.
Отговор в тема
Страница 4 от 5 ПървиПърви 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 76 до 100 от общо 110
    Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Не ми се щеше да седна да описвам, но да даваш луди пари не е единствения начин да имаш неща. Мой колега е най-бедния човек, когото познавам. 90% от заплатата в семейството е за наема на апартамента. Едва плащат сметки (не винаги могат) и често се чуди какво да яде. Та той има професионален фотоапарат (от европейска стипендия), i-phone (спечелен в игра) и 200левени тонколонки (с пари от раздаване на листовки). Човек търси начини да живее и ми е странно по какво съдите КАК го прави. Пантерке, ти пак опираш до да има какво да яде. На човек му писва цял живот да брои стотинки. Като живееш така няколко години би разбрала, че в един момент ти писва 2та лева на ден да са в касичката, докато ти се иска да си вземеш нещо елементарно, което хора с връзки, мамини дечица и прочие, имат без да мърдат лакирано пръстче. Не всички мечти ги разбирам баш аз (примерно с телефоните и свръх мощните техники, не са ми страст), но всеки си има негови представи за какво би искал да има. А разходи винаги изскачат. Трябва да имаш в началото наистина много пари, за да заделяш спокойно. За 4-5 месеца се пробвах със спестяването. Оп, 10лв, 20лв, 50лв, грип, антибиотици, тантум верде, носни кърпички, лична лекарка, 20лв пак, 30, 40, 50, искат да си купим специален учебник по английски, 20лв, 30, 40, 50, 60, разлепят ми се подметките вече, трябват нормални ботуши, 20лв. Ей това е спестяването при бедните хора. В един момент ти писва.

Не сте чували май подметковата теория на Тери Пратчет? Та Сам Ваймс обясняваше как един богат човек си купува ботуши, здрави ботуши за 50 долара. Те не се късат и траят 10 години като краката на човека са сухи през всички тези 10години. Той самия няма пари, затова е принуден да си купува ботуши за 10 долара. Те се късат след няколко месеца и купува нови. Така за 10 години е дал МНОГО над парите, които дава богатия човек и краката му са били мокри през това време. Та да. Богатите могат да си позволят да живеят евтино, докато един изначално беден човек всичко му излиза през носа.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Мега фен
    Град
    Earth...
    И на мене много не ми се пишеше в тази тема, ама така и така сме тръгнали... Ще прескоча твойте 5 апартамента и идваме тука

Цитирай Първоначално написано от Auriss Виж мнението
    Да направим ли сметката сега теб ако ти се роди дете с жената колко време ще ви се наложи да пестите, че да му купите един апартамент като му дойде времето ? Между 100 и 200к струва един апартамент в приличен квартал в момента. Дели го на 240 (20 години) и излиза, че минимум по 400 лева трябва да оставяте настрана. Е окей, де - 20 години от живота в скотуване са това - сериозно ли нормално ти се вижда ? Да не споменаваме и, че за 20г. инфлацията ще ти е изяла половината спестявания, особено когато иде реч за недвижимо имущество (визирам факта, че цените почти ще се удвоят дотогава - в случай, че не е станало ясно).
    Лош пример си дал. 1. Аз не смятам да се женя или да имам деца. 2. Дори това и да стане на "моето дете" няма да му трябва апартамент. Ама тъй като казваш, че в момента 1 апартамент = 20 години от твойте спестявания нека да го свържеме с великия "би ес". И тука е същото. Много от хората изплащат техните жилища за 20-25г а някои даже и за повече. Всичко зависи кога къде и как си закупил жилището. Тези 20-25 години ти си просто роб на банката. На скоро хванах "ТВ севен" и гледах да ви рекламират ниски заеми за жилище от 7.xx%. Значи същия "би ес" го има и в България...

Бе както и да е. Просто не схващам защо седите и обяснявате, че трябва да живееш като мишка, но да получаваш огразъм от факта, че имаш 2-3 банкноти в портфейла в повече, които така или иначе за нищо по-смислено не можеш да изхарчиш.
    Отново, аз не казвам, че трябва да живеете като мишки. Аз казва, че вие пискате за вашите заплати а после се оказва, че с тези си ваши заплати можете да си позволите много.

Преди години имаше 1 тука дето следваше. Майка й дойде да я посети и на вечеря ни се оплака колко и било трудно с 600лв на месец. Таксите тука за университет не са никак евтини. Да не говориме за останалите разходи свързани с това. Момичето което учеше тука всяка малка ваканция си беше в България, а самолетния билет въобще не е евтин. Мъжа на жената кара чисто ново Q7 и имали 2-3 апартамента. И как стана с 600 лв? Това определено ми звучи на живот като мишка...

Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    блаааа
    Браво на твоя човек! Значи не може да си купи хляб, ама има камера за $4-5к?(Ако това се разбира под професионална) И същия пич се разхожда със скъп телефон, че всички да могат да го видят? А защо просто не ги продаде, че да може да позволи малко повече на семейството си? Или това просто е 1 от примерите, че българина е голо на голямо(както казва пантерката)?

Нека да обобщиме какви вие се опитвате да ми кажете. Българина иска просто да мята пари без да се замисля и да може да има всичко най-най на този свят докато въобще не си прави сметка на парите? Сигурен съм, че точно по този начин се става богат!

Град
    София
    Много малоумно обобщение. Почти се чудя какво да отговоря на това.

Когато си изкарваш сам прехраната и цял живот си кътал всяка стотинка, искаш в един момент да живееш безгрижно. И като спечелиш хубава играчка без да даваш стотинка, искаш да и се порадваш, не да я продадеш. Това такива като теб не могат да го разберат. Не си бил беден никога. Едва ли всеки си купува неща, за да се фука пред другите. Ужасно повърхностно мислене. А фотоапарата го намери втора употреба чрез приятели, доста по-евтино. Ама доста. Или май не знаеш колко е една евростипендия щом говориш пак за хилядарки. Нима само богаташите имат право да са добри фотографи и да го развиват?

Опитах се да обясня малко по-ясно, но едно си баба знае, едно си бае. Гъзари били българите, не знам си какви. Иди го кажи на бабата, която си купува 30 грама (ГРАМА) сиренце за месеца, щото пенсията и заминава за сметки или на ония нещастни родители, дето си мажат филийка сладко на детето за НГ, за да види и то празник. Тези хора също искат да се зарадват на нещо.

Преди години, когато баш ни беше хванала кризата и нямахме пари за нищичко над прехраната, намерих пейджър на улицата. Тогава се водеше нещо голямо, не знам дали някой помни. Та можех да го продам и да си взема плюскане, ама човек, който няма възможност да пипне такова нещо освен, ако някой не му даде да види неговото, не му се откъсва от сърцето да го продаде на някой, който си бърше гъза с тия пари (с извинение) и да си вземе хляб.

Пак ще се опитам да го кажа, не че някой ще схване освен Auriss:

Животът не е само ядене, пиене, спане и кенеф
    и

Не може всеки да е програмист, бизнес администратор, счетвоводител, мутра и тн. Има професии, които СЪЩО изискват много учене и акъл, както и труд като цяло, но или заплащането е минимално, или въобще няма поле за реализация. Това не прави хората, захванали се с подобни професии некадърници. Ей тук държавата ни удря на слабо място. И като цяло организацията на нещата. В болднатото.
    Това беше и смисълът на темата.

Смешно е да говорите как българите са скрити богаташи, когато една огромна част ивзимат 280-400лв заплатица. Всъщност не е смешно. Грозно е.
    Последно редактирано от SisiStrange : 02-03-2013 на 18:50
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    На мен ми е много интересно Nakadah за какво въобще се бори. Съвсем сериозно питам.
    От много отдавна го помня с неговата едва ли не българофобска позиция.
    И винаги ми прави впечатление тънката нотка на самоизтъкване.
    "Come and take a walk on the wild side,
    let me kiss you hard in the pouring rain
    you like your girls insane..."

Мега фен
    Град
    Earth...
    Когато си изкарваш сам прехраната и цял живот си кътал всяка стотинка, искаш в един момент да живееш безгрижно. И като спечелиш хубава играчка без да даваш стотинка, искаш да и се порадваш, не да я продадеш. Това такива като теб не могат да го разберат. Не си бил беден никога. Едва ли всеки си купува неща, за да се фука пред другите. Ужасно повърхностно мислене. А фотоапарата го намери втора употреба чрез приятели, доста по-евтино. Ама доста. Или май не знаеш колко е една евростипендия щом говориш пак за хилядарки. Нима само богаташите имат право да са добри фотографи и да го развиват?
    Добре, нека да е добър фотоапарист!(Дума измислена от мене с конкретно значение) Тогава защо не се опита да изкара някой лев с неговите дарби? Не ти ли се струва тъпо когато не можеш да си платиш тока да имаш скъпо хоби? Или е съвсем нормално за българския манталитет?

Опитах се да обясня малко по-ясно, но едно си баба знае, едно си бае. Гъзари били българите, не знам си какви. Иди го кажи на бабата, която си купува 30 грама (ГРАМА) сиренце за месеца, щото пенсията и заминава за сметки или на ония нещастни родители, дето си мажат филийка сладко на детето за НГ, за да види и то празник. Тези хора също искат да се зарадват на нещо.
    Винаги ще има хора без пукната стотинка които едвам свързват 2-та края. Дали ще е в България, Германия или Япония няма значение! Те са част от обществото и не могат да изчезнат. Или в България вие искате това да изчезне? Всички да имат много пари? Не?

Не може всеки да е програмист, бизнес администратор, счетвоводител, мутра и тн. Има професии, които СЪЩО изискват много учене и акъл, както и труд като цяло, но или заплащането е минимално, или въобще няма поле за реализация. Това не прави хората, захванали се с подобни професии некадърници. Ей тук държавата ни удря на слабо място. И като цяло организацията на нещата. В болднатото.
    Професии като ядрен физик, Астронафт, петролен инжинер и тн? Понеже България е силно развита в тези области и й трябват такива хора... Другото което е, че не ни трябват 2мил завършили счетоводство. Иконимика... Микро/Макро иконимиката трябва да я направят задължителен предмет в училище като гледам...

Цитирай Първоначално написано от Violenza Виж мнението
    На мен ми е много интересно Nakadah за какво въобще се бори. Съвсем сериозно питам.
    От много отдавна го помня с неговата едва ли не българофобска позиция.
    И винаги ми прави впечатление тънката нотка на самоизтъкване.
    Nakadah не се бори за нищо. Просто се опитва да ви каже, че нямате право да мрънкате за ниския си стандарт на живот който не изглежда на такъв.

ПС: Мда, аз се самоизтъквам! Много обичам да говоря за себе си и да давам куп лична информация. За това и говоря само за себе си, какво имам аз и тн в тази тема....

anonymous708973
    Guest
    И отново си задавам въпроса - ако заделяш по (да речем) 200 лева на месец - след 10 години какво ? Окей, сигурно ще ти е спокойно и така нататък, но тези ~15к евро какво мислиш, че ще направиш с тях. Жълти стотинки са това - нито апартамент можеш да си купиш, нито някакъв полезен за българската икономика бизнес да започнеш.
    И така - 15к евро - за какво са ти ? Сериозно ?
    Жълти стотинки били 30 000 лв... Разбира се.
    Не, не... дори не знам какво да отговоря на такава простотия.

Град
    София
    Добре, нека да е добър фотоапарист!(Дума измислена от мене с конкретно значение) Тогава защо не се опита да изкара някой лев с неговите дарби? Не ти ли се струва тъпо когато не можеш да си платиш тока да имаш скъпо хоби? Или е съвсем нормално за българския манталитет?
    Защото е амбициозен и в други насоки и учи висше, съвсем различно от фотографията. Което не пречи да развива и тази си дарба. Нима за теб всичко е печелене на пари? И всяко ли хоби трябва да впива корените си в банкова сметка? В развитите страни човек може да си позволи да учи и да изгражда кариера И да има странични интереси. Впрочем, в България дълбоко ме съмнява да прокопса, продавайки снимки. Имах познат, почина за съжаление, беше страхотен художник, наистина можеше да пренесе душа върху хартията и умря разорен до дупка. Изкуството не се цени особено много тук, за жалост.

Винаги ще има хора без пукната стотинка които едвам свързват 2-та края. Дали ще е в България, Германия или Япония няма значение! Те са част от обществото и не могат да изчезнат. Или в България вие искате това да изчезне? Всички да имат много пари? Не?
    В нашата мила родина всеки 2ри е така. Ние вече нямаме средна класа, която просто да се справя нормално. Всеки, който дойде в страната после говори учудено колко сме бедни. Гърците пищят за пари и уж са в криза, но пенсиите им са по-високи от нашите заплати. Не е възможно да изкорениш бедността напълно, но можеш да намалиш безработицата, да намериш варианти за развитие на различните специалисти, да вдигнеш нивото и да сведеш немотията до някакви приемливи за едно общество граници, пък после да видим дали няма да има подем.

Професии като ядрен физик, Астронафт, петролен инжинер и тн? Понеже България е силно развита в тези области и й трябват такива хора... Другото което е, че не ни трябват 2мил завършили счетоводство. Иконимика... Микро/Макро иконимиката трябва да я направят задължителен предмет в училище като гледам...
    Защо пък да нямаме физици? А географи? А химици? А въобще хора на науката? Или филолози? Или психолози? Или историци? Или астрономи? Открития нови трябват ли ни? А производство дали не ни трябва? Математици? Имаш ли си на представа колко висшисти с хубав успех ходят да чистят/продават/хамалстват и прочие?

Българинът трябвало да мисли какво е доходоносно... А, ако не ставаш за програмист? Ако не разбираш от право и не ти харесва? Ако си роден биолог/геолог/артист/художник? Тогава вече няма проблем да си беден? И не трябва да се оплакваш, защото сам си си виновен, че те няма с компютри и не си роден икономист.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Цитирай Първоначално написано от Nakadah Виж мнението
    Nakadah не се бори за нищо. Просто се опитва да ви каже, че нямате право да мрънкате за ниския си стандарт на живот който не изглежда на такъв.

ПС: Мда, аз се самоизтъквам! Много обичам да говоря за себе си и да давам куп лична информация. За това и говоря само за себе си, какво имам аз и тн в тази тема....
    Хайде, хайде, не се борел за нищо. Едно такова 'дискретно' се опитваш да натриваш носове. При това по много нескопосан и грозен начин.
    Всичко е въпрос на приоритети. Всичко. Това, че нечии не съвпадат с твоите, не означава, че трябва да плюеш. Адски се дразня на хора като теб, които се опитват да се разпореждат чуждите пари. Зак'во имал айфон, зак'во карал кола за еди колко си, зак'во имал фотоапарат за еди колко си. Теб какво те бърка?
    И не говори така във второ лице множествено число.

Това твоето пък ако не е самоизтъкване, здраве му кажи. Да не говорим, че явно имаш адски късата памет, та да не помниш преди какви ги къдреше из темите. Жокери да ти давам ли?

anonymous708973
    Guest
    Българинът трябвало да мисли какво е доходоносно... А, ако не ставаш за програмист? Ако не разбираш от право и не ти харесва? Ако си роден биолог/геолог/артист/художник? Тогава вече няма проблем да си беден? И не трябва да се оплакваш, защото сам си си виновен, че те няма с компютри и не си роден икономист.
    Съгласна съм.
    Доста слаба точка от аргументацията на Nakadah. И аз искам да разбирах нещо от програмиране/уеб дизайн или поне да имах времето да прекарам куп безсънни нощи, щото има как и доста добре платена работа да си намеря, ама съм тотално некадърна в тая област. Шанс.

Мега фен
    Всъщност не ... аз го трия това. Нелепо вече взе да става.

Искам само да попирам Нааках и Пантерката - за какво според вас хората трябва да си харчат парите ? Разбирам да се ограничаваш с цел да инвестираш в нещо, но струва ми се изяснихме вече, че почва за подобни начинания тук няма. И така, пак питам - какво лошо има в това да искаш да си купиш някоя джаджа или да излезеш да пийнеш с приятели ?

Темата беше "защо българите нямат пари ? " С извинение, но отговорът е доста далеч от 'защото си купуват безполезни глупости'. Не е така просто. В цял свят средната класа си профуква парите за простотии.

А и в крайна сметка тия пари за какво са ? Как ще заживееш по-добре, трупайки хартийки, не ми е ясно. Особено ако идеята ти за добър живот е да можеш да си нахраниш и облечеш семейството и да си купиш някоя и друга джаджа.
    Последно редактирано от Auriss : 02-03-2013 на 21:58

Мега фен
    Град
    Earth...
    Съгласен съм, че темата стана нелепа. Violenza започна с личните нападки и няма и да спре. Дори не смята, че трябва да се аргументира по темата, защото видиш ли личните нападки са по-убедителни.

Auriss започна с епитетите докато сам си противоречи и задава 1 и същи въпрос на който вече бе отговорено.

Тогава нека да направиме заключение.

Вие сами се опитвате да обедите как съм грешал, че българите имали пари докато ми давате самите вие примери за това как българина има пари. Ем... Нека да е ващо...

Мега фен
    .

Град
    София
    Вие сами се опитвате да обедите как съм грешал, че българите имали пари докато ми давате самите вие примери за това как българина има пари.
    И на мен ми стана смешно на този етап от темата.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Темата беше "защо българите нямат пари ? " С извинение, но отговорът е доста далеч от 'защото си купуват безполезни глупости'. Не е така просто.
    тук съм съгласна.

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Цитирай Първоначално написано от Nakadah Виж мнението
    Съгласен съм, че темата стана нелепа. Violenza започна с личните нападки и няма и да спре. Дори не смята, че трябва да се аргументира по темата, защото видиш ли личните нападки са по-убедителни.
    Лични нападки. Глупости. Просто аргументацията ти издиша не от едно-две места. Тя просто е абсолютно алогична. И е смешно да отричаш толкова очевидни неща.

Изобщо, всяко твърдение тип "еди кой си е виновен" или "заради еди какво си" е глупаво. То ако беше едно нещо, щяхме да сме цъфнали и вързали. Нещата са комплексни и са навързани от много годинки насам, от много.

Мега фен Аватара на draid
    Българите нямат пари, защото са страхливи, не поемат рискове. В България има малко професии които са доходоносни, освен ако не си със голям стаж. Истината е че има много ниши за правене на бизнес в България, просто хората които са "закърмени" да ходят на работа и да не се интересуват от друго освен от деня на заплатата няма как да ги видят. Положението в държавата е тежко и всеки търси начин да се реализира и да изкарва пари, просто не всеки има достатъчно кураж и воля да се бори за да го постигне, много хора искат да получат на готово, гледат в Германия например и казват: "Ето те вземат 4 000 € като завършат" повечето от тия хора имат образование само на хартия.

Накадах, не ми говори за това какви пари имат българите. Недей да гледаш в София колко мерцедеси или поршета се карат, не гледай децата с какви телефони са, защото гледаш някакви представителни извадки. Икономическата обстановка и заможността на гражданите и най-лесно се познава по пенсионерите. Покажи ми колко пенсионери си видял да ходят на почивка или да карат сносни коли ???

Град
    София
    Стига с тоя бизнес. Не всеки става за бизнесмен. Не на всеки професията има общо въобще с това.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен Аватара на draid
    Че аз не съм чул, да има професия бизнесмен И както отбелязах, по находчивите имат възможност да виждат нещата пространствено, докато други гледат само в една равнина. Това не е лошо, просто в България малко са професиите които могат да носят солидни приходи и под солиден приход нямам предвид някакви 2000-3000лв на месец. Това не е така в другите държави, ето защо именно хората с бизнес и тези които са находчиви имат пари. Разбира се, това не значи, че другите са тъпи или не заслужават, просто за съжаление сме на такъв хал.

Град
    София
    ^ Така, да. Maкар, че аз възприемам 2000-3000 съвсем приличен доход за нашите стандарти, с който можеш да си живееш идеално стига да си една идея разсъдлив.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    Айде кажете кой новозавършил лекар без специалност взима 2000-3000 лева и кое на тоя младеж на 25 години му е неразсъдливото? Това, че се е посветил на медицината и че си е отровил най-хубавите години ли?

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от kalpazanka Виж мнението
    Айде кажете кой новозавършил лекар без специалност взима 2000-3000 лева и кое на тоя младеж на 25 години му е неразсъдливото? Това, че се е посветил на медицината и че си е отровил най-хубавите години ли?
    Нагоре спорих по същия казус. Съгласна съм с теб.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен Аватара на SHPAIdURmeN
    То тука, човек и да иска да се развива, ако "ръката от горе" се намеси, абсолютно никакъв шанс не му остава за развитие на таланта или затова, което е уичл...
    *GET TO KNOW*
    THE UNKNOWN

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от kalpazanka Виж мнението
    Това, че се е посветил на медицината и че си е отровил най-хубавите години ли?
    Не много по темата, ама свалям шапка на тези, които са имали дупето да го изкарат това и наистина да го научат и прилагат.
    Ако имах същото дупе, щях точно медицина да запиша.

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    ^За какво? За да си 6 години като отшелник и да ръсиш адреналин за изпити като анатомия, физиология, пропедевтики, биохимия и -физика, вътрешни болести, хирургия...? Да те издържат вашите едва ли не до 30, щото няма места за специализация държавна поръчка и не стига, че си платено, ами и тия няма и 300 кинта, дето ти остават, не ти стигат за нищо? За капак времето си тече, наборите са вече с поне едно дете, някои са имали и време да се разведат, а ти стискаш крака, щото за теб самата парите не стигат, та камо ли за бебе.

Като ученичка толкова обичах английския, немският ми беше такъв груб и недодялан, ама сега съжалявам хиляди пъти, че не отидох в езикова с първи език немски.

Оп, забравих- изкарват те убиец по медии, блогове и прочие.
    Последно редактирано от kalpazanka : 02-07-2013 на 06:40

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

Град
    София
    ^ Е, не така песимистично. Човек учи за самото учене преди всичко. Иначе, за тежките изпити с куп материал - i hear you. Ей вчера си взех анатомията и това беше един от най-тежките изпити, за които съм учила. Кошмар пълен. При все, че съм сигурна, че при вас е още повече материал. Какво е пропедевтика?
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си