.
Отговор в тема
Страница 1 от 8 12345 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 178

Кой е по-значим и полезен за обществото и защо?

Първи случай:
    1) Инженер докторант, работи в международна фирма на управителска позиция с висока заплата. Ежегодно издава научни трудове и иновации.
    2) Един добър готвач от фурна, в която всеки ден пазарите. Добър и позитивен човек към всички, готов винаги за помощ. Беден, изтощен, без високо образование, но един от малкото, които може да задоволи апетита ви качествено във вашия район на преживяване.

С други думи, въпросът ми е... Кои неща определят кой с колко или повече е полезен за нацията от другия? Парите, интелекта, нито едното?!
    Науката и технологичното развитие действително помагат ли на всички хора да живеят добре, или само на определена част?
    Пример: - Земеделието се автоматизира, машините заместват човешките ресурси. Безработицата нараства.
    Защо се уважават толкова много великите учени, тласнали света към нови измерения? Ами Херушима и Нагазаки?

Мега фен
    Хирошима *

По-значим ; вариант 1.
    По-полезен в частния случай (т.е. за теб, 'щото си купуваш хляб от него) - вариант 2.

Ще ти отговоря с въпрос. Кой е по-значим и полезен за обществото - готвачът от т.2 или някой от онези, открили начини да елиминират смъртоносни заболявания с ваксинации, лекарства етц.

Т'ва ако гледаш на тях като на активи, естествено. Поотделно животът и достойнството на всеки човек би трябвало в главата ти да са от първостепенна важност, независимо от професия етц етц.

Но ако към земята се беше запътил астероид, какви хора щеше да спасяваш ? Лекарят и инженерът ще се научат да готвят - може да не добре колкото нашия пекар, но достатъчно. Студено и гадно звучи, но това е положението.

Отново не мога да преценя.
    Ако ги нямаше ракетните специалисти, спасили човечеството от метеорита - всички биха загинали.
    Но, ако ги нямаше готвачите, чистачите, хората на труда... нямаше дори да се стигне до възможността докторите да могат да извършват операциите, нямаше да има условия един инженер да открие каквото и да е, което да задоволява потребностите на другите хора. Представи си болница без обслужващ персонал. Е, как биха се справили професорите? Как въобще без помощта на по-младите и неопитни биха извършили операция?
    Кой ще пакетира лекарствата?
    Какъв завод би съществувал?
    Кой ще седи по цял ден да обслужва фирмата ти?

Мега фен
    Ама аз пак казвам ,че не можеш по този начин да ги категоризираш. Естествено, че няма "по-важни" в мирни времена, когато хората са спокойни и свободни да си живеят живота както намерят за добре.
    Ако все пак индиректно питаш защо едните стоят 'по-високо' в социалната йерархия и се радват на по-високи заплати и тн - просто защото е много по-трудно да станеш лекар, отколкото обслужващ персонал. Това не означава, че трябва да те е срам, че почистваш масите, примерно, но последствията са, че от едните има страшно малко, а от другите в излишък. Оттам и разликата в заплащането - търсене / предлагане а-у знаеш историята.

// политическа вметка ;д - затова е и хубаво това, което се прави от ЕС 'насилствено' - ако не греша, някаква цел от поне 50% от населението да е с висше образование беше поставена като основен минимум. До 50г. като нищо всеки ще е с университетска диплома, а на университета ще се гледа както на средното училище днес. Тогава вече може и да си имаме хубавата форма на социализъм - виж скандинавските държави ;д

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    С други думи, въпросът ми е... Кои неща определят кой с колко или повече е полезен за нацията от другия? Парите, интелекта, нито едното?!
    доброто намерение, това е.

ако нямаш добро намерение и добра воля, то и учен да си ще е за зло.

може би затова ще ни съди и Господ, нито за интелекта, нито за богатството, а за намеренията.
    Последно редактирано от defender : 10-14-2014 на 21:07

Съгласен съм, че едните се трупат в излишък и са повече. Добре че е така, защото иначе биха изчезнали и умрели от глад.
    Не съм съгласен обаче в разликата на трудността. За един интелигентен човек е много по ,,лесно'' и приятно по цял ден да чете книга, а ако го пратиш при циганите да чупи камъни - той не само физически няма да издържи, ами и ще изпадне в психично болно състояние и голяма депресия. Няма да може просто да я върши тази работа, винаги ще се проваля, заради липса на желание и сръчност, пъргавост, взимане на бързи първосигнални решения. Би се залял с киселина и осакатил.

Лично аз не мога да си представя да кисна в един склад по цял ден и да не правя нищо, а за много хора това е желана работа, ако ги задоволява с някакви пари..

И от тази гледна точка мисля, че не бива ниско класифицираната работа да е по-малко възнаграждавана.....
    Съвсем отделен въпрос е, че за безделниците, които НЕ работят не трябва се плаща.
    Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 10-14-2014 на 21:08

Мега фен
    може би не трябва, но има много повече хора, които можеш да наемеш да вършат нискоквалифициран труд => стойността му пада.
    точно както можеш да спориш, че желязото е по-ценно от златото

Мега фен Аватара на an7raks
    Ами Херушима и Нагазаки?
    Айнщайн не е искал ядрена война, а евтин енергиен източник...
    Всъщност, дори и да е съзнавал какво върши, то пак е било добро за по-голямата част от света и е спестило доста животи на едната страна.
    Няма такова нещо като "полезен за обществото". Винаги за едни ще си полезен, а за други - безполезен или дори вреден. В този смисъл, инженерите и лекарите са полезни за много по-голям кръг от хора, отколкото твоя готвач. Щото един инженер създава /примерно/ процесор, който се използва от 1 000 000 човека, а твоя готвач храни някакви има-няма 500 души.
    Инженера може да измисли как да троши пъти повече камъни за пъти по-малко време от циганина с чука.
    Ее, кой е по-полезен? Инженера може да си изчисти масата и сам, ама чистачката не може да създаде машината.

Машината, създадена от инженера ще троши каманите и 10 000 циганина ще останат без хляб. Тоест, инженера ще е вреден в този случай..
    Ако чистачката взима пари колкото теб, ти недоволен ли ще си и защо?

anonymous895156
    Guest
    Машината, създадена от инженера ще троши каманите и 10 000 циганина ще останат без хляб.
    после ще си намерят нова работа и ще запълнят дупките и нуждата от евтина работна ръка в други сектори, какъв ужас
    ако "няма работъ" в родното им място и те не се изнесат другаде в търсене на такава, а вегетират на социални помощи и ядат обилно само покрай избори в село Ханко Брат, те са виновни за положението, в което са се озовали, не инженерът или ангела меркел. вярно е, че българите обичаме да обвиняваме другите за собствените си житейски несгоди, но това е прекалено дори за нашия стандарт
    а защо трябва чистачката да взима колкото него?
    Последно редактирано от dimitar., : 10-15-2014 на 16:43

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от dimitar., Виж мнението
    после ще си намерят нова работа и ще запълнят дупките и нуждата от евтина работна ръка в други сектори, какъв ужас
    ако "няма работъ" в родното им място и те не се изнесат другаде в търсене на такава, а вегетират на социални помощи и ядат обилно само покрай избори в село Ханко Брат, те са виновни за положението, в което са се озовали, не инженерът или ангела меркел. вярно е, че българите обичаме да обвиняваме другите за собствените си житейски несгоди, но това е прекалено дори за нашия стандарт
    защо бе митак, защо бе, защо го правиш, кажи ми, защо се опитваш да баламосваш, това не е природно, не е,

не я разбирам тая логика.
    Последно редактирано от defender : 10-15-2014 на 17:32

А защо да не взима колкото него?

Мега фен
    абе дори и да не взима колкото него, ама може ли заради машина, да оставиш човек, който иска да се труди, да умре ве.
    Ми ще направиш машината така, че хем да помага, хем да не оставя човека без работа и без насъщния.

ПП: дори и работодателя така да печели по-малко, ми кво от това, за кво са му толкона пари, в гроба ли ще носиш, баси фантастиката е тая болна алчност.
    Последно редактирано от defender : 10-15-2014 на 17:39

не бе, то е ясно, че механизацията измества човешкия труд... и поставя хиляди в неудобно положение.. но ми е любопитно да видя как мислят хората, за чистачката и кое ги кара да искат тя да получава по-малко?

Мега фен
    като митко изгони циганина от работа, циганина ще отиде и ще ме открадне колата за да може да яде.

единия го прави от алчност, циганина го прави от нужда да яде.
    ми циганина е май по-психически здравия в случая.

anonymous895156
    Guest
    прогресът никога не е бил удобен на всички
    "Нека гинат слабите и уродливите! Трябва дори да им се помага да гинат." Ницшето <3

защо пък алчността да е порок? кои сте вие, че да съдите алчните хора и да лепите етикети? и кой е вързал ръцете на циганина или на който и да е друг нискоквалифициран бачкатор, да не би да не му е предоставена възможност да се преквалифицира за нещо различно от цепене на дърва или да започне свой собствен бизнес например? ако не си доволен от положението си, работи, за да излезеш от него, с търсене на оправдания и мрънкане по форуми няма да стигнеш далеч. финансовата стабилност на всеки човек е негова отговорност, не на хилъри клинтън и приятели

А защо да не взима колкото него?
    понеже няма никаква логика, естественият ход на нещата е такъв, пазарната икономика е такава. това че на теб не ти е проблем и дори би ти носило извратено удоволствие да работиш като научен сътрудник в НАСА и да получаваш колкото леличката, която мие входа, само защото твоят светоглед е по-различен от този на останалите хора и ценностите ти са много по-възвишени, не означава, че някой е длъжен да се съобразява с теб изобщо. противно е. като толкова искаш, дарявай си заплатата на някой център за умствено изостанали и фотосинтезирай

Машината, създадена от инженера ще троши каманите и 10 000 циганина ще останат без хляб. Тоест, инженера ще е вреден в този случай..
    Ако чистачката взима пари колкото теб, ти недоволен ли ще си и защо?
    Ще е вреден за тези 10 000, но ще е полезен за 100 000, които ще ползват по-евтина стока...
    Не, ако бях някакъв голям инженер/лекар/етц, нямаше да ми е проблем чистачката да взима колкото мен. Проблем щеше да ми е аз да взимам колкото нея...

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    това не е природно, не е,
    ТОВА НЕ Е БИБЛЕЙСКО!

Много си е природно даже... Неспособните да ловуват, умират от глад...

прогресът никога не е бил удобен на всички
    "Нека гинат слабите и уродливите! Трябва дори да им се помага да гинат." Ницшето <3

защо пък алчността да е порок? кои сте вие, че да съдите алчните хора и да лепите етикети? и кой е вързал ръцете на циганина или на който и да е друг нискоквалифициран бачкатор, да не би да не му е предоставена възможност да се преквалифицира за нещо различно от цепене на дърва или да започне свой собствен бизнес например? ако не си доволен от положението си, работи, за да излезеш от него, с търсене на оправдания и мрънкане по форуми няма да стигнеш далеч. финансовата стабилност на всеки човек е негова отговорност, не на хилъри клинтън и приятели

понеже няма никаква логика, естественият ход на нещата е такъв, пазарната икономика е такава. това че на теб не ти е проблем и дори би ти носило извратено удоволствие да работиш като научен сътрудник в НАСА и да получаваш колкото леличката, която мие входа, само защото твоят светоглед е по-различен от този на останалите хора и ценностите ти са много по-възвишени, не означава, че някой е длъжен да се съобразява с теб изобщо. противно е. като толкова искаш, дарявай си заплатата на някой център за умствено изостанали и фотосинтезирай
    Това, че ти живееш по американските правила на капитализма и не смяташ алчността за порок означава, че ти директно се водиш по правилата останалите овце в стадото.
    Алчността погубва човечеството.
    Системата днес, утре може да се промени.
    Към втората част на коментара. Не налагам никакъв светоглед за леличките. Но един леличка каквото и да прави, не може да стане съдружник на НАСА. Само болен мозък може да пее, че ръцете й не били вързани. Ръцете не, но умствените качества -да.

Между другото, климатик, ти, ако беше арендатор, щеше ли да наемеш 5000 души да ти работят земята със сърпове и плугове?

Това, че ти живееш по американските правила на капитализма и не смяташ алчността за порок означава, че ти директно се водиш по правилата останалите овце в стадото.
    Алчността погубва човечеството.
    Системата днес, утре може да се промени.
    Към втората част на коментара. Не налагам никакъв светоглед за леличките. Но един леличка каквото и да прави, не може да стане съдружник на НАСА. Само болен мозък може да пее, че ръцете й не били вързани. Ръцете не, но умствените качества -да.
    Ако всички живеят еднакво, независимо от професията и социалния си статус, никой няма да има стимул да се развива... Никой няма да иска да учи за инженер или лекар.
    едит: Ти и дефендъра сте точно толкова алчни, колкото и всички други хора... Просто сте идея по-лицемерни...

Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    Ще е вреден за тези 10 000, но ще е полезен за 100 000, които ще ползват по-евтина стока...
    Не, ако бях някакъв голям инженер/лекар/етц, нямаше да ми е проблем чистачката да взима колкото мен. Проблем щеше да ми е аз да взимам колкото нея...
    Действителността показва друго. Примерът със земеделието вече го дадох. Дори продукция се е свила до няколко вида определени за агротехниката.
    Не във всички случаи, но не винаги е полезно за повече в глобален мащаб, а само на пръв поглед е така, защото хората и преди са живеели без удобства, но за всички е имало прехрана.

Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    Между другото, климатик, ти, ако беше арендатор, щеше ли да наемеш 5000 души да ти работят земята със сърпове и плугове?
    Ако имаше възможност - щях, не виждам проблем. Само че в действителност това е почти невъзможно да го направя и накрая ще съм на пълна загуба. И въпреки това 5000 човека ще ми е малко трудно да открия за копане..

Мега фен
    защо пък алчността да е порок? кои сте вие, че да съдите алчните хора и да лепите етикети?
    ми не осъждам, просто си разсъждавам.

аз лично не знам кои е по-здрав и по-силен и кой е по-слаб и по-болен, дали богатя, но алчен или бедния, които не е лачен, а нужното за живот.

освен това алчния имайки грубо материално богатство и сила, го използва над бедния.
    тва си е груба материална сила. А не психическо здраве.

ти пък що съдиш природата кой е по-силен бедния или алчния и двете са аномалии, но едната е материална , другата психическа.

Да не говорим, че често точно богатия и алчния е причината да има бедни, а не защото те са мързеливи.
    Последно редактирано от defender : 10-15-2014 на 18:40

Преди хората са живеели в пъти под съвременния праг на бедността... Дори един просяк на центъра на София изкарва повече от прадядо ти преди 100 години.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си