.
Отговор в тема
Страница 3 от 6 ПървиПърви 123456 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 133

Тема: Августин

Супер фен
    абе ей

Мега фен Аватара на dreamwalker
    Град
    Dreamland
    Когато няма храна за душата, и тялото страда.

Можеш да се засмееш и да се подиграеш, но знаеш, че е вярно.
    I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.

Супер фен
    а не може ли да се усмихна и да спреш

Град
    Dreamland
    I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.

Повече от фен Аватара на istorika
    интересна тема стана

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от dreamwalker Виж мнението
    това ли ти е храната за душата?!, защо просто не я наречеш слушане на паганска музика, та поне да е ясно за какво иде реч?!

Град
    Dreamland
    Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    това ли ти е храната за душата?!, защо просто не я наречеш слушане на паганска музика, та поне да е ясно за какво иде реч?!
    Препоръчай тогава нещо ти, о, пресвети npp.

Храна за душата е вярата в Господ, музиката идва после.

Повече от фен Аватара на istorika

Кажете нещо ново госпожице

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    тва не беше ли саундтрака от мъглите на авалон?

иначе що се отнася до това дали има деца които се интересуват от история многа да кажа че зависи как им поднасяш самата история
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    istorika си пада по dreamwalker. Да я бодне! Да я бодне! Да я бодне!

Мега фен

зависи в кой господ, понеже само вярата в Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог може да бъде правилна, а ако след вярата в господ винаги идва най-напред музика, тогава онзи господ със сигурност не е Истинският

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    зависи в кой господ, понеже само вярата в Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог може да бъде правилна, а ако след вярата в господ винаги идва най-напред музика, тогава онзи господ със сигурност не е Истинският
    нали господ е само един ти ги направи поне два онзи и този

и ако господа е навсякъде той не е ли и в музиката?
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Цитирай Първоначално написано от istorika Виж мнението
    Кажете нещо ново госпожице
    Cringe thread confirmed

----------------------------
    По темата, майната му на Августин и всички като него. Имах изпит днес по философия на Средновековието и Ренесанса, трябваше да изчета 500 страници за всевъзможните му светци, отци, епископи, владики и прочие малоумна сволоч, дето се е разписвала през този период, особенно в ранното Средновековие... И то едни и същи глупости - какви са им възгледите за Бог, света и човека, като повечето се преповтарят, с някви крайно несъществени разлики, което няма никакво значение, защото аргументите за всяко религиозно твърдение така или иначе са недоказуеми. Според двама Бог е субстанция, монада, неделим, вечен, бла бла бла, човека бил тяло и разумна душа, бла бла бла, ма видиш ли според единия душата не се намирала на конкретно място в тялото, пък според другия душата била в кръвта, и като ти изтече кръвта, ти изтича и душата. Бахти простотиите.

Едит: Григорий от Ниса и Майстер Екхарт са били пичове.

Едит2: Поне успях да си изясня следното. Въпросът с бог е че неговата дефиниция може да бъде безкрайно голяма, а оттам и възможността за еднакво вероятни спекулативни твърдения по отношение на тази дефиниция също е безкрайна. И всичко тръгва от съвсем простичкото внушение че зад битието стои демиург, под една или друга форма. Това е корена изобщо на всяка религиозност. Бог като невъзможна за дефиниране и оттам доказване същност е безкрайно поле за изява на човешкото въображение, където всичко има смисъл защото нищо няма смисъл. Бог е такъв образ, където всеки може да запълни празните полета както му е удобно и потребно. Точно затова е толкова фундаментален и масов.
    Та значи, решава някъв свещенник да напише разни глупости за бог, след това идва друг, пише други глупости за бог, след години събори, препирни, отлъчвания и гонения, накрая по-убедителните глупости взимат превес и в зависимост от различията, има добър шанс първия свещенник и компания да ги изплющи църквата. След това идва друг свещенник, говори различни глупости и процеса се повтаря наново.Така религиозната парадигма се обогатява, усложнява и еволюира - в следствие на динамиката в индивидуалните и колективни изисквания и необходимости.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 06-10-2015 на 10:29

Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    По темата, майната му на Августин и всички като него. Имах изпит днес по средновековна философия, трябваше да изчета 500 страници за всевъзможните му светци, отци, епископи, владики и прочие малоумна сволоч, дето се е разписвала през тоя период... И то едни и същи глупости - какви са им възгледите за Бог, света и човека, като повечето възгледи се преповтарят, с някви крайно несъществени разлики. Според двама Бог е субстанция, монада, неделим, вечен, бла бла бла, човека бил тяло и разумна душа, ма видиш ли според единия душата не се намирала на конкретно място в тялото, пък според другия душата била в кръвта, и като ти изтече кръвта, ти изтича и душата. Бахти простотиите.
    +1

Средновековната философия е безсмислено занимание, за хората, които няма да се занимават с богословие. Не знам защо я пробутват в толкова специалности.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Средновековната философия е безсмислено занимание, за хората, които няма да се занимават с богословие. Не знам защо я пробутват в толкова специалности.
    В същото време гледате в захлас средновековни фентъзите от типа "Игра на тронове", а те всъщност не са ли интерпретация на средновековна философия за общество и порядки.

Град
    Sedes Sancti Petri
    Аз лично не гледам средновековни фентъзи, по принцип не гледам фентъзи.

Мега фен
    Едит2: Поне успях да си изясня следното. Въпросът с бог е че неговата дефиниция може да бъде безкрайно голяма, а оттам и възможността за еднакво вероятни спекулативни твърдения по отношение на тази дефиниция също е безкрайна. И всичко тръгва от съвсем простичкото внушение че зад битието стои демиург, под една или друга форма. Това е корена изобщо на всяка религиозност. Бог като невъзможна за дефиниране и оттам доказване същност е безкрайно поле за изява на човешкото въображение, където всичко има смисъл защото нищо няма смисъл. Бог е такъв образ, където всеки може да запълни празните полета както му е удобно и потребно. Точно затова е толкова фундаментален и масов.
    Та значи, решава някъв свещенник да напише разни глупости за бог, след това идва друг, пише други глупости за бог, след години събори, препирни, отлъчвания и гонения, накрая по-убедителните глупости взимат превес и в зависимост от различията, има добър шанс първия свещенник и компания да ги изплющи църквата. След това идва друг свещенник, говори различни глупости и процеса се повтаря наново.Така религиозната парадигма се обогатява, усложнява и еволюира - в следствие на динамиката в индивидуалните и колективни изисквания и необходимости.
    Може да знаем за Бог толкова колкото Бог е разкрил чрез Словото за Себе Си, по достъпен за нас начин, това са границите - например ние знаем, че Той е недостижим, но това не значи, че трябва да си фантазираме за Него повече от това, което ни е разкрил за Себе Си.

ПП: Защото тогава по нищо няма да се различаваме от тебе, безбариерна браточке.
    Последно редактирано от defender : 06-10-2015 на 11:27

Град
    Dreamland
    Cringe thread confirmed

----------------------------
    По темата, майната му на Августин и всички като него. Имах изпит днес по философия на Средновековието и Ренесанса...
    Каква ти е специалността?

Каква ти е специалността?
    Философия.

Мега фен
    Философия.
    ей, чак поруменя от кеф

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    ей, чак поруменя от кеф
    Защо?

Мега фен
    Защото се чувстваш добре в това прозвище.

Или по твоему, етикет.

Мега фен
    Докторе, всъщност, аз не мога да разбера, човек като тебе, защо учи в някакъв университет, който после му лепва някакъв етикет, придружена с оценка за качество.

Под нивото ти е?
    Не може ли у вас да си четеш, какъв е тоя напън за етикитиране.
    Или пък учиш от лицемерие, на тебе май целия практически живот ти е едно лицемерие към философията ти.

Демек философията те не струва, илюзия е.
    Последно редактирано от defender : 06-10-2015 на 11:51

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Докторе, всъщност, аз не мога да разбера, човек като тебе, защо учи в някакъв университет, който после му лепва някакъв етикет, придружена с оценка за качество.
    Никога не съм учил за признание. Спрях да чета по задължение някъде към 6-ти клас - грам не ме интересуват оценки, дипломи и прочие. За мен те са просто организационни формалности на училищната и академичната система. След като са преминали индоктринацията в училище с втълпената идея за оценяване по различни критерии , то в университета студентите вече сами трябва да поискат да измерят това, за което се трудят и получават и това рефлектира и върху самата академична система. Това е защото повечето хора учат с мотива и нагласата че това което учат може и трябва да им послужи за нещо си. При философията това е малко по-различно - там мотивът пак е към някакво "израстване", но не само в социален и професионален план, но вече и в индивидуален. Което е някакво начало за развитие на философска мисъл, но не е достатъчно и е обречено, в най-добрия случай, на просто репликация на заучени фрази.Ефекта на тази нагласа виждам в доста, дори повечето, от преподаватели, които са се припознали една или друга концепция и картина за света и човека, и не могат да излезнат извън нейния контекст. Но пък има и немалко изключения.'
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 06-10-2015 на 12:51

Мега фен
    Тоест записал си се в университета за израстване, което без университета не можеш да постигнеш, но за израстване в кое, в университета какво се преподава, нещо извън бариерата на социума ли, някакво тайно индивидиум-знание?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си