- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- При напускане от работа
По какъв член от кодекса на труда е нужно да ме освободи работодателят, за да получавам обезщетение от бюрото по труда?
Най-добре е да те съкрати по длъжност, но се съмнявам, тъй като позицията заемана от теб се затваря за 6 месеца ако не се лъжа, а ти имаш право на 1 год на борсата(бюрото).
Повече подписват по взаимно съгласие и пак вземаш от бюрото, но беше за по-малък период май 6 месеца, не съм сигурен....
И малко тъп въпрос, но не съм запозната..Ако дадеш предизвестие за напускане,нужно ли е пак да ходиш на работа..
Питам защото още, когато започнах да работя на това място,една от жените си даде предизвестието и след 2 дена не дойде повече на работа.Затова не бях сигурна.
Значи, на повечето места процедурата е следната. Даваш предизвестие (обикновено 1 месец), за да може работодателя да се подготви и да намери друг служител за позицията ти. От там нанатък, той може да те освободи и по-рано, но не може да те задържа повече от определения месец, дори и да не ти е намерил заместник.
Това ми бие на дисциплинарно уволнение… Какво работиш, ако не е тайна?
Аз напуснах доброволно, подадох си предизвестие за напускане и така, после имаш право на 4 месеца/щото имах малко стаж де година и нещо ама може и повече там зависи колко стаж имаш/ обезщетение от БТ, но трябва веднага на другият ден да се регистрираш и по принцип при мен беше 150лв на месец/7,2 на ден ли нещо такова/не знам дали има значение дали са те уволнили или си напуснал доброволно?
Ако те уволнят дисциплинарно, нямаш право на доход от борсата.
Дисциплинарно няма да е,по-скоро по взаимно съгласие,а трудовият стаж оказва ли влияние в/у изплащаната сума от БТ
Да, има. Има значение и заплатата, на която си била осигурявана.
Ако напуснеш по взаимно съгласие, можеш да получаваш обезщетение в продължение на 4 месеца и то по минималната дневна ставка, която е 7.20 за тази година.
Но, за да получаваш обезщетение, трябва да си била осигурявана поне 9 месеца през последните 15 месеца и да си регистрирана като безработна в Агенцията по заетостта.
http://pravatami.bg/4533
Прочети тук.
Освен това, ти можеш да си пуснеш молба за напускане от която дата желаеш. Т.е., може да поискаш да напуснеш след 2 дни. Ако работодателят ти не се съгласи, тогава тази молба се счита за едномесечно предизвестие и той е длъжен да те освободи след изтичането на един месец от датата ѝ, като в това време, ти трябва да идваш на работа. Вариантът да не идваш на работа е да си пуснеш молба за отпуска за полагащите се дни. Ако не изразходваш всичката си полагаема отпуска към момента на напускане, работодателят е длъжен да ти я изплати.
Последно редактирано от LadyDi : 02-20-2015 на 22:22
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Дано да са те осигурявали на хубава сума, иначе ще взимаш малка помощ.