- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- младежко съвещание.
знаех си, че не си случаен.
ся ше видим и дон Тигрос къв южноамерикански пласьор на дрога и жени ше излезе накрая.
В тоя ред на мисли ето ги моите виждания за оправяне на държавата. Не карам никой да се съгласява с тях, нито твърдя, че те ще ни оправят(мръсна дума) на 100%. Както и осъзнавам, че някои от тях са крайни, но в момента точно някои крайни мерки биха ни помогнали. Текс уал инц!
Да започне да защитава интересите на държавата, а не да праща бащата на чичо Пешо посланик в Заир, че видиш ли там имало трима българи, а той навремето е бил главен секретар на партията в Хуйнево. Ограничаване на достъпа на "камилари" (да не се бъркат с хората притежаващи камили). По-бързо и ефективно преразглеждане на хората желаещи гражданство и контрол на тия които искат 400 лева, че да ти преразгледат молбата за такова.
По-големи права на полицаите да си ползват оръжието, имам чувството, че тук са си го вадили два пъти - първия път след като са го взели, а другия когато им е паднало случайно от кобура. Да спрат тия уреждания на работа, примерно в нашия град с фамозните 12к жители 80% от полицаите са от едно село и то само защото един от това село има връзки нагоре по веригата. А полицаите ни са едни вървящи карикатури. Един пример - единия е тормозен като ученик и сега всячески се мъчи да вгорчава живота на останалите, но в "селото" има такива пердета, че им е през шлауфката дали си полицай или дъщеря на попа и отново си го правят на гъз. А разни които те спират и те пускат защото снощи сте се наливали с на баща му ичкията, са също за махане, нима закона не важи за приятелите ти?!
Училищата ... Тук масово се учат ненужни неща. Биология/Химия/Физика да се учат 2 години макс, после да са избираеми, просто така да се направи програмата, че да има избираеми предмети, както примерно в уни-тата, не всеки се интересува от венчелистчетата при хризантемата, нито какво е "бяло джудже". За мен това са твърде специфични познания, които дори не ти обогатяват общата култура, защото ако не са ти интересни, ти просто не си правиш усилие да ги запомниш. Литературата е сходно - за какво ми е да уча "Илиада"? Нито ми е интересна откъм прочит, не ми е в категорията, нито имам желание да я уча, нито научих нещо от нея. Жестоко се съмнявам и членовете на "Менса" да са я чели. И литературата след определен клас също да става избираем предмет. Математиката смятам, че е нужна, тъй като развива доста логическото мислене, нямам идея какво точно се учи в нормална паралелка тъй като съм завършил профил математика. Географията също смятам, че е необходима, защото там влиза и икономика и география на България, като дори може да се засили икономическия елемент. Информатика също (тя дори се учи долу-горе колкото трябва и тук не съм сиг. защото и това ми беше профил), масово има хора които реално ползват всеки ден компютър, но когато трябва да напишат един текст на word, те не могат да си го оформят в приличен вид дори... Историята също смятам, че се учи колкото е необходимо, но не мисля че учебниците са подходящи, нека учебника дава неутрални данни, а не както автора вижда нещата и да ти натрапва гледната си точка. Физическото определено трябва да го има, музиката/изобразително трябва да са си избираеми, аз нито можех да пея, нито да рисувам. Защо ме тормозеха тия хора?! Макар че аз просто ставах и си казвах, че няма да пея и не ми пукаше за мнението на даскала. Втория език за учене е твърде много, един стига. Аз от руския научих 10 думи. Българския език трябва да го има, дори да е по-засилен, хората (вкл. и аз) са доста неграмотни, аз научих повече правила от писане във форуми, отколкото в даскало... Труд и техника според мен трябва да ги има, тъй като най-малкото те учат на някакви елементарни неща които все някога ти се случват в живота, а на по-късен етап да минава като избираем предмет. Повечето момчета в крайна сметка не искат да музика, а да се научат как да сменят на братовчедка си, бушона. Тия предмети етика и право, психология и още какви майни бяха, отново 1-2 години, после да са избираеми. Половината дори не схванаха оная история с костенурката и заека, въпреки, че бяха на по 16-17, за какво говорим?! Като за да завършиш средно си, да трябва да имаш необходимия брой часове по избираеми предмети. Матурите да са си баш матури, в малките населени места всеки се познава и подсказват, което ощетява тия от по-големите градове.
Университетите, вчера един ми разказваше как били променили системата във ВИНС-а, че аз и преди не си давах зор и успях да го изклася, то вече направо мога да изкарам всичките специалности на веднъж. Държавния ми изпит си беше баш държавен - задачи от предметите през годините, без тестови въпроси. След като минеш тоя етап следва устно изпитване пред трима професори, теглиш три въпроса от 100 и говориш пред тях (дават ти 15тина минути да си подредиш мислите на лист пред тях). А не като един авер от техническия - някакви тестови въпроси, 3-4 отворени и това е. Аз на тест който е на суров материал и не иска мислене, винаги правя над 50% (а ако е бил от тия дето ти го дават да го решиш вкъщи 90%+ ги правя спокойно). На един изпит по избираем предмет ми трябваха 10 точки за тройка от 60 въпроса, отидох реших 5 които знаех и на всички други писах "б" (по пътя на логиката реших, че шанса да не уцеля 5 въпроса поне е минимален), в крайна сметка имах 4-ка, а един който буквално зубреше всичкия материал, също имаше 4-ка, просто предмета нямаше учебник и беше супер забит. Да се орежат малко тия места в уни-тата ясно е, че държавата плаща по 1500лв. на парче на държавните уни-та, но влизат абсолютни дебили, които не биват късани, защото това са си 1500лв. и си бутат така, а после имало много безработни висшисти. Не може да се освобождават места за 1000 човека работа годишно, а в същия момент тая специалност да в завършват 5000. Уни-тата трябва да са обвързани малко или много с пазара на труда.
По-строги закони и истински контрол. Законите са ни просто смешни. Пиеш блъскаш, 2 години условно, ама чакай, на мен отговорността ми не започва когато се кача в колата, тя започва когато съм решил да пия, след като знам, че съм с кола и трябва да се прибера. Минимум 5 години затвор (според това колко си убил), без право на освобождаване преди третата, а книжка да видиш чак след още една година навън, а ако те хванат че караш преди това, да си излежаваш остатъка от присъдата. Връщане на смъртното наказание, гледам много IC, просто има хора, които са си спечелили правото да бъдат убити. Годишната издръжка на затворник е 3к лева според данни от 2010-та, защо трябва да храним някой, който е убил 3-ма души без никаква причина или за да им вземе 10-те лева които са имали? Тоя човек ако е на 30 и добута до 70, това са 40г. *3к = 120 000 лева., с тия пари можем да платим операцията на някой нуждаещ се. Доживотни при убийство да се дават единствено, ако е в състояние на афект, а не защото са ти трябвали 50 лева за крек и си решил да убиеш един-двама. Като тук се разграничава по-силно от сега, самозащитата, някой ако ти влезе в дома с желанието да те ограби/нарани, ти да имаш право да го пратиш в ада/рая/40-те девици/при червеите/прераждане като заек (в зависимост от религията или липсата на такава). Държавните служители, ако те хванат в нарушение от сорта на присвояване на суми над 10к. лева, просто доживотна забрана за теб да заемаш какъвто и да е държавен пост, дори чистачка в общината да нямаш право да си. Ти си си пропилял шанса, след като държавата ти е гласувала доверие, а ти не си го оправдал. А не както при съдиите, някакви порицания от сорта на 2 месеца без заплата, ама каква е логиката, че два месеца няма да взема 8к лева, след като аз съм пробутал поръчка на свако ми за 100к, от които 20% са за мен?! Не може да те е страх от закона, след като последствията са смешни. В счетоводството ако някой ти е откраднал хартия за 100 лева, но когато ти си я купил е струвала 150 лева, контролния орган го наказва със 150 лева, за да има и превантивен характер това наказание, няма значение, че сега е 100 лева. Хора които не плащат данъци/осигуровки/заплати(ако са работодатели), да им се отнемат част от правата, без право на гласуване, без право до обществени/европейски поръчки, да им се прихващат парите от постъпленията и това е. Чак когато изплатят всичко и в следващите минимум 2 години са изрядни, да им се връща достъпа да участват в поръчки. Масово не се плащат и данъци/акцизи, води се двойно счетоводство, а тия неща дърпат назад всички ни.
n00bs
Част 2, имало лимит от 10к символа, а се оказа, че мойте са 17к+... Явно не е предназначен за речи тоя форум
Политиката на държавата - масови назначения на роднини, уговорени конкурси, съмнителни проекти. Защо не се допусне конкуренция на Лукойл в страната, да видим какви ще са цените на горивата, когато е нарушен монопола? Защо не се работи по алтернативен източник за доставка на газ, за да има след това някаква основа да договаряме цените ни с Русия? Да спрем да мислим за някакви фабрики за совалки/автомобили/петролни продукти. Ние нямаме петрол, нито имаме огромни залежи на метали, за да развиваме собствено автомобилостроене. Да се насочим към нещата с които разполагаме - земеделие, туризъм, евтина работна ръка. Тъй като сме в ЕС и сме ограничени в някаква степен за финансовите ни услуги, можем да преразгледаме как да ги разширим до колкото можем. Швейцария също нямат кой знае какви ресурси, но именно с това са се справили в голяма степен. Стабилна държавна политика и добра финансова система = повече чужди инвеститори = повече работни места = по-добър стандарт на живот. Всякакви глупости от сорта на - няма какво да ядем, защото никой не иска да ни купи тютюна да се махнат. Дядо ми преди няколко години се занимаваше със земеделие, той когато си продаваше продукцията, не търсеше държвата, за да му я пласира, събираха се с др. земеделци които също не разполагаха с големи количества продукция (гледаха около 30дк), говориха с вериги от сорта на CBA/Mакао (нямам идея дали са познати в западна България) и продаваха на тях, всеки това което произвежда, а останалото на който дойде и го купи, за квартални магазини и тн., когато стоката е добра, няма нужда от голяма реклама. Държавата не е длъжна да купува на някой помак тютюна, защото него го мързи да вложи усилие в това, като няма пазар за тютюн, гледай друга култура, нещо което може да се яде като за начало. Ако пушачите в България с времето спаднат до 20% от сегашното ниво, отново ли ще гледат тютюн? Като цяло контрола в страна е изкл. слаб и от там идват да не кажа всички, но 70%+ от проблемите. В туризма данъците масово се укриват, а в същия момент хора карат коли които са над 100к голд. Логиката нещо се изплъзва, отново трябва проверки с какви средства за закупени тия неща. Оня ден гръмнаха мъж и жена, които са тралили хората с пари за апартаменти, които не са били построени/завършени. Ами такива новини трябва да са до прогнозата за слънчево време. Намерили са това, което са търсили, ако имаше по-голям контрол и по-добро прилагане на законите, тия хора щяха да са живи съответно в сливенския и софийския затвор. Оня ден гледах как един убива 2ма човека, защото така е искал, дават му смъртна присъда, кофти за семействата, но ето, че шанса да се случи това отново е намалял с някакъв % или част от него.
Социалните придобивки - без такива за хора с основно (според мен и средно образование). Всеки забременил лице под 16 години, да бъде съдено за педофилия, без изкл. (освен ако момичето не е член на менса, което жестоко ме съмнява). Не може да има паразити на гърба на държавата. Да се разреши прихващането от соц.помощи за покриване на задължения от сорта на електричество/вода, не сме длъжни останалите да им го плащаме, като ни го начисляват като % към сметките. Когато се изплащат помощи на по-малко лица с останалите пари, спокойно можем да вдигнем помощите на останалите. След 3-то дете, помощите да не се увеличава, а за 4-тото да се вземат по-малко пари отколкото за останалите. Ясно е, че имаме демографски проблем, но колко бели (вероятно не звучи правилно) семейства имат 4-то дете? Едва ли са много. Ако оставиш 2-ро дете в дом, директно да те подлагат на операция, за да ти попречат да имаш 3-то. Държавата за пореден път не е длъжна да ти гледа детето. Изгубил си, си шанса да имаш деца, планирани. Пенсиите... те няма как да се увеличат, след като не се плащат осигуровки. Не може да искаш по-добри услуги от държавата, след като ти не и даваш шанс тя да го прави.
Други неща - намаляване на субсидиите на партиите. 12 лева за 3млн гласували (на последните са 3.28м)са 36млн на година. Като цената на глас е 20 лева, което ще рече 5 лева на година. Ами всеки инвеститор би го направил, сдобива се с власт и 50%-на печалба. Ако тия пари се намалят до 3 лева (според мен е подходящо, подбива се цената на глас), това са спестени 27млн лв. годишно. Спокойно можем отново да ги дадем за лекарства/болни, вместо да ги спасяваме с СМС-и. Здравната политика на държавата няма да се оправи, без да се закрият болници. В момента примерно тук на болницата не и стигат няколко хил. лева годишно, като разликата я поема общината. Ето това е вариант болницата да остане и да продължи да работи. Но има общини които не могат да си позволят това и болницата им е само на загуба. Да се направи някакъв компромисен вариант и да работи само основната част от нея. Та аз всеки път като вляза орди тъмнозелени са се наредили в чакалнята, ами хора къпете се, миришете като катастрофа, на камион за прасета, по вас бъка от зарази. Някой въобще чел ли е как се заразяват хората с ебола? Ако не сте аз ще ви кажа - ниска хигиенна култура. Те там дори преди хранене не си мият ръцете, какво остава при други случай? Ами ще умират и още как, не може ти да се отнасяш с пренебрежение към здравето си и да обвиняваш държавата, че е позволила такава епидемия. Ако ти дадат листовка да си миеш ръцете, вероятно ще я хвърлиш, защото вече го знаеш това? Ами тогава защо не го правиш?! Да започне да се прилага практиката от белите страни - даряваш пари на болници, домове, намалят ти % от данъците ти. Вероятно всеки би предпочел да дари 5000 лева за нова дограма на отделението по изгаряния, а държавата да му намали с толкова (или по-малко/повече, нямам идея как точно е това) данъците му. Така хем помагаш конкретно за твоята общност, хем държавата не трябва да отпуска пари за това. Наскоро гледах как в Неделино (ако не бъркам) по НоваТВ сменили дограмата и сложили старата, поръчката на държавата реално е изпълнена, но не както трябва, кмета се прави на пръднал (гледа така все едно не е виновен) и си прикрива хората. Ами директно в кауша, булка на Ахмед, след това никакво право да взема държавна работа и да плати пропуснатите ползи на държавата. Ще се върна отново на темата за правата - хора който през последните 5 години не са живели поне година в страната, да нямат право да гласуват. Какъв е смисъла братовчед ми Гошо, който е заминал за Тайланд преди 10 години, понеже го влече транссексуалната любов, да гласува как да живея аз, след като той самия не живее тук и така влияе на моя начин на живот, както и на всички които живеем все още тук? Да се върне да поживее година, да види как стоят нещата и да си гласува пак като иска. Ако не му харесва, да си тръгва, едно от предимствата да си пътуваш свободно.
Манталитета на българите - това ще се промени доста трудно, вероятно след по-добро образование и начин на живот, част от хората ще го поправят. Забелязвам масово, че всеки иска 2к лева заплата, да е шеф и да кара БМВ. Е да ама не може ти да нямаш никакви умения, да нямаш желание да работиш, да придобиеш някакви умения и да имаш претенции за тия неща. Когато си стигнал до такъв парадокс или се стремиш да се развиваш или приемаш факта, че ти е отредено да си част от обслужващия персонал на България. Работодателите - в малките градове масово се приема - аз ще им плащам минимално, а те ще си работят, защото няма къде да отидат. Е да, но ако аз работя в цех за мобилни кучешки фекалници и на ден правя по 10-тина, но да знам, че мога да правя и по 20. Какъв стимул имам аз да го правя, след като знам, че той няма да ми плаща повече, защо аз да влагам повече усилия? Един лаф от вече не толкова близкото минало - ние се правим, че работим, държавата се прави, че ни плаща. Долу-горе така стоят нещата. Има и такива които се скъсват от работа, но работодателя пак не им плаща, вероятно ще му е гадно, ако работниците му са доволни от заплащането, току виж някой даде нова идея как да подобри работата във фирмата и да му подбие авторитета на шеф. Навсякъде искат стаж, но в същия момент много малко места ти предлагат шанса да придобиеш такъв. Трябва да имаш сериозно умствено заболяване, за да не можеш да осъзнаеш тоя парадокс. Ходил съм по интервюта за работа и само на едно място реално ме питаха за неща от живота ми, за уменията ми, за сферата в която искам да се развивам, как се виждам в бъдеще и така. На повечето ми казват какво трябва да правя и как стой организационния процес, ама това не е интервю, напиши го на обявата и ми спести разкарването. Страната има жестоката нужда от хора, които мислят повече, отколкото говорят.
Аз винаги тая малко надежда, че дори нещата да не се оправят до нивото на западна държава, то поне ще са на западна държава преди 10 години. Бавния преход > застой.
n00bs
след тия фамозни речи, ме караш да се комплексирам с моите миниатурни коментарчета.
Предлагам якузата да бъде изгонен от младежкото събрание, защото кара колектива да се чувства непълноценен.
ПП: освен това се вижда, че иска всичко да реши сам, единствено по свой мироглед, нищо не е оставил за нас, изобщо нас ни няма в неговия издокаран свят при вземането на решения, никакво място не ни е отредил
Последно редактирано от defender : 01-13-2015 на 13:15
Якудзата има доста по-адекватни, смислени и заслужаващи внимание коментари от твоите бълвочи.
Welcome to the Jungle...
корабе дай ми пример за революция която е подобрило положението
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
до сега ми говореше че знаеш как да оправиш нещата но опита ми показва че твоя начин мирише
както казак едно е да искаш второ е да можеш трето и четвърто е да го направиш
едно-искаш има желание второ-да речем че можеш трето и четвърто-ще го направиш но може и да не стане така както си го мислел щото тия дето са с тебе може да го искат по друг начин
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Друго нещо, което е имеративно, а не се прави от 25 години, е смяната на данъчната система от плоска към прогресивна, за предпочитане със етажна прогресия. Не може данъчната тежест в бедна България да се носи от бедните слоеве.
И под данъчна тежест имам предвид, хазната се пълни основно от хората с ниски доходи. Неприемливо.
Кораба трябва да мине спешен курс по четене с разбиране, защото очевидно не му се отдава.
Welcome to the Jungle...
вие говорите пак само в 3то лице
все някой друг ще ви върши работата
все някой който е на власт сега
пораженческо мислене, или просто чешене на пръстите
трагедия
Това ще вкара повече пари в хазната, но другата гледна точка, то в момента на 3.5к бруто осигуровките и плоския са ти 700лв , на 500 предполагам, че съм към 100 , а на безработните 0, така че раздуй малко как данъчната тежест се носи от бедните слоеве ( ако беден слой е семейство, където общият доход е под 1к ).
Всъщност, прогресивна за от 0 до 15% облагаемост е приемлива.
А при вдигане на данъците, хората ще продължават да искат същите пари нето, и в един момент ще станем скъпи колкото работниците на запад , и международният бизнес ще спре да инвестира у нас.
Тъкмо заради ниските ни доходи съм свидетел как голяма корпорация редуцира служителите си и затвори цели отдели в испания, uk, германия и словакия , и го донесе у нас.
А в испания нето-то на тези позиции не беше много по-високо от нетото у нас, но пък в данъците огромна разлика ( да не говорим и за политиката за защита на работника, и големите обезщетения там )
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
А трябва ли ни използват чужди коропации, защото сме евтини?