.
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 74

Приятелят ми е зависим...

Здравейте! Имам нужда от помощ и съвет... Имам връзка с едно момче от 2 години. Още преди да тръгнем той редовно пушеше трева(за други неща в онзи период не зная), а откакто тръгнахме разбрах, че се друса. Имаше период от по 2 седмици, в който взимаше абсолютно всеки ден, ставаше неадекватен, отслабна много, не го свърташе на едно място и беше нервен. След много разговори , в които аз му казвах колко му вреди това и го дърпа надолу, той обеща да се поправи , да спре да се събира с компанията си и да се промени. Няма и седмица и пак разбрах, че си чертае линии. Тогава доста по-сериозно подходих, дори го заплаших, че аз не искам бъдеще с подобен човек и че ако продължи го напускам. Той започна да ми казва колко ме обича, че това няма да ни раздели и е за последно. Аз повярвах, последва един период от няколко месеца, в който уж всичко беше точно. Той продължи да се събира с компанията му, но казваше, че въпреки че те продължават да се друсат и да карат и него, той им отказва, защото е осъзнал как пропада с това. И аз му вярвах. И след около 2 месеца пак се надруса, аз замълчах, казах си, че всеки прави грешки. После го направи още 4 пъти за два месеца.(поне аз за толкова разбрах) Прощавах, уж всеки път за последно. Но с всеки ден отношението му към мен се променяше, започна да го обзема някаква параноя, че му изневерявам, звънеше ми и ми крещеше без причина, предприемаше необмислени действия, беше много агресивен към всичко и всеки. Не желаеше никакви интимности с мен, твърдеше, че е подложен на много стрес и не му е до това. Аз отново го хванах да друса. Много голям скандал стана, бях готова да си тръгна. Но той започна да ме обвинява, че не го обичам, така ли ще оставя цели 2 години, те за мен нищо ли не са означавали? Твърдеше, че не е зависим, просто го прави ей така и той не знае защо... Никога не съм била в тези среди, не съм взимала и не знам как е, но ми се струва, че няма как да не е зависим след като не спира да го употребява дори пред заплахата да остане без мен. Сам ми е казвал, че като го хване абста и вижда чудовища и обмисля самоубийство.
    Когато не е под влияние на нищо е много готин човек, обичам го и нещата между нас са ок, но този му порок го дърпа много надолу.Някои познати започнаха да ме отбягват, мислят, че и аз взимам. Не ме касае чуждото мнение за мен, но не знам как ще се развият нещата. Не ми се иска да го оставя, но не знам дали ще спре и дали наистина се е осъзнал. Аз не искам връзка с човек, чието поведение е непредвидимо. Имам нужда от съвет... Какво да правя с него? Благодаря ви предварително.

Супер фен Аватара на Azoria
    Град
    Bulgaria
    Той има нужда от лечение. Без такова ти няма какво да се залъгваш, че връзката ви има шанс, той е наркоман, ще продължава да се дрогира, да те лъже, ще става все по-зле и по-зле...

Родителите му наясно ли са? Ако не са - мисля,че е време да ги просветлиш.
    Всяка следваща минута е нов шанс да преобърнеш живота си! (:

Най-добрата ми приятелка точно такъв филм го е играла. За съжаление, ако той не поиска наистина да си помогне друг нищо не може да направи за него. Зависим и от тук нататък все по-зле ще стават нещата, ако не започне да се лекува.
    [color=#B22222][size=3][b]

Savoure l’harmonie du ciel,
    Vois que tout est essentiel,
    Et comprends que, toi aussi, tu en

Цитирай Първоначално написано от Azoria Виж мнението
    Той има нужда от лечение. Без такова ти няма какво да се залъгваш, че връзката ви има шанс, той е наркоман, ще продължава да се дрогира, да те лъже, ще става все по-зле и по-зле...

Родителите му наясно ли са? Ако не са - мисля,че е време да ги просветлиш.
    Родителите му са чували оттук-оттам, така да го наречем, че той се занимава с такива неща и се събира с подобни хора. Дори преди мисля, че си е имал сериозни проблеми с тях.Но в момента той вече не живее с тях и те не са запознати, мислят, че всичко е наред. От една страна искам да споделя с тях, но той със сигурност ще разбере кой го е издал и изобщо не знам какво може да ми направи когато не е трезвен. Обмислях да споделя със сестра му, която е по-голяма от него и сме си близки, но отново изпитвам колебания..
    Всички ми казват, че ако сам не се осъзнае, който и да му говори няма да се промени. Трудно ми е и не зная как да постъпя.

Град
    Bulgaria
    Той сам така от нищото няма да се осъзнае. Най-голям шанс ще има,ако хората, които обича и го обичат разговарят с него и го убедят да започне да решава проблема. Може би изобщо не осъзнава,че има проблем на този етап.

Мега фен Аватара на tori
    Аз бих си тръгнала още когато разбера, че е друсалка. Евалата за тъпата и упорита вяра в някого, който не заслужава и не показва, че се променя въобще. Тиквен медал за храброст си заслужаваш.
    Последно редактирано от tori : 03-31-2015 на 08:06

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Цитирай Първоначално написано от tori Виж мнението
    Евалата за тъпата и упорита вяра в някого, когото не заслужава и не показва, че се променя въобще.
    Викали му лИбоф

Да ви споделя..

И аз съм зависим...

от пълноценния сън.

Нещо все се разминаваме напоследък...
    Welcome to the Jungle...

Мега фен Аватара на tori
    Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
    Викали му лИбоф
    Не, не мисля. На мен ми е детинско. Да обичаш означава много други неща, но не и да стоиш там, където си лъган постоянно, знаеш, че си лъган и продължаваш да се надяваш да промениш човек до себе си, макар той упорито да не иска.

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Жабо, твърде си умна за жена.
    Welcome to the Jungle...

Мега фен Аватара на tori
    Мерси за комплимента.

Град
    Bulgaria
    Цитирай Първоначално написано от tori Виж мнението
    Не, не мисля. На мен ми е детинско. Да обичаш означава много други неща, но не и да стоиш там, където си лъган постоянно, знаеш, че си лъган и продължаваш да се надяваш да промениш човек до себе си, макар той упорито да не иска.
    Съгласна съм, ако ставаше въпрос за друго, но наркоманията е болест. Променя психиката на хората, кара ги да лъжат и да крият, за да могат отново да се надрусат, не искат да спират, защото им харесва, носи им еуфория. Това е причината да не предприемат промяна. Но,ако наистина обичаш някого ще се опиташ поне да му я натрапиш по някакъв начин, защото иначе безучастно ще гледаш как си погубва животеца, което си е негов избор, разбира се, но поне лично аз не бих си го простила. Това те прави съучастник. Когато обичаш някого ти се грижиш за него, дори това да означава пренебрегване на егото понякога.

Мега фен Аватара на an7raks
    Съгласна съм, ако ставаше въпрос за друго, но наркоманията е болест. Променя психиката на хората, кара ги да лъжат и да крият, за да могат отново да се надрусат, не искат да спират, защото им харесва, носи им еуфория. Това е причината да не предприемат промяна. Но,ако наистина обичаш някого ще се опиташ поне да му я натрапиш по някакъв начин, защото иначе безучастно ще гледаш как си погубва животеца, което си е негов избор, разбира се, но поне лично аз не бих си го простила. Това те прави съучастник. Когато обичаш някого ти се грижиш за него, дори това да означава пренебрегване на егото понякога.
    1. За да е станал наркоман един човек, то значи е идиот.
    2. Ако случайно му е дошъл акъла по някое време, а продължава да друса, то значи няма воля.
    3. Щом друса, въпреки че знае, че така те отблъсква, значи му е по-важна дозата, отколкото ти.
    /Последните две не важат за наркотици от сорта на хероин, но първото важи с пълна сила./

Кой ще иска да се занимава с човек, отговарящ на това описание?

Град
    Bulgaria
    Има много неща, които могат да тласнат по-лабилните хора към наркотици. Идиотско е да се зарибиш от някаква мода; за да се впишеш в някаква среда; от скука и т.н. Нямам идея дали приятелят на авторката не си е идиот, но пак - щом обичаш някого не може просто да го зарежеш когато е нагазил в дълбокото и най-много има нужда от теб, независимо дали го осъзнава.
    Като нищо цялата ситуация може да ти промени или напълно заличи чувствата, но преди да спре да се занимава с него, според мен, трябва да направи нещо по въпроса. Защото вероятността след някакво време да пусне тема "Момчето,което обичах умря от свръх доза" си е реална и един ден може да си бие главата от някъде, питайки се "Имаше ли какво да направя?" и отговора никак не би бил поносим.

Мега фен Аватара на 102
    ан7ракс пожелавам ти никога да не се сблъскваш с такива хора и да си останеш такъв

Не е казано с какво "друса"... Ако е нещо сериозно, причиняващо силна физическа зависиммост, както хероина, да, съгласен съм, че вече почти нищо не е в неговите ръце и му трябва външна помощ. Съмнявам се, обаче, случаят да е такъв, щом е бил чист цял месец.
    При психическа зависимост, нещата зависят в голямата си част от него самия. Щом е слабохарактерен идиот, не заслужава момичето да се измъчва с него.

Цитирай Първоначално написано от 102 Виж мнението
    ан7ракс пожелавам ти никога да не се сблъскваш с такива хора и да си останеш такъв
    Сблъсквал съм се с хора, които редовно са на трева и/или бяло. Идиоти до мозъка на костите си, който също като главният си събрат е започнал да гъбясва. По никакъв начин не заслужават и капка съжаление. Те нямат желание да се променят.

Мега фен Аватара на 102
    честно казано прочетох само твоето мнение
    не ми пука за темата
    а за отношението ти касаещо неща които не разбираш
    физиката отслабва психиката
    примерно

Мега фен Аватара на 102
    някои нямат възможност да се променят

Да нямаш възможност да друсаш ми се струва доста по-вероятно, отколкото да нямаш възможност да спреш. Пак казвам, не говоря за наркотици, предизвикващи силна физическа зависимост.

Мега фен Аватара на 102
    значи не е друсане

Е, може, признавам, че нямам точна дефиниция за думата.
    Още в първия си пост уточних какво имам/нямам/ предвид.

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Реди линии, да предположим, че е на амфети, и няма пари за кока :д

Единственият ти шанс този човек да изкорени това за по-дълго ( ако не и до живот, защото амфетите, коката, екстазито, са накотици, които се взимат основно като си навън с приятели, партита, по-рядко за нощни смени - т.е. ако "съзрее" ( започне работа, смени компания с по-възрастни и сериозни хора, създаде семейство) преди да посегне пак, няма повече да посегне ) е - да го оставиш да стигне дъното, което също може и да означава .. че ще трябва да се разделите за известно време, което може да е и години. ( докато той не осъзнае, че това му вреди ).
    Тогава ще е късно за вас, защото при всеки нещата ще са се променили, но ще има повече надежда за него, защото поне един човек ще му покаже какво е да си понесеш отговорността за действията.
    Важно е да не си enabler, нямаме определение на български мисля, но ето рандом линк http://psychcentral.com/lib/are-you-an-enabler/00015255 .

Пък, особено след като отношенията ви се влошават, може би добро решение е да го оставиш и да му кажеш твърдо, че е защото той не ги спира. И да не се поддаваш на манипулации. Ако заплашва със самоубийство - звъня на семейството му.
    Ако заплашва да ми навреди - предупреждавам го, че ще звънна в полицията.

За съжаление със зависимостите, ако не стане с добро, трябва да спре от рано и да започнеш с лошо, преди да е станало твърде късно за човечето.

Нещо, което хората по принцип не правят - е да се опиташ да разбереш защо той би имал нужда от тази зависимост, кое го прави податлив, да се опиташ да го разбереш. Обаче да го разбираш не означава да го толерираш.
    Последно редактирано от NomNomNom : 03-30-2015 на 23:53
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Мега фен Аватара на tori
    Не става въпрос за его и достатъчно добре осъзнаваш това, надявам се. Въпроса е, че авторката е опитала на няколко пъти, той е лъгал и мазал, знае за възможността тя да си тръгне завинаги. Става въпрос за тва, че дозата е по-горе от авторката във приоритетите на момчето, щото е очевидно, че не може и няма желание да промени нещо. Има клиники за хора с влечение към нещо, никой не кара приятеля на авторката да се справя самичък. Освен това той дори не осъзнава, че има проблем. Тя ще си тръгне, той ще реве, ще се надруса и всичко ще му е окей за някво определено време. После пак, и пак, и пак докато омагьосания кръг не свърши (в най-добрия случай) в болницата, а сума лекари ще се стараят да запазят шибаната отрепка жива. Или в един момент парите ще свършат и ще задлъжнее. (Момче от русенското електро така се самоубива под влак, за да се отърве от хора, на които дължи пари.)
    Номи го е казала много добре - в един момент е нужно да обърнеш палачинката и това не те прави лош човек, нито съучастник. Тръгвайки си, виждаш колко е готов да даде един човек, за да запази връзката си. Дали после е късно или не точно, е друг въпрос. Но виждаш на какво е готов, определено. При наркоманията рядко го има тоя филм, завършващ прекрасно, с деца, внуци, кучета в двора и такива работи. Рядкост е човек да накара друг човек да се откаже от наркотици и те да останат заедно завинаги, а бившия наркоман да боготвори другия, едва ли не, щото му е спасил живота. Идеалистично е, твърде много дори за мен.

Град
    Bulgaria
    Тръгваш си просто ей така когато се появи проблема, ако ще го правиш, а не след като две години си толерирал,едва ли не, това поведение. За толкова време той вече може да не е способен сам да се осъзнае, както казах по-нагоре. И тогава си е чисто его. Дозата на един наркоман е "по-горе" от всичко друго, понякога от собствения му живот, какво остава за някаква връзка.
    Спирам с коментирането, докато авторката не даде малко информация, така можем да си говорим хипотетични глупости до безкрай.

Дозата на един наркоман е "по-горе" от всичко друго, понякога от собствения му живот, какво остава за някаква връзка.
    Тогава с какво заслужава някой да си губи времето с неговата особа?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си