото - това е въпросът всъщност.
Тази дискусия наистина е превърна в много несъстоятелна, затова нека прекратим спаменето.
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 07-18-2012 на 03:03
Целта на еволюцията все пак е състезанието с другите видове, така че не смятам това за биологична грешка. В природата няма нищо "прекалено".
И сред животните се срещат се срещат същите феномени http://mudfooted.com/unusual-homosex...k-necrophilia/ Но все пак в крайна сметка онова, което хората смятат за нормално са просто осъзнатите им перверзии. (Няма жена, която да не обича да прави свирки, въпреки че те не служат за възпроизводство) Някои неща обаче (като зоофилия, некрофилия и педофилия) е хубаво да са забранени, защото практикуването им е опасно за психическото здраве. (Геронтофилията я поставям като изключение, защото не изключвам да има положение, само защото гледах този филм http://zamunda.net/details.php?id=276809&hit=1 ...)
Стига фетишите да не са причинa някой друг да страда, още повече дете. А колкото убийствата на хора, ако не са за печалба, самозащита или в резултат на провокация, а просто за кеф - това вече смятам за отклонение в психиката. Един сериен убиец би могъл да ловува дивеч в гората, ако кръвопролитията му доставят удоволствие, но явно убивайки хора се чувства по-висш от тях докато убийството на едно животно не му предлага такова чувство. Имаш правото да съдиш такива действия, защото мисълта, че ти или твой близък може да станете част от "статистиката" на някой психопат само заради това той да се чувства доволен не е никак приятна...
Не смятай, че не съм те разбрал, а те питах какви аргументи трябва да използва мислещият човек, ако иска възмездие? Да разчита само на собствените си разбирания означава все пак да има някакви представи за това какво е "добро" и "зло". Щом си съгласен, че трябва да има някаква опора на правосъдието (било то и без съд, а с лични средства за налагане на наказание срещу този, който ти навреди), значи нямаше за какво да спорим тук въобще...
Не. Анималистичната перспектива предполага, че животните разполагат само с инстинктите си, за да оцелеят. Човекът от своя страна разполага и с разум, който може противно на естествените му инстинктите да прецени по-добра възможност за оцеляване и продължаване на рода. Инстинктите те карат да се паникьосаш, а разумът те кара да търсиш рационални решения на проблемите... А за какво живееш избираш сам.
Всеки може да се окаже и силен, и слаб в различни ситуации... Слабите в някоя житейска ситуация имат нужда от права, за да се защитават. Това не го е решила природата, където обикновено нещата са "око за око, зъб за зъб", но вече обсъдихме, че някои обществени порядки са в полза на всички...
Съгласен съм. Просто понякога подобни дискусии могат да те грабнат неусетно и да спориш с дни. Може да приключим вече, защото и аз чувствам, че вече ми омръзна и няма никакъв смисъл.
Хубаво, край на дискусията.