- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Какво заслужава според Вас?
Здрав пердах!
Забрана да ползва интернет!
Превъзпитание!
Публично линчуване!
Ако е мое дете ще и изкривя носът!
Похвала wtf ?!
И аз искам едно мнение да пусна.
Първо, много се радвам, че има хора като тази блогърка. Днешно време всеки говори за индивидуалност в мисленето, но като стане дума за патриотизъм, сякаш индивидуалността там е табу. Героите са герои, носители на една такава категория български, революционерски добродетели, дето баш не можем да я изрецитираме, но мирише толкова особено, че всички я разпознаваме. И ти се посочват героите, "този, този и този", за да знаеш, че като чуеш имената им, трябва да се сещаш за миризмата на добродетели, иначе ще те изхвърлят от стадото.
Не и споделям мнението за Ботев като творец. Неговата поезия за мен е поезия на свободата. И ако не си бях позволил да си изхвърля насаденият патриотизъм, щеше да ми остане една далечна и утопична идеята за тази свобода, просто носеща мириса на добродетел и нищо повече. А животът на всеки един от нас е изпълнен с борби за свободата си. От забраните на родителите, през ежедневните ни задължения, до престъпността. Така изглеждат днес. Понякога имам нужда да почувствам, че не съм сам в тези битки, искам да ги видя в друго измерение, искам да видя чуждите възгледи. И на мен Ботевото гледище ми допада, особено в "До моето първо либе". В него харесвам темата, не толкова похвата, защото дали е добър или лош, не разбирам.
Това, ако сте ме разбрали правилно, не би трябвало да определя всеобщо Ботев. Това е начинът, по който аз го виждам. Но много се радвам, че се научих да го виждам по собственият си начин. Без да твърдя, че това е смисълът на поезията, намирам смисъл в това да гледаш едно произведение през личния си поглед. Заради индивидуалността на мисленето, зад която наистина се старая да застана.
И когато се появи някой, със съвсем различно виждане за това, което е чел, не го приемам като обида към моята интерпретация. Още по-малко се засягам, че не робува на патриотичната пропаганда. Ботев за мен е велика личност, каквито са били повечето революционери в очите ми, но от патриотизъм ми се гади. Родината никога не ми е била толкова скъпа, защото ценностите зад които заставам не се побират в политически/географски граници.
И след казаното дотук, ако в темата не беше Ботев, а беше Вазов, вероятно на мястото на блогърката щях да съм аз.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Най-вероятно tireheb, но реакцията ми е напълно оправдана. Не може аз да се прекланям пред паметта им, а някаква пикла да ръси пумии по техен адрес и аз да съм безучастна. Прекалено огромни са чувството за родолюбие към родината ми и уважението към хора, като Ботев.
Ама не знам защо въобще съм учудена. В тази държава на култ са педерасите, курви и мутри. Хора биват убивани, а убийците им си пият спокойно ракиите по заведенията. Като отворя интернет освен голи 14годишни момичета и момчета с по тънки вежди от моите, друго рядко виждам.
И съм се учудила що някакво вчерашно лайно, което е прочело 2 и полувина произведения на Ботев критикува стойността му, като писатал.
ХА!
Последно редактирано от Smrazqvashta : 09-11-2013 на 16:16
ама се сещате за тоз патриотизъм само по трети март или покрай ей такива измислени "сензации"
що не съм видял тема "евала на ботев" ей така, от нищото
ама като излезе нещо ей такова, което съчетава името Христо Ботев + негативни изказвания и скачате
нищо, че става дума чисто и просто за ВКУС
не съм видял да е написала "ботев не е велик българин", "ботев не е направил нищо за българия"
написала, че е прехвален творец
еми окей, тъй мисли, написала го
пак ти казвам, аз мога да напиша същото за вазов
и кво от тва?
с други думи, тва че не харесва стихотворенията му, не значи, че и тя не се прекланя пред паметта му и не носи венци всеки първи юни.
Последно редактирано от tireheb : 09-11-2013 на 16:19
Не tirehab. Не съм те нарекла тъп, нито теб, нито някой друг, освен малката пикла. За да оцениш нечие творчество ти трябва да го познаваш напълно.
Не можеш да си правиш оценка на база прочетени 2-3 произведения. Видя ли само кои произведения цитира? Задължително изучаваните по учебна програма. Видя ли колко литературно неиздържано е написаното от нея?
Каква критика, какво чудо? Какво мнение? Къде видя въобще аргумент и защита на мнението на това момиче?
абе кво значение има колко литературно издържано е
откога МНЕНИЕТО ти дали едно стихотворение ТИ ХАРЕСВА трябва да е литературно издържано
и откога пък трябва да си защитава някой мнението. помислила си нещо - казала го е
никой не е длъжен да ти дава разяснения ЩО мисли така
не е тръгнала никого да убеждава в нищо. вие квото си искате мислете
ебаси
е, добре. ама разликата е там, че ти нападаш на личностна основа, нещо, което ТЯ НЕ Е НАПРАВИЛА, и не можеш да ме убедиш в обратното.
демек ти казваш, че тя е скапанячка, щото не харесва нещо си
все едно някой да ти каже, че си скапанячка, щото не обичаш миш-маш (примерно)
дано си ме разбрала
не съм искал да те обидя, сори, ако си го усетила така
Аз казвам, че тя е скапанячка и обясних ясно защо. А тя не обясни защо не харесва Ботев.
Както и да е.
Млъквам.
Какво въобще да коментирам.. Като се съпоставя обичта към Ботев и обичта към миш-маша.
Немея!
Пфф, тъй както ви слушам, БЪЛГАРИТЕ, ми се отщява от всякакъв патриотизъм :Д
Авторката и всички, които я подкрепят не си дават една важна сметка - времената са различни, но....
Не може да спорите, за доказали се личности! Да плюете по собствените си корени - това е престъпление.
Днешното поколение е разпокъсано именно заради това,че всички се имат за много големи индивидуалисти и не зачитат изграденото. То едно е бунтарството, но трябва да се мисли! А мъдростта и опита ги притежават по-възрастните хора. Съгласен съм,че в училището е тъпа и развалена институция, но такива изцепки...
България не е същата.. Колкото и смешно да звучи - проблемите от времето на Ботев - са много заболели и днес.
Не може да се справим без да се вгледаме и вземем примери от историята..
От 2014 година българските земи по закон ще могат да се изкупуват от чужденците.. Изчезваме ! Сега якуза и другите ще ми скочат с купища глуписти , а чачо ще ме залее с философиите на Доктора.., но е факт, че ако така продължава.. не знам дали ще се превърнем в гето, но децата ви няма да са българи..
Аргументите, които е дала според мен са малко неадекватни. Всеки има право да харесва творчеството на определен поет или да не го харесва. Момичето явно не може да открие нещо, което да и допада в Ботевата поезия. Обаче да казва, че е "прехвален", "първобитен" или обикновен "стихоплетец" ми е малко неразбираемо, още повече, че не е предложила никаква сериозна аргументация. Това, че харесва Яворов не означава, че Ботев е "стихоплетец". Не знам и кое е лошото, че Ботев е "комерсиален", ако мога да използвам тази дума. По-неловко, според мен, е изучаването на Славейков(син), според който литературата трябва да е само за "просветените" и не трябва да следва предпочитанията на читателите. На всичкото отгоре поезията на Ботев е доста мелодична, това че не се състои само от "мили" думи и обръщения, няма нищо общо с мелодичността на едно произведение.
Все пак тези писания на блогърката потвърждава мнението ми, че преподаването на литература в училище е много погрешно. Заучаването на аргументацията на определени критици не развива по никакъв начин аналитичната мисъл на учениците. Заради това мога да съм благодарен, че нямах такъв човек за учител.
МОМЧЕ
Penguin power!!
Империята се разраства-.-
Ей поредната простотия.. Ама все пак живеем в България, в режим на масова простотия. Какъвто народа - такава и държавата - такава и културата и всичко останало.. Май днешно време е модерно да обичаш Азис и да мразиш Христо Ботев..
И аз мразя Ботев. Единствения Ботев, който обичам е Ботев Пловдив. Това е най-добрия отбор в България. Мразя революционера Ботев. Мразя журналиста Ботев. Мразя писателя Ботев. Ботев е една отрепка, която няма време да се избръсне от правене на мизерии и опитвайки се да остане вечен в българската литература и в българските сърца. Ботев е комплексар ! Как иначе да си обясним стремежа му да е различен и неповторим в творбите си, за какъв се мислиш, ве, чичко ? И тази брада, ти терорист ли си, ве ? Защо изобщо да има българска литература след като сме сателит на други държави ? Учете английски, за да успеете в живота, деца. Успех ви пожелавам, и колкото по-малко българска литература четете, толкова повече ще изчезнат тези утайки, наречени герой. Герой ? Утайки и отрепки. Поинтересувайте се и вижте картините на Янко Кураджиев от онова време. Ботев там е пресъздаден като гуляйджия и женолюб. Мен такива хора и личности не ме вдъхновяват и отказвам да робувам на чужди представи за герой. Ботев е отрепка и утайка, утаена отрепка ! Само Ботев Пловдив !
Всеки, който дава плюсчета е парцал без лично мнение.
Смразяваща, не видях един довод да дадеш в защита на твърденията си. Безпочвени твърдения, госпожо, безпочвени.