"- По-добре да ти дефинирам наново някои понятия. "Ум" е едно от онези хлъзгави понятия, като "любов", например. Самото определение зависи от състоянието на твоето съзнание. Погледни го по следния начин: ти имаш мозък, който управлява тялото, натрупва информация и борави с тази информация. Ние наричаме тези абстрактни процеси на мозъка "интелект". Аз самият никъде не съм използвал думата "ум". Мозъкът не е ум не с едно и също. Мозъкът е нещо реално, умът не е.
"Умът" е едно илюзорно следствие от основните мозъчни процеси. Той е като тумор. Състои се от всичките произволни, некотролирани мисли, които изплуват като мехурчета в съзнанието, идвайки от подсъзнанието. Съзнанието не е ум; осъзнаването не е ум; вниманието не е ум. Умът е едно препятствие, задръстване, нещо като злокачествено образувание. Той е като еволюционна грешка в човешкото битие, първична слабост в човешкия опит. Аз лично смятам ума за напълно безполезен." - "Пътят на мирния войн"
Ето ти е една сбита дефиниция за ума. Не напразно казах, че темата е безполезна. Повечето хора дори не осъзнават, какво обсъждат и дискутират.