- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Августин
абе ей
Когато няма храна за душата, и тялото страда.
Можеш да се засмееш и да се подиграеш, но знаеш, че е вярно.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
а не може ли да се усмихна и да спреш
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
istorika си пада по dreamwalker. Да я бодне! Да я бодне! Да я бодне!![]()
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Cringe thread confirmed
----------------------------
По темата, майната му на Августин и всички като него. Имах изпит днес по философия на Средновековието и Ренесанса, трябваше да изчета 500 страници за всевъзможните му светци, отци, епископи, владики и прочие малоумна сволоч, дето се е разписвала през този период, особенно в ранното Средновековие... И то едни и същи глупости - какви са им възгледите за Бог, света и човека, като повечето се преповтарят, с някви крайно несъществени разлики, което няма никакво значение, защото аргументите за всяко религиозно твърдение така или иначе са недоказуеми. Според двама Бог е субстанция, монада, неделим, вечен, бла бла бла, човека бил тяло и разумна душа, бла бла бла, ма видиш ли според единия душата не се намирала на конкретно място в тялото, пък според другия душата била в кръвта, и като ти изтече кръвта, ти изтича и душата. Бахти простотиите.
Едит: Григорий от Ниса и Майстер Екхарт са били пичове.
Едит2: Поне успях да си изясня следното. Въпросът с бог е че неговата дефиниция може да бъде безкрайно голяма, а оттам и възможността за еднакво вероятни спекулативни твърдения по отношение на тази дефиниция също е безкрайна. И всичко тръгва от съвсем простичкото внушение че зад битието стои демиург, под една или друга форма. Това е корена изобщо на всяка религиозност. Бог като невъзможна за дефиниране и оттам доказване същност е безкрайно поле за изява на човешкото въображение, където всичко има смисъл защото нищо няма смисъл. Бог е такъв образ, където всеки може да запълни празните полета както му е удобно и потребно. Точно затова е толкова фундаментален и масов.
Та значи, решава някъв свещенник да напише разни глупости за бог, след това идва друг, пише други глупости за бог, след години събори, препирни, отлъчвания и гонения, накрая по-убедителните глупости взимат превес и в зависимост от различията, има добър шанс първия свещенник и компания да ги изплющи църквата. След това идва друг свещенник, говори различни глупости и процеса се повтаря наново.Така религиозната парадигма се обогатява, усложнява и еволюира - в следствие на динамиката в индивидуалните и колективни изисквания и необходимости.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 06-10-2015 на 10:29
Аз лично не гледам средновековни фентъзи, по принцип не гледам фентъзи.
Може да знаем за Бог толкова колкото Бог е разкрил чрез Словото за Себе Си, по достъпен за нас начин, това са границите - например ние знаем, че Той е недостижим, но това не значи, че трябва да си фантазираме за Него повече от това, което ни е разкрил за Себе Си.
ПП: Защото тогава по нищо няма да се различаваме от тебе, безбариерна браточке.
Последно редактирано от defender : 06-10-2015 на 11:27
Защото се чувстваш добре в това прозвище.
Или по твоему, етикет.
Докторе, всъщност, аз не мога да разбера, човек като тебе, защо учи в някакъв университет, който после му лепва някакъв етикет, придружена с оценка за качество.
Под нивото ти е?
Не може ли у вас да си четеш, какъв е тоя напън за етикитиране.
Или пък учиш от лицемерие, на тебе май целия практически живот ти е едно лицемерие към философията ти.
Демек философията те не струва, илюзия е.
Последно редактирано от defender : 06-10-2015 на 11:51
Никога не съм учил за признание. Спрях да чета по задължение някъде към 6-ти клас - грам не ме интересуват оценки, дипломи и прочие. За мен те са просто организационни формалности на училищната и академичната система. След като са преминали индоктринацията в училище с втълпената идея за оценяване по различни критерии , то в университета студентите вече сами трябва да поискат да измерят това, за което се трудят и получават и това рефлектира и върху самата академична система. Това е защото повечето хора учат с мотива и нагласата че това което учат може и трябва да им послужи за нещо си. При философията това е малко по-различно - там мотивът пак е към някакво "израстване", но не само в социален и професионален план, но вече и в индивидуален. Което е някакво начало за развитие на философска мисъл, но не е достатъчно и е обречено, в най-добрия случай, на просто репликация на заучени фрази.Ефекта на тази нагласа виждам в доста, дори повечето, от преподаватели, които са се припознали една или друга концепция и картина за света и човека, и не могат да излезнат извън нейния контекст. Но пък има и немалко изключения.'
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 06-10-2015 на 12:51
Тоест записал си се в университета за израстване, което без университета не можеш да постигнеш, но за израстване в кое, в университета какво се преподава, нещо извън бариерата на социума ли, някакво тайно индивидиум-знание?