- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Monster Energy - полезен или вреден ?
Вредни вредни ама вдигат, мама им
Енерджито го пиех яко преди 4-5 месеца и нищо не ми е ставало, но го спрях защото постепенно спря да ме кефи, сега само кафета.. (по много)![]()
Негазираният е доста готин
Но да, вредни са.
Кафето не е вредно в умерени количества. Енергийните напитки са вредни и стават дори опасни, когато не извършваш никаква физическа дейност и ги пиеш, имаш сърдечни проблеми, или ги смесваш с алкохол. Освен, ако не спортувате активно, въобще си нямайте работа с тях.
Въобще не сравнявайте кафето с тея боклуци!
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Един приятел колабира на на парти от енергиини напитки (интересно е че приятелите му които вместо енергиини напитки ползваха кокаин и бонбони им нямаше нищо). Лайна са големи, аз пия монстър рипър само чат пат за разредител на водка, че ме кефи ама никога повече от 1
Тва са най- големите лайна... като пия каквато и да е енергийна напитка с уиски другия ден имам чувстово че съм ял циганин. Пий си студена вода и си гледай кефа ...
MY NEW LOVE S55 AMG + чипче++=600+hp!
Много му се кефя, но избягвам употреба по- често от 1 път в седмицата, нито сърцебиения съм получавала нито инфаркти :Д
кви сте слаби организми да ви фаща смешния ред бул или тва монстер , лично аз имам хапове по 500гр кофеин , ко искам да не спя , като съм на ноща смяна примерно...
Всички падаме на колене пред твоята мъжественост. Ама нещо май не си много напред в живота след като бачкаш по нощите, а ?
PS: Проблема на енергиините напитки далеч не е кофеина бтв.
Последно редактирано от vladyman : 04-17-2013 на 18:22
500мг е имал предвид и аре стига сте се репчили.
ше ги шляпкам ;д
Някъде бях чел преди година и половина , че 1 Монстър = 8 кафета ... Така , че според мен е пълен боклук!
Блъх вярно е че сте млади и не много разбиращи, ама защо говорите глупости без да прочетете нещо?
Според мненията ви това е някаква отрова де се сравнява с токсичност с рицина, стрихина и цианидите...
Но реално какво представлява тази напитка? Има ли разлика от другите енергийни напитки?
Реално веществата де имат действие са:
1. кофеин - (по закон не може да превишава 32мг/100мл) - тъй че ~ 5.32 = 160мг
2. таурин - 1000мг
3. женшен - 40мг - пренебрежимо количество
4. l-carnitine 5мг - пренебрежимо количество
Следователно двете неща са кофеин и таурин.
Дали има разлика от другите енергийни напитки? Само на вкус и само в главите на необрозаваните келеши (да не забравяме, че пласебото е голямо нещо - още помня от ученическите ми години как едни съученици пиха аспирин мислейки, че пият екстази и цяла нощ трещаха и бяха убедени че има ефект) - защото количеството кофеин както споменах не може да надвиши 32мг/100мл а таурина приблизително винаги е около 1000мг.
Но нека се фокусираме сега на активните вещества. Кофеин - най-използваната психоактивна субстанция в света. В разумни количества дори може да се води полезна, поради редица причини. Нека сега да сравним количествата в различните разпространени кофеинови напитки:
хубаво силно домашно кафе - 100-120мг
експресо - 80-100мг
кафе от машина на улицата - 60-80мг
черен чай ~50мг
зелен чай ~35мг
монстър (в зависимост от цвета) - 145 - 160мг
Тоест излиза, че монстъра има кофеин ~ колкото 2-2.5 кафета от машина. За човек, който не употребява кофеин и е сравнително лек на килограми това си е стабилно количество - и съвсем спокойно може да му се разтупа сърцето. За човек де пие на ден по 10 кафета и е 90+ килограма това е смехотворно количество и едва ще го усети![]()
Второ таурина - органична киселина чийто прием при една нормална диета достига около 400мг дневно. Има десетки ползотворни ефекти, интернет е богат източник може да се прочете, ако имате желание. До 3000мг дневно е абсолютно безопен прием. При по-голям - малко се натоварват бъбреците след което излишъка се изхвърля.
Защо го слагат - счита се, че в комбинация с кофеин спомага за усилване на стимулиращия ефект. Няма особено много официални изследвания по въпроса, тъй че общо взето го слагат - щото е безопасен, второ може да има лек ефект и трето ако някой тръгне да чете съставките и види нещо такова ще реши, че 100% това е мега, гига лудницата де помага и заради това се чувства толкова енергичен
Последния фактор де трябва да се вземе впредвид е съдържанието на захар или подсладители в напитката - дам това носи някакъв елемент на неблаготворно действие, но е по-малко от повечето газирани напитки ала кола
След тези съждения до какъв извод може да се стигне? Основната действаща субстанция в енергийните напитки (включително монстъра) е кофеина - той не е безкрайно безопасно вещество и в продължителен прием на ударни количества може да доведе до негативни ефекти върху сърдечната и централната нервна система, независимо от общата заблуда, че е хипер безопасен. От друга страна при умерен прием може да доведе до положителни ефекти за здравето.
Тъй че както при повечето неща се оказва, че в зависимост от количеството се променя дали ще е вредно или полезно.
Но ако това ще ви светне малко: 1 монстър разделен на 2 пъти през деня ~ равен на две кафета. Тъй че надявам се да помислите малко пред това, какво пиете и как го приемате
Поздрави.
Последно редактирано от Domad : 04-20-2013 на 17:02
...
Вие сте много изнежени беАз почти всеки ден си кльопам по един син монстър и странични ефекти никога не съм имал да не говорим че пия и по 2 кафета на ден отделно от монстъра.
Тия напитки да не са за лека нощ, бе!? Не можели да спят. Ми то се пие на банкет, дискотека или нещо такова, какъв е смисъла да си го пиеш пред компа?
Не съм податлив на такива слаби стимуланти. Трябват си по-силни и в по-яки дози.