- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
2 часа гледам Йоли по 24kitchen
Ето какви готини нещица направи:
http://www.24kitchen.bg/recipe/chees...echeni-chushki - Начинът, по който поднеся проста салата с чушки и сирена, а именно като чийзкейк, е суперефектен, а безбожно прост!
http://www.24kitchen.bg/recipe/supa-...kado-i-skaridi - Още един начин да поднесем авокадо,
http://www.24kitchen.bg/recipe/palneni-patladzani - Тук бих заместила с тиквички, но... печени сирена, честно ли? Рецептата трябва да я кръстят на мен!
http://www.24kitchen.bg/shows/domash...esto-ot-domati - С готово песто, разбира се. Тестото пък е безумно елементарно и бързо, не се заблуждавайте.
http://www.24kitchen.bg/shows/domash...alkov-sladkish - Това бих го направила и с праскови! Мноого готин коз в ръкава ще е, когато се събираме вкъщи
http://www.24kitchen.bg/shows/domash...-s-jagodov-sos - И един убийствено бърз десерт за когато наистина няма време!
Ужасно ми хванаха окото!
И забелязвам как все повече ме влече към вегетариански рецепти.
Последно редактирано от PinkPan7her : 07-13-2014 на 10:34
Аз мисля да го заменя с ром, далеч по-вероятно е да имам вкъщи. Ненавиждам мастика.
http://www.24kitchen.bg/shows/domash.../limonovo-pile - Ето рецепта за по-интересно пилешко.
Аз мисля обаче да го префасонирам, не искам да пържа.
Издирвам готина рецепта за пилешко с гъби с някакво сосче на база бяло вино и лук.
всичко което даваш е някво изкилифлещено и със скъпи продукти
айде първото е готино, ама второто на мен поне не ми се нрави
Кое второто не ти се нрави?
Иначе да, аз си падам по "изкилифлещени" нещаЯм си и нормални, но не мисля, че за тях е нужно да пускам линкове - рецепта за пиле с картофи всеки може да си намери.
А относно цената - надявам се да не оставям такова впечатление наистина, защото не е така. Като повечето от нас, аз също съм на бюджет през поне 80% от времето и си правя сметката.
Хм, накара ме да се замисля. Добре, ще споделя няколко любими рецепти, които са изключително нискобюджетни.
Новата ми любима салата - беше опит да наподобя салата "Българче" от Хепи
Тиквички и патладжан се режат на лентички или колелца, няма значение. Подправят се със сол и зехтин, оставят се да се понакиснат за 15 минути, после се пекат на грил тиган. Не съм пробвала с обикновен, не знам дали ще се получи. Оставят се в хладилника да се изстудят, след това - вече студени - се режат на ситно, смесват се с нарязан домат и печена чушка, добавя се малко червен лук и отгоре се натрошава сирене.
(Пак на салата от Хепито съм хвърлила око, ама и тя е страннаСуров спанак, киноа, домати, печени чушки, варено яйце с дресинг, в който има соев сос и горчица. НЯМА такава вкусотия.)
Рецептата на Райдърката от форума за гъби с ориз - http://empirina.blogspot.com/2014/04...l#.U8KBJ_l_vWQ
При мен разликата е, че задушавам гъбите с чесън вместо с лук. Единственото небюджетно нещо тук е пармезанът, но той се намира и на малки - респективно евтини - опаковки.
Ето рецепта и за салатка, пак от нея - http://empirina.blogspot.com/2014/06...l#.U8KBrPl_vWQ
Мернах и някаква вариация на пържени тиквички - брашно се смесва с малко вода и повече бира и тиквичките се топят в това преди изпържване. Ставало много хрупкаво.
Печено пиле пък си правя по следния начин - измивам (!) пилешки бутчета, слагам ги в кутия или дълбока купа и забърквам марината от бира, зехтин/олио, соев сос. Може и черен пипер, ако желаеш. Оставям така за 15-20 минути, премествам в тавичка, изливам маринатата, добавям малко вода, 2-3 скилидки чесън, нарязани на едро, и пека 20 минути под фолио. След което махам фолиото и пека още 20, като чат-пат заливам месото с маринатата. Става бомба!
Ето и изкилифенчена (тая дума май всеки я пише по различен начин) рецепта за пилешки боздуганчета - взимат се пилешки бутчета, ама не цялата кълка, а само долната част - тая с кокала. Прави се марината от равни количества бяло вино, соев сос, зехтин, една чаена лъжичка настърган джинджифил, 1-2 скилидки чесън и - много важно - 1 щеееедра супена лъжица мед. Накисват се в марината добре и се оставят бая време - поне 6 часа. Вадят се, овалват се в сусам, пренасят се в тавичка, в която изливаме марината и малко вода - и печем пак около 40 минути.
Лелеее, тая рецепта едва си я изпросих от майка, мислех, че е голяма философия, пък то е елементарно.
Към последните две рецепти само правиш една голяма салата и ето ти ядене. Даже във втория случай ти е останала цяяяяла бутилка бяло вино да си пийнеш
Наистина се надявам да не мислиш така, защото - пак казвам - и аз съм на бюджет, да не говорим, че не разполагам и с огромни запаси от време да си готвя, така че нещата трябва да стават и бързо, и вкусно, че и компактно - в моя случай това значи, че си планирам какво ще ям поне 3 дни напред. Странните и по-скъпи неща като киноа, която участва в салатата на Хепи, например, се купуват, когато имам възможност, пък и стигат за много време. Половин шепа киноа ти е цяло ядене, тя набъбва, когато се сготви. Същата работа е и с кус-кус-а, ама истински, не макаронения вариант. С двете неща си правя две убийствено вкусни, лесни и бързи рецептички, мога да споделя, ако някой желае.
Цял живот родителите ми поддържат философията, че вкусното и здравословното ядене не е непременно скъпо, това ми е жизнена философия, затова и приех критиката ти присърце![]()
Изкилифинчените продукти са доста по-евтини в чужбина отколкото в България. Поне при нас в големите супермаркети се продават супер странни неща, които нито съм виждала, нито имам идея как се ядат, а не са безбожно скъпи въобще.
Истинския кускус например е някакви центчета за голяма кутия при нас. Просто е огромно част от арабската кухня, следователно има много търсене и се продава навсякъде. На мен обаче въобще не ми харесва, предпочитам си ориз.
В България норито за суши и пушената сьомга са доста по-скъпи, а аз тук си ги купувам постоянно въпреки, че бюджетът ми едва ли може да е по-ограничен.
Ина, защо за тези рецепти вместо да ми се пусне клипчето ми казва "This content is currently unavailable"?
Няколко пъти ядох един много готин мексикански сос от авокадо, някой ако има изпитана рецепта за него ще съм му супер благодарна.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Яяя ме светнете повече за киноа-то/а :Д нз кой род е, от тук го чух за пръв път,
на мен ми изглежда като ориз?
И има ли някакъв вкус или е като всичките видове трици и тем подобни? Че аз и на ориза слагам половин кило соев сос и подправки, иначе все ми е безвкусен..:Д
Последно редактирано от therichbitch : 07-13-2014 на 14:15
Киноа-то/та е безвкусна, може да се слага и на десерти, и на основни ястия/салати.
Протеин е, изключително хранителна е. Трябва да се измива добре преди да се свари, защото иначе горчи. Вари се като "истинския кус-кус" - тоест, кипваш вода, махаш от котлона, изсипваш киноа-та вътре и чакаш няколко минути да набъбне.
В Супичка има една салатка - сурови тиквички и моркови се правят на лентички с белачката и се заливат с дресинг от мед, оцет балсамико, зехтин, магданоз, чесън. Много е вкусно, обаче това не е никакво ядене, след 1 час пак си гладна. Затова добавяш половин шепичка киноа - вече сварена, разбира се, и едно варено яйце и ето ти един безкрайно лесен, вкусен, здравословен и хранителен обяд. Или вечеря
Яла съм я и като гарнитура към месо, като само я сварих и й сложих соев сос. Задуших царевица с масло на тигана и добавих към нея. Пак беше вкусно, ама аз май си я предпочитам на салатки най-много. Само да набарам пресен спанак, ще се спукам от кеф!
Хаяши, за гуакамоле ли говориш? Авокадо, домати, чесън, магданоз, лимонов сок са ключовите съставки. Можеш да добавиш люта чушка, чесън... Очаква се да е на мъъънички парченца, но ти можеш и да си го пасираш.
Едит: Още по темата с "нормалните" рецепти - по-назад в темата видях, че една мацка ми е пекла свински пържоли с доматен сос и подправки - сол, пипер, чубрица, нещо подобно. Много стана вкусно.
Друга моя любима салата - настъргано цвекло, морков, зелена ябълка + дресинг от зехтин, мед, горчица + половин шепа натрошени орехи.
Какво още... гъби, пълнени със сирена. Ей сега с баба ще си правим, ама понеже нямаме странни сирена, ще ги напълним с най-обикновено бяло сирене, кашкавал и ще сложа едно яйце за спойка. Туй то!
Отивам да беля гъби.
Eдит 2: Аааа, гледам Джейми Оливър! Прави ето този десерт - http://www.24kitchen.bg/recipe/portugalski-tartove
Може ли да е по-елементарно??
Хах, вика "Да сложа малко мента - без причина, просто да изглежда сякаш съм се постарал"
Последен едит: Решила съм да вкарам в менюто си няколко неща - сладки картофи, чия и (повече) киноа и риба, че досега не съм си правила риба във фурна, както си се прави. Пък обичам.
Последно редактирано от PinkPan7her : 07-13-2014 на 14:54
пуска, ама и той яде пица с ананас и таратор с настъргани орехи
хубави са и изкилифинчените храни, само не ставайте префърцунени и вманиачени лекета
Че тараторът с настъргани орехи за нещо странно ли се брои? о.О
за мен и картофен лучник е необикновено ястие, тъй че
яде ми се макао ;/
Ама... то принципно в традиционния таратор си има орехи, бре. :о
Говори ми, една приятелка беше изключително изненадана.
http://sunshineskitchen.com/girls-night/ - не мога да не споделя това. Предполагам, че на всички, които търсят рецепти за хапки, ще им е полезно. Трябва да консултирам с майка ми, ако си спомня още рецепти, тя също беше направила една камара хапки за посрещането на роднините за моя бал. И аз имах тарталетки с мус от сьомга, ном, ном! Толкова е вкусно, а е безумно просто.
Изпитах желание и аз да съм домакиня на подобно събитие![]()
Сега се сетих за една абсолютно яка, лесна и простичка рецепта за бързащи хора, които не са вегани.
Разбираш в купа шест яйца с ръчна тел, няма нужда от миксер даже, после добавяш около 300 грама (или една водна чаша) прясно мляко, доразбъркваш, добавяш 300 грама настърган кашкавал, добавяш супена лъжица и малко брашно, за да спои сместа. Естествено и посоляваш мъничко. В тава слагаш малко масло и после - във фурната да се разтопи, после добавяш сместа и печеш около двайсетина минути.
Със подготовката и другите му там бавенки, цялата рецепта отнема не повече от десетина минути. Много е засищаща и определено е сред любимите ми.
Едит: Сега се сетих, че трябва да внимавате с порциите, че тоя кашкавал като изстине, става на подметка и дори да го стоплиш в микровълнова или в обикновена фурна, не става за ядене. И също, че рецептичката е за шест порции.
Последно редактирано от tori : 07-14-2014 на 08:43
Ще се пробва, звучи вкусно!
Аз пък съм впечатлена от тази дама, за веганците особено давам линк:
http://www.youtube.com/user/TheSweetestVegan