- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Студентска тема
Ами, аз съм разглезена що се отнася до храна, да. Бих се нарекла злояда всъщност. Не го намирам за проблем.
Факт е, че докато не ми се наложи да ям в стол, няма да го направя по собствена инициатива, което не означава, че не разбирам тези, на които им се налага да ядат там, защото нямат друг избор или пък алтернативите им са малко. От друга страна - ако на мен ми се наложи да ям там по една или друга причина, ще го направя, няма да стоя и да гладувам или да ям само сухи неща. Но това само в случай, че нямам друг вариант.
Да да, а домашно кино не щеш ли? Трябват ти котлон, хладилник и микровълнова. Не е невъзможно. Пардон. И желание трябва - именно това липсва на повечето хора. Обедно меню в ресторант за 5-6 лв е съвсем друга бира.
Сори, просто подхождам подозрително към идеята да си сложа супа, основно и десерт за 1.50 в тялото. Какви съставки има това нещо? Държавна субсидия има ли? Тоест, аз да плащам примерно половината, държавата другата половина? Доколкото знам - не, това значи, че съставките за три ястия струват 1.50. Не, благодаря.
И знам, че е много готино да сме черно-бели, ама между комустически стол и ресторант на брега на езерото има безброй други варианти да се създаде малко уют.
А, да. Забравих - от метални чинии в стил "детска градина" направо ми се повдига.
Едит:
Да, и аз съм капризна, когато стане дума за храна. Не злояда. Просто... капризна.
Храната не е само необходимост, а вълшебство. Изпитвам невероятна наслада към храната, можеш да ме чуеш да говоря с невероятно въодушевление за храна.
И някак бяла питка и ужасно безвкусна зелева салата, овкусена с олио, плюс каквото там друго има... не, не ми харесва. Което не значи, че съм разглезена. Значи, че имам приоритети, различни от твоите
Последно редактирано от PinkPan7her : 10-02-2014 на 23:14
и моите колежки не можеха да проумеят защо ми е гнусно да ям в студентски столове, явно не съм само аз, по- скоро гладна ще стоя, в нашия стол миришеше мн гадно и имаше петна по покривките
това, обаче, е друга бира
П.П. Има, има държавна субсидия, да, едно меню, което студентът го взима за 1,7, е около 3,5-4 по спомени
Хаха, в първия момент помислих, че е снимка на единия стол при нас :дд
тцък, ХайделбергТова е най- вкусната менза, в която съм яла, така че далеч не визирам само обстановката.
и вашата е яка, ама преди две години вдигнаха цените :Д
Последно редактирано от therichbitch : 10-02-2014 на 23:29
Оооо, това ли е в Хайделберг?? Само легенди съм чувала за там. Жалко, че в събота няма да работи, имам път натам.
Пък ти си била в нашата? Ехе, не знаех.
Хайде сега си представи, че слагаш тоя котлон на средата на стаята (между другото имахме такъв на времето) и започваш да готвиш в средата на стаята в която сте 3-ма човека. После си представи, че правиш нещо което не е варено, запържваш нещо да речем. Знаеш ли какво се случва при тая термична обработка в тая стаичка и как всичко се умирисва на ядене от дрехите в гардероба до чаршафите на леглото ти. Да не повдигам въпроса, че за да сготвиш нещо смислено ти трябва минимум печка. Хладилника няма какво да го коментирам, без хладилни къде ще държиш яденето и продуктите ? Под леглото може би ?
Много ми е интересно и как си представяш да ядеш пилешко бутче с гарнитура, пържола, кюфтета или карначе за 1.50 ако нямаш субсидия от държавата ? Как си представяш да си на общежитие за 50лв (Ако си в ремонтиран блок) и да плащаш по 2-3лв топла и студена вода, при положение, че 3ма човека живеят в тая стая и всички се къпят поне по два пъти ? Ще ти кажа как, по същият начин по които ядеш за 1.50 в стола, с държавна субсидия. Мислиш си, че си голям ценител на храната явно ? Аз обичам храната, разликата между мен и теб е, че когато трябва аз мога да ям и хайвер и печен плъх. Та като оставим на страна това, че ти не можеш принцесата да ядеш на стол, то едно хранене в София като приемем, че не ядеш боклуци и не можеш да готвиш ти стъпва минимум 15лв на ден и това е само за две хранения, като си вземеш и през деня да изядеш нещо дребно плюс нещо за пиене отиваш на 20лв на ден 7х20 прави 140лв на седмица.
Последно редактирано от draid : 10-02-2014 на 23:52
Навсякъде съм била, аз си правя трипчета всяка година за да посетя вс възможни мензи, щото съм лакома
(Жалко, че звучи почти правдоподоно Д: )
В Хайделбергската съм била отдавна, не знам дали сега качеството все още е такова, надявам се, защото пролетта ще ходя до там и ще трябва да ям нещо все пак
edit: нямам си работа аз... http://www.mensadesjahres.de
Като сте се заговорили за храна и за столова (нали така му е множественото, уфф!) да се похваля, че нашият е прекрасен. И в момента живея на 20 метра от един от ресторантите + 2 кафетерии залепени за него. Оплаквания нямам никакви, винаги може да избираш между 20 вида салати или предястия, 20 вида десерти и поне 10 основни ястия. Всичко е топличко и приготвено на място, а самият ресторент е много приятен въпреки, че е голям и наблъскан с хора. Ходила съм в ресторанта и на друг университет и той е същия. Цената на едно меню основно + предястие и десерт (или 2 десерта и 2 салати) е 3 евро, което намирам за супер приемливо, защото един сандвич е горе-долу толкова в супермаркета.
Ето и снимчици.
http://www.crous-toulouse.fr/images/...t/DSC_0059.JPG
http://www.universite82.com/wp-conte.../08/resto2.jpg
http://www.crous-toulouse.fr/images/...ize1-cafet.jpg
http://www.crous-toulouse.fr/images/...Interieur1.jpg
Аз съм в 9м апартамент в момента, който е бил реновиран 2011 и са му добавили баня с тоалетна и кухненски кът. И си готвя и нищо не ми се умирисва. Една от малкото съм, които предпочитат да се хранят вкъщи отколкото навън. Занимавка си е, но писна да се храня с боклуци. Вкъщи си купувам био продукти и си слагам каквото аз намеря за добре. Използвам био яйца, био мляко, готвя с био зехтин... Съгласна съм с Пантерата, че не искам някой да ми слага най-евтиното рафинирано олио в салатата.
Плюс, че да ядеш навън е не само по-нездравословно, но и по-скъпо. Дори като сметнем, че аз често си купувам от по-скъпите храни пак излиза повече на сметка. Столът е нелоша алтернатива при нас, защото има разнообразие, но не ходя там постоянно. А в български не мисля, че бих яла. Нека съм принцеса после, аз си признавам, че съм и злояда. Предпочитам сега да давам малко повече за хубава храна, отколкото след 10-15 години да ги дам на доктор.
Последно редактирано от Hayashi : 10-03-2014 на 05:20
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Сега някой ше си каже, че нищо не разбирам, ама на мен лично не ми е комфортно да се храня на такова "хубаво" място, което повече прилича на офис или заседателна зала със столове от пластмаса, наподобяваща оная, от която се правят тубите за моторно масло, огромни джамове навсякъде и гранитогрес като в поликлиниката. Прекалено ми е стерилно. Ама аз съм си така, или да е ресторант как си му е реда, или да е някоя закусвалня в стил седни, наяж се и бегай.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Био се водят тия от "щастливите кокошки", които се отглеждат без стимуланти в екологично чиста обстановка. Бе като яйцата от село все едно, само че са 2 до 3 пъти по - скъпи от останалите в магазина.
Да, при теб 100% е така, защото в световен мащаб хората започнаха да се грижат да ядат здравословно а у и държавата ги подкрепя, пък и там и не - биото е по - био от биото тук в лидъл или в кауфланд.
Обаче сега си представи как един студент в Студентски град, на който майка му и баща му заедно изкарват 1000 - 1500 - 2000 лева месечно, те си имат сметки вкъщи, трябва да живеят, да пътуват, дават му пари за път, като сравнително близки дестинации под 15 лева с рейс и 5 - 8 лева с влак в посока не падат, плащат му общежитие, семестриална такса, евентуално му наливат бензин в колата, купуват му учебници за университета, дават му за храна и за джобни, та представи си с колко пари разполага за месеца този студент. Той ако е много богат, щеше да е на квартира, а не в общак с още 2ма или 3ма души. Сега си представи, че в тази стая той реши да готви. Стаите в общежитията са с квадратура между 12 и 15 квадрата, обикновено с дървени и стари дограми и дюшеци. В момента, в който се сготви нещо на котлончето, вътре ще е мармалад, особено ако готви с най - евтиното олио най - евтините кренвирши.
А био - храните тук са от порядъка на:
Кисело мляко от онова домино ли беше, кво ли беше - 1 и 90 срещу 1 лев верея по бдс и 70 стотинки от евтиното;
Сирене бее, мее, муу - некъде 8 лева 350 - 400 грама срещу 10 лева за 700 грама на маджаров и 6 - 7 лева от витрината за кило;
био кафе - 250 грама са малко над 20 кинта срещу 9 лева буркана нескафе;
Като цяло био:"утвърден стандарт":евтини продукти се отнасят както 4:2:1 тук.
А в стола отиваш на обед, 1 и 50 ядеш първо, второ и десерт, 1 и 50 на вечеря - също. Филиите хляб са безплатни там. Да не говорим, че никой не те задължава да ядеш яденето от стола в стола, винаги можеш да си носиш кутии и буркани и после да си ги ядеш в стаята, даже повечето хора правят така, щото опашката пред стола на 59 започва половин час от преди да отвори стола и е от порядъка на 50 човека за 10 маси 4-ки и то само в началото.
Та в чужбина - да, но в Студентски град е невъобразимо трудно и практически невъзможно за един средностатистически студент да се храни по начина, който описваш по чисто битови и финансови причини, не коментираме вече привичките "свикнал съм да ям тоя салам, щото мама го купува и е много хубав" и "липсва ми шкембето на баба" (2.20 в дървеното пред ТУ). Та така. Не казвам, че не си права, но за всяко нещо си има място, както се вика.![]()
Последно редактирано от prosto_chovek : 10-03-2014 на 10:43
всички сте прави за себе си, всеки се простира според чергата, кофти, но факт;
в студентските си години и аз не се хранех по столове (признавам, опитах, заради момента със социализирането), първо заради смраднята, която пропива в дрехите ти, и още повече, защото не ми предлагаха вегетарианско меню. столът на НАТФИЗ има репутацията на доста добър сред софийските столове, но аз така и не разбрах на какво се дължи това. за мен не е ок в 21. век да готвиш единствено месо с нещо си там. и, общо взето, това не е проблем единствено на столовете, има бол такива заведения, които ме гледат лошо, като си поръчам само гарнитура, защото те са решили да се изживяват като стек бар/кебапчийница и да не предлагат салата или пък картофки.
затова предпочитах да изям една супа в някоя супатерия или някакъв плод/салата от салатения бар на Билла, а когато нямам време - шепа ядки.
//но пък съм видяла, че момчетата не ги оправя супичката, което си е кофти;
О, убедена съм, че има бедни студенти, които не могат да си позволят много. Но има и такива при които става въпрос за приоритети.
Аз по тукашните стандарти се водя много беден студент, дори сред българите разполагам с най-малко средства. Но точно от храна не бих пестила. Джобните ми пари (демек тези, които не са за сметки) отиват поне 80% за храна. Например за дрехи и обувки почти не са ми оставали средства и съм купувала супер рядко, а и не са ми от първа необходимост.
Но отказвам да се храня с боклучава храна пълна с Менделеевата таблица от А до Я, за да имам пари за партита, пътувания и други глезотии.
Разбирам, че това е мой избор и не ограничавам никого с него. А и фактът, че живея във Франция също доста променя нещата.
Но за тези, които могат да си позволят по-качествена храна, направете го! Вярвайте ми, след 15 години ще има разлика и организмът ще ви е благодарен. Масово французите след 40-46 години са стройни и жизнени, докато в България процентът на хора с наднормено тегло (и затлъстели) с куп болести вследствие е огромен. Много се ядосвам с нашите, които въпреки, че имат възможност отказват да се хранят по-здравословно, а им се отразява.
а моите за книги;Д
знам, че във Франция всички български студенти (дори децата на дипломати) получават бая доволна социална стипендия.
и, да, това доста променя нещата;
в България държавата ти дава общежитие (ако не си в собствения си град) и столова, в замяна ректори усвояват средства за твоята глава.
и, няма какво да си говорим, културата ни на хранене не зависи от нивото ни на осведоменост и (не)желанието ни да водим здравословен начин на живот, а от редица други фактори - като започнеш от ограничаването на местното производство, което доведе и до липсата на каквато и да било работеща икономика, и стигнеш до средна работна заплата, която не покрива първите ти необходимости. иначе и аз харесвам Революцията на Джейми Оливър, но за целта хората по върха ще трябва да отклонят някои от (не)нужните си разходи, което, нека си го кажем, няма да стане;
В нашия стол пък винаги готвят много вкусно, лошото е че често са предимно пържоли свински и пилешки със зелева салата или картофена салата; иначе често има десерти от сорта на бисквитена торта, мъфини, реване и т.н. и плодове - банани, мандарини... косми не съм намирала и винаги е много хубаво приготвено яденето и обикновено пържола със салата е около 1,60 1,65 макс; отделно може да си купиш оригинална кола, фанта, спрайт, швепс, нестии и т.н срещу 66ст.или пък туикс, баунти, марс и сникърс по 40 ст..... общо взето съм много доволна.
![]()
Е аз съм сигурно единствената с най-ниската възможна, която не ми покрива дори наема. xD Оказа се, че французите са ми приели документи, които не съотвестват на френския стандарт, т.е. твърдят, че имам много повече доходи отколкото имам всъщност. Обаче системата е такава, ще успея да получа високата стипендия чак догодина. В момента се опитвам да получа още една извънредна стипендия, дано да се получи иначе не знам как ще си плащам сметките.
Не си права, културата ни на хранене често зависи много от нивото на осведоменост. Както казах нашите имат същата възможност като мен да си купуват по-здравословни храни и да готвят по-съобразно, но те продължават да пържат постоянно, да ядат по много мазно месо, сладко, солено и тестено.
Масово хората не знаят какво ядат, кое е полезно и кое вредно. Финансовият фактор със сигурност го има, но далеч не е единствения.
Последно редактирано от Hayashi : 10-03-2014 на 13:13
Честно казано съм потресен от мисленето и разглезеността на по-младите...
Сега ми говориш за някаква смрад в столовете, което си е просто обикновена миризма на готвено/пържено и т.н. Никой не те кара да ходиш в стола с токовете и роклята от университета, ама както и да е. Отделно ти хубаво спомена, ама как си представяш едно момче, особено ако води по активен начин на живот, тренира/тича или дори ходи на лостове ще изкара деня с "Една супичка", "Една салата от Фантастико" или пък "Шепа ядки" ? И в предните коментари ви сметнах, че за да се храни един студент на някакви "заведения" за да не е на стол си му отиват едно 120-140лв на седмица само за храната. Отделно не знам в какви заведения ходиш ти, ама аз и в 20 век си поръчвах салата и картофки навсякъде където седна. Пълна глупост е и че в столовете се сервират само местни храни.
Ама ние тука не ти говорим за бедни студенти, говорим ти за средностатистическите, който нямат възможност да си купуват "био" да ядат в заведения каквото искат и т.н. Отделно обсъдихме варианта с готвенето в студентските общежития (като изключим семейните и докторантските). Аз казах вече, че съм имал възможност винаги, но не е като да не се е случвало поради една или друга причина да ям и цяла седмица на стол или дори да ям хляб с консерви. Защото както се казва в една стара приказка, човек трябва да знае и 2 и 200. Отделно терминът качествена храна е донякъде голяма фикция. Дори в храните които вземате за "био" има сума вредни и карцерогенни съставки. Не ми е ясно и защо мислите, че на пържолата в стола е 10 пъти по-вредна от пържолата в кръчмата пред блока за 5лв. Може би заради соц. покривките и миризмата на стол, не знам. В България проблема на хората над 50 изобщо не е главно в храненето. В България системата смазва хората и докато достигнат тая възраст обикновено последното за което им пука е как да дадат 20лв за "био" мармалад. Болестите пак ще повторя не идват главно от неправилно хранене и под неправилно визирам сегашното схващане да не се залага на вегетарианство и даже суровоядство. Хората и преди 50г са яли пържени картофи и панирани работи, пиели са и не са карали само на зеленчук, но нито е имало толкова затлъстяване, нито толкова болести. Проблема е главно в качеството на храната и продуктите използвани за приготвянето на последната, в заседналият живот на съвременното общество и липсата на здравеопазване и здравна култура конкретно в България, което допринася в пъти повече от това, че си ял на стол.
Сега пък младите били разглезени. Средностатическия студент по мои наблюдения изобщо не е на общежитие. Имам минамално количество познати, които са на общежитие. В общежитията са най-вече точно бедните студенти.
И да проблемът е в качеството на храната, както и в начинът на готвене. Баба ти преди 50 години точно пържени картофи всеки ден е яла, не се съмнявам.
Щом имаш възможност и желание да се храниш поне малко по-здравословно и не искаш да се тъпчеш с боклуци веднага ставаш разглезен. Ебати логиката.
Само да вметна, че имам една позната, която ми е казала колко био са храните в България (щото работи такова нещо, където изследват храни, по образование еколожка). Та главно за Hayashi, като се върнеш тук, не се пържи да си пазаруваш нищо био, защото поне до 2020 няма да е наистина био, само ще е по - скъпо. А при киселинно разлагане няма да ти казвам какви вещества съм виждал в био лимец... та така. Рибата тон, между другото, която е от консерви, като изключим рио марето, което е много скъпо, доста често има тежки метали. Пак при киселинно разлагане съм го виждал.![]()
Ти логиката като цяло я пропускаш, а относно общежитието и бедните студенти които са там. В огромна грешка си, в общежитията определено не са само бедни студенти, ами и такива които смятат за глупост да дават по 300лв за квартира при положение, че не са толкова важни за да не могат да живеят в общежитие за 50. Ама извинявам се, как вие ще живеете в смърдящо общежитие след като имате възможност да сте в квартира, тъй де родителите ви имат. Аз ще да съм бил или умопобъркан или голям глупак да живея в общежитие близо 7г. Явно и скоро ще идва време да мра, защото съм се хранил в столове. Ама това вероятно е било защото съм беден (:
Последно редактирано от draid : 10-03-2014 на 15:41