- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Роми, побоища, закрила на детето, скандали...
На мястото на социалните, щях първо да посетя родителите на всички "известни" фейсбук принцеси, след това да мина и по чалга заведенията след 12 и да прибера всичко под 18.
Дали да се кандидатирам за премиер, толкова прекрасни неща мога да направя за държавата ни, обаче ме мързи.
Прекрачи границата тук - ако правилно си спомням не съм аз този, който обясняваше колко окей било да навъртиш шамарите на детето си като сгафи.
ти ли ще ги извадиш от тази среда ? ти ли ще ги възпитаваш и ти ли ще им осигуриш нормален живот ?Човек винаги трябва да си дава сметка за други фактори - например възрастта на въпросните, лошият пример, който имат сега
Обвиняваш ме, че не взимам еди-кви-си фактори предвид, но позицията ми се базира единствено на факта, че ми е ясно как ще свършат.
Сигурно е тъпо да ми умира и последната нотка съпричастност при вида на подобни индивиди, но простотията не се лекува. Нагледал съм се на такива, пък и вече не съм 15-годишен, та имам представа накъде вървят нещата при тези обстоятелства.
Да си апатичен мизантроп що се отнася до подобни индивиди не е кой-знае какво обаче. Виж, да обиждаш събеседника си във всяко свое мнение е друга бира ;3
Позитивна си иначе. Като електрон.
С риск да ви обидя, или с ясната цел да го направя, ще ви споделя, че познавам индианци/цигани/ , които са много по-образовани и свестни от всички пишещи тук.
И аз. Ама познавам и лекета, които пласират дрога и се разхождат с ножове и т'ва си го правеха от 15-6 годишна възраст. Да ти казвам ли кви бяха като малки или е излишно ?
//един го прибраха зимата 'щото наръгал познат на майка ми 8 пъти на улицата ...
То хубаво да гледаш толкова захаросано на всичко, ама си има няк'ви граници. 100% сигурен съм, че дори не са виждали псуващо и налитащо на бой 7-годишно Пантерата и Хаяши иначе далеч нямаше да са толкова благосклонни.
Пишеш много глупости. Племеника ми е същия олигофрен като тях, на 6 години е, но като се разхождаме навън, скача да бие момчета на по 15 години.
Не е до възпитанието всичко, понякога децата са деца, нямаш право да ги съдиш от позицията на възрастен.
Ще си помисля.
Във всеки случай линият ми опит ми говори друго, но може би действително прекалих с епитетите.
Как да е, изнасям се от темата
Кой, точно, си позволява да говори за арогантност...
И, ти ли ще заведеш половин милион циганета на психолог?
Честно ли, аз ли съм арогантна тук? Смях.
Почти всички се изказвате неподготвени. Аз съм работила с такива деца. Превъзпитанието им е мисия невъзможна. Закърмени са с нахалство, наглост и умения да крадат (и не само). Аз лично съм полагала неимоверни усилия да им помогна, но те не подлежат на промяна. Единственото нелепо и глупаво в тази история е това, че сте ги снимали. През ума ми даже не може да мине нещо подобно в такъв момент, но честно казано - не бих се спуснала да ги разтърва. За тях това е начин на живот, ежедневие и начин за забавление. Мога да дам много примери, но не ми се впуска в подробности. Идеята ми е, че е излишно да ги защитаваме и съжаляваме. Те не го заслужават, независимо на каква възраст са. Не съм расист, казвам всичко това като човек, който е вложил много време и усилия, за да помогне на деца от ромски произход.
I`m trying to make your dreams come true...
Напротив. Правих го с желание, при това - голямо. Това беше работа, която приех с ясната идея да помогна. И правих всичко възможно. Включително да прибирам такива деца вкъщи, за да мога да им демонстрирам каква е истинската и нормална семейна среда. Не съм правила нищо през живота си, което реално не съм искала да направя. А това беше наистина желана работа. Просто нямаше особено голям резултат. Те просто забравят много бързо за доброто, което си им направил, и не могат да оценяват нищо. С парите, които получавах за тази работа, купувах храна, дрехи и учебници за децата. Всичко по силите си правих, но в един момент се сринах от нулевия резултат. Да, учех ги на много неща, ама в момента, в който излязат пак на улицата, забравят всичко. В момента, в който дойде мръсната им и нагла майка да си ги прибере, те са най-щастливи, защото за тях Раят е в махалата, където закони няма, никой не ги преследва с учебници и правила, никой не ги кара да се къпят, да си мият зъбите и да поддържат ред. Не искат да се откъснат от тая среда и това е.
sometimes_, ти на колко си? 20 и няколко макс? Опитът ти с проблемни деца няма как да е достатъчно голям, че да заключваш, че тези деца са мисия невъзможна. Не го казвам с идеята да твърдя обратното.
Интересно ми е да чуя какво си работила (на лично, ако искаш).
Ако видя две (групи) циганчета да се бият, няма нито да ги разтървавам, нито да снимам, а ще си тръгна. Освен в случай, че има очевидна жертва, т.е бият определено дете, което е беззащитно. В такава ситуация бих повикала някой възрастен мъж.
На 25 съм, работя от доста години и имам доста голям опит, защото дори след като спрях да работя в тази сфера, продължих да се интересувам какво се случва с децата, защото бях наистина привързана към тях.
Не ми се иска да споделям какво точно и къде съм го работила, защото продължавам да пазя анонимността си във форума. Просто знам как точно стоят нещата в тези среди, била съм свидетел на безброй гледки, които няма да забравя никога, защото преди не можех да си представя, че са възможни. Разбира се, има деца, които имат потенциал, имат и късмет и се развиват, но те са много, много малка част. Точно заради такива се задържах толкова време на тая работа.
Същото е и при българските деца, малка част имат потенциал, останалите се превръщат в олигофрени, но държавата продължава да хаби средства да ги учи. Дай и тях да отпишем или само учителите, които преподават заради потенциалът на няколко да работят.
Имаш нищожно малък опит и никакви познания как бяха нещата преди 89-та, за да си позволяваш да даваш оценка за цяла група от хора.
Имам приятел, който учи психология и се е занимавал доста с такива деца от гетата тук. И, да някои от тях стават хора. Много е трудно да си човечен когато си на 6-7 майка ти и баща ти те спукват от бой всекидневно и няма на кой да се оплачеш и кой да те защити. Но държавата тук прави мъничко повече за такива деца и по-голям процент успяват по-късно. Така или иначе за едно 6-7 годишно дете никога не е късно, въпросът е по-скоро, че в България никой не си мърда пръста за такава "загубедна кауза".
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
papugai, както казах - говоря, базирайки се на опита, който имам. Същия резултат съм виждала и от работата на колегите в доста институции. Аз никого не съм отписала, просто споделям какво съм виждала и какво се случва. Няма как да очаквам да ме разберат хора, които само слушали за такива неща или са гледали по телевизията. Не мога да обвиня себе си, защото знам какво сме влагали - и аз и всичките ми колеги.
Излишно е да се прави сравнение с "нещата преди 89-та", няма нищо общо, а и това не помага по никакъв начин.
hahahah, тези неща нито съм ги гледал по телевизията, още по-малко пък съм слушал за тях.
Естествено, че няма да обвиниш себе си, обвини цял етнос, за да ти е чиста съвеста и да спиш спокойно.
Правя сравнение, защото оправданията ти бяха, че нямало начин да се научат, а преди 89-та бяха интегрирани и ходеха на училище също като теб.
Че те репортерите по новините правят абсолютно същото. Взимат камерата, подклаждат огъня и започват да снимат. После този сеир се разпространява в национален ефир и се определя като сензация. Дори имат рубрика, в която карат хората да им пращат такива собственоръчно заснети клипчета, които после да показват и да си вдигат рейтинга с тях. Ако вас ви накажат, за едно такова аматьорско клипче, какво би трябвало да е наказанието за медиите? Единственият ви пропуск е, че не сте звъннали на полицията, когато се е развивало действието.
Не ти ли писна да раздаваш определения наляво-надясно? Ти сигурно си работил 20 години с проблемни деца, та имаш по-голям опит от нея... Всъщност, май имаш най-голям опит във всичко...
И, какво е било преди 89-та? Бой и пандиз, ако не влезеш в пътя. Да, съгласен съм с този метод, но не мисля, че вече е приложим...
Хах... И за какво да обвиня себе си по-точно? За това, че разлика от всички мрънкащи хорица, които умеят само да коментират, аз се опитвам да помагам и да променя нещата? И ти обяснявам, че виждам резултата от работата на доста институции, а не само от своята, ама явно четеш избирателно. Освен това изобщо нямам нужда от чиста съвест. И с нечиста си спя достатъчно добре. Пак казвам - правя го, защото имам желанието за това. Разбирам, че имаш нужда да поспориш, но при положение, че едва ли си се сблъсквал до такава степен с начина на живот на хората от ромски произход, не разбирам защо навлизаш в излишна полемика... Освен това, дори след всичко, написано от теб, пак не разбрах какво се опитваш да защитиш...