.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 39

Къде да уча програмиране след 12-ти клас?

Здравейте, съфорумници! Пред голяма дилема съм относно къде да уча програмиране (софтуерно инжинерство) след като завърша другата година. Насочил съм се към Техническия или Софийския. В Софийския има програмиране, но се влиза страшно трудно (само с 6), докато в Техническия се влизало по-лесно, но аз програмиране никъде не видях... Таа някой, който учи/е учил там, дали би могъл да ми даде съвет?

Супер фен Аватара на JDeel
    https://www.google.com/
    Един месец ровене насам-натам и вече ще знаеш основите.

е техническия няма ли сайт? в него трябва да пише какви специалности се предлагат
    -----
    www.iskampak.com

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Особено щом си се насочил към софтуерно инженерство(въобще не към техниката и програмиране на по-ниско ниво) няма какво да ходиш в ТУ, учи математика за да влезеш във ФМИ на СУ.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Повече от фен Аватара на 8bit
    Между двата университета, СУ е по-добре, но и там нищо няма да научиш. Ще те скъсат от математика, която никога няма да ти потрябва, и ще вземеш лист хартия, който няма да те направи програмист.

antovaldes
    Guest
    Като тийнейджър на около 40 години бих Ви казал, че програмиране се учи сам вкъщи пред компютъра. Стартирате своите проекти, търсите инфо и конкретни съвети за реализация в търсачките и работа, работа, работа...

Хубаво е да имате някакво математическо образование като основа. В България това се учи във ФМИ на СУ, но не мога да не споделя напълно и мнението на 8bit!

Телерик (:

Цитирай Първоначално написано от Minwu Виж мнението
    Телерик (:
    +1

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Цитирай Първоначално написано от Minwu Виж мнението
    Телерик (:
    Ако искаш кодене - телерик, ако искаш информатика - университет.

Голям фен Аватара на white knight
    Цитирай Първоначално написано от Nam3less3 Виж мнението
    Ако искаш кодене - телерик, ако искаш информатика - университет.
    Каква е разликата?

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Цитирай Първоначално написано от white knight Виж мнението
    Каква е разликата?
    Разликата е, че на едното място за 1 година учиш програмиране с даден език, а на другото място имаш 4 години време да учиш информатика - http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Computer_science
    Телерик академията е като балон, и въобще хората и се кланят така защото до преди нея не знаеха, че това е самоинициативна работа и че имаш достъп до всички ресурси за нея от интернет.
    Последно редактирано от Nam3less3 : 09-01-2013 на 13:51

Разликата е, че на едното място за 1 година учиш програмиране с даден език, а на другото място имаш 4 години време да учиш информатика - http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Computer_science
    Телерик академията е като балон, и въобще хората и се кланят така защото до преди нея не знаеха, че това е самоинициативна работа и че имаш достъп до всички ресурси за нея от интернет.
    Значи до университетските ресурси нямаш достъп, така ли? Факт - от академията излизаш обучен и готов за работа. В университета учиш всякакъв булшит и не получаваш практически опит, който е най-важен за един програмист.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Цитирай Първоначално написано от 8bit Виж мнението
    Значи до университетските ресурси нямаш достъп, така ли? Факт - от академията излизаш обучен и готов за работа. В университета учиш всякакъв булшит и не получаваш практически опит, който е най-важен за един програмист.
    То за да научиш нещата от академията примерно ти трябва само интернет.
    Практическия опит си зависи от тебе, в университета имат доста дълго време сам да си се занимаваш с каквото искаш.
    От академията никакъв не излизаш - те самите хора които телерик взимат на работа са все студенти някъде(най-често във ФМИ), а и освен ако не си изключение, ще си нископлатен кодер.
    Университета ти помага да вземеш академично образование, т.е. не само програмиране ами и "всякакъв булшит", благодарение на който ти имаш възможност да цъкаш 3D игри и да имаш C# компилатор.
    Та дори и програмисти с опит, повечето в академията си остават лаици, и нямат по-голям шанс да се развият кариерно от тия в университета, защото това е много самоука и самоинициативна работа, но не може да ми сравняваш 1 година курс с 4 години computer science в университет. Булшит е за некадърниците дето искат да си цъкат в IDE-то и да викат готови методи по цял ден за да вземат една заплата и бълват некачествен код. Пази боже ако всички програмисти на света минаваха само през такива академии, то тогава по-добре да не ползваш компютър.
    Последно редактирано от Nam3less3 : 09-01-2013 на 14:43

Мега фен
    Неймлесчо, доста грубо прозвуча това.

До автора - разликата в най-общи линии е, че от телерик получаваш практическо обучение, докато в университета те учат да мислиш. Утре ако се наложи някой да пише алгоритъм, който да компресира информация с цел да може да се изпраща до марс при минимални загуби (примерно) няма да вземат някой самоук пичага (освен ако не е накой див гений, де), а човек, завършил престижен унивеситет, 'щото ще се знае, че има теоретичната подготовка и 'мисленето' да го направи това.

Та макар и да е прав Неймлеса, проблемът е, че както с всяка друга наука, или си гений, или просто посредствен пичага. А ако не си гений и математиката не ти е в кръвта мен не ми е ясно к'ва полза ще имаш от тоя университет.

Пази боже ако всички програмисти на света минаваха само през такива академии, то тогава по-добре да не ползваш компютър.
    Иронията е, че алгоритмите, ползвани от гейм и филмовата индустрия, особено LUT таблиците и vector displacement / normal / bump маповете, както и така наречените леър стайлове от Фотошоп (които си имат други имена в други приложения, де) се пишат от същия тип самоуки 'кодери', докато завършилите университети бачкат за някоя компания от типа на майкрософт/гугъл, вършейки точно това, срещу което ти роптаеш :Д
    Таа да ....
    Кой от софийски университет познаваш, който може да се похвали с нещо такова - http://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Catmull
    Прочети му биографията на пича.
    Като учиш там математика к'во ?

Наистина искам да ми отговориш в прав тескт след 5 години твоите занимания и тези на някой, минал през Телерик, с к'во ще се различават ? Чачо примерно неведнъж е казвал, че иска с някви АИ да се занимава. Т'ва го разбирам и тотално оправдава 6 години обучение. Ама за човек, който просто иска да пише код, а не да прави 'открития', каква файда има от университет ?

Толкова глупости в един пост не знам как успя да побереш.

То за да научиш нещата от академията примерно ти трябва само интернет.
    От трети прочит логика не хващам ... само ще кажа, че повечето топ университети, където действително учиш нещо, също са си изнесли всичката информация в интернет, достъпна за всички. Аааа и Вижуъл Студио също няма да е излишно

Практическия опит си зависи от тебе, в университета имат доста дълго време сам да си се занимаваш с каквото искаш.
    Също забрави да споменеш, че в университета никой не те задължава да изпишеш солидно количество код, а академията без да имаш ~100к реда не можеш да я завършиш. Интересен пропуск при положение, че спорим кой метод е по-ефективен.

От академията никакъв не излизаш - те самите хора които телерик взимат на работа са все студенти някъде(най-често във ФМИ), а и освен ако не си изключение, ще си нископлатен кодер.
    Отново логиката е на ниво. Ти ако си калпав и не знаеш какво е компилатор, и диплома да имаш пак няма кой да те вземе. Телерик наемат основно тези студенти, които са завършили академията им. Ясно е, че като студент няма да вземеш заплата на синиър девелъпър.

Университета ти помага да вземеш академично образование, т.е. не само програмиране ами и "всякакъв булшит", благодарение на който ти имаш възможност да цъкаш 3D игри и да имаш C# компилатор.
    И другаде съм го казвал, и тук ще го кажа: студентът трябва да има избор какво да учи. Огромна част от всички завършили информатика никога не използват математика в начинанията си. Ако по-късно реша да се специализирам по-тясно, винаги ще мога да науча тази част от математика, която ми е нужна.

Та дори и програмисти с опит, повечето в академията си остават лаици, и нямат по-голям шанс да се развият кариерно от тия в университета, защото това е много самоука и самоинициативна работа, но не може да ми сравняваш 1 година курс с 4 години computer science в университет. Булшит е за некадърниците дето искат да си цъкат в IDE-то и да викат готови методи по цял ден за да вземат една заплата и бълват некачествен код. Пази боже ако всички програмисти на света минаваха само през такива академии, то тогава по-добре да не ползваш компютър.

Голям фен Аватара на Smith_6
    Както и да го гледаш по-добре да си завършил И университет, от там придобиваш ако не друго поне връзки с други заинтересовани в тази сфера хора.(a и дипломата не е без никакъв смисал)

Цитирай Първоначално написано от Smith_6 Виж мнението
    Както и да го гледаш по-добре да си завършил И университет, от там придобиваш ако не друго поне връзки с други заинтересовани в тази сфера хора.(a и дипломата не е без никакъв смисал)
    Точно в ИТ сектора дипломата е без никаква стойност. И не е нужно да си в университет, за да градиш връзки.

Точно в ИТ сектора дипломата е без никаква стойност. И не е нужно да си в университет, за да градиш връзки.
    Според мен дипломата във всеки сектор си е важна, а за връзките: там се градят по-лесни и с повече хора и за по-малко време, това не пречи да градиш връзки и от другаде.

Цитирай Първоначално написано от Smith_6 Виж мнението
    Според мен дипломата във всеки сектор си е важна, а за връзките: там се градят по-лесни и с повече хора и за по-малко време, това не пречи да градиш връзки и от другаде.
    В информатиката има много голяма разлика между това какво се учи в университета и какво се изисква от индустрията. Дори и да завършиш ако не си сядал сам да се занимаваш, никой няма да те вземе на работа. Практически ти не излизаш със знания, които биха те различили от ученик 10 клас, който е прочел една книга. Извън контекста на спора бих се съгласил за връзките. Но в академията си всеки ден с хора, които са със същите интереси като теб и наистина имат мотивация да учат. Тези 200-300 души не са там, за да вземат диплома, че има какво да покажат на мама и тати. Самата обстановка е различна и е много по-подходящо с някой от тях да завържеш продуктивен разговор.

В информатиката има много голяма разлика между това какво се учи в университета и какво се изисква от индустрията. Дори и да завършиш ако не си сядал сам да се занимаваш, никой няма да те вземе на работа. Практически ти не излизаш със знания, които биха те различили от ученик 10 клас, който е прочел една книга. Извън контекста на спора бих се съгласил за връзките. Но в академията си всеки ден с хора, които са със същите интереси като теб и наистина имат мотивация да учат. Тези 200-300 души не са там, за да вземат диплома, че има какво да покажат на мама и тати. Самата обстановка е различна и е много по-подходящо с някой от тях да завържеш продуктивен разговор.
    За книгата (може) и да си прав, но нали някой трябва да те насочи, някой да ти каже научи това и това. Трябва да я има надпреварата между хората, в противен случай ти ще тъпчиш на едно място като магаре без работа. Какво ми пречи да се занимавам през свободното си време в университета с програмиране, дори ще е забавно да си мерим @#%*!$? с останалите и така да надграждаме. Не съм бил нито в университет нито в телерик, не знам къде им се учи повече и не познавам хора от там, и на двете места ако искаш ще научиш информатика, ама при едното с диплома а при другото ..... всъщност не знам дали дават нещо аджеба, трябва да си надвия мързела и да погледна. А и в единия случай ще си способен да кажеш на мама и татко: "Аз завърших!" и те ще се гордеят с теб все едно си поставил рекорд на гинес.
    Извън спора: Ти смяташ ли да учиш в университет, това ще е по-показателно от всички предни думи.

Мега фен
    ^аз ще ти кажа при CG артистите, работещи във филмовата и гейм индустрията, поне от това, което съм чел по форумите и това, което инструктори са казвали в курсовете си (хора, работили върху филми като аватар, трансформърс и отмъстителите) - дипломата от университет в документацията ти когато кандидатстваш за работа е минус. Има 5 школи на кръст в световен мащаб, откъдето се знае, че излизат уникално добри кадри, а останалото е чист фарс. Ако искаш ще се разровя в нета да ти покажа на студенти от някви *прилични* британски университети работата и ще ти призлее. http://www.youtube.com/watch?v=skyxEuPGMyo - виж описанието

Та изобщо нямам никаква представа какво е при програмистите, но на Наков от Телерик по думите ако трябва да съдя - положението е същото.

Цитирай Първоначално написано от Auriss Виж мнението
    Та изобщо нямам никаква представа какво е при програмистите, но на Наков от Телерик по думите ако трябва да съдя - положението е същото.
    Моделът в клипа беше хубав, но от горното изречение не разбрах какво смяташ по въпроса. (да не тълкуваме казаното по различен начин, защото се сещам за поне две тълкувания)

Мега фен
    Моделът е повече от трагичен, особено като за след 4 години обучение и още повече финален проект и то за капак VFX/Animation - аз единствено на камерата видях анимация, и то доста кьопава. На ти резултат от 3-месечен платен курс по виз. ефекти *не от университет* - http://vimeo.com/55306861 . Т'ва е един от 'проектите' - общо са 4. В момента го карам, но сложих едноседмична пауза да моделирам и текстурирам някъв подобен кораб, че да има от какво да излиза дима :Д

А Наков често съм го чувал по курсовете си да сипва на университетите.

Освен това не зацепвам изобщо ква е тая храна по адрес на Телерик при положение, че съм гледал както част от техните курсове, така и някои от М.И.Т и Харвард, качени в нета. Разликата е единствено в езика на преподаване ( *да се чете като 'български' това* ). Който не вярва да отива в EdX и да пуска. Записите са правени наживо и в пръствието на студентите. Пак се акцентира върху писането на код и проекти, точно както и в Телерик, и дори реда на изясняване на понятия в програмирането е доста сходен. Аз само входящите съм гледал, 'щото толкова ми трябваше, но сигурно и по-нататък е така.
    Се тая, де. Мен силно ме съмнява от унито да излизат с нещо повече от теоретична подготовка, но може и жестоко да греша. Играл съм си да пиша шейдър, колкото и нищо да не разбирам от програмиране, и ми е ясно колко зависи от софта, за който го пишеш тоя шейдър, какво ще правиш. А теорията (т.е. как се симулира светлина в рендър енджин) е някви си 50-100 страници четене. Оттам насетне почват разликите, а ти за тях идея няма да имаш ако не си седнал да ги ползваш тези неща. И като почнеш да ги ползваш и почнеш да се осираш по пътя осъзнаваш колко по-дълбоки са нещата всъщност и защо се търсят хора с конкретно такива знания. Та някой ако седне да ме убеждава, че за 4 години ще те научат в тоя университет от цмс системи да пишеш през алгоритми за компресия или редактиране на изображения та чак до 3Д или изкуствен интелект .... ъъъ не. Отказвам да го повярвам това.
    Въпросът е дори на едно от тези научават ли те. За Телерик знам, че отговорът е да. Въпросът е от Унито к'ва ти е файдата ако не си решил баш в най-дълбокото да нагазиш ? Пък за това се иска доста акъл и време.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Хейта по академията идва, защото мнозинството от нея плюят пък по университетите, и си мислят, че са надхитрили сектора и системата, и че всички българи трябва да са C# програмисти и да не се занимават с булшитове като математика, C++, указатели, теоретична информатика и т.н.
    Напротив, ако човек се интересува от програмиране, сам ще се интересува и от тия неща, а и не на всички целта им е бързо да изкарат някакви курсове и да почнат някаква съмнителна работа. Аз не бих имал самочувствие да се явя на интервю за работа само ако бях се занимавал с академията, дори и да знам необходимите неща, обаче пък няма как за 1 година да научиш основите на информатиката.

Интересно, че едва ли има друга област на висшето образование, в която 1 година академия да се опита да замени 4 години университет(според думите на самата академия, Наков въобще плюе по университетите, по висшата математика, по C++ даже). Но в университета се учи Computer Science, не само писане на код.
    То ако става въпрос за това има и доста самоуки програмисти които нито в университет нито в академията са ходели и пак печелят добри пари.
    А и в университета не те натоварват толкова колкото другите специалности, за да имаш време за самоподготовка, имаш достатъчно време и 2 академии да изкараш докато си студент. Но ако си само в академията не можеш и 1 висше да изкараш през това време.
    Последно редактирано от Nam3less3 : 09-02-2013 на 07:30

Мега фен Аватара на anonymous908491
    Много смях тук, а само в телерик съм чел повече смехории.

За клипа в тубата със замъка:
    Не е трудно да се направи, но е lolpoly модел, нормално е да изглежда зле в maya.Вече има безплатен opensubdiv от Pixar
    http://www.youtube.com/watch?v=Y-3L9BOTEtw
    с който рендването, ще стане перфектно.

А това
    http://vimeo.com/55306861
    се научава и прави за не повече от седмица с Houdini
    http://www.sidefx.com/

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си