- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Да останеш или да заминеш....
Здравейте, дълго се чудих в коя категория да пусна темата, но накрая реших, че тук ще е най-добре. Заглавието на темата говори само по себе си. В днешно време постоянно се говори за това дали хората трябва да останат в България или да заминат да се реализират и да устройват живота си в чужбина. Аз съм от тези, които са привърженици на втората идея (наречете ме както искате). Не твърдя, че не харесвам страната си, напротив - обичам я, но до сега аз не виждам какво положително е направила тя за мен... След гимназията имам желание на уча в чужбина и евентуално да остана да живея там. Знам какво е чувството, защото родителите ми са работили в чужбина и съм имал, както се казва, first-hand experience.
Аз не мисля, че в България мога да се развия, независимо от сферата, която харесвам. Останал съм с впечатлението, че в нашата държава, ако нямаш връзки и много пари, не ставаш за нищо, без значение какво си завършил и какъв човек си. Аз нямам връзки, нито много пари. Искам да се занимавам с медицина, но не желая да получа образование, което не се признава никъде и след това да работя за 2 минимални заплати и да трябва да плащам за това, че съм специализант. Не знам дали на друго място го има това... Да не говорим за след това...
В тази тема бих искал да чуя вашите мнения и отношението ви към чужбина
благодаря, поздрав xx
мое мнение е , че ако на млад човек му се открие възможност да замине за чужбина - без да се замисля да заминава , няма какво да се прави в България .
Може би си прав, че там ще се реализираш по-добре, но ако смяташ да емигрираш за постоянно спри да се оплакваш от положението в България. Човек, който не смята да даде нещо за родината си и да я промени поне малко към по-добро няма право да обвинява другите за състоянието и в момента.
Що пък да няма? Много ми е смешно така като се изказвате - аз бягам от родината, защото положението е зле. Не съм аз виновна, че положението е такова обаче. И не съм сляпа, нито ще си затварям очите за нещата, които са зле в България. Защо това, че оставам, да ми дава специалната привилегия да се оплаквам от ситуацията?
Не го приемай като заяждане, ама просто ми е чудно.
Между "чужбина" и "чужбина" има огромна разлика. Не можеш да разделяш целия свят на България и "чужбина". Има много държави, много различни манталитети, няма как да знаеш дали ще ти допаднат, дали ще устискаш една година, камо ли много. В момента си градиш сухи теории. Като млад човек трябва да заминеш, разбира се, да видиш малко свят. Не разчитай на впечатленията на родителите си, защото всеки човек е различен. Има хора, които просто не са замесени от тестото за чужбински приключения - което в никакъв случай не е лошо, просто хората сме различни. Виж как ще се чувстваш, пък тогава прецени. В противен случай просто си правиш вятър на устата.
Що ли? Щото да ти е хубаво на теб и на децата ти, за тва!
Какво имаш да отбелязваш? Хващаш самолетчето за Германия, миеш им кенефите за 1500 евро и се кефиш колко е по-добре, няма за какво да отбелязваш нищо...
Никой не е казал, че тук е идеално, но има и далеч по-неуредени държави, а младите имаме достатъчно години, за да променим поне с малко нещата към по-добро.
По-добре да остана и със заплатата си на висшист-преподавател да не мога да си изхраня децата?
Това, че съм избрала да отида там, където ще бъда оценявана според възможностите си и където няма да се сблъсквам с абсурди и несправедливости всеки ден, не означава, че трябва да си затварям очите, нито че внезапно губя правото си да коментирам ситуацията в България.
И ти си виновна, че положенито е зле, и аз също съм виновен и всички, които живеем тук. А най-вече са виновни тези, които са избягали в чужбина и са забравили от къде са тръгнали.
Сега сигурно ще кажеш -Ама те политиците ни ограбиха държавата, циганите са ни виновни че имат по 12 деца не работят и крадат, заплатите са ниски.. Обаче кой ги избира тези политици, кой допуска тези кражби, кой е виновен за икономическото положение в българия? Ние, българите.
Бягайки в чужбина ти толерираш точно опадъка на държавата си. Лишаваш я от един образован млад кадър, който може да промени поне малко положението у нас. Ще си помислиш -Ама един човек какво ще промени? Ама ако са два, пет, десет, сто, хиляда... Това е начина. Тогава имаш право да си недоволна от положението тук, да се оплакваш, да протестираш и тн.
Винаги ми става смешно, когато някой, който живее от 10+ години в чужбина и почти е забравил родината си и езикът си ми обяснява колко било лошо положението в България и какво трябвало да се направи за да се подобри.
Хахах! Щяла да бъде оценявана... Колкото в щатите оценяват негрите и колкото ние оценяваме сирийците...
Айде, не можела да си изхранва децата... 7 милиона души, от които сигурно няма и 3 работещи, живеят тук и някак избутват, ти точно няма да можеш...
Или се бориш, мърмориш и помагаш за решаването на един проблем, или бягаш от него и мълчиш, но не и да бягаш, и мърмориш!
Горе съм я написала с главно Б, дай да не се заяждаме чак толкова на дребно : )
Защото човешкото същество е създадено да търси най-ефективния изход от една ситуация. Виждаш, че тук не те устройва, имаш надежда, че другаде ще е различно - отиваш. Ако още пазиш надеждата, че имаш някакво значение, че можеш да промениш нещо - остани.
Уважавам избора ти да останеш. Имам моите си причини да смятам, че нямаш значение за промяната, но не мисля да ги споделям с теб.
Интересен феномен: как досега не съм чула някой от емигриралите да се зъби по адрес на останалите, а винаги е обратното? Защо се месите на другите хора, при положение, че те не ви се месят на вас?
Според мен пък точно хората, които остават, ама не правят нищо по въпроса, нямат право да се оплакват.
Не виждам нищо лошо в това човек да отиде да поживее някъде другаде. Дори може би точно това ни трябва. Да погледнем отстрани. Да видим как другите държави се справят с проблемите, които ги има в България. Това, че не си вътре в самата държава, не означава, че не можеш да помогнеш.
По темата - аз съм решила, че не искам да остана тук. Или по-точно не искам да получа висшето си образование тук. За после не знам. Може и да се върна, може и да не се. Но, честно, имам чувството, че висшето образование тук не значи нищо. Както и средното, впрочем. Имаме толкова много училища, че куцо, кьораво и сакато може да се запише и с малко повече пари даже да завърши със сносни оценки. После сульо и пульо си развяват невероятните дипломи и сертификати, и не знам си още какво и се тупат по гърдите колко са интелигентни. Обожавам страната си, но държавата ми идва малко в повече.
Да, точно това е проблемът на българските емигранти - забравят, че са българи. Попринцип съм ЗА обучението в чужбина и ЗА работата там, но тогава когато след като се изучиш ще приложиш знанията си у нас и с парите спечелени там ще се върнеш и ще направиш нещо в родината. А не да идеш и да забравиш от къде си тръгнала, не децата ти да незнаят къде се намира България, не да работиш като за чужденците като втора ръка човек и да си доволна от това.
За пример мога да ти дам турските емигранти. Те са един много добър пример за емигриране без бягане от отговорност към родената си. Те отиват в чужбина, но там продължават да говорят по между си на родния си език, продължават да спазват обичаите си, подкрепят се взаимно в чуждата държава и чакат с нетърпение момента, в който ще си върнат в родината си. А българите какво правят? - Отиват там, забравят езика и обичаите си, гледат да се прецакват един друг, мазнят се на чужденците и дори не се сещат за България. И накрая влизат в един форум и започват до обясняват колко било лошо положението тук.
Ключовата дума е надежда. : )
Имам надежда, че ако се боря в чужбина, ще има ефект. Нямам надежда, че ако остана тук, борбата ще има някакво значение. Това обаче не означава, че и тук, и там, не е еднакво трудно. Въпросът е има ли смисъл от тия трудности.
Достатъчно ясна?
Защо ти е да се ограничаваш до два избора ?
Много известни Български личности през 19 и 20 век, са избирали друг/а идея/избор. Една от тях е да се образоват в чужбина, след това да се върнат в България.
Тогава държавата е нямала какво да им предложи, въпреки това са помагали и давали.
Все ни учат, че държавата е народа и народа прави държавата. Каква е държавата според теб ?
Ти сам го каза. Тя не дава, корумпирана е, разединена е... Едни страдат от носталгията като дърпат въжето на една страна, други дърпат въжето на другата страна, понеже желаят да се развиват, но не по старите принципи. Тя не прави нищо положително за нас.
Извинявай ама не казах ли, че държавата е народа ?
Последно редактирано от SHPAIdURmeN : 05-25-2014 на 20:49
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Като избягаш единствено ставаш емигрант в чуждата страна. Ако не си някакво светило в някоя област да те молят да идеш в чужбина, си точно един обикновен емигрант. Щото България има над 3 милиона граждани зад граница, които, ако си бяха останали тук, може би целият народ щеше да живее по - добре. Щото цялата политика на страната ни е такава, хората с възможности и поне малко акъл да заминават за чужбина, тук да остават простите и неуките, щото се управляват по - лесно от местановци, съргеевци, боковци и тем подобни лайна. Аз лично мисля, макар че много ще кажат, че това са патриотични приказки, че защо ли да оправям на другите бакиите, че всеки, който е българин, трябва да остане в България и да работи за България, да прави нещо в България. Щото виновни за това дередже, на което сме, сме си самите ние, щото след "злия комунизъм (верно ли някой си мисли, че в България е имало истински комунизъм?)" народът остави разни мутри, измекяри и други подобни да разграбят държавата, позволи на разни диван мостовци, петър стояновци, царчета и други ей такива да разпродадат държавата и да направят всичко частно. Как им позволи? С невежество и на принципа "точно аз ли ще се бутам, който иска, да се бори". Щото ако народът се беше обединил на времето, нито мутрите щяха да просперират, нито тия щяха да ни управляват. И понеже тия са същите и знаят това, мед им капе на сърцето, кога видят поредния самолет я към Англия, я към Германия, щатите... пълен с млади хора, имащи потенциала да направят нещо за страната си, но изнасяйки го в чужбина, за да се реализира като мияч на чинии, автомонтьор, продавач в някоя верига магазини, в бутици, да гледа пенсионери... Забелязали ли сте, че колкото повече народът се измързелява и колкото повече иска всичко да му е на готово и да е по - лесно, толкова по - зле става всичко? Повечето си мислят - ще ида в чужбина, ще ми е по - лесно, България е зле, еди къде си е добре... А ако всичките тези останат тук и развият потенциала си тук, България ще бъде много по - добре за живеене от тия страни, към които се стремите. Ще кажете, че няма потенциал, няма какво да се прави тук. А кой какво прави? Половината отивате в чужбина, другата половина пърдят по диваните по цял ден и чакат някой да ги оправи. Ама нямало здравеопазване - ми как ще има, като кадърните доктори избягаха в чужбина. Нямало образование - как ще има, като всеки гледа да мине по линията на най - малкото съпротивление, като родителите не си възпитават децата или ги възпитават, че няма какво да пазят тук, при положение, че като завършат, ще избягат, като родителите се карат на учителите, които са със завързани ръце от закона така, че реално учител не може да каже нищо на ученик, който може да каже всичко на учител? Просто кучето играе според тоягата. Трябва да спре това промиване на мозъци, което гласи, че чужбината е утопия, което се насажда на децата от най - ранна детска възраст. Щото само по този начин - кадърните млади хора да остават тук, въпреки че в началото може би ще им е по - трудно, ще се оправи България. Тия в парламента по един или друг начин много скоро ще заминат всичките - народът няма да ги търпи вечно, особено ако народът е масово по - умен и по - способен, ако не протестират главно хора, които с минали оттам и са видели, че има протест. България има нужда от млади хора, лица, които да водят към подобряване на хавата. Ама повечето такива са заминали, а които не са имали възможност или просто са останали, са малцинство. Чуждите фирми можеха да бъдат български, всъщност могат да бъдат. Масовката, обаче, са хора, нищо не знаещи, нищо неинтересуващи ги, които гледат как да гепят нещо, как да минат някъде тънко и да не се занимават с нищо. Затова реално за мен всички, които заминават, обричат с още малко бъдещето на България. Нали си правите сметка какво ще стане, ако всички имаха възможност и кажеха - тук не е хубаво, заминавам?
Последно редактирано от prosto_chovek : 05-25-2014 на 21:10
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Аз имам в предвид точно тези турски емигранти, които са в Германия, Холандия, Белгия и други западноевропейски държави. Тези в България не ги броя за такива, а по скоро за потомствени турци, които са се оказали в пределите на страната ни по различни геополитически причини.
Та точно тези западноевропейски турски емигранти си пренасят бита в държавата в която отиват и започват да живеят там по техния си начин. Българите правят точно обратното - започват да подражават на местните. Турците там се прибират всяко лято в родината си. Това са и така наречените гастарбайтери или гурбетчии. Самият смисъл на думата гурбет или на немски гастарбайтер е човек, който пребивава в друга държава с цел да работи там. Те се определят точно като такива, а не като емигрирали за винаги. Голяма част от българите не се прибират с години, а някои и въобще нямат намерение да стъпват в родината си.
Ако Турция бъде приета в Европейския съюз и стане достатъчно демократична държава (няма да казвам икономически развита, тъй като тя е на второ място в Европа след Германия), то тези турци ще се върнат там без да се замислят. Обаче ако в България нещата се подобрят (което е почти невъзможно ако всеки бяга зад граница) колко от българите ще се върнат тук? Със сигурност няма да са много.