- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Да простим ли изневярата?
Не мога да ти дам пример за подходящи обстоятелства, защото това, което би могло да ме накара да простя изневяра, едва ли би било достатъчно за теб.
Въпросът е по-скоро: защо смяташ, че МОЖЕШ, ако твърдиш, че НИКОГА НЕ БИ. Ако никога няма да го сториш, значи просто не можеш.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Защото цялата концепция за изневярата, а именно дейстие зад гърба на партньора, породено от несинхронност в характери, нагласи, поведение, разбиране на другия и подкопаващо доверието и неприкосновеността на връзката с каквато и да е цел, не се вписва никъде сред моралните ми принципи и няма вратичка, която да я вмъкне като легитимно съществуващо понятие в системата ми от правила. Колкото и да се стараеш и да бъркаш водата и олиото няма да се превърнат в емулсия без емулгатор. На същия принцип сме и ние с изневярата. И съм решил че емулгатор няма да има.
edit: Мога да простя от гледна точка на това че знам по какъв процес трябва да се премине, как да се говори и кой какви компромиси би било добре да направи. Но това изобщо не означава че крайнаат цел на подобно действие ще оправдае усилията и на двамата. Поне моите усилия не биха били оправдани, защото смятам каузата за загубена. По горе съм писал защо. Изневярата е следствие, а не причина.
Последно редактирано от valdesbg : 10-21-2013 на 15:06
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Което ни връща обратно на това, че не можеш да простиш. Защото сам си поставил границата на нещата, които можеш да допуснеш и които не можеш.
Което пак ни връща на темата - ти не можеш, затова не искаш и затова не би.
Аз мога. Моята система от правила го допуска. А дали ще поискам и следователно дали бих, зависи от изцяло други неща.
Аз не съм за прошката при изневяра, напротив. Ако един човек те обича истински няма да ти изневери. Ако ти изневери и ти му простиш, той ще се върне при теб и това може да се повтори. Ти не си някаква стока, а си човек с чувства, които не могат да бъдат потъпквани по никакъв начин.Така че просто се разделете.
Примера с шоколадите е доста точен, не съм диабетик. Нито по принцип нито в контекста на примера. Нямам какво друго да кажа.
Dr. Gregory House
Умея да прощавам по принцип. Конкретно също умея. Акта на прощаване не е обвързана с моралните принципи на даден човек. Прошката като абстрактно понятие също. Проблемно се оказва нещото заради което акта на прощаване е необходим.
Само по себе си.. дали ще простиш за счупената ти любима чаша, обида, казана в ядосано състояние, сгазената ти котка или заразяване с HIV е абсолютно идентично като процес и проява на една и съща способност. Ако можеш за едното ще можеш и за всички останали. А дали предмета на прошката ще оправдае усилията необходими за прошка, конкретно за теб, мен, Пенка е въпрос на съвсем друга дискусия.
Dr. Gregory House
Аз не съм за прошката при изневяра, напротив. Ако един човек те обича истински няма да ти изневери. Ако ти изневери и ти му простиш, той ще се върне при теб и това може да се повтори. Ти не си някаква стока, а си човек с чувства, които не могат да бъдат потъпквани по никакъв начин.Така че просто се разделете.
valdesbg, можеш ли да простиш убийство?
Мога и при определени обстоятелства и/или определени хора бих.
Dr. Gregory House
В тоя форум съм се убедил че е много лесно да говориш от гледната точка на трети човек, стоящ пред монитора без работа.
Обаче въобще не знаете как ще реагирате ако на вас се случи. Първо че много зависи от човека с който сте и какви са ви отношенията. Второ много зависи какво е породило изневярата.
Супер лесно с лека ръка казвате да бих простил/а. Никога не бъдете толкова сигурни, защото не знаете къде ще ви довее живота. И дано не ви се случва.
Не бих простил да ми изневерява,но когато аз изневерявам това е друг въпрос.
Предпочитам да сме разделени, ако ще се занимава с друг човек.
Същото важи и за мен. Не бих, освен ако не съм прекратила отношенията ни поради някаква причина.
*сън*
Въх, прав си. Не се бях замисляла, но наистина процесът (какъвто и да е той, понеже не мога да го обясня) е същият. Обаче... смятам, че прошката е обвързана с принципите на даден човек. Защото точно принципите "говорят" дали предметът на прошката оправдава усилията.
Но за мен не е едно и също да простя за счупена чаша и сгазена котка. В смисъл... процесът - да, обаче усилията ще са съвсем различно количество.
Макар че... то и да прощаваш заразяване с HIV, и да не прощаваш, то все тая :д
Бих простила, но преди това тоя, който ще ми изневери, ще отнесе някоя и друга точилка във врата. Ама не съм ревнива, не.