.
Отговор в тема
Страница 2 от 7 ПървиПърви 123456 ... ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 160
    Аз не видях Ина да се изкарва нещо повече затова че учи тук а само споделя впечатления .
    ти си тощи които вече вьв втора тема я нарича че е хванала Господ за шлифера
    Факт е че университетите тук са на много по високо ниво но пьк и тук има финансова важможност за това ниво
    Но пак и ние не чакаме наготово парите да ни паднат от небето

Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже...

И за да си спестя питането: МБА е най-записваната икономическа магистратура, страшно е престижна, елитна или квото там искаш. НЯМА друго нещо, което да те подготви по-добре. Има няколко вида МБА според потребностите на хората.
    Перифразирам списание "Икономист", впрочем.

Ако трябва да сме максимално честни, МБА не е буквално икономическа, но в добрите университети програмите за икономика и бизнес администрация се застъпват до голяма степен, така че... горното си важи.
    Единственото, за което не съм сигурна, но много силно ме съмнява, е да можеш да се запишеш за МБА без стабилни икономически познания. Поне не и в топ университет, но смятам, че и за най-обикновените няма да се получи номерът. МБА е много видове, следователно много тясно насочена, ще искат от теб да покажеш каква насоченост ти трябва.
    Програмата MBA е точно за хора, завършили бакалавър в област, различна от икономика/бизнес. Влез в сайта на който и да е университет, предлагащ MBA, и виж какви са условията за прием. Погледни и какви модули се учат - най-основните, които иначе повечето се учат в бакалавър.

Програмата си е популярна и престижна, но да завършиш бакалавър икономика/бизнес и да запишеш MBA няма смисъл и по-скоро ти смалява шансовете пред кандидат, завършил инженерна специалност примерно и MBA след това. За завършили бакалавър икономика/бизнес се предлагат магистри, които задълбочават в една определена област от бизнес/икон. направленията, по която ти вече имаш основните познания.

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от AnarchyBoy Виж мнението

3то Филолозите имат адски АДСКИ огромен спектър от възможности за развитие, докато ИКОНОМИЧЕСКИТЕ специалности,

Докато икономиката се мени, а с нея и пазара й..

над които нямаш реална преценка

Стегни се малко, мъжО ти е филолог, все пак.. Филологията не е лошо нещо, особено ако смяташ да идеш в тази страна, за която толкова усърдно уж учиш 4 години в Университета..
    Окей. Нека филологиите да имат по-широк спектър. Окей, нека. Майка ми е филолог, не само по образование, а и по душа. Дипломната й работа е единствената в ПУ, която е издадена като книга и служи за учебник на бъдещите филолози. Канили са я да преподава. Мисля, че всички знаем, че с преподаването за престиж и ниска заплата идва и възможността за частни уроци, които струват майка си и баща си. Ама не. Занимава се с... много неща де, да кажем маркетинг и реклама предимно. Не ми обяснявай перспективи, моля те.

Мъжо ми не е филолог вече точно поради причината, че започна със специалността със същите погрешни очаквания, с които и ти. При това нека отбележим, че той си го беше избрал и учил целенасочено по английски, за да влезе... Трудно ми е да го сравня с човек, който го е домързяло да иде на изпит, кандидатствал е с матура и в момента се опитва да убеди цял форум как едната от двете специалности, в които са го приели, е толкова добра, че няма накъде.
    Енуей, учи си, щом ти харесва. Дано наистина имаш шанс да отидеш в Иран и да направиш нещо, защото един студент първа година да ми изтъква позлатените спирки като аргумент защо е записал филология... как да ти кажа. Абсурдно е. В Корея е доста по-трудно да идеш, дано за Иран да не е така, защото каквото и да си говорим, няма смисъл да учиш даден език, ако нямаш възможност да го говориш с нейтив спийкъри. Или?
    Прозорецът, за който говориш, засега е в много далечното бъдеще и изцяло имагинерен. Надявам се поне да познаваш някой, който го е правил, защото тази идея не е никак нова и винаги я чувам от хора, записали филология.

Просто... между филологията и икономиката има една много голяма прилика и тя е, че и двете специалности се записват основно от 2 типа хора - или такива, в които им е в кръвта да са филолози, или от такива, които идея си нямат какво искат да учат. А ако филологията ти е в кръвта, защо изобщо си кандидатствал в УНСС и т.н.? Познавам хора, на които им е в кръвта, даже една много близка приятелка записа китайски с английски. Радвам се за нея, просто... познавам я от години и знам, че това си е нейното нещо, бе. Просто нейното. Точно за нея си е да учи нов език, фонетика, граматика, да попива от новата култура и т.н.

Надявам се културата и битът им да продължава да ти е интересен и да не се окажеш с излъгани очаквания. Нормално е в началото да си опиянен - ново е, непознато е. Познавам хора, които бяха така и след няколко месеца се оказа, че изобщо не си се представят в държава като тази с техните обичаи. Въпрос имам тук: В Иран забулват ли си жените? Ти как гледаш на това, смяташ ли, че си способен да живееш по тоя начин?

Икономиката се меняла, господииии.. Мъка, мъка. Нека да се смени, каквото и да означава това в твоята главица, икономическите правила си остават абсолютно същите. Взаимодействието между търсене и предлагане, равновесието, реакцията на хората на стимули етц. е абсолютно същото във всяка държава по всяко време.

И последно: Не знам защо намеси моето учене в Германия и тук, по дяволите. И в Германия има хора, които записват филологии. В първия си пост една думичка за Германия не бях казала - прочети го пак, за Бога. Никъде не съм казала, че обучението в Германия е "класи над всичко друго", изобщо не съм я намесила бе, капиш?
    Говорих за корейски в първия си пост, защото авторът се чуди за тази специалност, а аз имам добри наблюдения според мен.
    Исках да го спася от заблудата, че с един корейски и опа - корея с целия й потенциал за бизнес е твоя.

Айде със здраве.
    Последно редактирано от PinkPan7her : 09-18-2013 на 07:27

anonymous708973
    Guest
    Само още едно нещо:
    Не оплювам твоята специалност, а казвам, че като всяка друга специалност възможностите са ограничени в някаква област. И тази област не е бизнес. Само това. Нищо за Германия, забележи, моля. Съгласна съм с теб, че филологията е най-добрият избор, ако желаеш да отидеш в екзотична страна. Само казвам, че трябва отсега да се знае каква магистратура и поне в коя държава. Защото да учиш 4 години ирански/корейски и да запишеш магистър в УНСС... не знам. Аз не бих. Ако не по време на бакалавъра, то след него е хубаво да се ориентира към магистър в съответната страна - доста повече плюсове ще му донесе отколкото да стои тук.
    Аз бих проверила, например, специалностите в Сеулския университет, както и в следващите 3-4 най-добри, цената на самолетните билети (огромна), впечатленията на чужденците от Корея, възможностите за обмен. Дали въпросните магистърски специалности не изискват случайно брой часове по бизнес/мениджмънт/счетоводство, щото ако се иска... лошо.

Исках да помогна на автора просто.

Ако желаеш да си продължим спора за специалности, заповядай я на лично, я във фейсбук.

Супер фен Аватара на tireheb
    бтв верно само в българия моеш да си пишеш квато си искаш магистратура, независимо къв ти е бакалавърът.
    в чужбина (или поне в скандинавските страни, тях съм проверявал) ти искат бакалавър "по темата" ако ше записваш магистратура

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от tireheb Виж мнението
    в чужбина (или поне в скандинавските страни, тях съм проверявал) ти искат бакалавър "по темата" ако ше записваш магистратура
    Мдам.
    Потвърждавам.

Във Франция не е така. Тука учиш биология и химия например, решиш, че ти се става инженер, никакъв проблем да си продължиш като такъв. Много ми е странно това.
    Баща ми работеше с един френски инженер, който учил 3 години медицина, ама после решил, че му е трудно и не му харесва и се преместил директно за инженер.
    [color=#B22222][size=3][b]

Savoure l’harmonie du ciel,
    Vois que tout est essentiel,
    Et comprends que, toi aussi, tu en

Мега фен Аватара на draid
    бтв верно само в българия моеш да си пишеш квато си искаш магистратура, независимо къв ти е бакалавърът.
    Това не е съвсем така, може би само в УНСС се наблюдава това явление иначе трябва да държиш приравнителни години преди да може да запишеш маг в друга спецалност.

баш си е така
    просто в СУ ако си учил съвсем друг бакалавър от желаната магистратура, самата магистратура е 2 години
    ако си учил нещо близко е година и половина

Супер фен Аватара на cyclops
    На някой може да му е полезно това. Доста е полезно, не отдавна го открих. Може да сварнити университети и направление със собствена класация, според това което ви вълнува http://rsvu.mon.bg/rsvu2/?locale=bg#rsvu_app

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от AnarchyBoy Виж мнението

Ине, нямам нищо против теб душицо, ама бръщолевиш глупости на килограм, специално съм питал за това, единствения, на който бих се доверил да ми преподава Ирански (Фарси) е доц. Панов, а той е толкова зает, че дори и да ми намери време, сигурно ще струва по 50 лв на час.. Така, че ако обичаш спри да говориш на изуст..

Другото, което е.. От къде ти дойде това, че не можеш да запишеш МИО или МО магистратура, с филология за бакалавър?
    Ъмм, само да те светна специално за АРАБСКИЯ свят се търсят хора с езици и МИО или МО, петролни компании, холдинги, шейхове, бе там е мазало.. схвана ми идеята.. Да имаш бизнесИКОНОМОполитическо ОБРАЗУВАНИЕ, съчетано с перфектно познание за култура, манталитет и език, нали знаеш, къде те изтрелва? Не казвам, че ще ми е лесно, но както аз ще дам на живота ~ 6 години робски труд, само докато завърша, да не говорим след това, то съответно, той ще ми се изплаща после, най-вероятно и с теб ще е така..

И бтв, сериозно като цяло си точна, ама от де го извади това его напоследък, хвани се спри, това, че си в Германия не те прави нито по-умна, нито нещо ПОвече от нас..
    Глупаво е смисъл, аз не хуля нито една специалност, защото, ако беше глупава и без шанс за развитие, нямаше и да я има като специалност в Университет, още по малко в Софийски..
    Така че, си спести глупавите коментари по повод филологиите, защото:

1во Това знание ти остава за цял живот.. Култура, Език, История
    (на някой хора това им е по-интересно от това да застана и да забозя над някви сметки)
    2ро Знанието е дар, независимо какво е, всяко научено нещо е само в твой плюс
    3то Филолозите имат адски АДСКИ огромен спектър от възможности за развитие, докато ИКОНОМИЧЕСКИТЕ специалности, т.е. Икономистите, трябва да се квалифицират в някаква строго индивидуална сфера на икономиката (те са много сфери), но за да се преквалифицираш, трябва да учиш съвсем различни неща, следиш ли ми мисълта? Аз уча нещо, което ще ми остане за цял живот и ще мога да го ползвам, ще ми се наложи да го науча един единствен път и за нататък ще го имам..
    Докато икономиката се мени, а с нея и пазара й..
    Като цяло не искам да навлизам в спор за страните, но твоята безценна Германия, има ли позлатени автобусни спирки?
    (Златото отразява слънцето, та като е 50 + навън, вътре в спирката на климатика ти е около 28, ларш )
    Ъмм в Германия получаваш ли 50 хиляди долъра, като ти се роди бебенце и естествено апартамент?
    Съученици на майка ми живеят в Кувейт и Катар от 30 години..
    1вото им дете, тази ходина завърши Кеймбридж, другото в 2ра година в Харвард..
    Имат пари да си купят буквално половин Студентски.. та
    Германия не е толкова велика колкото твърдиш, моля те осъзнай се и спри малко, че започна на целия форум да лазиш по нервите.. Германия това Германия онова, ем окей като е толкова хубаво, ходи в Немския тийнпроблем и си пиши с Германците..
    Тъпо е човек, говориш за специалности, над които нямаш реална преценка, а това което МЪЖО ти е казал, не значи нищо, докато не си опитала от първа рака, дет има една приказка око да види, ръка да пипне..
    Таа такам, учи си там в Германия, намали егото на половина, защото не си повече от нито един от нас, колкото и тъжно да ти звучи, всички сме на едно дередже..
    Нито ти си повече нито ние, равни сме.. Можеш да спреш с надменното държание и злобни подхвърляния относно филологиите, това, че на теб ти се струват безинтересни скучни и безпреспектвни, не значи, че са такива..
    Ще си позволя да те нарека, леко простовата (мисля, че това е правилната дума) Защото смяташ, че има лоша специалност, като цяло това е доста Бай Ганьовско изказване.. Учението е плюс, каквото и да е, но явно ти си си набила в главата, че света се върти само около единия бизнес..
    Стегни се малко, мъжО ти е филолог, все пак.. Филологията не е лошо нещо, особено ако смяташ да идеш в тази страна, за която толкова усърдно уж учиш 4 години в Университета.. На него корейстиката не му е била необходима окей разбирам.. Но аз искам да науча историята на Персия, културата им, бита им.. обичаите им, всичко.. до основи да го попия, защото ми е адски интересно, да чудех се какво да запиша, но избрах това и не съжалявам, опиянявам се от интерес.. След време като (ако) завърша МО/МИО, с езиците, които знам, и които смятам да науча, ще мога да се рализирам в над 60 държави, с общ брой говорящи от около 1 милиард и половина, без да вписвам Английския..
    Та ето ти съчетание на Филология с Икономика, което ти отваря ебати прозореца..
    Не си го меря с теб в момента, вярвам от дъното на душата ми, че на теб твоята специалност ти е интересна и, че всъщност има адски голямо поле за развитие, просто много ме дразниш с тези твой изказвания тип..

"Обучението в Германия е класа над всичко друго".. Ъмм нали знаеш, че ако ми се учи, дали в БГ дали в Германия, дали в Зимбабве все същия кур, ще си го науча, квото и да е където и да е, та този ти аргумент абсолютно отпада..

Другото, което ме дразни е, че мислиш, че като си в Германия си фанала господ за шлифера, е да ама не е така и много скоро ще го разбереш, надявам се, по-скоро, за да не ни избиеш мозъчните клетки.. Този ти аргумент също отпада, равни сме човек разбери го, не си повече от никой друг, надменното ти държание дразни много..

Оф, не знам дали даже съм завършил смислено.. пиша и пия бири в 4:30 сутринта, чакам да стане 7 да се стягам за лекция, че ме мъчат тука едни мъкии..

Аре със здравЕ Инке, не с лошо, точна си супер си, аз повече няма да споря, щото това е глупаво.. Като си дойде в БГ, да си пием бирата и да си лафим за някви рандъм неща, ще бъде най-добре предлагам аз..

Лека и мека, на всички будни.. Олях се малко..
    Ae кво направи бе? Ще стресираш момичето... Да,вярно е,че доста пише за Германията, но това според мен се дължи не заради голямо самочувствие, ами по-скоро защото изпитва затруднения и търси някакъв вид съчувствие, помощ, подкрепа, съжаление. гуш

Само че точно в тази тема съм съгласен с нея. Не всички специалности имат широк обхват от възможности. Всяка наука е полезна, но понякога работата не опира само да учиш нещо, защото ти е съмнително интересно. Едно е да знаеш със сигурност, че го искаш, друго е като просто ти се вижда приятно за изучаване.. А на нашата възраст.. кой знае какво иска точно.
    Та виждаш какво става в страните от Близкия Изток ? Като се има в предвид колко демокрация са.. след падането на Сирия нищо чудно и Иран да го отнесе.
    А с една магистратура... трудно се изучава икономиката. Да, възможно е да я изкараш, но имай в предвид, че магистратурите са измислица за продължение и затвърдяване на знанията от бакалаварската степен.

баш си е така
    просто в СУ ако си учил съвсем друг бакалавър от желаната магистратура, самата магистратура е 2 години
    ако си учил нещо близко е година и половина
    По-скоро разликата е 1 година. Ако си уъчил същото учиш 3 семестъра, ако не си учиш 5, като в тия 2 семестъра са ти наблъскани 16-20 предмета които се смятат за профилирани за новата специалност. Реално 1 и 2 курс се учат еднакви предмети.

може, може
    не съм напълно убеден как стоят нещата, ама факт е, че в крайна сметка МОЖЕШ да учиш квато си щеш магистратура с къвто си щеш бакалавър

Можеш, но реално ти така или иначе учиш голяма част от важните за специалността предмети. За това казвам, че обикновено първите две години се учат сходни предмети, а след това се "специализират" за това и са тия изравнителни години както ги водят. Учиш една година предмети от съответната специалност и ако си вземеш всичко, то тогава имаш право да запишеш магистратура.

anonymous708973
    Guest
    Малей, да се откажеш от медицина и да запишеш инженер. От трън та на глог
    Адмирации към хората, завършили и разбиращи двете специалности.

Цитирай Първоначално написано от cyclops Виж мнението
    На някой може да му е полезно това. Доста е полезно, не отдавна го открих. Може да сварнити университети и направление със собствена класация, според това което ви вълнува http://rsvu.mon.bg/rsvu2/?locale=bg#rsvu_app
    Въх, европейският колеж има завидни оценки, пък е голяма пародия на университет.

Град
    София, България
    Малей, да се откажеш от медицина и да запишеш инженер. От трън та на глог
    Адмирации към хората, завършили и разбиращи двете специалности.
    Учителя ми по математика е така :Д невероятен е.

Мега фен Аватара на bloodyF
    Град
    Heaven

Мъжо ми не е филолог вече точно поради причината, че започна със специалността със същите погрешни очаквания, с които и ти.

"Мъжът" ти сам ли реши да прекъсне и да се мести при теб или той просто си е мъж под чехъл и е бил принуден?

едит: и защото спомена , че ''защото един студент първа година да ми изтъква позлатените спирки като аргумент защо е записал филология... как да ти кажа. Абсурдно е. ''

А не е ли абсурдно, че човек, записал в Германия изтъква безплатни вестници и ''страхотно меню в стола'' като причини за това, че е толкова невероятно да учи там?
    Последно редактирано от bloodyF : 09-20-2013 на 19:35
    Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./

^ Чудно ми е какво те накара да се заяждаш безпричинно при положение, че прословутата ѝ Германия даже не е спомената в темата.
    [color=#B22222][size=3][b]

Savoure l’harmonie du ciel,
    Vois que tout est essentiel,
    Et comprends que, toi aussi, tu en

Град
    София, България
    ^Още по-чудно ми е, на мен пък, защо слага мъжът в кавички, при положение, че собствената и "връзка" е пълна пародия?

Супер фен Аватара на Naive
    Град
    София
    На мен ми е още по-чудно защо засяга нещо, което първо няма нищо общо с темата, второ е лично и касае само Пантерата и мъжа й.

Другото, което е излишно даже да коментирам - хората правят и такива избори, представи си, когато искат да са с някого.

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Hayashi Виж мнението
    ^ Чудно ми е какво те накара да се заяждаш безпричинно при положение, че прословутата ѝ Германия даже не е спомената в темата.
    Как ще е безпричинно, бе? Той някой доста по-умен от мен го е казал много вярно (Фройд, нищо че не го харесвам): "Неизразходената сексуална енергия се изразява в други видове енергия, приемащи положителен или отрицателен вид".

Супер фен Аватара на umri
    Град
    Студентски град
    Цитирай Първоначално написано от bloodyF Виж мнението
    "Мъжът" ти сам ли реши да прекъсне и да се мести при теб или той просто си е мъж под чехъл и е бил принуден?
    Беше ми казано колко слаб коментар е бил написан. Предложението беше да ти сипя. Мисля да подмина. Знаейки степента ти на филмираност и драмите за хипохондрика, мисля че е безмислено да се връзвам на човек като теб.

Ина, спри да се връзваш на такива. Безкрай са.
    Temet Nosce

벨야카

^Какво смяташ да учиш сега ако не е тайна ? Имах чувството, че това ти е харесвало и си го записал с желание ?

Мега фен Аватара на bloodyF
    Град
    Heaven
    Как ще е безпричинно, бе? Той някой доста по-умен от мен го е казал много вярно (Фройд, нищо че не го харесвам): "Неизразходената сексуална енергия се изразява в други видове енергия, приемащи положителен или отрицателен вид".

Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./

Супер фен Аватара на umri
    Град
    Студентски град
    Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    ^Какво смяташ да учиш сега ако не е тайна ? Имах чувството, че това ти е харесвало и си го записал с желание ?
    Записах го с желание, да, беше ми първо желание. Две години изкарах, запознах се с корейци, с кореисти завършили и настоящи, с културата, с историята, с начина им на храна,мислене,живот,език,по п култура,филмова култура, абе всичко горе/долу. Не ме грабна, не ми хареса, не го учих с желание, взимах си изпитите, но не беше там въпроса. Винаги съм искал да уча навънка, но финансово не е зависило от мен и бащата все ме прикоткваше да уча в България, а то в България къде другаде да учиш, ако не СУ, та отидох. Отделно, за корейския, тоя език няма как да се научи за 4 години в университета. Трябва задължително да живееш поне година в страната им, за да се приспособиш и да го научиш по като хората. Не ми се отделя толкова време за това, при положение, че го правя с нежелание, не ми се прави с нежелание нещо цял живот. А защо Германия.. защото имам определени схеми наредени в главата, как ще стане цялата работа, план. Части от плана се провалиха, но ще го преправя. Просто в момента действам според конюнктурата. Закони се променят и за университетите и за работата и тн. А това, че съм решил да ходя там заради пантерата е най-голямата глупост за човек, който наистина знае за какво става дума, но не виня никого, защото никой не знае ситуацията, а най-логичното, на пръв поглед, е че е заради нея. Не ми се изпада в повече подробности, най-малко във форум. Всеки е свободен да си мисли каквото си поиска, а мен не ме грее особено, затова и не се ядосах на BloodyF.

А пантерата може да спре да обяснява какви решения съм взел, какво съм направил... ако съм имал желание да споделям, съм щял. Не се научи.
    Temet Nosce

벨야카

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си