- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Студентска тема
Аз корупция студент-преподавател за 7 години не съм видял, ама ти явно много ги виждаш нещата от твоята ученическа камбанария.
Добре бий се в гърдите . не искай промяна. Всичко е идеално. Така ти казаха франсетата.
Някой от форума в блоковете на ТУ Варна?
Корупция в чист и явно изразен вид - не. Реално тук-таме се дават заверки по спорт примерно с бутилка и някои изпити се взимат по - лесно, притежавайки конкретен учебник, но са достатъчно редки тези случаи, за да ги коментираме. Като цяло по - точното за мен е следното. Корупция студент - преподавател няма под никоя форма за студенти, които имат идея защо учат и какво учат и има минимално за такива, които са се объркали и по пътя за плейхаус са решили да минат да видят и университета къде е.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Зависи, но аз съм по неволя в 13ти блок :д
Някой ако мисли да ходи към русенски, да пропусне, моля. Давам най-приятелски съвет. В кой друг уни в България могат да те извадят от упражнения, защото са ти сменили групата от нищото и да те пратят на други упражнения? Ами в кой друг уни те имат за ковра на повикване и ти слагат я спорт, я лекции, я друго извън програмата/! И после, естествено,имаш отсъствие, щот никой не ти е казал. И то това програмата ти я сменят ей така, без нищо.
ЩЕ ГИ ИЗБИЯ!
честито на новоприетите студенти. бая магерии май стават в наште университети.Tori, как така са ти сменили групата,нещо не разбирам. нямате ли онлайн програма или нещо такова?
Nothing Last Forever
Миналият семестър имахме две грешки в програмата, някои колеги трябваше да се клонират, за да присъстват на всички лекции. Опитахме се любезно да обясним на жената, която съставя програмата, че има грешка, успяхме да я поправим след дълги обяснения и преговори. Та, Тори, до някъде те разбирам.
Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.
http://www.vbox7.com/play:21a70aa5
Аме, има програма. Ама всяка седмица на мейла на потока ни пращат нова. Ей така, щото могат да си го позволят.
Не им стига, че инженерите за 4 години имат по 2400 часа, а ние - по 4800. Не им стига, че ни айдакат и събота до 100 часа. Не им стига, че ни сменят програмата ВСЯКА ШИБАНА СЕДМИЦА. Ами и тва.
Последно редактирано от tori : 09-28-2015 на 17:55
:д аз от моя съм си доволен :д като изключим заспалите асистенти другото е ок .
Тук има ли студенти от ТУ-Варна? Как се образува бала за специалността СИТ? На какъв изпит трябва да се явя?
Ми и това не е установил правилно. Не бил видял корупция.
Всичко, което се каза, вкл., че в ТУ е същият шит като в останалите, е вярно. Имат все още едни заверки и айде.
Противоречия мн. Нали тая диплома, която не значела нищо, се основава на изкараните семестри.
Тогава какво значение има дали са 6, 8 или 10.
Явно сте големи откриватели. Пари се източват от всякъде и то не само в България. Тук обаче е завидна практика. Който си мисли, че пари не се източват от което и да е държавно, а и не само здание трябва да е голям оптимист. Просто явно не си проследила какво искам да кажа. В Ту няма да намериш корупцията отчетливо като в УНСС например. Корупция може да се каже, че има най-вече в спортния център и то единични преподаватели. Тук изобщо не говорим за пряко плащане за вземане на изпит и т.н. В тоя ред на мисли корупцията в ТУ много слабо вълнува студентите, защото в 95% от случаите, те не са замесени в нея.
По първото ти изречение, вече отговорих. Ако отидеш в ТУ е много слабо вероятно да се сблъскаш с корупция тип "Дай ми пари за да си вземеш изпита" Много рядко, разбирай 1 на 100 преподавателя ще те карат да си купуваш техен учебник и ако знаеш е почти невъзможно да те скъсат.
Бил съм в българските университети в София и в някои на запад. ТУ има много проблеми, които може би хората от конкретни факултети могат да кажат след като прекарат известно време в тях. Не можеш да сравниш ТУ обаче с УНСС например. Нито може да сравняваш УНСС с УАСГ, просто нивото на преподаване и трудността на изкарване е съвсем различна. НБУ е също доста хлабава работа, въпреки западният маниер на преподаване и сносната им база. ТУ София не може да се сравни с техническия в Мюнхен например, но въпреки това остава университета с най-голяма и модерна материална база ориентирана към образованието. Като тук имай в предвид, че машините, процесите и оборудването които са необходими за обучението на инженер например са баснословно скъпи. Особено когато се говори за съвременни такива. Примери за такива машини и техните цени които възлизат на десетки и стотици хиляди мога да дам много, но не мисля че тук е мястото.
От моя престой в ТУ и някой други университети, мога да кажа, че проблемите в повечето случаи са сходни. ТУ страда от остра липса на студенти, тъй като е доста голям университет. Желаещи да учат почти няма, приемат се студенти които са слабо мотивирани и изобщо не знаят за какво са там. Преподавателите се виждат принудени в много от случаите да правят компромиси, за да могат да останат каквито и да е студенти в някои специалности. Има нужда от млади преподаватели, които обаче не остават, тъй като заплатите са ниски. За проблемите можем да си говорим до утре като цяло.
Относно заверките. Аз нямам "едни заверки" просто защото отдавна не съм там. Пренебрежението с което гледаш на заверките е причината много от студентите в ТУ да прекъсват. За мен те са както вид застраховка. Те са необходими и трябва да останат задължително, защото няма как да станеш инженер или доктор задочно. Това би било смешно. Заверките в ТУ, колкото и да ги пренебрегваш ти, са едно доста сериозно изпитание за студентите.
Относно дипломата - да тя е един празен хвърчащ лист. Този лист сам по себе си не означава нищо, защото не е важно колко дипломи имаш или колко семестъра си учил/а, а какво си научил. Не случайно навсякъде по света има интервюта за работа, независимо какво им носиш. Никой работодател няма да те вземе на сляпо доверие. Дипломата удостоверява единствено, че ти си бил в даден университет. В ТУ, тя означава един минимум на присъствие. В някой от другите университети тя дори и това не може да гарантира.
Да остане за постоянно в университета или в общежитието ?
Последно редактирано от draid : 10-02-2015 на 16:15
ето това имах предвид, дори да имаш всички заверки, това означава пръсъстие, не и непременно знания
а относно сляпото наемане- понеже едно или 2 интервюта, ако щеш и тест (който не във всички предприятия се провежда) дават перфектна представа ти дали ще ставаш за работата
Така е, присъствието не гарантира знание. Гарантира обаче това, че си видял някой от нещата които трябва, защото иначе се получава малко като хирург, който само е гледал сърце на картинка. Интервютата дават достатъчно информация. Поне на интервютата които аз съм ходил, винаги се задават въпроси свързани със специалността освен другите малоумни въпросчета. Отделно често се дават и доста задачи, включително логически и IQ тестове. Говоря за големи фирми в сферата на R&D инженерните офиси и софтуерните компании. Интервютата често дори не са само едно. Ходил съм на 3 интервюта в една фирма, като всяко следващо отсяваше хора. Въпреки всичко винаги имаш един минимален изпитателен срок, който в повечето случай е максималният - 6 месеца. Та в тоя ред на мисли имаш доста цедки. Проблем става когато има прекалено голям глад и от HR отделите са принудени да намалят прецеждането. Отделен е въпроса и на какви HR - и съм попадал...
Последно редактирано от draid : 10-02-2015 на 18:50
изискване за присъствие = признание, че не можеш да мотивираш студентите да присъстват на занятия по друг начин освен чрез заплаха от наказание
Готино е професорът да ти пелтечи, че е задължително да се ходи на лекциите му, а същевременно лекционният му курс да е дума по дума взет от написания от него учебник.