- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Престижни университети, подготовка от рано?
Здравейте![]()
Първо да кажа, че съм едва на 13г., но съм здраво стъпила на земята и съм твърдо решена да успея в живота, колкото и да е трудно. За мен образованието е с приоритет пред всичко останало освен семейството, разбира се. Четох теми за много престижни университети като Харвард (Първи в света, запозната съм с него и неговите такси, но не съм сигурна дали ще покрия всички изпити и дали ще разполагам с нужните средства.) и разбрах, че доста от кандидатите са започнали да се подготвят за него от ранна възраст на горе-долу моите години.Не искам да отлагам за последния момент. От много малка (6 годишна) уча в училища "Европа" (За мен най-престижното училище за чужди езици в България) и там съм взела 3 изпита по Cambridge. Проблемът е там, че учим британски, а не американски английски. Знам горе-долу какви са разликите и различавам двата вида, така че не смятам, че имам проблеми поне засега, защото имам още много да уча. Другата година съм 7-ми клас и ще вляза в английската гимназия, където смятам, че ще се подготвя още по-добре.
Чувала съм и за изпита "TOEFL", който се държи при кандидатстването за американските университети на високо ниво. Не съм се ориентирала в коя специалност да съм, защото има страшно много време дотогава, но главната ми цел е да започна да се подготвям отсега. Както казах, още съм с основно образование, а оценките в него са банални при почти всеки един ученик - пълно 6 за всичките 5 години, а шестата, която карам сега се надявам да завърша също с отличен успех. Знам, че не е кой знае какво, и че няма да е от особено значение, но тук са основите на всеки един материал и пропусна ли нещо с години ще се измъчвам, че съм го направила.
Та вече ви запознах с моите планове за развитие в тази възраст и искам да попитам над какво трябва да наблегна най-вече в подготовката си. Искрено ще помоля да не пишете коментари като: "Не стой по форумите да пишеш глупости, а залягай над уроците!", "Още ти е рано, гледай си живота, учи и яж и толкоз!" и т.н. Влязла съм тук, за да поискам съвет как да протича подготовката ми, защото не искам да объркам живота си. Дори една година да пропусна от подготовка тя ще е от значение.
Относно паричните средства - моето семейство е със среден бюджет, както всяко второ в България. Родителите ми държат най-много на образованието ми и благодарение на тях се държа на ниво в училище, за което им благодаря много.
Многократно съм говорила с тях на тема университети и за тях това е много късен период, но от изводите си, които направих след доста ровене в интернет по тази тема, установих, че не трябва да изпускам от материала и да наблягам на английския и останалите предмети. Те ми казаха, че в който и университет искам да вляза, колкото и да е скъпо те ще ми осигурят паричните средства, а от мен се иска само да уча здраво и да завърша с 6.00, което със сигурност ще повлияе на кандидатурата ми. Не че вярвам, че е възможно да се съберат около 100,000 долара за 9 месеца обучение, щом живеем в страна с толкова слаба икономика и управление, но надеждата умира последна, а и в живота винаги има пречки, но за да успеем трябва да преминем всички трудности и препятствия.
Искрено благодаря за прочита и се надявам да ми помогнете![]()
Хубаво е , че от сега мислиш за бъдещето си . И преди някой да й е казал че е рано моята подготовка за университет също започна на 14-15
Приема в Харвард е много ама много труден
Трябват ти сертификат за владеене на езика , препоръки от учители , дипломата като цяло не само от 12 клас .И мотивационно писмо .
И все пак сега си на 13 първо нека те приемат в гимназия излизай и се забавлявай .
Работи над себе си най-вече защото там влизат супер нахаканите и амбициозни хора и подговката ти трябва да е перфектна .
Успех !![]()
Имах една съученичка която замина за Харвард и една друга за Кеймбридж. Бяха отличнички естествено, но голямата разлика спрямо тях и мнозинството от останалите ми съученици беше, че те двете постоянно участваха в какви ли не извънучилищни дейности - неполитически организации, ЕС организации, правеха международни ученически събирания у нас, участваха в проекти и т.н. В големите университети обръщат страшно голямо внимание на извънучилищната дейност на кандидатите, тъй-като тази дейност показва, че кандидата не е просто зубър, а е социално активен, динамичен и способен да се справя с предизвикателства.
Другото нещо са сертификатите - колкото повече имаш, толкова по-добре. Езици, компютърни умения, социални умения, актьорски умения, изкуства - на всичко това се гледа супер позитивно.
Последното нещо са състезанията - трябва да печелиш състезания. Олимпиади, международни състезания, всичко за което се сетиш (и което успееш да спечелиш) ще ти бъде от полза.
Между другото, таксата ти е най-малкият проблем. Ако те приемат в Харвард няма да имаш какъвто и да е проблем да си осигуриш финансиране, понякога даже и безвъзмездно.
Поздравления за амбицията и дано да успееш !
Мдам забравих да спомена че всички извън класни дейности също се взимат напредвит .
Но като цяло приема е труден но не е невъзможен .
Най-важни са extra-curriculars. Трябва да блеснеш с нещо, а това няма как да стане с оценките ти. Всички, които кандидатстват в Хардвард имат пълни 6.00-ци. Трябва да се откроиш от тях. Помисли върху това.
"Не съм се ориентирала в коя специалност да съм, защото има страшно много време дотогава, но главната ми цел е да започна да се подготвям отсега."
Ако искаш да се подготвяш, почни с избора си на специалност. Като знаеш в коя област искаш да се развиваш, ще ти стане ясно какво трябва да направиш.
Към училища Европа е яко, че има олимпиади. Гледай да се буташ в топ 3 на национално ниво, не е много трудно. Принципно не предлагат кой знае ква подготовка, но пак е окей.
Ти кои сертификати си взела? FCE, CAE, CPE?
Извънкласната дейност е важна, ма гледай да не се занимаваш с глупости. Ако искаш наистина да влезеш в един такъв университет, до 10 клас (примерно) ще е хубаво да научиш целият материал до 12 клас. А от 10 натам да се готвиш по материала за университет и да го прилагаш насам-натам. Което може да ти донесе призовите места на международни олимпиади.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Университетите във Великобритания не са толкова скъпи.Има едни държавни заеми за кандидати от ЕС,който почти никога не се връщат от студента,защото след като завършиш трябва да изкарваш няква огромна заплата.
Не съм много на ти,но една моя съученичка е приета в Абърдийн и от нея съм го чула това за заема.
Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!
Благодаря на всички за отговорите!
От другите теми, които четох ми стана ясно, че трябва да впечатля хората там. Имам големи амбиции за всичко и съм твърдо решена да работя много усилено върху успеха си, извънкласните си дейности, докато не постигна максималното ниво, защото наистина искам да успея в живота, а това няма да стане просто ей така. По принцип в нашето училище няма голям избор за извънкласни дейности. Рядко се появяват олимпиади, но тази година бях на няколко състезания по английски език, един мой съученик спечели първо място в държавата, но аз не можах да се класирам. Но се надявам другата година след много учене през лятото и въобще през цялата учебна година да постигна максимални резултати по всички предмети. Миналата година участвах в олимпиада по литература, стигнах до втори кръг и имах достатъчно точки, за да премина към финалния, но бях 5-ти клас, а трябваше да съм минимум 7-ми.Но това далеч няма да се отрази зле, защото съм се наблегнала на материала и само чакам да дойде възможност за друга изява. Другата година имам възможност да вляза в клуба по Биология и Математика, където ни учат на задачи с един или два класа нагоре, което ще е от голяма полза. Също така пея и тренирам плуване, както и тенис. С две думи ще се опитам да наблегна на постиженията си. Това лято няма да имам възможност да си почина за жалост. Ще наблягам върху материала за 7-ми и 8-ми клас, също така и на английския, за да взема още един изпит другата година. За жалост нямам годините за FCE, CAE, CPE и съм взела само KET (for schools), а следващият месец ми предстои да отида на PET (for schools). Звучи лесно, но понякога е доста объркващо, а и не съм на 15-16г. Тогава се надявам да издържа и FCE и останалите
Тази вечер ще обсъдим с родителите ми коя специалност би ми се отдала най-много. Разбира се, че аз ще избера, но все пак искам и те да си кажат мнението, защото може да се окаже неподходящо.
Ако може да се счете за извънкласна дейност, от 11 годишна съм доста "зарибена" по компютърните системи - уча все повече компютърни езици, като съм изяла с кориците всички книги за HTML, а сега уча C++. Вероятно ще се ориентирам към специалност свързана с комп. инженерство, защото тя ми изглежда най-интересна. Но си спомням, че когато бях на 8 и половина за първи път попитах какво е това графичен дизайн, бях го прочела в някое списание вероятно. Тогава мама каза, че това е нейната професия. Оттогава тя ме пуска на лаптопа й и аз тайно отварях програмите, с които тя работи без да пипам нейните файлове. Тогава нито знаех какво означават менютата, нито инструментите, нито Layer-ите, нито нищо. С много опити да направя нещо едвам едвам съм надраскала някаква глупост вероятно, но важното е, че от почти 4 години не се отделям от Photoshop. Знам много неща и мога много неща, така че дизайнът също би ми се отдал.
Моля темата да не се затваря, защото може да има и други хора, които искат да изразят мнение.
Последно редактирано от Ягодка : 05-09-2013 на 16:14
Всичко това което казваш звучи много хубаво . Но се постарай да си запазиш амбицията и през останалото време
Амбицията не е саомо това да участваш в извън класни дейности и състезания тоав ще ти е плюс ми канидастването . Амбицията е това да имаш желание да успееш и следваш целите си . Да си нахакана и да умееш да отсяваш тоав което е най-добра за тебе . Да гледаш себе си и най-основно .
Колкото до специалноста избери такава която на теб ще ти допадне щом харесваш компютри избери някоя специалност свързана с тях . За мен да се допитваш за специалноста си до родителите е ненужно но това са си мои разбирания .
По принцип съм чувала истории за хора на по 25-30г. (едни от най-сладките години в живота), които нямат пари да изхранят себе си, живеят в заеми. Не искам да съм в същата или подобна ситуация. Колкото и "зубърско" да звучи на студентските години да стоиш и да учиш по цял ден според мен не е така, защото на 25г., ако успея ще мога да се забавлявам, ще имам хубава професия и ще съм човек, който ще се зарадва на живота
![]()
Допитвам се до родителите си, защото те са ме наблюдавали цели 13г. и знаят към какво проявавам най-голям интерес, защото съм непостоянен човек понякога, когато не искам нещо силно. Но определено искам да изживея мечтата си - а мисля, че обясних коя е тяСега преглеждам специалностите на Харвард и съм на път да избера нещо не толкова свързано с компютрите. Все пак ще помисля и може би скоро ще имам определена цел.
![]()
Кво искаш да кажеш че докато станеш на 25 ще зубриш за унито постоянно ли ?
Студенските години са едни от най-хубавите и ниощ не ти пречи и да си учиш и да се забавляваш
Защото на 25 години трябав вече да си здраво стъпила на земяат и да започваш забавленията тогаав е вееч твърде късно
И ще ти дам един малък съвет който учителката ми по Право ми повтаряше все - Никой не лети из облачите за да не паднеш и да те заболи
![]()
Ако получавам стипендии в университета ще мога да се отдам на живота още тогава.Това няма да пречи разбира се. Не си струва да пропилея ученическите си години в учене за университет, но само това ми остава, защото съм заобградена от идиоти и лицемери, а учителките - пълни к*рви. По време на часа ме карат да им нося кафенце, аре бягай! :X
Ако си спортувал и имаш призови места също е предимство.Извънкласни дейности като доброволец,учебни лагери и обмени в чужбина.Взимай участие в проекти.+Спестявай пари
Толкова си убедена,но имаш още 6-7г. до завършване и не е истина колко се променя начина ти на мислене.Аз в 6 клас си учих всички уроци редовно,но винаги оставях време за игри![]()
Последно редактирано от joannalof : 05-09-2013 на 16:59
Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)
Първоначално написано от meche95
Да имам няколко трети, едно второ и едно първо места.И се очертава да имам още, надявам се! Спестявам си пари, но както казах в училището нямаме кой знае колко и какви проекти, така че ако имате някакви идеи казвайте
Интересно ми е да стана доброволец на Червения кръст това лято, но не знам, може да имат възрастово ограничение. С една приятелка обичаме да бъдем доброволци в различни проекти и сме участвали само в 3
Тъй че ако има някой добри идеи моля да ги сподели
![]()
Няма лошо да си амбициозен и решителен и искащ и трудещ се. Но това да сядаш да говориш с родителите си за това коя специалност би ти се отдала най-много ми се струва меко казано глупаво. Особено на 13 години. Тогава не знаеш какво искаш да ядеш, камо ли какво да учиш след 7 години. Интересите ти ще се променят още доста. Не превръщай тази амбиция в болест, защото ще пропуснеш доста преживявания. Просто съвет.
Маги тъкмо се канех да й написа същото . Дано след 3-4 години амбицията й е все така силна
Защото гимназиалните години са много особени и вятърат може да те завее къде ли не
Няма лошо и правилно те съветваха. Но това не е нещо, което решаваш ей така, на вечеря докато подаваш картофите на баща си.
Просто, и аз на 13 години си мислех, че ще ходя да уча право в САЩ и бях твърдо решена, непоколебима и твърда. Е, 4 години по-късно дори не искам да чуя за право, камо ли САЩ. За 6 години ще научиш толкова много неща, ще се сблъскаш с толкова много хора, ще преживееш толкова много неща, че плановете ти в момента може да ти се сторят смешни, когато навършиш 19 години и трябва да кандидатстваш.
Абе не знам ама аз никой не съм питала какво да кандидаствам . От 15 годишна си реших че искам да уча право но имах различия в мисленето за мястото където искам да го уча въпросното право .
Но никога не съм летяла из облачите нито съм си пропилявала тийн годините . Въпросът е да се намери баланса .
Не може на 14 години когато трябва да се забавлява дависи в тях и да учи нон стоп .
Имай предвид, че престижен университет не означава, че всичко ще имаш наготово. Във всеки един самоподготовката играе много решаваща роля. Където и да учиш, най - вече от теб си зависи какво ще постигнеш.![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Петцифрени мисля.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Май общо излизаше около 40000$. Стипендиите обаче са огромни и можеш мисля да бачкаш на територията на унито.
Ако се спреш на компютрите, че гледах по-нагоре, гледай да разкостиш математиката в ученическите години, което обаче никак няма да ти е лесно. Трябват ти много, ама много престижни призови места, а това е много трудно в математиката. Има и състезания по информатика, там също трябва да се представяш много добре. Но със силна математика и стабилни познания по инфо можеш и там да печелиш. После можеш да пробваш MIT, Stanford, Berkley, т.н. Те си заслужават много за програмисти/инженери. Ако искаш графичен дизайн, въобще не си заслужава да влизаш в такъв университет, тва не е пълноценна наука, а по-скоро занаят. Всеки университет би ти дал добри знания, а работата ще ти даде истинските умения в дизайна.
Ако се спреш на компютри, прилични цели са до 15-16 годишна възраст да си минала математиката от училище, да знаеш С++ и обектно-ориентирано програмиране, да си почнала програмиране за windows, да решаваш олимпиадни задачи по двата предмета и да започваш с висшата математика, а до 17-18 да си минала поне линейна алгебра, аналитична геометрия, анализ и дискретна математика, да си научила някой по-различен език и да си подхванала някой клон на информатиката, по твой вкус.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Чак объркала..... Не. Просто за някои от нас приоритетите и в момента ни се струват неправилни. Ягодке, Чачо ти обясни какво трябва да направиш, ако наистина искаш да си Number 1 :Д Успех!