- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Подходящ университет
Аз не видях Ина да се изкарва нещо повече затова че учи тук а само споделя впечатления .
ти си тощи които вече вьв втора тема я нарича че е хванала Господ за шлифера
Факт е че университетите тук са на много по високо ниво но пьк и тук има финансова важможност за това ниво
Но пак и ние не чакаме наготово парите да ни паднат от небето
Програмата MBA е точно за хора, завършили бакалавър в област, различна от икономика/бизнес. Влез в сайта на който и да е университет, предлагащ MBA, и виж какви са условията за прием. Погледни и какви модули се учат - най-основните, които иначе повечето се учат в бакалавър.
Програмата си е популярна и престижна, но да завършиш бакалавър икономика/бизнес и да запишеш MBA няма смисъл и по-скоро ти смалява шансовете пред кандидат, завършил инженерна специалност примерно и MBA след това. За завършили бакалавър икономика/бизнес се предлагат магистри, които задълбочават в една определена област от бизнес/икон. направленията, по която ти вече имаш основните познания.
Окей. Нека филологиите да имат по-широк спектър. Окей, нека. Майка ми е филолог, не само по образование, а и по душа. Дипломната й работа е единствената в ПУ, която е издадена като книга и служи за учебник на бъдещите филолози. Канили са я да преподава. Мисля, че всички знаем, че с преподаването за престиж и ниска заплата идва и възможността за частни уроци, които струват майка си и баща си. Ама не. Занимава се с... много неща де, да кажем маркетинг и реклама предимно. Не ми обяснявай перспективи, моля те.
Мъжо ми не е филолог вече точно поради причината, че започна със специалността със същите погрешни очаквания, с които и ти. При това нека отбележим, че той си го беше избрал и учил целенасочено по английски, за да влезе... Трудно ми е да го сравня с човек, който го е домързяло да иде на изпит, кандидатствал е с матура и в момента се опитва да убеди цял форум как едната от двете специалности, в които са го приели, е толкова добра, че няма накъде.
Енуей, учи си, щом ти харесва. Дано наистина имаш шанс да отидеш в Иран и да направиш нещо, защото един студент първа година да ми изтъква позлатените спирки като аргумент защо е записал филология... как да ти кажа. Абсурдно е. В Корея е доста по-трудно да идеш, дано за Иран да не е така, защото каквото и да си говорим, няма смисъл да учиш даден език, ако нямаш възможност да го говориш с нейтив спийкъри. Или?
Прозорецът, за който говориш, засега е в много далечното бъдеще и изцяло имагинерен. Надявам се поне да познаваш някой, който го е правил, защото тази идея не е никак нова и винаги я чувам от хора, записали филология.
Просто... между филологията и икономиката има една много голяма прилика и тя е, че и двете специалности се записват основно от 2 типа хора - или такива, в които им е в кръвта да са филолози, или от такива, които идея си нямат какво искат да учат. А ако филологията ти е в кръвта, защо изобщо си кандидатствал в УНСС и т.н.? Познавам хора, на които им е в кръвта, даже една много близка приятелка записа китайски с английски. Радвам се за нея, просто... познавам я от години и знам, че това си е нейното нещо, бе. Просто нейното. Точно за нея си е да учи нов език, фонетика, граматика, да попива от новата култура и т.н.
Надявам се културата и битът им да продължава да ти е интересен и да не се окажеш с излъгани очаквания. Нормално е в началото да си опиянен - ново е, непознато е. Познавам хора, които бяха така и след няколко месеца се оказа, че изобщо не си се представят в държава като тази с техните обичаи. Въпрос имам тук: В Иран забулват ли си жените? Ти как гледаш на това, смяташ ли, че си способен да живееш по тоя начин?
Икономиката се меняла, господииии.. Мъка, мъка. Нека да се смени, каквото и да означава това в твоята главица, икономическите правила си остават абсолютно същите. Взаимодействието между търсене и предлагане, равновесието, реакцията на хората на стимули етц. е абсолютно същото във всяка държава по всяко време.
И последно: Не знам защо намеси моето учене в Германия и тук, по дяволите. И в Германия има хора, които записват филологии. В първия си пост една думичка за Германия не бях казала - прочети го пак, за Бога. Никъде не съм казала, че обучението в Германия е "класи над всичко друго", изобщо не съм я намесила бе, капиш?
Говорих за корейски в първия си пост, защото авторът се чуди за тази специалност, а аз имам добри наблюдения според мен.
Исках да го спася от заблудата, че с един корейски и опа - корея с целия й потенциал за бизнес е твоя.
Айде със здраве.
Последно редактирано от PinkPan7her : 09-18-2013 на 07:27
Само още едно нещо:
Не оплювам твоята специалност, а казвам, че като всяка друга специалност възможностите са ограничени в някаква област. И тази област не е бизнес. Само това. Нищо за Германия, забележи, моля. Съгласна съм с теб, че филологията е най-добрият избор, ако желаеш да отидеш в екзотична страна. Само казвам, че трябва отсега да се знае каква магистратура и поне в коя държава. Защото да учиш 4 години ирански/корейски и да запишеш магистър в УНСС... не знам. Аз не бих. Ако не по време на бакалавъра, то след него е хубаво да се ориентира към магистър в съответната страна - доста повече плюсове ще му донесе отколкото да стои тук.
Аз бих проверила, например, специалностите в Сеулския университет, както и в следващите 3-4 най-добри, цената на самолетните билети (огромна), впечатленията на чужденците от Корея, възможностите за обмен. Дали въпросните магистърски специалности не изискват случайно брой часове по бизнес/мениджмънт/счетоводство, щото ако се иска... лошо.
Исках да помогна на автора просто.
Ако желаеш да си продължим спора за специалности, заповядай я на лично, я във фейсбук.
бтв верно само в българия моеш да си пишеш квато си искаш магистратура, независимо къв ти е бакалавърът.
в чужбина (или поне в скандинавските страни, тях съм проверявал) ти искат бакалавър "по темата" ако ше записваш магистратура
Във Франция не е така. Тука учиш биология и химия например, решиш, че ти се става инженер, никакъв проблем да си продължиш като такъв. Много ми е странно това.
Баща ми работеше с един френски инженер, който учил 3 години медицина, ама после решил, че му е трудно и не му харесва и се преместил директно за инженер.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
баш си е така
просто в СУ ако си учил съвсем друг бакалавър от желаната магистратура, самата магистратура е 2 години
ако си учил нещо близко е година и половина
На някой може да му е полезно това. Доста е полезно, не отдавна го открих. Може да сварнити университети и направление със собствена класация, според това което ви вълнуваhttp://rsvu.mon.bg/rsvu2/?locale=bg#rsvu_app
Ae кво направи бе? Ще стресираш момичето... Да,вярно е,че доста пише за Германията, но това според мен се дължи не заради голямо самочувствие, ами по-скоро защото изпитва затруднения и търси някакъв вид съчувствие, помощ, подкрепа, съжаление. гуш![]()
Само че точно в тази тема съм съгласен с нея. Не всички специалности имат широк обхват от възможности. Всяка наука е полезна, но понякога работата не опира само да учиш нещо, защото ти е съмнително интересно. Едно е да знаеш със сигурност, че го искаш, друго е като просто ти се вижда приятно за изучаване.. А на нашата възраст.. кой знае какво иска точно.
Та виждаш какво става в страните от Близкия Изток ? Като се има в предвид колко демокрация са.. след падането на Сирия нищо чудно и Иран да го отнесе.
А с една магистратура... трудно се изучава икономиката. Да, възможно е да я изкараш, но имай в предвид, че магистратурите са измислица за продължение и затвърдяване на знанията от бакалаварската степен.
може, може
не съм напълно убеден как стоят нещата, ама факт е, че в крайна сметка МОЖЕШ да учиш квато си щеш магистратура с къвто си щеш бакалавър
Можеш, но реално ти така или иначе учиш голяма част от важните за специалността предмети. За това казвам, че обикновено първите две години се учат сходни предмети, а след това се "специализират" за това и са тия изравнителни години както ги водят. Учиш една година предмети от съответната специалност и ако си вземеш всичко, то тогава имаш право да запишеш магистратура.
"Мъжът" ти сам ли реши да прекъсне и да се мести при теб или той просто си е мъж под чехъл и е бил принуден?
едит: и защото спомена , че ''защото един студент първа година да ми изтъква позлатените спирки като аргумент защо е записал филология... как да ти кажа. Абсурдно е. ''
А не е ли абсурдно, че човек, записал в Германия изтъква безплатни вестници и ''страхотно меню в стола'' като причини за това, че е толкова невероятно да учи там?![]()
^ Чудно ми е какво те накара да се заяждаш безпричинно при положение, че прословутата ѝ Германия даже не е спомената в темата.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
^Още по-чудно ми е, на мен пък, защо слага мъжът в кавички, при положение, че собствената и "връзка" е пълна пародия?
На мен ми е още по-чудно защо засяга нещо, което първо няма нищо общо с темата, второ е лично и касае само Пантерата и мъжа й.
Другото, което е излишно даже да коментирам - хората правят и такива избори, представи си, когато искат да са с някого.
Temet Nosce
벨야카
^Какво смяташ да учиш сега ако не е тайна ? Имах чувството, че това ти е харесвало и си го записал с желание ?
Записах го с желание, да, беше ми първо желание. Две години изкарах, запознах се с корейци, с кореисти завършили и настоящи, с културата, с историята, с начина им на храна,мислене,живот,език,по п култура,филмова култура, абе всичко горе/долу. Не ме грабна, не ми хареса, не го учих с желание, взимах си изпитите, но не беше там въпроса. Винаги съм искал да уча навънка, но финансово не е зависило от мен и бащата все ме прикоткваше да уча в България, а то в България къде другаде да учиш, ако не СУ, та отидох. Отделно, за корейския, тоя език няма как да се научи за 4 години в университета. Трябва задължително да живееш поне година в страната им, за да се приспособиш и да го научиш по като хората. Не ми се отделя толкова време за това, при положение, че го правя с нежелание, не ми се прави с нежелание нещо цял живот. А защо Германия.. защото имам определени схеми наредени в главата, как ще стане цялата работа, план. Части от плана се провалиха, но ще го преправя. Просто в момента действам според конюнктурата. Закони се променят и за университетите и за работата и тн. А това, че съм решил да ходя там заради пантерата е най-голямата глупост за човек, който наистина знае за какво става дума, но не виня никого, защото никой не знае ситуацията, а най-логичното, на пръв поглед, е че е заради нея. Не ми се изпада в повече подробности, най-малко във форум. Всеки е свободен да си мисли каквото си поиска, а мен не ме грее особено, затова и не се ядосах на BloodyF.
А пантерата може да спре да обяснява какви решения съм взел, какво съм направил... ако съм имал желание да споделям, съм щял. Не се научи.
Temet Nosce
벨야카