- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Какво милисите за заплатите в България?
Аз искам да ми обясниш.
Ти си живият пример за качеството на образованието в България.
А мениджмънтът е далеч от икономическото образование. Вас ви обучават за шефчета и мислите, че като излезете от едно ПУ и хоп троп начална заплата 2 бона + собствен офис.
Я ми кажи, ти какво конкретно мислиш да работиш?
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Мениджмънтът е далеч от икономическо образование ? не исках да говоря за себе си,но окей.. щом настояваш.
специалността ми е Стопанско управлениене ме обучават да бъде "шефче'". По време на обучението ти се дават знания по икономика, администрация,бизнес и т.н.
Какво мисля да работя аз,теб не те засяга. Помислила съм доста отдавна затова и не случайно съм избрала тази специалност.
Всеки с преценката си.
а за теб какво по-точно е престижна специалност,нека чуем
In the future everyone will be famous for 15 minutes...
Навсякъде, ако си добър имаш шансове. В Чужбина, според мен, е по-трудно. Едва ли си мислите, че е елементарно да ви преподават точно висшето на чужд език. За година и половина университет съм научила един-2 тома нови термини. Колко ли би ми било забавно да ми ги сервират на чужд език? Хич няма смисъл да сравнявате с езиковите гимназии, където също не се преподава на български. Там в края на часа имаш българи пред себе си и можеш да попиташ за всичко. В Чужбина си сам. Без мама и тате да дръпнат по някоя връзка или да ти платят сметките, или да ти уредят документите. Всичко правиш сам.
И не, не уча в Чужбина, нямам и намерение. Просто е глупаво да твърдите, че едва ли не хората, които се справят идеално с обучението там, са "избягали" или по-недостойни за уважение.
Специално за теб, Полина, мога само да ти кажа, че ако се опиташ поне в сериозни теми, засягащи образование и кариера, да пишеш ново изречение с главна буква и да излагаш теза вместо да скачаш като ощипана госпожица (а не би било лошо и да не пишеш к'ва, т'ва и прочие), ще те възприемат доста по-сериозно. Аз не съм ти засичала постове в други раздели и нямам мнение за теб извън тази тема. Не, че нещо, но от ДД и Виоленца по-може да се приеме да допускат грешки в говора си, имайки в предвид, че използват български далеч по-малко, но ти, като такава патриотка и бъдеща преусяла дама, би трябвало да си перфектна.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Изказах собственото си мнение по въпроса и не възнамерявам да продължавам да споря.
Това,че съм казала ''Ква" или не съм натиснала shifta един - два пъти не ме прави неграмотна.
И не смятам,че точно теен форум е мястото,на което да се доказвам.Стана ми интересна темата и писах по съвсем различна тема.Ставаше въпрос за език,както и да е ..
Колкото до Виоленца - прегледах темата много внимателно и нейните единствени мнения са с цел заяждане след нечии пост.В крайна сметка темата е за дискусия, всеки изказва мнението си и млъква!
Ако нищо не става от тебе и с швейцарски начин на учене да си принудена да се справяш, пак нищо няма да стане от теб, независимо с какви лектори говориш и т.н. И разбира се обратното, ако си кадърен и си разбираш от нещата, надали ще имаш проблеми да се хванеш в сериозна фирма и да вадиш пари.
Просто е, отиваш на интервю за желана работа, обаче там сте 100 човека кандидати за 5 места, ами те ще ти дадат шанса да покажеш какво знаеш, ама ти сигурна ли си че ще успееш ? Явно не.
А в днешно време толкова кадри завършили стопанско управление се бълват че няма на къде, щом и в техническия има цял факултет, смятай за какво иде реч.
Последно редактирано от draid : 01-15-2013 на 11:01
Нека да има. Всеки има право на избор.Мисля,че е много по-добре да уча това,отколкото филология например...както и да е
За интервюто нещата не стоят точно така.Нали се сещаш,че за да стигнеш до това интервю трябва да си одобрен,а за да си одобрен,трябва да имаш трудов стаж (в повечето случаи)И къде по-точно съм казала,че не съм сигурна в себе си? Говорех за положението в държавата.
П.С : Нека да уточня - Специалността стопанско управление е широкообхватна.Изучават се финансии, маркетинг, социални политики, управление, бизнес, икономикс както и още много други дисциплини. Специалността е икономическа за тези,които не знаеха![]()
Последно редактирано от POLLINA : 01-15-2013 на 11:27
Не бе, питам те за каква работа ще се бориш.Ама ти подскачаш само.
Престижна специалност е да носиш титла, давам пример с доктор и инженер.
Не ми обяснявай кое е икономическа специалност и кое не е. Аз уча икономика точно и ми е пределно ясно. С разликата, че аз го уча, защото това ми харесва и моята специалност беше точно това, което исках да уча и единствената, за която кандидатствах, а не защото "светът е икономика".
Колкото до изказването на мнение - че то и аз това правя. Това, че се засягаш и си неспособна да се аргументираш или да ме опровергаеш, си е твой проблем.
Специалността,която уча е единствената,за която кандидатствах.Къде по-точно казах,че уча това защото "светът е икономика'.Просто споменах,нима греша? След като учиш икономика мисля,че трябва да си наясно с това.
Смятам,че спорът е безсмислен.Всеки каза каквото имаше.
Съвсем случайно попаднах на него и реших,че мога да го публикувам тук. Доста ясно е изразено положението ни и какво всъщност прави народа.
"Добър ден, роби! Бачкате ли здраво за 300 лева, А? И за 200 ще бачкате, ако Дянков огладнее...Сигурно не ви е срам да си гледате децата как обикалят покрай витрините с китайски боклуци, със старите си изтъркани 'обущета'...Бачкайте и ги лишавайте, че Дянков е гладен...Спи, народе! Преклонена главица сабя не я сече! Спи, народе! 240 душмани безсмъртни имаш, дето 7 000 000 никога не могат да ги победят, защото са 7 милиона - всеки за себе си! Спи, народе...Бъдеще има за теб някъде далеко в чужбина, далеко от род и родина, далеко от стара ти майка, далеко от клети ти дечица, без тебе да раснат, че някое и друго евро да пратиш! Спи, народе! Баба ти докато я пребиват и изнасилват за 40 лева! Ръка не вдигай на душманина - ръцете са ти да бачкаш за 300 лева! Ръцете са ти да си милваш детенцето, дето плаче за нови дрешки и обувки! Спи, народе...ИМАШ 500 ГОДИШЕН СТАЖ! ''
С риск да бъда линчуван,ще си изкажа мнението.Да заплатите са ниски,да живота е мизерен,да образованието смърди.Имам желание да емигрирам,но съм малък и не желая да си правя собствени прогнози.Ще ви кажа обаче нещо друго - и високо платена работа да имат хората - децата им не желаят да останат тук.И извинявайте,но кой нормален човек би искал да остане на място,където образите на Азис и производните му са на всеки сантиметър ? Кой ще иска да остане на място,където политиката е един омагьосан кръг - всички политици са боклуци ? Кой иска да остане на място,където ще си на легло и ще имаш нужда от спешна операция и лекарите ще те разкарват от болница в болница ? Кой иска да остане тук след като през центъра на столицата минават каруци ? Кой човек ще иска да остане тук,след като парите му отиват за направата на магистрали,чиито състояние е под всякаква критика ? Не отричам,че и в чужбина може да има НЯКОИ от изброените неща.И в чужбина може да има лекарски грешки,но надали ще му се позволи на този лекар да припари до болница отново .. И в чужбина има психично болни хора,ама те са под медицинско наблюдение,за разлика от родните "светли" примери в музиката .. Каруци ме съмнява да има /поне аз не съм виждал/.Пътищата им...Университети им надали щяха да са пропаднали,след като цял свят отива да учи там..Все едно .. Не ме разбирайте погрешно,не мисля,че в чужбина е лесно.Именно най-близките ми хора ми казват да не уча в чужбина,а тук..Именно от тях знам колко е трудно,как гладуваш,как правиш всичко без ничия помощ,как си в напълно непозната среда съвсем сам,как работиш като вол,за да се изхранваш и тн .. Само че всички гладували и мизерствали до един момент.Не твърдя,че сега са корпоративни магнати на Wall Street,не.Но живеят по-добре,видял съм го с очите си.Всеки сам си решава,не ме съдете.Знам,малък съм,не отричам,че ще науча още неща.Не претендирам за одобрение или нещо такова,просто изказах мнение.Давайте сега,нахранете ме.Не ми пука.Чао.
Последно редактирано от vladislavcheto : 01-15-2013 на 15:07
^ Много ми напомняш на мен на младини.Аз бях на 546544% убедена, че няма да живея в България и така и стана де. Заминах да уча, за което не съжалявам, защото образованието наистина няма ниииииищо общо с нашето. Обаче не мисля, че ще остана да живея тук. Колкото и да се ядосвам на някои неща в България... Вкъщи си е вкъщи и на никое друго място на света не можеш да се почувстваш по-добре.
POLLINA, много ми е интересно да интерпретираш цитата, който си извадила.
Не знам за каква си се взела,ама вече ставаш смешна.
Постът ми нито беше отправен към теб,нито нищо.
Крайно време е да млъкнеш, не мислиш ли?
Изказах си мнението,ти беше тази,която се хвърли да се заяжда.Спомни си добре.
Какво от казаното искаш да защитя?това е мнение! Всеки има различна гледна точка.
Моето мнение е ,че за да ни се оправи положението в държавата младите хора не трябва да бягат в чужбина и да търсят ''доброто'' си бъдеще там.Повярвай ми и аз съм била на различни места,виждам как хората живеят.Това обаче не ме кара да си хвана нещата и да замина. Колкото повече хора се замислят над нещата и спомогнат дори и с елементарни неща след години всичко ще е различно.
край на темата! Казах каквото мисля.
Съгласна съм, разбира се. Просто смятам, че имам дупето да уча и че в чужбина имам по-голям шанс. Наистина искам да се занимавам с това, което ще кандидатствам и мисля, че ще стане човек от мен
Съгласна съм, наистина е широкообхватна, но изпитвам съмнения за нивото, на което се преподава в страната ни.Специалността стопанско управление е широкообхватна.Изучават се финансии, маркетинг, социални политики, управление, бизнес, икономикс както и още много други дисциплини.
Аз съм я заглеждала тая специалност, точно нея ще кандидатствам в Германия. Само нея, без резервни варианти. Имам идея какво бих специализирала, но няма как да съм сигурна още.
Защо смяташ така? Ти с каква титла ще излезеш с икономическа специалност? Адвокатите с каква титла излизат?Престижна специалност е да носиш титла, давам пример с доктор и инженер.
За нивото на образованието тук,съм много съгласна с теб. Да,така е. Но има ли желание,има и начини.Всеки е свободен да направи своят избор.
Последно редактирано от kalpazanka : 08-19-2014 на 08:41
Може ли аз да отговоря ;д ?Защо смяташ така? Ти с каква титла ще излезеш с икономическа специалност? Адвокатите с каква титла излизат?
И цигане да вземеш от улицата, стига да не е с явни проблеми в 21вия хромозом и да може да чете, ще го обучиш във всяка хуманитарна/социална/w/e специалност.
При естествените науки / техническите специалности нещата стоят малко по-различно.
Едното изисква абстрактно мислене, другото дупе и любов към зубренето..примерно. =D
Имаш много черен поглед. Има ги и Борисовата градина, мостът на влюбените, Рилските езера, ако щеш животинския пазар, българските актьори, невероятната флора, малките улички в крайните квартали, евтините мънички заведения, в които можеш да слушаш българска реч и смях. Кифли и "чалга манталитет" има и в чужбина, къде повече, къде по-малко. България предлага и двете. Това как ще възпиташ децата си и дали ще искат да идат на чалготека, или в библиотеката, зависи от теб.
Образованието само по себе си не е толкова лошо, колкото го изкарвате. Аз много харесвам доста катедри в моя факултет. Има слаби звена, но 70-80% преподават много добре. Правят презентации, демонстрират нагледно нещата, за които говорят, упражненията са наистина интересни, имат приемни часове за всеки възможен страничен въпрос И най-най-най-най-вече различните катедри са напълно съгласни да си взимат кръжочници. Ако някой не знае какво имам в предвид, става дума за по 1-2 човека на учен/лектор/асистент, които работят с него, гледат как върши нещата и участват в неговите проекти, което носи стаж. Стажът е зверски необходим.
Минусите са в невероятното кожодерство (което мисля, че и в другите страни го има), слабата материална база (поради липса на средства за закупуване на нова апаратура), недосмислиците в учебните планове, които понякога включват прекалено много излишни неща, на които е наблегнато прекалено стабилно (пример: трябва ми статистика, лекторът ни се постара да ни набие всякакви интеграли, диференциали, матрици и прочие и напълно я пропусна). Общо взето, ако си човек с желание и ти иде от душа, тези минуси няма да те спрат да бъдеш адски добър и да получиш прекрасно образование. Проблемите са доста повече в реализацията след това.
Сигурно в Чужбина нещата са още по-напред, но специално като ученици не сме чак толкова зле. Иначе нямаше да печелим купища олимпиади и да правим открития.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
https://www.edx.org/courses/Berkeley...3_Spring/aboutпример: трябва ми статистика, лекторът ни се постара да ни набие всякакви интеграли, диференциали, матрици и прочие и напълно я пропусна
малко офф. просто да се престоря на услужлив![]()
Пак ще повторя, образованието в България а и навсякъде по света е само и единствено, такова каквото сами си го направите. Разликата е тази, че в повечето университети в България го няма четала зад врата на студентите, а знаем добре малко българи правят нещо като хората ако го няма тоя четал. В чужбина нещата стоят по-малко по различен начин, там просто в голям брой престижни университети или учиш или отпадаш, не си мислете че ако там минавахте м/у капките щяхте да се пръснете от учене. Заблуда дълбока е това.
Относно разликите м/у хуманитарни и др "науки" по-горе аурис дефинира разликата прекрасно.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
![]()
Хвърли ако искаш един поглед и тук - https://www.coursera.org/ ,
както и тук - http://www.youtube.com/education?category=University - горе има дропдаун с различните категории.
Въобще супер много инфо има безплатно из нета и то записи от лекциите в престижни университети. Мен направо ми е тъжно, че съвсем наскоро го установих това.
Адски съм против пренебрегването на цели клонове наука в името на други. (Когато не става дума за специалности от сорта на "Неформално образование"). Правите го тук, а Сиси го беше направила и в темата на Джоли... еми, като учиш за биолог, имаш в пъти повече възможности за научни конференции в сравнение с икономист, каквото и да си говорим.
Точно за това говорим. В България всеки има висше, че даже вече масово и по 2. И както има много старателни студенти, които наистина учат съвестно и знаят много, така и още има няма 200 човека, грам незнаещи и некадърни, ще излязат с абсолютно същата диплома. Никак не е честно.
Аз лично не познавам някой, който да е записал висше в България и да не го е завършил. Тук още първата година отпадат много хора. Никой не си дава гаранция, че ще го докара докрай.